Jump to content
  • entries
    83
  • comments
    41
  • views
    25766

Δυνατότητες Backup & Restore του Microsoft Forefront TMG


Jordan_Tsafaridis

359 views

 Share

Ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι πώς να εξαγάγουμε και να εισαγάγουμε το σύνολο της διαμόρφωσης του Forefront TMG (ή τμήματα της διαμόρφωσης TMG) για backup και πειραματικούς σκοπούς.

Εισαγωγή

Ο Forefront TMG καθιστά εύκολο να αναπαραχθεί η όλη ρύθμιση ή τμήματα της διαμόρφωσης για σκοπούς δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή απλά για την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε μια διαμόρφωση κλώνο σε έναν άλλο διακομιστή με εγκατεστημένο τον TMG Server. Ο Forefront TMG χρησιμοποιεί τον εγγραφέα VSS (Volume Shadow Copy Service) έτσι ώστε να εξάγει τη διαμόρφωση σε ένα αρχείο .Xml και στην ουσία αναθέτει σαν πάροχος στην υπηρεσία VSS την εξαγωγή της διαμόρφωσης σε XML αρχείο. Σε περίπτωση επαναφοράς, ο πάροχος VSS χρησιμοποιεί αυτό το αρχείο για την αποκατάσταση της διαμόρφωσης, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία εισαγωγής του Forefront TMG.

Backup & restore ολόκληρης της διαμόρφωσης

Ξεκινήστε την κονσόλα διαχείρισης του Forefront TMG έτσι ώστε να δημιουργήσετε ή να αποκαταστήσετε το σύνολο της διαμόρφωσης του TMG. Είναι αναγκαίο να δημιουργούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα αντίγραφα ασφαλείας ολόκληρης της διαμόρφωσης του TMG, και θα πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος πρόληψης καταστροφών και αποκατάστασης των συστημάτων σας.

 

image0021264427137280.jpg 

Εικόνα 1: Αντίγραφο ασφαλείας του συνόλου της διαμόρφωσης του TMG.

 

Εκκινήστε το οδηγό εξαγωγής της διαμόρφωσης του TMG.

 

image0041264427137311.jpg

Εικόνα 2: Εκκινήστε το οδηγό εξαγωγής της διαμόρφωσης του TMG.

 

Εάν θέλετε να εξαγάγετε εμπιστευτικές πληροφορίες όπως NPS (RADIUS) μοιραζόμενα μυστικά, καθορίστε έναν κωδικό πρόσβασης με τουλάχιστον 8 χαρακτήρες για την κρυπτογράφηση των πληροφοριών. Αν και εσείς θέλετε να κάνετε backup των λογαριασμών των διαχειριστών τουTMG, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το checkbox για να εξαχθούν τα δικαιώματα των χρηστών.

 

image0061264427137327.jpg

Εικόνα 3: Καθορισμός των παραμέτρων εξαγωγής της διαμόρφωσης του TMG.

 

Καθορίστε μια τοποθεσία για το αρχείο εξαγωγής. Η τοποθεσία θα πρέπει να είναι σε NTFS διαμορφωμένο αποθηκευτικό χώρο με σκοπό την παροχή δικαιωμάτων NTFS για τη διασφάλιση του αρχείου και σε περίπτωση απώλειας του διακομιστή θα πρέπει να αποθηκεύσετε το αρχείο XML σε άλλο διακομιστή, ο οποίος δεν είναι ο διακομιστής TMG.

 

image0081264427137327.jpg

Εικόνα 4: Τοποθεσία εξαγωγής αρχείου διαμόρφωσης.

 

Αναλόγως με το μέγεθος του αρχείου διαμόρφωσης του TMG η διαδικασία εξαγωγής μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο.

 

image0101264428149311.jpg

Εικόνα 5: Διαδικασία εξαγωγής.

 

Εάν σας ενδιαφέρει να μελετήσετε το περιεχόμενο του εξαχθέντος αρχείου XML, δεν έχετε παρά να εισάγετε το αρχείο με την εντολή Open του Microsoft Internet Explorer, ή κάνοντας χρήση ενός XML file viewer.

 

image0121264428149311.jpg

Εικόνα 6: Τα περιεχόμενα του αρχείου XML.

 

Εισαγωγή της διαμόρφωσης του TMG

Σε περίπτωση καταστροφής, είναι δυνατόν να εισάγουμε το σύνολο της διαμόρφωσης του Forefront TMG. Πρώτα επανεγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα σε περίπτωση αποτυχίας του λειτουργικού συστήματος (Operating System Failure), και στη συνέχεια εγκαταστήστε ξανά τον Forefront TMG με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και μετά την έναρξη του Forefront TMG μέσα από την κονσόλα διαχείρισης πραγματοποιούμε την εισαγωγή της διαμόρφωσης TMG.

