Jump to content

frees76

Members
  • Posts

    354
  • Joined

  • Last visited

Blog Entries posted by frees76

  1. frees76
    Στις 23 Μαρτίου 2011 η Microsoft ανακοίνωσε την διάθεση της Beta έκδοσης του Diagnostics and Recovery Toolset 7. Το DaRT είναι μια εργαλειοθήκη του MDOP (Microsoft Desktop Optimazation Pack) που σκοπό έχει να βοηθήσει στη διάγνωση και αποκατάσταση της λειτουργίας ενός υπολογιστή με Windows 7 ή Windows 2008 R2 που δεν μπορούν να “bootαρουν”. Το κορυφαίο σε αυτό όμως είναι ότι μπορεί να γίνει απομακρυσμένα!!! Πριν προχωρήσω στο “ζουμί” της υπόθεσης, να αναφέρω μερικά από συστατικά του DaRT 7 Beta. Συνολικά έχουμε στη διάθεσή μας 16 επιλογές:
    Registry Editor Το γνωστό σε όλους για την πρόσβαση στο Registry LockSmith Αλλαγή password σε τοπικούς λογαριασμούς Crash Analyzer Για την ανάλυση των dump files File Restore Ανάκτηση αρχείων Disk Commander Διόρθωση disk volumes,partitions και του Master Boot Record(MBR) Disk Wipe Διαγράφει τα πάντα όλα Computer Managemet Η γνωστή κονσόλα διαχείρισης του υπολογιστή αλλά λίγο προσαρμοσμένη για την περίπτωση, με event viewer, system information, services, autoruns, storage και drivers Explorer Πρόσβαση σε τοπικούς δίσκους Solution Wizard Με ην βοήθεια ερωτήσεων προτείνετε το καταλληλότερο εργαλείο TCP/IP Config Παραμετροποίηση των καρτών δικτύου Hotfix Uninstall Απεγκατάσταση κάποιου Hotfix SFC Scan Επιδιόρθωση των αρχείων συστήματος (system files) Search Η κλασική αναζήτηση αρχείων Standalone System Sweper Έλεγχος του υπολογιστή για malware,rootkits και ύποπτο λογισμικό Remote Connection Εδώ είναι η “μαγεία” του DaRT. Από εδω μας δίνεται η δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης έχοντας όλες τις παραπάνω δυνατότητες Ας δούμε πως γίνεται να εκμεταλλευτούμε όλα αυτά. Αρχικά πρέπει να έχουμε αγοράσει το Software Assurance (SA) που αυτό αυτόματα μας δίνει το MDOP. Ένα μέρος αυτού του πακέτου, είναι και το D.a.R.T. Για την beta έκδοση δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο εκτός από ένα λογαριασμό στο connect.microsoft.com και από εδώ μπορείτε να το κατεβάσετε αφού απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις πρώτα.
     

    Το συνοδευτικό pdf που θα βρείτε στο zip, είναι αρκετά κατατοπιστικό και πλήρης που δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να το δοκιμάσετε.
    Με λίγα λόγια η εφαρμογή δημιουργεί ένα ISO αρχείο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ένα boot.wim. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξουμε μία από τις παρακάτω μεθόδους deployment:
    Δημιουργία bootable CD Χρήση του boot.wim σε συνδυασμό με Windows Deployment Server (WDS) Αντιγραφή σε USB stick Χρήση του Recovery Partition σε μια καθαρή εγκατάσταση  

    Η τελευταία επιλογή βολεύει όταν δεν υπάρχει δικτυακή πρόσβαση.
    Πιστεύω ότι είναι πολύ καλή λύση για μείωση κόστους σε μεγάλες εταιρείες όπου η φυσική παρουσία τεχνικού κοστίζει.
  2. frees76
    Συνήθως κατά την εγκατάσταση του Office επιλέγουμε το Word, Excel, Outlook και Powerpoint. Πέρα όμως από αυτά υπάρχει και το OneNote που δεν του έχουμε δώσει μεγάλη σημασία. Ίσως γιατί το όνομα παραπέμπει σε κάτι τόσο απλό με την πρώτη ματιά και δεν πάει το μυαλό μας ότι θα μας ήταν πολύ χρήσιμο και βολικό. Θα μου πείτε, χρειάζομαι ολόκληρη εφαρμογή για τις σημειώσεις μου; Δεν μου αρκεί το sticky notes που είναι και δωρεάν;
    Για απλές σημειώσεις, καλό είναι το sticky notes. Αλλά γιατί να μην μπορώ να τις έχω οργανωμένες και με περισσότερες δυνατότητες; Τι εννοώ με αυτό;
    Τί ειναι το OneNote;
    Για όσους το ακούν (διαβάζουν) πρώτη φορά, πρόκειται για ένα μέρος του Office όπως θα καταλάβατε και μας δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών σημειωματάριων. Για παράδειγμα μπορούμε να έχουμε τις επαγγελματικές μας σημειώσεις σε ένα σημειωματάριο (notebook, άλλο το Laptop) και τις προσωπικές σε ένα άλλο. Κάθε notebook χωρίζεται και αυτό σε ενότητες (sections – Εικ. 7) και κάθε section (Εικ. 8) έχει τις δικές του σελίδες (Εικ. 9). Όπως και ένα κανονικό σημειωματάριο.
    Χαρακτηριστικά
    Πέρα από τα κοινά χαρακτηριστικά εισαγωγής κειμένου και εικόνας, δίνετε η δυνατότητα εισαγωγής video και σημειώσεων ήχου. Μπορούμε να εισάγουμε κομμάτι από την οθόνη μας (όχι το hardware) ή ακόμα να επισυνάψουμε κάποιο αρχείο.
    Για τους πιο καλλιτέχνες υπάρχει και η δυνατότητα ζωγραφικής με αρκετά εργαλεία αλλά χωρίς να γίνεται και δύσκολο στη χρήση τους. Ένα ακόμα πολύ καλό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα αποθήκευσης notebook στο skydrive. Δίνοντας μας τη δυνατότητα να έχουμε τις σημειώσεις μας όπου και αν είμαστε ή ακόμα και να τις μοιραστούμε με άλλους.
    Interface
    Σαν μέλος του office 2010 διατηρεί το Ribbon όπου από εκεί μπορούμε να μορφοποιήσουμε το κείμενο και να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας όπως φαίνεται στην εικόνα.
    Εικ. 1
    Εικ. 2
    Εικ. 3
    Εικ. 4
    Εικ. 5
    Εικ. 6
     
    Στην αριστερή πλευρά του OneNote βρίσκονται τα notebooks (εικ. 7) που έχουμε ανοίξει, ενώ τα tabs (εικ. 8) που είναι στην πάνω πλευρά (κάτω από το ribbon) είναι τα sections. Δεξιά είναι οι σελίδες κάθε section, που μπορούμε να τις ομαδοποιήσουμε (εικ. 9).
    Εικ. 7 Εικ. 8
    Εικ. 9
    Το search (Εικ. 9) είναι ένα από τα δυνατά του σημεία, αφού μπορούμε να αναζητήσουμε όχι μόνο στο ενεργό Notebook, αλλά και σε όλα τα notebooks που έχουμε ανοίξει εκείνη τη στιγμή. Γι’ αυτό αν δεν ξέρουμε που είναι αυτό που ψάχνουμε, καλύτερα να ανοίξουμε όλα τα notebooks και μετά να κάνουμε την αναζήτηση.
    Από το menu “FILE” μπορούμε να επιλέξουμε το “Share” (Εικ. 10) για να μοιράσουμε τις σημειώσεις μας στο δίκτυο ή στο skydrive. Για τη χρήση του skydrive αρκεί να έχουμε ένα windows Live ID.
     

