Jump to content

Ένα MX Record, πολλά A records... και το owa;


mgeorge
 Share

Recommended Posts

Καλησπέρα.. θα ήθελα τη γνώμη -και την γνώση σας πάνω σε κάτι...Πρόκειται να υλοποιήσω μια εγκατάσταση Exchange 2007 και ο router μου έχει 3 Internet γραμμές, όλες Up, όλες με στατικές IP για όσο το δυνατό πιο υψηλό availability του Internet. Σκοπέυω λοιπόν να φτιάξω ένα MX Record mail.mycompany.com και να φτιάξω τρία A Records ώστε τα emails να κυκλοφορούν ασχέτως του ποιά γραμή είναι χαλασμένη και ποια δουλεύει. Όμως τι γίνεται με το OWA; Αν μια γραμμή (ή 2 ) είναι κάτω πως μπορώ να εξασφαλίσω οτι όποιος δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει το OWA θα μπορέσει να πετύχει σύνδεση; Υπάρχει κάποιος τρόπος (ή κάποιος πάροχος) ωστε να ελέγχεται ποιά γραμμή εχει πρόβλημα και ανάλογα να ανακατευθύνεται η κίνηση ή να αλλάζουν δυναμικά οι εγγραφλες στους DNS ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο αξιόπιστη η επικοινωνια μεσω του OWA; Δεν έχω πρόβλημα να αλλάξω εταιρεία που μου διαχειρίζεται την DNS ζώνη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Γιώργος

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω ότι θα κάνεις NAT η PAT από τις εξωτερικές στατικές IP πρός τις εσωτερικές σωστά;

Αν ναι τότε θα πρέπει να προσέξεις πόσες εσωτερικές IP θα βάλεις στον Exchange σου, εγώ θα δοκίμαζα από τις τρεις εξωτερικές IP να πηγαίνει σε μια (1) εσωτερική έτσι ώστε να μην έχεις μπερδέματα στο εσωτερικό σου δίκτυο.

Επίσης για τα MX Records έχω διαφορετική γνώμη, εφόσον έχεις τρεις στατικές IP θα κάνεις τρια MX Records με τις IP αυτές και θα δώσεις διαφορετική προτεραιότητα, αλλιώς το σενάριο που περιέγραψες δε γνωρίζω κατά πόσο θα λειτουργήσει σωστά.

Για το OWA χρειάζεσαι πάλι τρία Α records  προς τον ίδιο Server και ένα cname record προαιρετικά με το όνομα του OWA που θα χρησιμοποιούν οι εξωτερικοί χρήστες πχ webmail.mydomain.gr επίσης θα ενεργοποιήσεις την επιλογή "enable Round Robin" στις ιδιότητες του Microsoft DNS Server, το Round Robin θα σερβίρει εναλλάξ τις ip για τον ίδιο host όταν ζητούνται, πχ ένας client κάνει request στο OWA, ο dns απαντά με την πρώτη static IP ο επόμενος θα λάβει ως απάντηση τη 2η static IP κ.ο.κ.

Βέβαια υπάρχει και η λύση χρήσης ενός hardware load balancer για ADSL γραμμές το οποίο απλοποιεί τη διαδικασία λίγακι.

Αυτά τα ολίγα, ελπίζω να βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Όσον αφορά τις εσωτερικές IP του Exchange ο υπεύθυνος για τον router (cisco 18xx) επιμένει οτι χρειάζεται τρεις εσωτερικές IP στον Exchange, για να κάνει NAT 1-προς-1 με τις public IP, -αλλά αν αυτό ισχύει είναι μια άλλη ιστορία.

Όσον αφορά τα MX Records, ναι παίζει και αυτό το σενάριο να φτιάξω τρία MX Records με διαφορετική προτεραιότητα (ή και με την ίδια).

Όσον αφορά όμως το OWA που είναι και αυτό που πε απασχολεί περισσότερο (τα υπόλοιπα με τον ένα η με τον άλλο τρόπο θα παίξουν κανονικά) τί γίνεται όταν μια ή 2 από τις Internet γραμμές μου είναι κάτω; Πως θα ξέρει ο DNS να δώσει IP από γραμμή που λειτουργεί ώστε οι χρήστες να μπορύν πάντα (ή σχεδόν πάντα να συνδέονται με το OWA; Να σημειώσω εδώ οτι ο Public DNS μου είναι κάπου στο Internet και όχι στην εταιρεία.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια, Γιώργος

 

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...