Jump to content
  • entries
    292
  • comments
    368
  • views
    59888

SQL Server 2008 Virtualization


antonch

796 views

 Share

Ε1. Παίζει ο SQL Server σε virtualization;

Ε2. Τι κερδίσω και τι χάνω από αυτό;

Ε3. Να βάζω πάντα τον SQL Server σε virtual environment ή όχι;

Ε4. Τι θα με οδηγήσει στο να πάρω την σωστή απόφαση για τον αν θα πάω virtual ή όχι;

Ερωτήματα που κατά καιρούς μου έχουν τεθεί είτε από μαθητές μου είτε από συνεργάτες μου.

Θα επιχειρήσω να απαντήσω σε όλα αυτά. Ναι ο SQL Server παίζει σε virtual environment. Αυτό με κάνει να κερδίζω σε total cost of ownership (TCO) μιας και είναι χαμηλό αλλά και return of investment (ROI) μιας και αξιοποιώ 100% το hardware μου. Αλλα δεν είναι μόνο αυτά, εξοικονομώ χρήματα διότι καταναλώνω λιγότερη ενέργεια, χρειάζομαι μικρότερους χώρους, αλλά και έχω μια πιο μαζεμένη διαχείριση των server μου.

Ακόμα εξοικονομώ χρήματα από τις άδειες χρήσης του SQL Server (Enterprise Editon) μιας και μπορώ να έχω όσες virtual μηχανές θέλω, με SQL Server μέσα σε αυτές, σε μια φυσική μηχανή, αρκεί να έχω αγοράσει άδειες, του SQL Server, για όλους τους φυσικούς επεξεργαστές που υπάρχουν σε αυτή (φυσική μηχανή).

Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα, δεν θα τα αναφέρω όλα. Μπορείτε όμως να τα βρείτε από το http://www.microsoft.com/sqlserver/2008/en/us/virtualization.aspx link.

Εκεί που θέλω να δώσω την μεγαλύτερη βαρύτητα είναι στο με πια κριτήρια επιλέγω να πάω τον SQL Server μου σε virtual environment. Ο βασικότερος για μένα είναι το performance. Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει ένα θέμα με αυτό στα virtual enviroments. Αν και στα Windows Server 2008 R2 με Hyper-V τα πράγματα έχουν γίνει αισθητά καλύτερα, εντούτοις παραμένει ένα θέμα, ειδικά για VLDBs (Very Large Databases) και για heavily transactional OLTP databases, και φυσικά καλό είναι να αποφεύγουμε το virtualization σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ποιες είναι όμως οι περιπτώσεις που θα μπορούσα να έχω το SQL Server σε virtual environment χωρίς να αντιμετωπίσω προβλήματα είτε performance είτε οτιδήποτε άλλο;

Μερικές τέτοιες είναι οι παρακάτω:

  • Consolidating underutilized servers
  • BI components όπως Analysis Services και Reporting Services
  • Managing high availability με Hyper-V Live Migration για hardware maintenance
  • Remote site consolidation με Database Mirroring
  • Development and Test environments.

Το θέμα είναι μεγάλο. Οι συζητήσεις και οι ερωτήσεις γύρω από αυτό πολλές. Δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο. Όλα είναι θέμα σωστής εκτίμησης η οποία θα βγει μόνο αν είσαι ενημερωμένος σωστά στο θέμα. Εικασίες, φήμες, και μου το είπε ο Μήτσος δεν χωράνε εδώ.

Εγώ απλά θέλω να σας τριβελίσω το μυαλό αλλά και να σας δώσω μια σειρά από Links μέσα από τα οποία θα βρείτε πληροφορίες σημαντικές για το θέμα αυτό. Παράλληλα όμως θέλω να σας τονίσω ότι καλό είναι να κρατήσετε σαν μπουσούλα τις παραπάνω περιπτώσεις ένα δεν θέλετε να μπείτε περισσότερο σε βάθος.

Τα links είναι

 Share

3 Comments


Recommended Comments

Να προσθέσω ότι εκτός του θέματος αν ο SQL παίζει σε Hyper-V, υπάρχει και το ερώτημα αν ο κατασκευαστής (MS) το προτείνει και το υποστηρίζει. Η απάντηση και στα δύο είναι ΝΑΙ.

Link to comment

Να πώ και γω με την σειρά μου πως απροβλημάτιστα παίζει ο SQL 2005,2008 ακόμη και ο express σε HyperV,απλά φροντίζω η βάση δεδομένων να βρίσκεται σε ξεχωριστό LUN είτε αυτό με την σειρά του είναι ένα pass through LUN στο VM είτε Fixed VHD όπως επίσης και τα Log Files..

Και βέβαια έχουμε και high available SQL με την λύση του Fail over cluster μεταξύ δύο HOST Server χωρίς να έχουμε enterprise έκδοση SQL :-)

Vag

 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...