     
    Που το βρίσκώ;
    Το OneNote είναι σε όλες τις εκδόσεις του Office εκτός την έκδοση Starter. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
     
    Ελπίζω να κρατήσατε σημειώσεις.
  3. frees76
    Ήρθε η πρώτη δοκιμαστική έκδοση με πολλά καινούρια πράγματα δίνοντας μεγάλη βάση στο clouding (Skydrive,Flickr, SmugMug, Youtube) και το social networking (Facebook,Myspace, LinkedIn). Βασική προϋπόθεση είναι να το λειτουργικό να είναι Vista ή 7. Το PC Sync είναι ένα εντελώς νέο χαρακτηριστικό. Ας τα δούμε όμως ένα-ένα.
    Live Messenger
    Με ελάχιστες αλλαγές στην εμφάνιση αλλά με δυνατότητα σύνδεσης του με πολλές άλλες υπηρεσίες όπως:
    Facebook Myspace Youtube Blogger Pandora Photobucket LastFM CNet και πολλές άλλες. Επίσης έχει και πολλά νέα e-motion icons.
     
    Photo Gallery
    Εφαρμογή για την οργάνωση των φωτογραφιών αλλά και την εύκολη αναζήτηση με face recognition, tags, Keywords. Μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε και διορθώσεις στα χρώματα ή να δώσουμε μια καλλιτεχνική άποψη στις φωτογραφίες μας ακόμα να αφαιρέσουμε τα κόκκινα μάτια και όλα αυτά με μερικά κλικ που ο καθένας μπορεί να κάνει. Αφού ετοιμάσουμε τις φωτογραφίες μας, μπορούμε πολύ εύκολα πάλι να τις ανεβάσουμε στο Skydrive, Facebook ή σε κάποια άλλη υπηρεσία στο Internet όπως ανέφερα στην προηγούμενη ενότητα.

     
     
    Movie Maker
    Στην εφαρμογή για τα videos υπάρχουν αντίστοιχες ευκολίες για τη διαχείριση, μορφοποίηση και ανέβασμα στο cloud (Skydrive,Facebook,…).
     

     
    Mail
    Για τη διαχείριση των e-mails το Windows Live Mail Beta έχει βελτιωθεί αρκετά έχοντας μάλιστα χαρακτηριστικά που συναντάμε στο Office 2010,όπως την προβολή “συζητήσεων”.

     
    Μπορούμε να παρακολουθούμε μια συζήτηση με το “Watch” να ανεβάσουμε κάποιο mail στο blog, να στείλουμε instant message με τον messenger στην επαφή που έστειλε το Mail και πολλά άλλα καλούδια.

     

     
    Writer
    Ο κειμενογράφος για τα blogs έχει και αυτός αρκετές προσθήκες όπως τα emoticon, ή εισαγωγή χάρτη από το Bing maps (Τί άλλο; ) ή video από youtube.
     

     
    Sync
    Ένας τρόπος να έχουμε τα αρχεία μας μαζί μας και να μπορούμε να τα δούμε από όποιο Pc έχει Internet, είναι το Sync Live. Αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι ο συγχρονισμός φακέλων με το skydrive. Βέβαια δεν κάνει μόνο αυτό, μπορεί να συγχρονίσει και τις υπογραφές (signatures), templates ,styles από το mail όπως επίσης και τα favorites του internet Explorer. Μία ακόμα πολύ καλή δυνατότητα είναι η σύνδεση στον υπολογιστή μας απ’ οπουδήποτε αλλού , αρκεί και να εγκαταστήσουμε το Sync live και στους 2 υπολογιστές.
    Bing Toolbar
    Τέλος η μπάρα που προστίθεται στον Internet Explorer έχει εντελώς νέα εμφάνιση με αρκετές ευκολίες όπως άμεση ενημέρωση για τον καιρό, για μετοχές, νέα, τα καλύτερα videos και αν ο υπολογιστής καλύπτει τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Δηλαδή αν έχει ενεργοποιημένο το phishing protection, pop-up blocking και αν το site θεωρείτε ασφαλής.
     

     
    Για beta πολύ καλή!!!!
  4. frees76
    Έχουμε στήσει Windows 2003/2008/XP/7 και ενώ είμαστε σίγουροι ότι τα έχουμε όλα έτοιμα για να φύγει το μηχάνημα, όταν φτάνει η ώρα να συνδεθούμε με Remote Desktop διαπιστώνουμε ότι έχουμε ξεχάσει το σημαντικότερο. Δεν μιλάω για περιπτώσεις που το μηχάνημα βρίσκεται κοντά μας και μπορούμε πολύ απλά να πάμε και να το ενεργοποιήσουμε, αν και μερικές φορές ακόμα και στο διπλανό γραφείο να είναι, θα προτιμούσαμε να το κάνουμε απομακρυσμένα. Μιλάω για περιπτώσεις που δεν έχουμε φυσική πρόσβαση.

    Αν δεν είσαι "mentalist” μπορείς να χρησιμοποιήσεις την παρακάτω διαδικασία που είναι πολύ απλή.

     

          1. Από το PC μας ανοίγουμε τη registry με την εντολή regedit από Start –> Run   

     



     

          2. Μετά πηγαίνουμε από το μενού File και επιλέγουμε Connect Network Registry    



          3. Στο παράθυρο “Select Computer” πληκτρολογούμε το computer name  του μηχανήματος που θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το Remote Desktop και επιλέγουμε ΟΚ   



          4. Πηγαίνοντας στο HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server, δεξιά υπάρχει το “fDenyTSConnections”, με διπλό κλικ του mouse μέσα από το παράθυρο που ανοίγει αλλάζουμε την τιμή από 1 σε 0.   



     

    Ίσως χρειαστεί επανεκκίνηση, την οποία μπορούμε να κάνουμε απομακρυσμένα με την εντολή shutdown –r –f –m \\computername από command line με λογαριασμό που έχει δικαιώματα Administrator στον απομακρυσμένο υπολογιστή. Βασική προϋπόθεση για αυτό το “μαγικό" είναι το service Remote Registry να είναι ενεργοποιημένο στον απομακρυσμένο υπολογιστή.  