 

image0141264428149327.jpg

Εικόνα 7: Εισαγωγή της διαμόρφωσης του TMG.

 

Καθορίστε την τοποθεσία στην οποία έλαβε χώρα η εξαγωγή της διαμόρφωσης του TMG.

 

image0161264428149327.jpg

Εικόνα 8: Καθορίστε την τοποθεσία του αρχείου XML.

 

Είναι δυνατόν να εισαχθεί ή να αντικατασταθεί η τρέχουσα διαμόρφωση του TMG. Εάν θέλετε να επαναφέρετε ολόκληρη την διαμόρφωση του TMG επιλέξτε την αντικατάσταση (αποκατάσταση).

 

image0181264428245905.jpg

Εικόνα 9: Εισαγωγή ή αντικατάσταση της διαμόρφωσης του TMG.

 

Επιλέξτε τις πληροφορίες που θέλετε να εισαγάγετε.

 

image0201264428245920.jpg

Εικόνα 10: Επιλογή δεδομένων προς εισαγωγή.

 

Προσδιορίστε τον κωδικό που χρησιμοποιείται για την προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών κατά την εξαγωγή της διαμόρφωσης του Forefront TMG σε αρχείο το οποίο θα εισαχθεί (overwrite) στην τρέχουσα διαμόρφωση TMG.

 

image0221264428245920.jpg

Εικόνα 11: Εισαγωγή κωδικού προστασίας του προς εξαγωγή αρχείου.

 

Η προς εισαγωγή διαμόρφωση θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη διαμόρφωση του Forefront TMG, συνεπώς θα ήταν ασφαλέστερο να εξάγουμε πρώτα την τρέχουσα διαμόρφωση έτσι ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη διαμόρφωση εάν κάτι πάει στραβά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εισαγωγής.

 

image0241264428245936.jpg

Εικόνα 12: Επιβεβαιώστε την διαδικασία αντικατάστασης.

 

Η διαδικασία εισαγωγής μπορεί να διαρκέσει λίγο χρόνο ανάλογα με τον όγκο των πληροφοριών στο εξαγόμενο αρχείο και την επεξεργαστική ισχύ της υπολογιστικής μηχανής.

 

image0261264428340061.jpg

Εικόνα 13: Εισαγωγή της διαμόρφωσης.

 

Μετά την επιτυχημένη εισαγωγή της διαμόρφωσης θα πρέπει να εφαρμόσετε τις αλλαγές στις παραμέτρους, όπως φαίνεται στο παρακάτω screenshot.

 

image0281264428340061.jpg

Εικόνα 14: Εφαρμογή των αλλαγών.

 

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά τμημάτων της διαμόρφωσης του TMG

Είναι δυνατόν να εξάγουμει σχεδόν τα πάντα από τη διαμόρφωση TMG σε XML. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να εξάγουμε το σύνολο των κανόνων του τείχους προστασίας(Firewall), ορισμούς πρωτοκόλλων, τα δίκτυα και πολλά άλλα. Το παρακάτω screenshot δείχνει τη λειτουργία των εξαγωγών του συνόλου Firewall Policy.

 

image0301264428340077.jpg 

Εικόνα 15: Εξαγωγή του συνόλου των κανόνων του τείχους προστασίας.

 

Το επόμενο παράδειγμα δείχνει το παράθυρο διαλόγου για εξαγωγή ενός URL που δημιουργήθηκε από το Forefront TMG στην εργαλειοθήκη του Forefront TMG.

 

image0321264428340077.jpg

Εικόνα 16: Εξαγωγή επιλεγμένων αντικειμένων.

 

Εισαγωγή της διαμόρφωσης ενός ISA Server 2006

Υποστηρίζεται επίσημα η μετάβαση από το ISA Server 2006 στον Forefront TMG. Ως πρώτο βήμα, πρέπει να εξάγουμε την διαμόρφωση του ISA Server 2006 και ενσυνεχεία πρέπει να εγκαταστήσουμε τον Forefront TMG σε ένα νέο διακομιστή με λειτουργικό σύστημα Windows Server 2008 R2. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος, συνεχίζουμε με την εγκατάσταση του Forefront TMG. Ολοκληρώνοντας εφόσον τώρα θα εισάγουμε το αρχείο διαμόρφωσης του ISA Server 2006 θα πρέπει να κλείσουμε τον wizard του Microsoft Forefront TMG ο οποίος εμφανίζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του Microsoft Forefront TMG . Τέλος εισαγάγουμε το αρχείο αρχείο διαμόρφωσης του ISA Server 2006 με την επιλογή της αντικατάστασης (overwrite).

