Jump to content
  • entries
    48
  • comments
    124
  • views
    25674

Windows Server 2008 R2 Foundation. Μικρός αλλά …θαυματουργός.


Akladakis

1052 views

 Share

fun lives here_s Πολλές φορές, όσοι από εμάς καλούμαστε να δώσουμε λύσεις σε εταιρίες με πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων αλλά με μεγάλες απαιτήσεις, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το δίλλημα, ποια έκδοση server να προτείνουμε. Διότι οι εν λόγω εταιρίες, ενώ θέλουν τα πάντα από πλευράς εφαρμογών και επιδόσεων, δεν είναι διατεθειμένες να διαθέσουν πολλά χρήματα για να τα αποκτήσουν, ούτε από πλευράς hardware και κυρίως από πλευράς software.

Και αν για το hardware, όλο και κάτι οικονομικό μπορούσε να βρει κανείς, ήταν αντίθετο στην…ψυχολογία, στο φθηνό hardware να ζητάς από τον επιχειρηματία να βάλει ακριβότερο λειτουργικό. Ήρθε λοιπόν η Microsoft με τον Windows Server 2008 R2 Foundation, να δώσει λύση και στο οικονομικό και στο λειτουργικό και στο …ψυχολογικό.

Η συγκεκριμένη έκδοση λοιπόν είναι κατάλληλη για επιχειρήσεις από 3 έως 15 άτομα, και για να ξεκινήσω από το σημαντικότερο, είναι πολύυυυυυ οικονομική, πάρα πολύ. Φθηνότερη από οποιοδήποτε hardware ευελπιστεί να φιλοξενεί server και φθηνότερη ακόμη και από εκδόσεις client software. Και πάει ακόμη καλύτερα αφού περιλαμβάνει στην ίδια χαμηλή τιμή και την χρήση από 15 users χωρίς την ανάγκη προμήθειας user cals.

Και αφού ξεκινάει τόσο δυνατά, ας δούμε και τι άλλο μπορεί να κάνει.

Πρόκειται για μία κανονικότατη έκδοση server με το γνώριμο περιβάλλον Windows, που μπορεί να αποτελέσει μια απλή και οικονομική υποδομή για τις εφαρμογές μικρών επιχειρήσεων και για κοινή χρήση πληροφοριών και πόρων. Δεν διατίθεται retail στο ράφι άλλα μόνο μέσω OEM, δηλαδή να είναι προεγκατεστημένη σε hardware με το οποίο πωλούνται μαζί.

Μπορεί να αποτελέσει την καρδιά ενός συστήματος, αφού μπορεί να γίνει Domain Controller, Application Server, DNS, DHCP, Terminal Server, File και Printer server και να φιλοξενήσει οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη εφαρμογή, ERP, CRM, POS κλπ. Από πλευράς ρόλων το μόνο που δεν μπορεί να κάνει είναι να γίνει Hyper-V δλδ virtualization server. Και από πλευράς εκδόσεων δεν κυκλοφορεί σε core μορφή

 

Ας δούμε, κάποιες προτάσεις για την χρήση του foundation server.

1. Κεντρικός server μιας μικρής επιχείρησης όπου μπορεί να εγκατασταθεί domain και μία λογιστική εφαρμογή και να αποτελεί σημείο πρόσβασης της εταιρίας από το internet για remote users.

2. File και Printing server και χρήση επιχειρηματικής εφαρμογής, π.χ. ενός μικρού ασφαλιστικού, λογιστικού ή άλλου γραφείου

3. Διασύνδεση πολλών foundation servers με διάφορους ρόλους σε μια επιχείρηση που σταδιακά μεγαλώνει.

4. Terminal Server για εμπορικές εφαρμογές, ERP, CΡM μίας μικρής επιχείρησης.

 

Οι χρήσεις είναι ατελείωτες, αλλά φυσικά υπάρχουν και περιορισμοί, αφού ο σκοπός της συγκεκριμένης έκδοσης είναι να βοηθήσεις πραγματικά μικρές επιχειρήσεις και όχι να χρησιμοποιηθεί λάθος. Απο πλευράς hardware, θα πρέπει ο server να έχει μόνο ένα επεξεργαστή και μέχρι 8 GB RAM.

Ο πρώτος περιορισμός του ίδιου του λειτουργικού είναι η αυστηρή χρήση από έως 15 χρήστες το πολύ.

Και αυτό το 15 είναι το σημείο κλειδί που ελέγχεται σε πολλά σημεία. Το πρώτο σημείο ελέγχου είναι ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν παραπάνω από 15 χρήστες στο active directory ενός DC σε foundation. Φυσικά δεν προσμετρούνται οι χρήστες του συστήματος όπως administrator κλπ, αλλά μιλάμε για πραγματικό όριο και όχι για 15 ταυτόχρονους online χρήστες. Επιτρέπονται δηλαδή ακριβώς 15 user accounts στο active directory. Ο έλεγχος αυτός υπάρχει και στο όριο των συνδέσεων (smb, terminal κλπ) που μπορούν να γίνουν προς τον server αυτό, αφού δεν επιτρέπει παραπάνω από 45 τέτοιες. Στην 46η ενημερώνει ότι ο server είναι busy. Κατά μέσο όρο δλδ επιτρέπει 3 συνδέσεις ανά user κάτι που είναι υπεραρκετό για μία μικρή επιχείρηση.

Και φυσικά δεν μπορεί να συμμετέχει σε Domain οργανισμού που στο AD υπάρχουν παραπάνω από 15 user accounts ακόμη κι αν ο DC είναι άλλη έκδοση. Και στα πλαίσια της προστασίας της ακριβούς χρήσης του, δεν μπορεί να είναι DC ενός child domain ενός forest, ούτε και να έχεις trust με άλλο μεγάλο domain. Αν το παραπάνω συμβεί, ο server θα κλήσει σε 10 ημέρες.

Από πλευράς αδειοδότησης ο αριθμός 15 συνεχίζει να είναι όριο ως εξής. Οι 15 user accounts θα πρέπει να αντιστοιχούν σε 15 φυσικούς χρήστες, και όχι π.χ. να υπάρχουν χρήστες που να δουλεύουν σε βάρδιες με το ίδιο account. Αν όλα αυτά σας φαίνονται «ενοχλητικά» σκεφτείτε ότι ο σκοπός είναι να διαφυλαχθεί η εξαιρετικά χαμηλή τιμή για τις εταιρίες που όλοι οι παραπάνω περιορισμοί είναι άχρηστοι αφού έχουν από 3 έως 15 άτομα σαν προσωπικό. Για τις μεγαλύτερες εταιρίες υπάρχουν εκδόσεις και λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο foundation δεν μπορεί από πλευράς άδειας, να είναι guest λειτουργικό σε Hyper-V. Αν δε η εταιρία αυξήσει τους χρήστες της, η υποδομή δεν πάει χαμένη, αφού η αναβάθμιση (upgrade) σε standard είναι απλή υπόθεση.

Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές hardware έχουν ήδη προτάσεις servers με προεγκατεστημένο τον Windows Server 2008 R2 Foundation.

Και δεν ξέρω αν σας το είπα αλλά μιλάμε για πολύ φθηνή λύση.

 Share

3 Comments


Recommended Comments

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...