    Όλο αυτό θα μπορούσε να γίνει και με πολιτική GPO και έτσι να μην αγχωνόμαστε καν για την ενεργοποίησή ούτε του Remote Registry αλλά ούτε του Remote Desktop.
  5. frees76
    Στην προσπάθειά της η Microsoft να κερδίσει το χαμένο έδαφος στους web browsers, φαίνεται ότι ετοιμάζεται να μπει δυναμικά με την νέα έκδοση του Internet Explorer 9 που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία κυκλοφορίας της τελικής έκδοσης αλλά προς το παρόν δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις νέες δυνατότητες, να κατεβάσουν μια προεπισκόπηση της πλατφόρμας από εδώ. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε και ένα Online Test Drive.
    Σε γενικές γραμμές η νέα έκδοση θα υποστηρίζει τις νέες τεχνολογίες, όπως HTML5 και CSS3. Έχοντας μείνει πίσω σε αυτό το σημείο, η Microsoft έχει χάσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς και αυτό την προτρέπει να ξανά μπει δυναμικά με χαρακτηριστικά που θα βελτιώσουν την εμπειρία τόσο του χρήστη όσο και των developers. Υπόσχεται σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα αλλά και στην ποιότητα των γραφικών. Σε αυτό θα βοηθήσουν και οι κάρτες γραφικών αξιοποιώντας τη GPU και αφήνοντας τη CPU για άλλες εργασίες. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες των χαρακτηριστικών που περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής, μιας και αυτά είναι περισσότερο κατανοητά από developers και δεν τα καταλαβαίνω. Πάντως όποιος θέλει να τα δει μπορεί να τα βρει εδώ

    Πιστεύω πως όπως τα Windows 7 κέρδισαν τις εντυπώσεις στο κομμάτι των λειτουργικών, έτσι και η έκδοση 9 θα κερδίσει τη χαμένη θέση της κορυφής στους web browsers. Περιμένουμε να δούμε.
  6. frees76
    Σύντομα θα κυκλοφορήσει το sp1 για τα Windows 2008 R2 και για τα Windows 7.
     
    Σύμφωνα με την Microsoft το sp1 για τον Server θα φέρει 2 νέα χαρακτηριστικά Virtualization, το RemoteFX και το Dynamic Memory. Θα αναφερθούμε σε αυτά μόλις έχω περισσότερες πληροφορίες.
     
    Για τα Windows 7 δεν θα έχουμε κάτι παραπάνω από μια συγκέντρωση όλων των windows updates που έχουν κυκλοφορήσει για το συγκεκριμένο λειτουργικό και επιπλέων τη δυνατότητα υποσστήριξης του RemoteFX.
     
    Επιστρέφω με περισσότερα νέα σχετικά με το θέμα σύντομα!!
  7. frees76
    Έχουμε ένα PC με Windows 7 αλλά για κάποιο λόγο αποφασίζουμε να βάλουμε και τα XP. Θα μου πεις αφού έχουμε το XP Mode. Αν όμως έχω μια εφαρμογή επεξεργασίας γραφικών που παίζει μόνο σε XP για παράδειγμα, αναγκαστικά θα πρέπει να έχω τα XP σε φυσικό μηχάνημα για να μπορώ να εκμεταλλευτώ πλήρως τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών. Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση τα XP δουλεύουν μια χαρά αλλά τα 7 δεν ξεκινάνε με τίποτα.

    Όταν ένας υπολογιστής έχει 7 και μετά βάλουμε και τα XP/2003, τότε γίνεται overwrite το MBR και ο Boot Loader των 7 δεν “καταλαβαίνει” την παλιότερη έκδοση του MBR με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ξεκινήσουμε τα 7. Για να το διορθώσουμε ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

     



    1. Από τα XP ανοίγουμε command Prompt και τρέχουμε την παρακάτω εντολή από το DVD των 7

        d:\boot\ bootsect.exe /nt60 all

    (Αν υποθέσουμε πως το Drive letter για το DVD μας είναι το D)

    2. Κάνοντας επανεκκίνηση θα πρέπει να εμφανιστεί ένα μενού των 7. Από εκεί ανοίγουμε πάλι Command Prompt αλλά με δικαιώματα administrator και πληκτρολογούμε την παρακάτω εντολή

       bcdedit /create {ntldr} –d "My Windows 7"

    Στη θέση του “My Windows 7” μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε, αφού αφορά την περιγραφή που θα εμφανίζεται στο Menu του Dual Boot.

