Jump to content

BlackTrack

  • entries
    93
  • comments
    279
  • views
    24395

Όλα στο σύννεφο; Μόνο η Microsoft και η Red Hat μπορούν.


Blackman

520 views

 Share

clip_image002

Πρόσφατα η Red Hat έκανε μία δήλωση αρκετά ενδιαφέρουσα που εξυπηρετεί τόσο εκείνη όσο και ένα μεγάλο αντίπαλο της που είναι η Microsoft.

Στο Red Hat Summit που έγινε στην Βοστόνη την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, τα μεγάλα κεφάλια της Red Hat δεν σταμάτησαν να αναφέρουν ότι οι μοναδικές εταιρίες που μπορούν να στήσουν ένα ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΣΥΝΝΕΦΟ και φυσικά να υποστηρίξουν όλο το Workload από σύννεφο σε σύννεφο είναι ΜΟΝΟ δύο εταιρείες παγκοσμίως. Και μιλάμε για την Microsoft και την Red Hat.

"We and Microsoft are the only ones that can lift up that entire stack, and bring it with all our assets to the public cloud," said Red Hat CTO Brian Stevens.

clip_image004

Για να στηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο από σύννεφα βάση την Red Hat, χρειάζονται εφαρμογές server virtualization, λειτουργικά συστήματα, εργαλεία διαχείρισης, ενδιάμεσα συστήματα, και development frameworks. Φυσικά όλο αυτό το σύνολο φέρετε ότι τα προσφέρουν μονάχα αυτές οι δύο εταιρείες. Φυσικά, όπως αναφέρει και ο Jon Brodkin στο Network World, κάποιοι μπορούν να πουν ότι και η Oracle μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα τώρα που εξαγόρασε την Sun Microsystems. Φυσικά κάτι αντίστοιχο προσφέρει και η Novell, αν και το επονομαζόμενο middleware της Novell προέρχεται από την JBoss. Αλλά φαίνεται ότι η Red Hat προτιμά την σύγκριση με την Microsoft αντί των Oracle και Novell.

Σε παλαιότερη συνέντευξη του ο CEO της Red Hat, Jim Whitehurst έβλεπε την VMware ως τον κύριο ανταγωνιστή τους, ενώ ταυτόχρονα πλέον αναφέρουν ότι η Microsoft είναι ο μοναδικός αντίπαλος τους που έχει όλο το λογισμικό που χρειάζεται για να χτίσουν ένα σύννεφο. Σε αυτό το σημείο φέρεται ότι αυτό που πάει να κάνει η Red Hat είναι απλά να χρησιμοποιήσει το γεγονός ότι η εταιρεία είναι Open Source ώστε να πάρει το προβάδισμα απέναντι στην Microsoft. Αυτό μπορεί να γίνει απλά δίνοντας στους πελάτες της δυνατότητα να ‘χτίσουν’ το δικό τους σύννεφο χρησιμοποιώντας συστήματα της Red Hat και όποιου άλλου κατασκευαστή λογισμικού.

clip_image006

Προσωπική άποψη και φαίνεται, είναι ότι πλέον και οι αντίπαλοι της Microsoft χρησιμοποιούν το Interoperability για να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Μία ιδέα που η Microsoft τα τελευταία χρόνια προωθεί όλο και περισσότερο, αλλά όπως φαίνεται είναι ένα κανάλι όπου το ‘νερό έχει δύο κατευθύνσεις’ (και προς και από την Microsoft).

Έτσι η Red Hat έρχεται να υποστηρίξει ότι η αρχιτεκτονική του ανοιχτού κώδικα και η γενικότερη ιδέα του Open Source και του Openness είναι πολύ σημαντική καθώς σου δίνει την δυνατότητα να συνδυάσει ο κάθε πελάτης τα συστήματα της Red Hat για το Cloud Computing τόσο με μία επένδυση σε OpenView ή Tivoli ή ακόμα Microsoft ή .NET ή ότι άλλο. Αυτό που αναφέρει η Red Hat είναι ότι το Interoperability που δίνει μέσω του δικιάς της λύσης είναι κάτι που δεν έχει ούτε η Microsoft, αλλά ούτε η VMware. Προσωπικά θα συμφωνήσω εν μέρει, καθώς η Red Hat φέρεται να βασίζεται όχι στο τι πραγματικά υποστηρίζει η Microsoft, αλλά το τι λέει επίσημα ότι υποστηρίζει. If you catch my drift…που λένε και οι ξένοι…

