Jump to content

Ας κάνουμε μία ανάλυση παρέα...


Blackman
 Share

Recommended Posts

Σενάριο:

1) AD domain με exchange 2003 και το εταιρικό email τύπου company.gr

2) 2 ξεχωριστά email domain names τύπου travel.gr και water.gr που αυτή την στιγμή είναι σε εξωτερικούς servers.

 

Τι πρέπει να γίνει ώστε να μπουν τα εξωτερικά emails μέσα στον εσωτερικό exchange; Ποια είναι η σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί;

 

Δεν σας γράφω το τι θέλω να κάνω εγώ, αλλά να μου πείτε εσείς για συζήτηση και ανάλυση.

Link to comment
Share on other sites

1. Πηγαίνουμε στον Exchange και δηλώνουμε ότι είναι υπεύθυνος για τα Domain travel.gr και water.gr Exchange > Recipients Recipient Policies > Δημιουργώ νέα πολιτική ή προσθέτω στην υπάρχουσα τα domain που θέλω. Προτιμώ νέα πολιτική η οποία έχει και φίλτρα για τους χρήστες ωστε να δίνει αυτόματα το κατάλληλο mail σαν Default.
2. Δίνουμε στους χρήστες τα κατάλληλα email σαν προεπιλεγμένα. Οι χρήστες θα στέλνουν πάντα με το προεπιλεγμένο Domain mail στον έξω κόσμο. (Αν θέλω κάτι διαφορετικό και περίπλοκο κάνω και κάποιους χρήστες να παίρνουν και να στέλνουν με POP3, SMTP το mail του ενός Domain από τα δύο).
3. Φτιάχνουμε τα Group Mails (Distribution Groups) info κλπ και βάζουμε τους κατάλληλους χρήστες μέλη.
3. Τσεκάρουμε από μέσα ότι παίζουν τα εσωτερικά mail με τον τρόπο που θέλουμε. Στέλνουμε τεστ μηνύματα από τον ένα στον άλλο.

4. Πρέπει να έχουμε Static IP.

5. Ανοίγουμε την πόρτα 25 προς τον Exchange από το Router ή από το Firewall.
6. Τσεκάρουμε ότι απαντάει σε telnet staticIP 25 από τον έξω κόσμο.

Μέχρι εδώ έχουμε τελειώσει με τη δική μας δουλειά.
Από εδώ και πέρα έχει να κάνει με εξωτερικούς παράγοντες.

Έστω ότι έχω σύνδεση ΟΤΕΝΕΤ και για τα domain μου υπεύθυνος είναι ο hoster.

1. Κάνω καταρχήν ping -a static ip μου. Θα μου πει ένα όνομα. Προσπαθώ να πείσω την otenet να βάλει σαν reverse (αυτό το όνομα που έβλεπα πριν) το mail.travel.gr
Αν θέλω να είμαι πιο σωστός πρέπει να έχω δύο Static IP και να κάνω το παραπάνω και τα παρακάτω και για τις δύο Static IP.
Επειδή δεν πρόκειται να βγάλω ποτέ άκρη με την ΟΤΕΝΕΤ κάνω ένα συμβιβασμό. 
Κάνω ping -a Static Ip μου και μου δείνει ένα όνομα πχ sindesi.ondsl.gr

2. Τσεκάρω ότι το ondsl.gr είναι υπαρκτό Domain δηλαδή πάω στον www.gr και τσεκάρω να δω αν υπάρχει το domain αυτό.

3. Πηγαίνω στον Exchange μου και βάζω σαν FQDN όνομα το όνομα που είδα παραπάνω sindesi.ondsl.gr (Exchange > Administrative Groups > First Administrative Group > Servers > Server Name > Protocols > SMTP > Default SMTP Connector > Properties > Delivery > Advanced > Fully Qualified domain name)

4. Στέλνω mail στον έξω κόσμο και διαπιστώνω ότι όλα τα mail πηγαίνουν σε διάφορους παραλήπτες.

5. Είμαι Έτοιμος. Εαν κάτι πάει στραβά δηλώνω σαν Smart Host τον mailgate.otenet.gr στον Exchange μου μέχρι να λύσω το πρόβλημα.

6. Παίρνω τηλέφωνο τον hoster μου και του λέω να αλλάξει το MX Record για τα δύο domain μου. το νέο ΜΧ πρέπει να δείχνει την Static Ip μου. Σε αυτή τη φάση καλό θα ήταν να είχα έναν hoster με δυναμική διαχείριση του DNS ώστε να μπορώ να φτιάχνω μόνος μου τις εγγραφές. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!! Δεν ξεχνώ να πάρω τον παλιό υπεύθυνο του mail server μου και να του πω να σβήσει οποιαδήποτε εγγραφή είχε στον DNS του για το domain μου. Εαν αφήσω τον ίδιο hoster δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

7. Μπαίνω στη σελίδα www.mxtoolbox.com και τσεκάρω ότι το MX Record για τα domain μου, πραγματικά δείχνει την Static Ip μου.

