Jump to content

Δίλημμα : exchange server 2010 ή open source mail server


v.charalab
 Share

Recommended Posts

Να χαιρετίσω και εγώ την κοινότητα σαν ψαράς.

Καταρχάς να ενημερώσω ότι μόλις αποφοίτησα από την Επιστήμη των Υπολογιστών και μπήκα στα βαθιά.

Η δουλειά μου είναι κυρίως το development εφαρμογών αλλά στην προκειμένη περίπτωση θέλω κάτι ITδικό...

 

Στην εταιρεία μου μόλις στήσαμε windows server 2008 r2 με ενα SAN της HP.

Μέχρι τώρα είχαμε τα google apps για τα mail και τα calendar μας.

 

Για διάφορους λόγους (κυρίως το searching της google στα mail) θέλουμε να στήσουμε κάτι άλλο για αυτό το σκοπό.

 

Και εδώ έρχεται η ερώτηση.

 

Να προσπαθήσουμε να στήσουμε τον exchange server 2010 της Microsoft ή να δοκιμάσουμε με open source mail servers (πρωτόκολλο DAV).

Σκεφτόμασταν τη λύση το VM πάνω στο server λόγω κόστους.

 

Τι έχω να κερδίσω και τι έχω να χάσω με τις 2 αυτές λύσεις?Και με το δεδομένο ότι μέχρι τώρα δεν έχω προσπαθήσει ούτε εγώ ούτε οι συνεταίροι μου κάτι τέτοιο.

 

Ευχαριστώ και περιμένω τα φώτα σας..

 

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται απο το το μέγεθος της εταιρείας και τι θέλετε να κάνετε .Μπορεί να σε καλύπτει ο Exchange ή να είναι πολύ γιαυτό που θέλεις να κάνεις . Επίσης υπάρχει και το BPOS κοίταξε το ίσως γλυτώσεις περιττά έξοδα.

 

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση σου.

 

Το μέγεθος είναι < 25 άτομα και πολύ λέω, από τα οποία τα mail accounts που έχουν μεγάλο φόρτο καθημερινά είναι 5-8.

 

Επίσης συζητήσαμε και το ενδεχόμενο να έχουμε ένα hosting εξωτερικό για να έχουμε μόνο το inbox εκεί...

 

Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε είναι αρκετά μεγάλο χώρο για mails και πρόσβαση από παντού χωρίς να γονατίζουμε το internet της εταιρείας (αν και γιαυτό προσανατολιζόμαστε σε μια dedicated adsl γραμμή).

 

Στην τελική δεν αποκλείεται o exhange server λόγω κόστους αλλά ψάχνουμε το techology report των διάφορων λύσεων και γιαυτό ρωτάω στην κοινότητα που υπάρχουν άτομα με μια εμπειρία.

Link to comment
Share on other sites

Το Business Productivity Online Suite της Microsoft όπου ο Exchange είναι hosted στα datacenter τους δίνει 25 GB mailbox ανά χρήστη, που νομίζω ότι είναι αρκετά μεγάλο. Κατά τα άλλα, ο Exchange Server δεν είναι απλά ένας mail server, αλλά ένα ολοκληρωμένο προϊόν επικοινωνίας (ημερολόγια, tasks) και για μένα το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι ότι τα πάντα αποθηκεύονται στον server, άρα είναι προσβάσιμα από παντού. Με τις άλλες λύσεις πχ. τα απεσταλμένα μηνύματα μένουν στον υπολογιστή από τον οποίο έφυγαν και δεν μπορείς να τα δεις από παντού. Όλες οι υπόλοιπες λύσεις λίγο πολύ παίζουν με POP3 που δεν είναι και ότι καλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

Πολυ σωστά τα είπε ο Χρήστος. Το κόστος του Exchange είναι μεγάλο γιατι είναι πολυ παραπάνω απο ενα σημέιο αποθήκευσης μηνυμάτων, είναι ενα εργαλέιο για την εύκολη συνεργασία τον χρηστών, προσβαση στα δεδομένα μας απο παντού και άμεσης ανταλαγής πληροφοριών. Το κοστος πολύ σωστα για μια μικρή επιχείρηση (αλήθεια για πόσα Mailbox μιλάμε?) θα είναι μικρότερο αν πατε σε λύση BPOS
http://www.microsoft.com/online/exchange-online.aspx
Μπορείς να βρείς πολλα περισσότερα στο website του Exchange 2010 όπως και πολλα case studies

http://www.microsoft.com/exchange/2010/en/us/default.aspx

 

Link to comment
Share on other sites

μάλλον σε αυτή την περίπτωση ο φίλος θα πρέπει να κοιτάξει και τις 'συνεφιασμένες' λύσεις...