    Στην επόμενη επανεκκίνηση αν επιλέξουμε τα 7 θα πρέπει να δουλεύουν μια χαρά. Υπάρχουν και αντίστοιχα εργαλεία για αυτή τη δουλεία όπως το VistaBootPro που κοστίζει περίπου 10 $ αλλά και το EasyBCD που είναι FREE !!!  Σίγουρα θα προτιμήσετε το VistaBootPro [].
  8. frees76
    Καθημερινά περνάμε αρκετές ώρες στο Internet για να ενημερωθούμε, να διασκεδάσουμε, να επικοινωνήσουμε και γενικά μας έχει γίνει απαραίτητο. Έτσι έχει προκύψει η ανάγκη για πιο εύκολη, πιο γρήγορη και ασφαλή περιήγηση. Μαζί θα δούμε μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά του Internet Explorer 8 που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και πάνω απ’ όλα πιο ασφαλή.
    Γρήγορη περιήγηση
    Accelerators: Επιλέγοντας το κείμενο που μας ενδιαφέρει μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες στο Bing Maps, να στείλουμε e-mail, να βρούμε προϊόντα στο E-bay, να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες στο Bing (ή όποια άλλη μηχανή αναζήτησης . . . αν υπάρχει) ή ακόμα και να κάνουμε μετάφραση. Εικ. 1 Search Suggestions : Καθώς πληκτρολογούμε στο search αυτόματα εμφανίζονται ανάλογα αποτελέσματα που περιέχουν αυτό το κείμενο και σε συνδυασμό με το Visual Suggestions εμφανίζονται και σχετικές φωτογραφίες Find On Page: Είναι ένας εύκολος τρόπος να βρούμε τη λέξη ή φράση που θέλουμε μέσα στην σελίδα που είμαστε. Πατώντας CTRL+F εμφανίζεται η μπάρα αναζήτησης. Από εκεί έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε highlight τα αποτελέσματα μέσα στο κείμενο με το χρώμα της επιλογής μας. Ο λόγος που έχει γίνει μπάρα και όχι παράθυρο αναζήτησης είναι για να μην μπαίνει μπροστά από την σελίδα και εμποδίζει. Πιο έξυπνη Address Bar: Ακόμα και αν θυμόμαστε την πλήρη διεύθυνση μιας σελίδας αρκεί να γράψουμε μια σχετική λέξη και ο Internet Explorer 8 θα εμφανίσει αντίστοιχες σελίδες. Εύκολη περιήγηση
    Web Slices : Αντί να μπαίνουμε κάθε λίγο και λιγάκι να βλέπουμε αν άλλαξε κάτι σε μια δημοπρασία τώρα μπορούμε να προσθέσουμε το κομμάτι (silce) που μας ενδιαφέρει και να το βλέπουμε άμεσα από την toolbar του IE8. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τον καιρό στην περιοχή που μας ενδιαφέρει. Έτσι άμεσα και χωρίς να χρειάζεται να ελέγχω την ίδια σελίδα κάθε φορά, μπορώ να βλέπω τον καιρό. Compatibility view : Επειδή κάποιες σελίδες δεν είναι συμβατές με τα νέα χαρακτηριστικά του IE8, υπάρχει το compatibility view έτσι ώστε να συνεχίσουμε την περιήγηση χωρίς κανένα πρόβλημα. Βελτιωμένα Tabs : Στην έκδοση 7 πρωτοείδαμε τα tabs που μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε πάνω από μια σελίδες στο ίδιο παράθυρό. Στον IE 8 γίνετε αυτόματη ομαδοποίηση για εύκολο διαχωρισμό και διαχείρηση (Close Group). Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε σελίδες σε ένα group. Βελτιωμένη διαχείριση του History και Favorites : Τώρα από την μπάρα για τα Favorites μπορούμε να διαχειριστούμε τα Favorite, το History, τα RSS Feeds αλλά και τα Web slices. Η προσθήκη μιας σελίδας στα Αγαπημένα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Μία ακόμη χρήσιμη βελτίωση είναι η αναζήτηση στο ιστορικό. Βελτιωμένη New Tab Page : Όταν δημιουργούμε ένα νέο tab έχουμε πολλές νέες δυνατότητες. Μπορούμε να ανοίξουμε σελίδες που είχαμε κλείσει, να ανοίξουμε όλο το προηγούμενο session, να ξεκινήσουμε την περιήγηση σε InPrivate Mode ή να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα Accelerators. Ασφαλή περιήγηση Προστασία από Malware και Phishing : Παρέχει προστασία από 2 βασικόυς εχθρούς για την ασφάλεια μας. SmartScreen : Άλλο ένα χαρακτηριστικό που εντοπίζει σελίδες με ύποπτο κώδικα και αποτρέπει την πρόσβαση σε αυτή. XSS (Cross Site Scripting) Filter : Προστασία από σελίδες που φαίνονται γνωστές και “αθώες” αλλά κρύβουν επικίνδυνο κώδικα. Προστασία από Click-jacking : Προστασία από παραπλανητικά παραθυράκια που κάνοντας κλικ επάνω τους εκτελούνται εργασίες χωρίς την έγκρισή μας. Data Execution Prvention : Αποφυγή εκτέλεσης ύποπτου κώδικα σε συγκεκριμένο σημείο της μνήμης. InPrivate Browsing : “Σερφάρω ικόγκνιτο”. Αν θέλουμε να μην αφήσουμε ίχνη από την περιήγησή μας στον υπολογιστή, History, username και passwords. InPrivate Filtering : Όταν επισκεπτόμαστε κάποιες σελίδες που έχουν περιεχόμενο από άλλες εταιρίες, για παράδειγμα από μια διαφήμηστική, αυτή η εταιρεία μπορεί να συλλέγει πληροφορίες για τις συνήθειες μου και να μου εμφανίζει ανάλογες διαφημίσεις. Με το InPrivate filtering μπορούμε αν το ενεργοποιήσουμε, να επιλέγουμε ποιές σελίδες θα μπορούν να το κάνουν αυτό και ποιές όχι. Μπορούμε βέβαια να αποκλείσουμε όλες τις σελίδες. Automatic crash recovery : Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που για κάποιο λόγο “κρεμάει” κάποια σελίδα, ο IE8 δεν αφήνει αυτό το πρόβλημα να περάσει και στα υπόλοιπα tabs. Έτσι οι υπόλοιπες σελίδες δουλεύουν κανονικά. Ταυτόχρονα γίνεται και προσπάθεια αυτόματης αποκατάστασης του προβλήματος. Σε αυτό που έχει δώσει τη μεγαλύτερη βάση η Microsoft στον IE 8 είναι η ασφάλεια. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε έρευνα που έκανε η NSS Labs. Λεπτομέριες μπορείτε να βρείτε εδώ.

  9. frees76
    Δεν υπάρχει μηχανογράφηση που να μη δέχεται αρκετές κλήσεις καθημερινά από χρήστες που ξέχασαν το Password στα Windows ή που κλειδώθηκαν γιατί προσπάθησαν αρκετές φορές με το πληκτρολόγιο γυρισμένο σε λάθος γλώσσα ή έγραφαν κεφαλαία αντί πεζά. Άλλοι μπερδεύονται με τόσα διαφορετικά Password, άλλο στα Windows, άλλο στο Portal, άλλο στη μια εφαρμογή, άλλο στην άλλη. Ένας ακόμη «πονοκέφαλος» στην καθημερινότητα μιας μηχανογράφησης είναι οι προσλήψεις – μετακινήσεις –αποχωρήσεις συναδέλφων. Τις περισσότερες φορές η μηχανογράφηση το μαθαίνει την τελευταία στιγμή που όπως πάντα είναι επείγον γιατί ο χρήστης πρέπει να δουλέψει και χρειάζεται πρόσβαση άμεσα.
    Όλα αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που έρχεται να λύσει το Forefront Identity Manager 2010 της Microsoft. Η επόμενη έκδοση του ILM (Identity Lifecycle Manager) 2007 έρχεται να καλύψει σημαντικές ελλείψεις και να βελτιώσει την αποδοτικότητα μιας επιχείρησης, αναλαμβάνοντας πολλές από αυτές τις καθημερινές προκλήσεις, είτε με αυτόματο τρόπο είτε με πιο απλουστευμένο και οργανωμένο τρόπο. Τι εννοώ με αυτό;

    FIM 2010 – Τι είναι αυτό;


    Είναι ένα προϊόν της Microsoft για την διαχείριση των λογαριασμών (user accounts), κωδικών (passwords) και γενικότερα των προσβάσεων των χρηστών σε ένα ετερογενή περιβάλλον. Διαχειρίζεται Domain Accounts, Passwords, CAs, Smart Cards, Group Memberships και συνεργάζεται με Active Directory, Novell, Sun, IBM, Lotus Notes, Microsoft Exchange Server, Oracle databases, Microsoft SQL Server™ databases, SAP και άλλα. Στις 2/3/2010 ανακοινώθηκε η κυκλοφορία της RTM έκδοσης.