 

image0341264428420952.jpg 

Εικόνα 17:  Εισαγωγή της διαμόρφωσης του ISA Server 2006.

 

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και αποκατάσταση χρησιμοποιώντας τον VSS Writer.

Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και επαναφοράς της διαμόρφωσης του Forefront TMG χρησιμοποιώντας το Volume Shadow Copy Service (VSS). Στον Forefront TMG, η διαμόρφωση είναι αποθηκευμένη σε μια εμφάνιση (instance) του Active Directory Lightweight Directory Services (AD LDS). Όταν χρησιμοποιείτε την υπηρεσία VSS για την δημιουργίς αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά της διαμόρφωσης του Forefront TMG, ο Forefront TMG καλεί τον AD LDS VSS Writer.

 

Το όνομα της συμβολοσειράς γι’ αυτόν τον  συγγραφέα (Writer) είναι "ISA Writer".

 

Το αναγνωριστικό για το συγγραφέα μητρώου είναι 25F33A79-3162-4496-8A7D-CAF8E7328205.

 

Για να δείτε το συγγραφέα VSS ξεκινήσετε μια γραμμή εντολών με την εκτέλεση του CMD.EXE και πληκτρολογήστε το κείμενο vssadmin λίστα Συγγραφέων. Το παρακάτω screenshot δείχνει την έξοδο vssadmin.

 

image0361264428420952.jpg

Εικόνα 18: VSSadmin output

 

Άλλα πράγματα για τα οποία μπορείται να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας

Τι άλλο πρέπει να έχουμε στο εναλλακτικό σχέδιο μας; Είναι πάντα μια καλή ιδέα η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για ολόκληρο τον Forefront TMG Server με ένα πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, όπως το ενσωματωμένο στα Windows Sever πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Για μια κανονική διαδικασία επαναφοράς θα πρέπει να είναι αρκετό να επανεγκαταστήσετε το Forefront TMG και να εισάγετε το αρχείο backup XML. Σε περίπτωση πλήρους αποτυχίας του λειτουργικού συστήματος, εγκαταστήστε ξανά το λειτουργικό σύστημα, εγκαταστήστε ξανά το Forefront TMG και εισαγάγετε το αρχείο αντιγράφου ασφαλείας της διαμόρφωσης του Forefront TMG.

 

Στην περίπτωση που θα χάσετε όλα τα αρχεία καταγραφής, που δημιουργήθηκαν από τον Forefront TMG και η πολιτική ασφαλείας σας δεν το επιτρέπει αυτό, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων καταγραφής (log files) και της βάσης δεδομένων που δημιουργήθηκε από τη βάση δεδομένων MSDE ή από τα TMG αρχεία καταγραφής (text log files), αλλά αυτό είναι εκτός του πεδίου του παρόντος άρθρου.

Πιστοποιητικά Ασφαλείας

Τα SSL πιστοποιητικά δεν αποτελούν μέρος της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στον Forefront TMG. Αν έχουν εκδοθεί πιστοποιητικά για την έκδοση του OWA ή κάτι άλλο σε HTTPS, είναι απαραίτητο να εξάγουμε τα πιστοποιητικά με άλλα εργαλεία. Τα πιστοποιητικά SSL αποθηκεύονται στις υπολογιστικές μηχανές σε τοπική αποθήκευση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Certutil.exe, από την γραμμή εντολών για την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά των SSL πιστοποιητικών ή το Certificate MMC Snap για την εξαγωγή των πιστοποιητικών από το GUI.

Συμπεράσματα

Σε αυτό το άρθρο, σας έδωσα μια γενική εικόνα της εξαγωγής και επαναφοράς της διαμόρφωης του Microsoft Forefront TMG. Η πρωτοπορία της Microsoft στον TMG είναι ότι επιτρέπει με ένα απλό αντίγραφο ασφαλείας την αποκατάσταση του συνόλου της διαμόρφωσης του Forefront TMG ή μόνο τμημάτων της διαμόρφωσης του TMG. Θα ήθελα να συστήσω δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του TMG κάνοντας χρήση ενός εξειδικευμένου προγράμματος αντιγράφων ασφαλείας.

 

 

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...