Jump to content
  • entries
    49
  • comments
    120
  • views
    20435

MS Exchange 2007 - Unified Communications Role - Part II (Configuration Info)


gvarakis

755 views

 Share

Πριν από λίγο καιρό είχα γράψει το MS Exchange 2007 - Unified Communications Role - Part I όπου περιγράφαμε τα προαπιτούμενα και την τυπική διαδικασία για την ενεργοποίηση του MS Exchange Unified Messaging Role. Ήρθε πλέον η ώρα να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τη διαδικασία εγκατάστασης και ρύθμισης του Exchange, καθώς και ένα απλό sample setup για τη δημιουργία ενός λειτουργικού SIP Trunk με Cisco Call Manager Express. Θα παραλείψω τη διαδικασία εγκατάστασης του ρόλου, αφού είναι παρεμφερής με την εγκατάσταση οποιουδήποτε ρόλου του MS Exchange 2007. Prerequisites, setup, copy files etc... Ας δούμε λοιπόν αναλυτικότερα :

Ολοκληρώνοντας την εγκατάσταση και ανοίγοντας το Exchange Management Console, κάτω από το Server Configuration στο Unified Messaging θα εμφανιστεί ο Server που έχει εγκατεστημένο το UM Role.

1_Server_UM.JPG

Παρατηρούμε οτι δεν έχει κάποιο Associated Dial-Plan. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο server ακόμη δεν κάνει τίποτα [:)]

Περνάμε λοιπόν στο Organization Configuration και επιλέγουμε το Unified Communications. Πρώτη καρτέλλα που θα δούμε, είναι αυτή του UM Dial Plans και φυσικά, είναι προς το παρόν κενή! Πρώτη μας δουλειά λοιπόν είναι New UM Dial Plan...

2_New_Dial_Plan.JPG

Συμπληρώνουμε το όνομα και τον αριθμό των ψηφίων (ανάλογα με τα ψηφία του τηλεφωνικού μας κέντρου) , αφήνουμε Telephone Extension και Unsecured στις δύο επόμενες επιλογές και πατάμε New. Θα παρατηρήσετε, οτι εκτός από το νέο Dial Plan, έχει δημιουργηθεί παράλληλα και ένα νέο UM Mailbox Policy. Εκεί περιέχονται οι ρυθμίσεις για το PIN του χρήστη, καθώς και λεπτομέρειες για τους προορισμούς που μπορεί να καλεί μέσα από τις λειτουργίες του MS Exchange UM Role (πχ Play on Phone, Dial through OVA)

3_Default_Policy.JPG

Επόμενο βήμα : New UM IP Gateway... Με την προσθήκη αυτή, ουσιαστικά κατευθύνουμε τον MS Exchange, ώστε να βρει το τηλεφωνικό κέντρο. Να σημειώσουμε εδώ, οτι εκτός της χρησιμότητας για την εξερχόμενη κλήση, το Gateway είναι απαραίτητο και για την εισερχόμενη, αφού VoIP που προέρχεται από άλλη IP, που δεν είναι δηλωμένη ως gateway, δεν γίνεται δεκτό.

4_New_IP_Gateway.JPG

Last... but not ... least, ο Exchange UM Role, μας δίνει τη δυνατότητα Auto Attendant, κοινώς προαπάντηση κλήσης, βοηθώντας να προσθέσουμε έναν ... άλλον αέρα στην εικόνα της επιχείρησης, με πολλαπλά επίπεδα επιλογών, αλλά και φωνητική αναγνώριση (δυστυχώς όχι στα Ελληνικά ... ακόμα). New UM Auto Attendant...

5_Default_AA.JPG

Μετά την ολοκλήρωση και αυτού του βήματος απομένει άλλο ένα. Θυμάστε εκείνο το Server με ... "no associated dial plans" ; Ε, ήρθε η ώρα να αποκτήσει. Από το Server Configuration -> Unified Messaging, επιλέγουμε το server μας και στην καρτέλλα UM Setting κάνουμε add το default dial plan που δημιουργήσαμε.

6_Associate_Dial_Plan.JPG

Μετά από τα παραπάνω, ο Exchange Server είναι έτοιμος να επικοινωνήσει 'φωνητικά' με τον έξω κόσμο. Όμως ... ο έξω κόσμος ... το ξέρει αυτό; Όχι ακόμη. Για αυτό το λόγο, παραθέτω ένα sample configuration για την ενημέρωση ενός τηλεφωνικού κέντρου Cisco Unified Communications Manager Express. Το παρακάτω, ορίζει τα απαραίτητα SIP Trunks, όπου ως 667 έχουμε ορίσει το voice-mail pilot number (εκεί δηλαδή που προωθείται μια κλήση όταν δεν απαντηθεί) και ως 670 έχουμε ορίσει την λειτουργία του Auto-Attendant. Παράλληλα, στα extensions, προσθέτουμε τα κατάλληλα call-forward...

7_Cisco.JPG

Πλέον το σύστημα έχει μια πλήρη βασική εγκατάσταση. Οι επιμέρους λειτουργίες που μπορούν να ρυθμιστούν είναι πάρα πολλές, και μπορούν πραγματικά να λύσουν τα χέρια μιας επιχείρησης, ειδικά αν υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν από απομακρυσμένες τοποθεσίες. Να σημειώσουμε εδώ, οτι υποστηρίζονται πλέον αρκετά τηλεφωνικά κέντρα για σύνδεση direct-SIP με τον Exchange UM, ενώ ακόμα περισσότερα υποστηρίζονται με τη χρήση VoIP gateways, τα οποία παρεμπιπτώντος έχουν πλέον ιδιαίτερα ελκυστικά κοστολόγια...

Σας έχω εξάψει την περιέργεια; Εμπρός λοιπόν, καβαλήστε κι εσείς το τραίνο του Unified Communications... Είναι πραγματικά ΠΟΛΛΑ υποσχόμενο!!!

 

 

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...