    Τι καινούριο φέρνει;


    1.Policy Management.
    Εύκολη διαχείριση πολιτικών από μία κονσόλα βασισμένη στο Sharepoint. Extensible WS-* APIs and Windows Workflow Foundation workflows που δίνουν τη δυνατότητα στους Developers να προσαρμόσουν το προϊόν ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας. Συγχρονισμός των στοιχείων πρόσβασης ενός χρήστη μεταξύ ετερογενών δικτύων

    2.Credential Management
    Διαχείριση πιστοποιητικών ενός δικτύου (CAs) με υποστήριξη 3rd party CA Διαχείριση πολλαπλών τύπων credentials Self-service password reset (Windows logon και Web-based εργαλείο). Ο χρήστης μπορεί πλέον, μόνος του να καθορίσει νέο κωδικό για τον λογαριασμό του ή ακόμα να τον ξεκλειδώσει με χρήση προκαθορισμένων ερωτοαπαντήσεων. Ολοκληρωμένη παροχή Usernames, passwords και πρόσβαση σε resources από την πρώτη κιόλας μέρα.

    3.User Management
    Αυτόματη παροχή/κατάργηση δικαιωμάτων Self-service διαχείριση του profile

    4.Group Management
    Office-based self-service εργαλείο διαχείρισης group membership. Offline εγκρίσεις μέσα από το Office. Η σύνδεση του FIM 2010 με το Outlook δίνει για παράδειγμα τη δυνατότητα μέσω e-mail να ζητήσει ένας χρήστης να γίνει μέλος ενός group ή διαχειριστεί τις εγκρίσεις αυτών των αιτημάτων ενώ είναι εκτός γραφείου. Διαχείριση των groups και distribution lists. Η διαδικασία αυτή μπορεί να αυτοματοποιηθεί με χρήση των πεδίων στην καρτέλα του χρήστη.
    Σε τι μας ωφελεί;
    Μείωση κόστους. Όταν οι χρήστες δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους τις προσβάσεις και το Profile τους, αυτό μεταφέρεται στο τμήμα Μηχανογράφησης με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος όπου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε εργασίες βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του τμήματος. Μεγαλύτερη ασφάλεια. Έχοντας μια κεντρική κονσόλα διαχείρισης και αυτοματοποιώντας τις διαδικασίες παραχώρησης δικαιωμάτων, μειώνεται σημαντικά η περίπτωση λάθους ή παράληψης. Βελτίωση της αξιοπιστίας. Με τα νέα χαρακτηριστικά διαχείρισης πολιτικών του FIM 2010, ο έλεγχος και η συμμόρφωση των προσβάσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες τις εταιρείας.

    Που το βρίσκω;
    Ήδη είναι διαθέσιμη η Trial έκδοση που μπορεί ο καθένας μας να κατεβάσει από εδώ και να τη δοκιμάσει.
     
     

     
     



  10. frees76
    Πολλές φορές όταν κάνουμε μια εγκατάσταση δεν ασχολούμαστε και πολύ με τις παραμέτρους αφού ξέρουμε πως θα δουλέψει και με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Στην περίπτωση όμως του WSUS αυτό δεν είναι πάντα ότι καλύτερο. Ειδικά όσο αναφορά τον φάκελο “WsusContent”. Επειδή στο σημείο αυτό αποθηκεύονται όλα τα updates, το μέγεθος του φακέλου αυξάνεται κάθε φορά που γίνεται συγχρονισμός με τη Microsoft. Αν αφήσουμε τον προεπιλεγμένο φάκελο κατά την εγκατάσταση όπου είναι στον ίδιο δίσκο με το λειτουργικό (C:\), τότε σίγουρα κάποια στιγμή θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και θα τρέχουμε να βρούμε χώρο.

    Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα δεύτερο partition ή δίσκο (D:\) με αρκετό ελεύθερο χώρο όπου μπορούμε να μεταφέρουμε το φάκελο αυτό από το C:\WSUS στο δεύτερο δίσκο/Partition.



     




    Στον WSUS Server ανοίγουμε command prompt με δικαιώματα administrator και τρέχουμε την εντολή “cd "c:\Program Files\Update Services\Tools” (Εικ. 1) για να μετακινηθούμε στον φάκελο όπου βρίσκεται η εντολή wsusutil. Αν πληκτρολογήσετε την εντολή (wsusutil) θα εμφανίσει όλες τις επιλογές που έχουμε (Pic 2). Εικ. 1  Εικ. 2
    Για την μετακίνηση του φακέλου αλλά και για τις ανάλογες ενημερώσεις στην βάση του WSUS πληκτρολογούμε “wsusutil movecontent D:\WSUS D:\WSUS\log.txt” (Εικ. 3). Το πρώτο Path είναι ο νέος φάκελος όπου θα μεταφερθεί το content και το δεύτερο είναι το αρχείο για το log της διαδικασίας.
     

     

    Εικ. 3

     

     

    Στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε την μετακίνηση απλά με ένα copy/paste θα πρέπει να τρέξουμε την ίδια εντολή αλλά με το switch –skipcopy. Άρα η εντολή θα είναι “wsusutil movecontent D:\WSUS D:\WSUS\log.txt –skipcopy”. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, είμαστε έτοιμοι.

    Μια μικρή αλλά σημαντική συμβουλή είναι να μην ενεργοποιήσετε το Compression στους φακέλους που αφορούν τον WSUS γιατί τότε ο WSUS δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στη βάση και δεν μπορεί να γίνει και η παραπάνω διαδικασία.

     


  11. frees76
    Γύρισα με πολύ καλές εντυπώσεις και εμπειρίες από το πρώτο μου MVP Summit αλλά και την πρώτη μου επίσκεψη στην Αμερική. Το ταξίδι είναι λίγο κουραστικό, ειδικά από Γαλλία για Seattle. Κολλημένος σε ένα αεροπλάνο για περίπου 10 ώρες δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά όταν πρόκειται για το MVP Summit, κάνεις υπομονή.

    Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η συμμετοχή από όλο τον κόσμο, ακόμα και από χώρες που χρειάζεται να ταξιδέψεις και 30 ώρες. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι για τους IT Pros. Από τη μεριά της Microsoft φαίνεται πόσο μεγάλη σημασία έχει ο θεσμός του MVP αφού δεν σταμάτησαν να μας το υπενθυμίζουν σε κάθε session σχεδόν. Ειδικά στο δικό μου product Group (Windows Desktop Experience) έπαιξε μεγάλο ρόλο για την διαμόρφωση του τελικού προϊόντος των Windows 7. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που δεν σταμάτησαν να μας ενθαρρύνουν και να δίνουμε όσο περισσότερο feedback ή ακόμα και ιδέες βελτίωσης. Ένας από τους τρόπους για περισσότερη συμμετοχή με ερωτήσεις στα sessions, ήταν και τα δωράκια ( αυτό κάτι μου θυμίζει ). Έκανα και εγώ μια ερώτηση σχετικά με το Deployment των Windows7 με WDS. Η απορία μου ήταν η εξής:



    Τί γίνεται στην περίπτωση που θέλω να κάνω deploy σε υποκαταστήματα με WAN χαμηλού Bandwidth; Μπορεί ο client να πάρει το Image από έναν τοπικό server;

    Η απάντηση ήταν πως μπορεί η διαχείριση να γίνεται κεντρικά αλλά το image να γίνεται deploy από Local Server.