Αλλά σε αυτό το σημείο έρχεται η Microsoft να πάρει το πάνω χέρι, γιατί στην παρούσα κατάσταση πέραν των Windows, Hyper-V, .NET και πολλών άλλων εφαρμογών η Microsoft έχει ήδη δική της υπηρεσία cloud computing… το γνωστό Windows Azure.

clip_image008

Στην παρούσα φάση η Red Hat πάει να απαντήσει με το δικό της Cloud Foundations, το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο απλά ένα πλήρες πακέτο δικών της προϊόντων. Αλλά εδώ προσφέρει επίσης υπηρεσίες consulting αλλά και δωρεάν reference architecture 193 σελίδων μέσω του οποίου υπάρχουν λεπτομέρειες για το πώς να χτίσεις το δικό σου σύννεφο (infrastructure-as-a-service cloud όπως το αναφέρει). Πράγμα το οποίο το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και σίγουρα αρκετοί του χώρου μας ίσως να τρίβουν τα χέρια τους έχοντας κάτι τέτοιο κατά νου και διάφορες υπηρεσίες που θα μπορούν απλά να δημιουργήσουν.

Με βάση τα δημοσιεύματα η Red Have, η VMware και η Microsoft προσπαθούν να κάνουν παιχνίδι με αυτό που ονομάζεται Platform-as-a-service (PaaS) για το σύννεφο, το οποίο είναι ξεχωριστό από το EC2 της Amazon που απλά πουλάει επεξεργαστική ισχύ σε μορφή Virtual Machines. Στην περίπτωση του PaaS όπως έχουμε αναφέρει από αυτό το Blog στο παρελθόν, δίνονται ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ στους developers για να δημιουργήσουν και να θέσουν σε χρήση τις δικές τους Web εφαρμογές.

"Platform-as-a-service is really kind of the next wave, and right now it's only been adopted by people doing relatively lightweight applications.It's much more in the experimentation phase." Ήταν τα λόγια του CEO της Red Hat.

Η VMware σε αυτό το κομμάτι απέκτησε την SpringSource, μία εταιρεία που φτιάχνει Java και έκανε συνεργασία με την Salesforce.com για να φτιάξει μία υπηρεσία στο σύννεφο που θα κάνει host Java εφαρμογές.

Με αυτό όμως φαίνεται ότι η Red Hat αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στο να μπει στην αγορά αυτή καθώς με τα Windows Azure, Google App Engine και Force.com τα πράγματα δεν είναι και εύκολα. Πάντως αυτό που περιμένει η Red Hat στο επόμενο διάστημα (12 με 18 μήνες) είναι να έχει 500 cloud providers, ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν φαίνεται να έχει κανέναν.

Με όλα τα παραπάνω διακρίνουμε τον τρόπο που έχει αποφασίσει η Red Hat να χρησιμοποιήσει το όνομα της Microsoft για να κάνει την δική της πολιτική Marketing ώστε να προωθήσει τις δικές της λύσεις για το cloud computing. Από την πλευρά του Business βρίσκω έξυπνο τον τρόπο που το χειρίζονται επικοινωνιακά το θέμα, το οποίο κάνει καλό και στην Microsoft. Από εκεί που εταιρείες Open Source στο παρελθόν ‘έκραζαν’ σε κάθε ευκαιρία την Microsoft τόσο για τα προϊόντα της, όσο και για τη μονοπωλιακή πολιτική της, τώρα φέρονται να παραδέχονται την ανωτερότητα της, αλλά και να εκμεταλλεύονται κομμάτια όπως αυτό του Interoperability για να προωθήσουν την δουλειά τους.

Είπε η Microsoft ότι πλέον λειτουργεί ‘όμορφα’ με όλες τις πλατφόρμες; Ε γιατί να μην που και οι υπόλοιπες πλατφόρμες πόσο καλά λειτουργούν με τα συστήματα της Microsoft και άλλους κατασκευαστές;



Φυσικά για το τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Red Hat Summit βρισκόταν και η Microsoft για να παρουσιάσει την δουλειά της πάνω στα
Linux Integration Services του Hyper-V
Λοιπές σκέψεις...δικές σας!

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...