Από εδώ και πέρα πρέπει να φτιάξουμε και το OWA.
Να ανοίξουμε πάλι τις κατάλληλες πόρτες στο Router - Firewall (https 443)
Να φτιάξουμε τα πιστοποιητικά και να τα βάλουμε στον Exchange. O OWA θα γίνεται publish με το ένα από τα δύο ονόματα έστω το mail.travel.gr. 

Αυτά είναι γενικά τα βήματα που ακολουθώ εγώ. Δεν νομίζω να έχω ξέχάσει κάτι, αλλά αυτά είναι τα βασικά. Υπάρχουν βέβαια ακόμη πάρα πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να κάνω, αλλά με αυτά θα παίρνω και θα στέλνω mail για το ένα ή για τα δύο domain μου.

Link to comment
Share on other sites

πολύ καλός...

διάβασα την απάντηση σου, αλλά δεν θα απαντήσω τώρα γιατί είμαι πτώμα από την προπόνηση...

αλλά θα σου πω...ότι τα συνολικά domains είναι 3 Και εκείνο που είναι αρχικά στημένος ο Exchange έχει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις...OWA...router...κλπ κλπ...

και μία ερώτηση...

όταν φτιάχνω χρήστη στο domain φτιάχνετε και το email του...σε αυτή την περίπτωση τι γίνετε με τους χρήστες που πρέπει να έχουν email λογαριασμό σε πάνω από ένα domain; (το company.gr είναι το βασικό όπου έχουν όλοι..και αυτοί του travel.gr & αυτοί του water.gr)

αυτή την περίπτωση την είχα αντιμετωπίσει σε Exchange 5.5 (10 χρόνια πίσω) όπου με την δημιουργία του χρήστη στον Exchange ήταν ρυθμισμένο και έπερνε διάφορα πχ @gr.test.com, @test.gr, @greece-test.com, @test.gr klp (ήταν μεγάλη γνωστή πολυεθνική)

αργότερα η συνέχεια. Ευχαριστώ για την πρώτη πραγματικά αξιόλογη απάντηση.

Υπόψην ότι θα ακολουθήσω την τελική πρόταση!

Link to comment
Share on other sites

Για να σου πούμε και να αναλύσουμε και πόσο μάλλον να προτείνουμε  πρέπει να έχουμε μια βάση . Πες μας τι ακριβώς θες να κάνεις και δώσε μας ακριβείς πληροφορίες πχ. τα άλλα domains έχουν exchange?θα έχεις τους χρήστες των άλλων domain στο domain που θέλεις? κλπ. Όσες περισότερες πληροφορίες μας δώσεις τόσο καλύτερη θα είναι και η προτεινόμενη λύση γιατί αυτά που μπορείς να κάνεις είναι πάρα πολλά.

 

Όσον αφορά την ερώτηση σου . Δεν είναι υποχρεωτικό να έχει ο χρήστης mailbox όταν τον κάνεις στο AD ( δεν τον κάνεις mailbox/mail -enabled ) . Για τα πολλαπλά mail μπορείς απλά να έχεις τους χρήστες ως contacts στα άλλα AD οπότε να μπορούν να έχουν και άλλα mail και να τα βλέπει κάτω απο 1 account με τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι αυτά που γράφω είναι ακριβή.

Έχω το εταιρικό domain με exchange και όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις του και μέσα και έξω (owa, 443 κλπ). Και έχω άλλα δύο email domain accounts όπως ανέφερα. Σε επίπεδο δικτύου τα συγκεκριμένα domains δεν υπάρχουν. Απλά υπάρχουν κάποιοι χρήστες του βασικού domain company.gr που έχουν και λογαριασμό στο water.gr και άλλοι που έχουν και λογαριασμό στο travel.gr. Ουσιαστικά όλοι έχουν λογαριασμό AD και αντίστοιχο email.

 

Χρειάζετε κάτι παραπάνω από αυτό;

Αυτή την στιγμή υπάρχουν contacts με τα emails των χρηστών που έχουν στα άλλα domains.

Με λίγα λόγια, τα άλλα 2 που γίνονται host έξω, θέλω να τα κάνω host μέσα.

 

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον klag απόλυτα.