    Τα Labs αφορούσαν το Deployment των Win7 και τις δυνατότητες του νέου WDT + WDS 2010, όπως επίσης και για το Application Compatibillity. Ήταν πολύ αναλυτικά και υπήρχαν πολλές ερωτήσεις και προβληματισμοί. Κάποια θέματα απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια των sessions ή στα διαλλείματα, ενώ άλλα καταγράφηκαν ως feedback για περεταίρω έρευνα από τη Microsoft.

    Σε γενικές γραμμές ήταν πολύ καλή εμπειρία και θα πρότεινα σε όλους τους IT Pros να το ζήσουν έστω και μια φορά.

     

    Συγχαρητήρια στη Microsoft για την τέλεια οργάνωση του Event και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δόθηκε να βρίσκομαι σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός.
  12. frees76
    Για όσους δεν το κατάλαβαν, μιλάω για τα Windows 7 και την ανακοίνωση της Microsoft για την άμεση αναβάθμιση στην τελική. Έτσι από 1 Μαρτίου 2010, το λειτουργικό θα κάνει επανεκκίνηση κάθε 2 ώρες μέχρι 1 Ιουνίου 2010 όπου λήγει πλέων άδεια χρήσης. Με τη λήξη, θα αντικατασταθεί το wallpaper με το γνωστό μαύρο χρώμα και το μήνυμα του μη γνήσιου λειτουργικού. Μην ξεχνάμε και την επανεκκίνηση κάθε 2 ώρες. Η μόνη σωστή λύση είναι η καθαρή εγκατάσταση μιας από τις τελικές εκδόσεις.
    Περισσότερες λεπτομέριες εδώ
  13. frees76
    Όπως καταλάβατε 13 Ιουλίου σταματάει η υποστήριξη των Windows XP SP2 από τη Microsoft. Το ίδιο θα συμβεί και για τα Windows 2000 Server και Windows 2000 Professional. Επίσης σταματάει η υποστήριξη για τα Windows Vista RTM, στις 13 Απριλίου 2010.
    Ήταν κάτι που το περιμέναμε άλλωστε να συμβεί, αφού είναι λειτουργικά (Windows XP) μιας δεκαετίας σχεδόν (αν εξαιρέσεις τα Vista RTM). Η ημερομηνία βγήκε από την ημερομηνία κυκλοφορίας του sp3 στις 21 Απριλίου του 2008 και την πολιτική της Microsoft για υποστήριξη 24 μηνών για το προηγούμενο service pack.
    Έδω θα βρείτε την επίσημη ανακοίνωση της Microsoft.
  14. frees76
    Αναφέρομαι στην Γρήγορη εκκίνηση εφαρμογών της Taskbar (Windows XP) και όχι σε ένα “Γρήγορο Γεύμα” (Quick Lunch). Πρόσφατα μου χρειάστηκε να εφαρμόσω μια πολιτική έτσι ώστε να εμφανίζεται η Quick Launch στην taskbar (Εικ. 1) όλων των Windows XP clients.

    Εικόνα 1

    Αν οι clients είχαν Vista, η πολιτική είναι έτοιμη, θα την εφάρμοζα και θα τελείωνα σε 2 λεπτά. Αλλά αφού έχω να κάνω με XP θα πρέπει να βρω πως μπορώ να το κάνω. Μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκα τον τρόπο.



    1. Αρχικά θα χρειαστούμε 2 αρχεία τα οποία θα βρείτε εδώ. Θα πρέπει αυτά τα αρχεία να είναι σε δικτυακό σημείο που να έχουν πρόσβαση οι χρήστες.Εγώ τα έβαλα στο \\pdcsrv01\SysVol\domain\scripts\ToggleQL\.

    2. Πριν δημιουργήσουμε την πολιτική θα πρέπει να αποφασίσουμε που θα γίνει η αντιγραφή των 2 αρχείων (Toggleql.cpp, toggleql.exe) στους υπολογιστές των χρηστών. Εγώ επέλεξα το φάκελο (%userprofile%\ToggleQL). Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε φάκελο ή να δημιουργήσετε έναν, πχ στο Root ενός δίσκου (C:\ToggleQL\). Αρκεί να έχει δικαιώματα Read ο χρήστης.



    3. Πέρα από τα 2 αρχεία θα χρειαστούμε και ένα batch  με την εντολή: "%userprofile%\toggleql\toggleql.exe" 1 . Στην περίπτωση που τα αρχεία επιλέξετε να αντιγραφούν αλλού τότε τροποποιείται ανάλογα την εντολή, πχ C:\Myfolder\toggleql.exe 1. Η τιμή (1) ενεργοποιεί την Quick Launch ενώ η τιμή (0), την απενεργοποιεί. Αποθηκεύουμε το αρχείο. Εγώ το ονόμασα EnableQL.bat



    4. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την πολιτική. Ανοίγουμε την κονσόλα Group Policy Management (Εικ.2-3) και κάνοντας δεξί κλικ στο OU που θέλουμε, επιλέγουμε “Create a GPO in this Domain, and link it here” Εικ.4).

    Εικόνα 2   Εικόνα 3  

      Εικόνα 4

    5. Στο νέο παράθυρο που ανοίγει κάνουμε δεξί κλικ στο “Files”, που βρίσκεται στο User Configuration-Preferences-Windows Settings και επιλέγουμε “New – File”



    Εικόνα 5



    6. Στην επιλογή “Action” επιλέγουμε “Create”  (Εικ. 5)



    7. Source File(s) γράφουμε το path του δικτυακού φακέλου που έχουμε τα αρχεία και προσθέτουμε στο τέλος (*.*) , δηλαδή (\\servername\SysVol\domain\scripts\ToggleQL\*.*). Έτσι θα πάρουμε όλα τα αρχεία του φακέλου. (ΕΙκ. 6)

    Εικόνα 6



    8. Στο πεδίο Destination Folder γράφουμε το φάκελο που αποφασίσαμε στο βήμα 2 (%userprofile%\ToggleQL\). Τα Attributes τα αφήνουμε όπως είναι, δεν είναι απαραίτητο να γίνει κάποια αλλαγή. (Εικ. 6)



