Jump to content

Frees Point

  • entries
    58
  • comments
    129
  • views
    3647

Windows 7 – Νέες δυνατότητες


frees76

493 views

 Share

Σύμφωνα με την Microsoft τα Windows7 θα φέρουν πολλές βελτιώσεις. Ψάχνοντας λοιπόν να βρω αυτές τις βελτιώσεις εντυπωσιάστηκα και ελπίζω διαβάζοντας το άρθρο αυτό να εντυπωσιάσει και εσάς!

 

1. Direct Access

Το DirectAccess όταν ενεργοποιηθεί στο εταιρικό περιβάλλον δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες με φορητούς υπολογιστές της εταιρείας να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο με ασφάλεια (shared files, εφαρμογές,Intranet...) χωρίς VPN, αρκεί να υπάρχει σύνδεση Internet. Επίσης με το DirectAccess το τμήμα μηχανογράφησης μπορεί να ενημερώσει το group policy και να αποστείλει ενημερώσεις λογισμικού.

Όσο ανφορά το θέμα ασφαλείας η πιστοποίηση γίνεται και στον υπολογιστή αλλά και στον χρήστη με multifactor authentication (π.χ. smart card). Έτσι μπορούμε να δώσουμε πρόσβαση σε επιλεγμένα σημεία του Intranet σε επιλεγμένους χρήστες. Για την ασφαλή μετάδοση των δεδομένων μέσω Internet γίνεται χρήση του IPv6 over IPSec. Το split-tunnel routing βοηθάει στην μείωση της κίνησης προς το εταιρικό δίκτυο στέλνοντας μόνο τα δεδομένα που προορίζονται γι' αυτό μέσω του DirectAcces server με Windows 2008 Server R2. Υπάρχει και η επιλογή όλη η κίνηση να περνάει από το εταιρικό δίκτυο έχοντας έτσι τον έλεγχο της κίνησης από και προς τον φορητό υπολογιστή.

2. Branch Cache

Με το BranchCache βελτιώνεται η παραγωγικότητα των χρηστών στα υποκαταστήματα όπου δεν έχουν γρήγορη πρόσβαση στα αρχεία που βρίσκονται στο κεντρικό. Αυτό το πετυχαίνει η Microsoft δημιουργόντας μια cache αυτών των αρχείων στα υποκαταστήματα, έτσι ώστε όταν ένας χρήστης από ένα υποκατάστημα ζητήσει ένα αρχείο που βρίσκεται στο κεντρικό, αυτό παρέχεται από την Branch Cache πολύ πιο άμεσα, σαν να βρίσκεται τοπικά. Το χαρακτηριστικό αυτό έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει σε Hosted Cache mode και σε Distributed Cache mode. Στο Hosted Cache mode απαιτείται ένας server με Windows Server 2008 R2 όπου θα φιλοξενεί την cache. Ενώ με το Distributed Cache mode δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη γιατί τα αντίγραφα αυτών των αρχείων διανέμονται στους clients με windows 7. Για την ενεργοποίηση του BranchCache απαιτείται server με Windows 2008 R2 (και  Windows 7 φυσικά). Τί γίνεται όμως με τις νέες εκδόσεις των αρχείων αυτών; Η υπηρεσία αυτή αναλαμβάνει να ενημερώνει την cache με τις τελευταίες εκδόσεις αυτών. Υποστηρίζει HTTP, HTTPS, SSL, SMB signing και IPSec . Για την μείωση της δικτυακής κίνησης η cache διακινεί δεδομένα με βάση τη ζήτηση των αρχείων αυτών.

3. Search Information

Με το νέο λειτουργικό θα έχουμε την δυνατότητα αναζήτησης τόσο τοπικά όσο και δικτυακά με τον συνδυασμό 2 τεχνολογιών που έχουμε ήδη δει στα Vista (Advanced Desktop Search) και στο Microsoft Office SharePoint Server 2007 (Enterprise Search). Επίσης η χρήση των Libraries έρχεται να κάνει πιο αποτελεσματική και εύκολη την αναζήτηση αρχείων. Το windows Search Federation κάνει δυνατή την αναζήτηση σε remote document repositories, sharepoint sites και web εφαρμογές.Τα sites για την αναζήτηση μπορούν να ορισθούν είτε από τον χρήστη είτε με group policy. Μια πολύ καλή δυνατότητα είναι η δημοσίευση links στο Start Menu ή στον Windows Explorer, με το Enterprise Serch Scopes το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί πάλι με την χρήση group policy. ( αν είχε μετοχές το group policy, θα αγόραζα γιατί βλέπω να γίνεται πολύ περισσότερη χρήση).

4. BitLocker

Το Bitlocker ήρθε για πρώτη φορά με τα Vista  για να προστατέψει τα δεδομένα μας από τυχόν κλοπή ή απώλεια του υπολογιστή μας. Θα συνεχίσει  να υπάρχει στα Windows 7 αλλά επιπλέον θα υπάρχει και το Bitlocker To Go. Με το επιπλέον αυτό χαρακτηριστικό θα μπορούμε να προστατέψουμε και τα δεδομένα που υπάρχουν στους εξωτερικούς δίσκους. Με την χρήση passphrase θα μπορούμε να συνδέσουμε τον εξωτερικό δίσκο και σε ένα άλλο pc ακόμα και χωρίς Windows 7. Το group policy δεν θα μπορούσε να λείπει και από αυτό το χαρακτηριστικό. Έτσι οι administrators θα μπορούμε να ορίσουμε την λειτουργία του και να την επιβάλουμε πριν την δυνατότητα χρήσης του εξωτερικού δίσκου.

Η εγκατάσταση του Bitlocker γίνεται ακόμα πιο εύκολη με την αυτόματη δημιουργία κρυφού partition για την προστασία του λειτουργικού μας συστήματος.

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Τα διαβάζουμε (και τα χρησιμοποιούμε) εδώ και καιρό αλλά τώρα που τα βρήκα μαζεμένα από τον Michael Otey

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...