 

cloud solutions...που είναι τώρα ο pkouris να γράψει τα δικά του;

Link to comment
Share on other sites

προφανός ειναι θέμα κόστους και δεν είναι ντροπη και το Hyundai οπότε μπορεί να παρει ενα Open Source και να πέζει POP3.

και εγω πιστεύω για τοσα λιγα άτομα συμφέρει Exchange Online.

Link to comment
Share on other sites

Οπως έγραψαν και οι συμπολεμιστές και συμφωνώ απόλυτα, ο exchange δεν είναι απλά ένα "πράγμα" που πηγαινοφέρνει mail. Είναι ένα προιόν, ας μου επιτραπεί ίσως και η λέξη πλατφόρμα, που αποσκοπεί στην καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία των χρηστών μια εταιρείας.

Ενας απο τους λόγους που ανάφερες είναι το mail search. Σε διαβεβαιώνω οτι εν σχέση με το "πράγμα" που χρησιμοποιούσατε αν γυρίσετε σε exchange είτε On line είτε on premises το search είναι μέρα με την νύχτα.

Εθεσες έναν όρο: mailbox μεγαλύτερο απο 25GB . Στα On line services το όριο είναι 25GB άρα θα πρέπει να οδηγηθείς στην λύση on premises. Βέβαια τα 25GB mailbox οφείλω να ομολογήσω είναι τεράστιο !!!! Πόσο σίγουρος είσαι ???

Γιατί να λές 25GB mailbox, μήπως σου ανοίγει η όρεγη και για archiving ??? Και να δεν σου έχει ανοίξει ακόμα, γιατί δεν το είχες ποτέ, να είσαι σίγουρος θα σου ανοίξει.

Αρα καταλήγουμε πάλι σε exchange 2010 με enterprise cals να θες και το archiving feature.

Και ξαναλέω !!!! Δεν γίνετε να συγκρίνουμε το functionality ενός exchange server με τα υπόλοιπα προιόντα.

Αν δεν έχεις περιορισμούς budget, εγώ στην θέση σου θα πηγαινα σε exchange απο χτές.

Link to comment
Share on other sites

Ας μην πετάμε στα σύννεφα...

Αγαπητέ v.charalab. τι ακριβώς θα βάλεις στα 25GB mailbox ενός χρήστη ? Δεν ξέρω πολλές η μάλλον καμία εταιρεία που ακόμα και με archive να έχει μεγαλύτερο mailbox απο 25 GB  ανά χρήστη. Ακόμα και με οποιοδήποτε υπολογισμό future growth ξεφεύγει πάρα πολύ. Εκτός αν δεν στέλνεις μόνο mail. [;)] . Απο κει και πέρα . 20χ25 = 500 GB για τα mailbox αυτό απο μόνο του λέει πολλά για το μέγεθος του μηχανήματος που θα πρέπει να έχεις και πίστεψε με ακόμα και το κόστος ενός μεταχειρισμένου server για τέτοιο load είναι απίστευτα μεγαλο .

 

Οπότε πιστεύω ότι για να μπορέσουμε να σου δώσουμε μια σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να ορίσεις λίγο πιο συγκεκριμένα και προσεκτικά τις απαιτήσεις σου. Σίγουρα μια open soure λύση είναι πιο φτηνή συγκριτικά απο έναν Exchange online ή on-premises . Αλλά στερείται απείρων πλεονεκτημάτων σε σχέση με έναν Exchange.

 

Και πάλι θεωρώ ότι τα 25 GB ανά χρήστη είναι υπερβολικά πολλά ακόμα και με archving ενεργοποιημένο.

 

Link to comment
Share on other sites

φίλε Γιώργο (i-away) να μιλήσουμε για Open Source και Linux...αλλά αν ο φίλος δεν έχει γνώσεις για να το υποστηρίξει, τότε θα πρέπει να πληρώσει κάποιον για να του κάνει την δουλειά...

 

και πίστεψε με ότι μέχρι να παίξει σωστά και στις απαιτήσεις της εταιρείας θα χρειάζετε πολύ χέρι...

 

συνεπώς το κόστος τόσο σαν υπηρεσία, όσο και σαν καθυστέρηση ανεβαίνει...

συνεπώς από εκεί και πέρα πρέπει να ζυγίσει όλες τις λύσεις για να καταλήξει κάπου.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται ότι καταλήγω στον exchange σαν stand-alone και όχι στο on-line...