    9. Αφού θα μεταφερθούν τα αρχεία, θα πρέπει να εκτελείτε η εντολή που προσθέσαμε στο Batch (EnableQL.bat) κατα το Logon. Αυτό το κάνουμε από την επιλογή User Configuration – Policies – Windows Settings – Scripts(Logon\Logoff). Με διπλό κλικ στο “Logon” επιλέγουμε το “Show Files” έτσι ώστε να μας εμφανίσει τον φάκελο που πρέπει να αντιγράψουμε το batch. Αφού το αντιγράψουμε μπορούμε να το προσθέσουμε στο “ADD” - “Browse” και αφού βρούμε το αρχείο επιλέγουμε “Open”. (Εικ. 7-9)

    Εικόνα 7



    Εικόνα 8



    Εικόνα 9



    10. Το μόνο που μένει πλέον είναι ένα restart
  15. frees76
    Πρόσφατα αντιμετώπισα ένα περίεργο πρόβλημα κατά την εγκατάσταση του SP2 σε ένα server με Windows 2008 sp1. Κάνοντας διπλό κλικ στο αρχείο εγκατάστασης μετά από λίγο εμφανίζεται ένα μήνυμα που αναφέρει ότι πρέπει να γίνει η εγκατάσταση του sp1 πρώτα για να μπορέσει να συνεχίσει η διαδικασία. Το οποίο όμως είναι εγκατεστημένο. Ότι και αν δοκίμασα δεν κατάφερα τίποτα. Μετά από αρκετό ψάξιμο βρήκα τη λύση:
    Κατεβάζουμε το System Update Readiness Tool (CheckSUR) Κάνουμε εγκατάσταση του CheckSUR που μόλις κατεβάσαμε Μετά την ολοκλήρωση τις εγκατάστασης ανοίγουμε το αρχείο %SYSTEMROOT%\Logs\CBS\CheckSUR.log. Το περιεχόμενο θα είναι κάτι σαν αυτό : Checking System Update Readiness.
    Binary Version 6.0.6001.22375
    Package Version 5.0
    2009-09-08 20:40
    Checking Deployment Packages
    Checking Package Manifests and catalogs.
    Checking package watchlist.
    Checking component watchlist.
    Checking packages.
    (f) CBS MUM Missing 0x00000002 servicing\packages\Microsoft-Windows-VistaServicePack-SysHiper-SP1-Package~31bf3856ad364e35~x86~~6.0.6002.18005.mum
    (f) CBS MUM Missing 0x00000002 servicing\packages\Package_10_for_KB948465~31bf3856ad364e35~x86~~6.0.1.18005.mum
    (f) CBS MUM Missing 0x00000002 servicing\packages\Package_11_for_KB948465~31bf3856ad364e35~x86~~6.0.1.18005.mum
    (f) CBS MUM Missing 0x00000002 servicing\packages\Package_14_for_KB948465~31bf3856ad364e35~x86~~6.0.1.18005.mum
    (f) CBS MUM Missing 0x00000002 servicing\packages\Package_15_for_KB948465~31bf3856ad364e35~x86~~6.0.1.18005.mum
    (f) CBS MUM Missing 0x00000002 servicing\packages\Package_5_for_KB948465~31bf3856ad364e35~x86~~6.0.1.18005.mum
    (f) CBS MUM Missing 0x00000002 servicing\packages\Package_6_for_KB948465~31bf3856ad364e35~x86~~6.0.1.18005.mum
    (f) CBS MUM Missing 0x00000002 servicing\packages\Package_7_for_KB948465~31bf3856ad364e35~x86~~6.0.1.18005.mum
    (f) CBS MUM Missing 0x00000002 servicing\packages\Package_8_for_KB948465~31bf3856ad364e35~x86~~6.0.1.18005.mum
    (f) CBS MUM Missing 0x00000002 servicing\packages\Package_9_for_KB948465~31bf3856ad364e35~x86~~6.0.1.18005.mum
    (f) CBS MUM Missing 0x00000002 servicing\packages\Package_for_KB948465_client_1~31bf3856ad364e35~x86~~6.0.1.18005.mum
    (f) CBS MUM Missing 0x00000002 servicing\packages\Package_for_KB948465_client~31bf3856ad364e35~x86~~6.0.1.18005.mum
    (f) CBS MUM Missing 0x00000002 servicing\packages\Package_for_KB948465~31bf3856ad364e35~x86~~6.0.1.18005.mum
    (f) CBS MUM Missing 0x00000002 servicing\packages\VistaSP2-KB948465~31bf3856ad364e35~x86~~6.0.0.18005.mum
    Checking component store
    Summary:
    Seconds executed: 1749
    Found 14 errors
    CBS MUM Missing Total Count: 14
    Από το log αυτό βλέπουμε ποια αρχεία λείπουν και ανάλογα κατεβάζουμε το αντίστοιχο KB. Στο παράδειγμά μας είναι το KB948465.
    Αφού κατεβάσουμε το KB το κάνουμε extract σε ένα φάκελο με τη χρήση του Win-zip,7Zip ή κάποιο αντίστοιχο. Γίνεται και από γραμμή εντολής από τον φάκελο που έχουμε το kb τρέχουμε την εντολή Windows6.0-KB948465-X86.exe /x:c:\temp .
    Πηγαίνοντας στο φάκελο που κάναμε το extract θα βρούμε μεταξύ άλλων και ένα cab αρχείο. Κάνουμε exctract σε ένα άλλο φάκελο αυτό το cab αυτό περιέχει και τα αρχεία που μας λείπουν.
    Κάνουμε copy τα αρχεία που εμφανίζονται στο log (CheckSUR.log) από τον τελευταίο φάκελο
    Πηγαίνουμε στο φάκελο %SYSTEMROOT%\Servicing\Packages και κάνουμε paste.
    Αν θέλουμε ξανατρέχουμε το ChexkSUR και αν το καινούργιο log δεν αναφέρει κάποιο πρόβλημα, τότε είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε την εγκατάσταση του SP2 χωρίς πρόβλημα
  16. frees76
    Μερικά tips που βρήκα ψάχνοντας στο internet.

    Remote Desktop Console. Μια εναλλακτική πρόταση για απομακρυσμένη διαχείριση είναι το mRemote. Συνδυάζει RDP, VNC, SSH και άλλα. Είναι πολύ βολικό για πολλαπλές συνδέσεις με εύκολη εναλλαγή από παράθυρο σε παράθυρο.

    Newsid για W7. Στα windows 7 δεν μπορούμε να τρέξουμε το newsid για να αφαιρέσουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά από το ακριβές αντίγραφο. Για το λόγο αυτό, αφού στήσουμε το νέο PC αναφοράς με την εντολή sysprep και σε συνδυασμό με τα ανάλογα switches (/oobe /generilise /reboot /shutdown /unattend:scriptfile), δημιουργούμε μια πρότυπη εγκατάσταση Windows 7. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ

    Διαχείριση κωδικών. Τα Windows 7 παρέχουν αυτή τη δυνατότητα με το Credential Manager που βρίσκεται στο Control Panel. Μπορούμε να αποθυκεύσουμε τα usernames και passwords για ιστοσελίδες αλλά και για άλλες δικτυακές πηγές. Τα στοιχεία αυτά αποθηκεύονται σε ασφαλή σημείο (Windows Vault), το οποίο μπορεί να γίνει backup και restore.