Απο την άλλη υπάρχει ένα θέμα που δεν έχει λύσει ακόμα η Microsoft με χρήστες με περισσότερα απο ένα smtp domains .

To choose From . Δηλαδή είμαι ο user1 . Το primary e-mail address μου είναι [email protected] και έχω και άλλα δυο ακόμα e-mail address , τα [email protected] & [email protected]  , για την περίπτωση σου.

Οταν στείλω e-mail θα φύγει απο την primary e-mail address . Αν θέλω εγώ να επιλέξω απο ποια διεύθυνση θέλω να στείλω το e-mail μου, απλά απο default ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ

Και θα μου πείτε τώρα , τι λές ρε μεγάλε , φτιάξε ενα άλλο account , πρόβλεψε να είναι απενεργοποιημένο το "Automatically update email addresses based on recipient policy" στον user1t δώστου το [email protected] ως primary e-mail address , δώσε send us permission για τον user1 και στο outlook απο το πεδίο From επέλεξε τον user1t και κάνε και το ίδιο για το domain water.gr φτιάξε ακόμα ενα account user1w και πάει λέγοντας. Και όλα αυτά πρέπει να φαίνοντε στην Global Address List .Φαντάσου 3 smtp domain με 100 χρήστες .....

Απο τη άλλη υπάρχει να φτιάξεις και pop3 accounts, τα οποία αντιπαθώ .

οπως και να το υλοποιήσεις έχει μεγάλο administration cost , αλλά δεν έχεις και άλλη λύση

Ειχα ψαχτεί πριν κάποιο χρόνια (exchange 2000) και είχα βρεί ενα πρόγραμμα απο εναν Ρώσο (respect) που το έδινε τοτε περίπου 1.500 €

Τοτε αναγκαστήκαμε και γράψαμε custom smtp event sinks για να καλύψουμε μια "περίεργη" ανάγκη πελάτη.

Τώρα βρήκα το παρακάτω software με τσουχτερή τιμή http://www.ivasoft.biz/choosefrom.shtml  .

Ηλπιζα στον 2007 να το είχανε φτιάξει αλλά τίποτα . Δεν ξέρω στον exchange14 αν το σκεφτήκανε.

Καλα ρε Microsoft , θεωρώ οτι πρέπει να έχεις λάβει χιλιάδες comments για το θεμα, choose From Field with multiple smtp domains , τόσο δύσκολο είναι να το φτιάξετε ? Και αν είναι , αγοράστε μια εταιρεία (ακόμα) που το κάνει. (Λέω και τα παράπονα μου.)

Οπως και να 'χει πάντως το σενάριο που περιγράφεις υλοποιείτε.

Link to comment
Share on other sites

Θα σας παραπέμψω όλους στο blog post που ανέβασα στο blog μου για τις απορίες σας.

 

@pkouris: Με τον exchange ειδικά τον 2007 και τον αναμενόμενο 2010 μπορείς να κάνεις πολλά. Το θέμα που έθιξες  θα είναι το επόμενο στο blog post μου μετά το provisioning του Exchange . Ενδεικτικά πάντως να αναφέρω οτι στον Exchange 2007 μπορείς να φτιάξεις πολλαπλές GAL μέσω Powershell ( max 1300 / organization ) . Όσο για τα πολλαπλά From υπάρχουν κάποιοι τρόποι χωρίς να καταφύγουμε σε 3rd party λύσεις .

 

Link to comment
Share on other sites

@i-away: Το post σου είναι πολύ δυνατό. Το θέμα που έθιξα εγώ είναι καθαρά administration cost και όχι functionality. Και βέβαια γίνετε και ανάλογα τις ανάγκες υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι. Εχουμε υλοποιήσει αντίστοιχες λύσεις σε πελάτες με πολλαπλα  from και οτι μπορεί να φανταστεί κανείς για ένα mail σύστημα, που εφόσον έχεις exchange κάνεις τα πάντα.  Ξαναλέω το θέμα είναι καθαρά κόστος διαχείρισης.

Οταν είδα στον 2007 ότι έφτιαξαν το replace sender address  (με απασχολούσε), πραγματικά χάρηκα , γιατί σκέφτηκα οτι τελικά μας ακούνε.

Αυτο με το multiple smtp domains όμως , θεωρώ, οτι παραμένει ένα θέμα που δέχετε αρκετή βελτίωση ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

o klag συμπλήρωσε κάτι στην όλη διαδικασία...

και την όλη διαδικασία που πρέπει να γίνει πέραν των ρυθμίσεων του server...

διαφωνεί κανείς με τα λεγόμενα;

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...