 

Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια...

 

Τα λέμε στο διήμερο του Νοεμβρίου...

 

P.S. τα 25 GB που ανέφερα είναι για 3-4 account και φυσικά για όχι όλα τα accounts...

Link to comment
Share on other sites

Και πάμε τώρα στις πιο Kinky ερωτήσεις ενός αρχάριου....

Αποφάσισα να πάω στη λύση του exhange 2010..

Έχω ένα server που τρέχει windows server 2008 r2 και τον τρέχω σαν domain controller και του έχω επίσης πάνω sql server 2008 για κάτι custom εφαρμογές της εταιρείας.

 

Τον exchange θα τον στήσω πάνω στον ίδιο ή να χρησιμοποιήσω το hyper-v της microsoft για να τον τρέχω σε κάποιο VM?

 

Κάπου μου είπαν οτι δεν πρέπει να τρέχεις και exhange και sql server μαζί.

 

Προτάσεις???

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε,

Προσωπικά ακολουθώ ένα κανόνα στον επαγγελματικό τομέα, αν δεν έχω γνώσεις να κάνω κάτι θα αφήσω κάποιον με ειδικές γνώσεις στο αντικείμενο να κάνει την δουλειά. Καταλήγω λοιπόν στο γεγονός ότι θα ήταν ίσως πιο επαγγελματικό να φωνάξεις κάποιον τεχνικό με αρκετή γνώση και εμπειρία να κάνει την εγκατάσταση. Από εκεί και πέρα αν είναι θέμα κόστους σκέψου πόσα θα πληρώσεις να συμμαζέψεις τα πιθανά λάθη που θα κάνεις, το βλέπω από εμένα που οπότε κάνω καμιά δουλεία μόνος στο σπίτι τα κάνω σαλάτα (ένα ουπα στο ταβάνι πήγα να βάλω προχτές και παιδευόμουν πόση ώρα J )<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Αν αποφασίσεις να το κάνεις μόνος προς Θεού μην το βάλεις στο ίδιο μηχάνημα (μα καλά τι specs  έχει??? 64GB RAM, 8 Cores, 1 TB storage ? ) Και σκέψου ότι αν καεί αυτό το μηχάνημα η εταιρεία κάνει αναγκαστικές διακοπές?

Μπορείς να βρεις λεπτομέρειες για τα Requirements του Exchange στο παρακάτω Link:

http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa996719.aspx

 

Link to comment
Share on other sites

Κρατιέμαι πολλή ώρα αλλά δεν μπορώ να μην το πω. Αν δεν θες να το κάνει άλλος για σένα και θες να μάθεις, υπάρχει η επιδότηση ΛΑΕΚ για τις εταιρίες ώστε να εκπαιδευθείς ΔΩΡΕΑΝ. Το λογιστήριό σας θα ξέρει περί τίνος πρόκειται. Αυτά τα προιόντα δεν παίζουν έτσι στο πόδι, θέλουν γνώσεις, όπως για παράδειγμα http://www.systemplus.gr/exchange/

 

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνησω με τους 2 προλαλησαντες.
Δυστυχως οι περισσοτεροι στηνουν κουτσα στραβα κατι και αν δουλεψει το αφηνουν χωρις να ξερουν ουτε να διασφαλισουν την μεγιστες δυνατοτητες που προσφερει ουτε failover αν μιλαμε γι μεγαλες εταιρειεσ κτλ.
Αν θες να μαθεις δουλεψε λιγο σε lab environment και οχι κατευθειαν σε production server.
Αναφορικα με linux επειδη εχω δουλεψει και zimbra που θεωρειται  το αντιπαλο δεος του exchange σε open source, πιστευω ακραδαντα οτι δεν μπορει να αντικαταστησει επαξια τον exchange σε καμια περιπτωση. Αναφορικα με το κοστος αν μιλαμε για μικρες εγκαταστασεις (πχ 30 ατομα) εχω την εντυπωση αν θυμαμαι καλα οτι το zimbra ειναι ακριβοτερο του exchange γιατι πληρωνεις per year καποιο κοστος. Για one time fee το κοστοσ αν παλι θυμαμαι καλα ειναι γυρω στα 2000. ΚΑι αυτο συμβαινει οχι μονο με το zimbra αλλα και με τα υπολοιπα οπως zarifa, kerio, κτλ.
Πιστευω οτι πλεον απο την στιμγη που βγαινει τοσο φθνα ο exchange και οχι οπως παλια δεν υπαρχει λογος να στραβεις σε αλλες λυσεις.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...