    (Εικόνα 1).

     

    Guest Account. Με τον λογαριασμό Guest μπορούμε να δώσουμε πρόσβαση σε χρήστη με περιορισμένα δικαιώματα να κάνει αλλαγές στο σύστημα, να εγκαταστήσει εφαρμογές ή να κάνει εγγραφές στο δίσκο εκτός του profile του. Επίσης κατά το Log Off, τα δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί στο Profile του Guest διαγράφονται. Ο λογαριασμός αυτός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε Active Directory.

    Pin Control Panel στην Taskbar. Αν χρησιμοποιείται τακτικά το Control Panel θα έχετε προσπαθήσει να το κάνετε Pin στην Taskbar αλλά θα έχετε διαπιστώσει πως δεν γίνεται απλά με δεξί κλικ και επιλέγοντας Pin to Taskbar. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να ανοίξουμε το Control Panel και στο εικονίδιο που εμφανίζεται στην taskbar κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε “Pin this program to taskbar”.
  17. frees76
    Σήμερα είναι η επίσημη κυκλοφορία των Windows 7 για το ευρύ κοινό. Επιστρέφω σε λίγο με περισσότερα σχόλια το απόγευμα από το σπίτι, γιατί από το γραφείο δεν γίνεται για ευνόητους λόγους.

     

    Από τις 22 Οκτωβρίου βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων αλλά και σε online καταστήματα η τελική έκδοση η οποία είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας τόσο από την ίδια την Microsoft αλλά και πολλών επαγγελματιών του χώρου παγκοσμίως. Σαν beta tester της Ελληνικής έκδοσης μπορώ να πω ότι έχει γίνει πραγματικά πολύ καλή δουλεία. Πριν ένα χρόνο περίπου που τα εγκατέστησα για πρώτη φορά είχα αγωνία και περιέργεια να δω πως είναι και μάλιστα περίμενα να αντιμετωπίσω αρκετά προβλήματα αφού ήταν ακόμα beta και σε αρχικό στάδιο. Αντιθέτως όμως έμεινα πολύ ικανοποιημένος και ανυπομονούσα να δω την RTM την οποία χρησιμοποιώ τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο, από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας στο Technet. Στο blog μου θα βρείτε αρκετές αναφορές για το λειτουργικό και τα νέα του χαρακτηριστικά.

    Αυτή τη στιγμή τα Windows 7 είναι διαθέσιμα σε πάνω από 12 γλώσσες, Αγγλικά, Ελληνικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ρωσικά και άλλες. Από τις 31 Οκτωβρίου θα είναι διαθέσιμες και οι υπόλοιπες γλώσσες.

    Πολλοί θα έχουν αναρωτηθεί πως θα εγκαταστήσουν τα 7 σε netbook ή σε PC που δεν διαθέτει CD/DVD. Κατεβάζοντας από εδώ το Windows 7 USB/DVD Download Tool δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς του ISO αρχείου σε USB stick (το οποίο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4GB), αλλά και σε DVD.



    Για περισσότερες λεπτομέριες μπορείτε να βρείτε εδώ.

    Όσοι θέλουν να πάρουν μια γεύση του νέου λειτουργικού μπορεί να ρίξει μια ματιά εδώ αλλά και για όσους θέλουν κάποιο λόγο για να βάλουν τα 7 εδώ θα βρούν αρκετούς. Όσο για τις εταιρείες που φοβούνται να κάνουν το μεγάλο βήμα ας ρίξουν μια ματιά στο χάρτη με τις εταιρείες που το έχουν ήδη κάνει.
  18. frees76
    Ένας τρόπος διαχείρισης ενός δικτύου είναι με πολιτικές, Group Policy Objects (GPOs). Οι πολιτικές αποτελούνται μεταξύ άλλων από αρχεία adm (Windows 2003), admx (Windows 2008 και adml για κάθε γλώσσα. Αυτά είναι τα templates των πολιτικών, δηλαδή όλες οι επιλογές που μας δίνει μια πολιτική. Στο Internet υπάρχουν αρκετά templates έτοιμα που μπορούμε να κατεβάσουμε για να δώσουμε επιπλέων επιλογές στις πολιτικές μας. Τα templates αυτά από default βρίσκονται στο φάκελο PolicyDefinitions μέσα στο φάκελο Windows (%systemroot%).
     
    Στην περίπτωση που θέλουμε να περιορίσουμε τα drive letters που θα βλέπει ο χρήστης, τότε θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε την πολιτική “Hide these specified drives in My Computer”, που βρίσκεται στο “User Configuration/Administrative Templates/Windows Components/Windows Explorer” . Οι επιλογές όμως που έχουμε είναι περιορισμένες όπως φαίνεται και στην εικόνα 1.
    Εικόνα 1
    Για να δώσουμε περισσότερες επιλογές θα πρέπει να πειράξουμε τα αρχεία ADMX/ADM και ADML. Αν δοκιμάσουμε να τροποποιήσουμε τα templates στο φάκελο Windows\PolicyDefinitions στα 2008, δεν μας αφήνει λόγο δικαιωμάτων. Επίσης αν καταφέρουμε με διάφορες αλχημείες να τα πειράξουμε, τις αλλαγές αυτές δεν θα τις γνωρίζουν οι υπόλοιποι Domain Controllers αφού ο καθένας χρησιμοποιεί τα Templates από το Local Store, δηλαδή τον δικό του φάκελο PolicyDefinitions (Εικόνα 2).
    Εικόνα 2
    Για το λόγο αυτό θα πρέπει να διμιουργήσουμε ένα Central Store για τα Templates αντιγράφοντας όλο το φάκελο PolicyDefinitions ενός DC, στο \\domain\sysvol\domain\policies. Τώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις αλλαγές στο Template που θέλουμε, στην περίπτωσή μας αυτό είναι το Windows Explorer.admx και το αντίστοιχο WindowsExplorer.adml αρχείο.
    Ανοίγουμε το WindowsExplorer.admx με το notepad και βρίσκουμε το σημείο με το παρακάτω κείμενο (Εικόνα 3):
    Εικόνα 3
    Από τη γραμμή <item displayName=....... μέχρι </item> είναι ο κώδικας που αφορά μια από τις επιλογές του drop down μενού. Για να βάλουμε ακόμα μία επιλογή πρέπει να προσθέσουμε ένα αντίστοιχο set κώδικα. Για παράδειγμα αν θέλουμε να κόψουμε τα B,C,D θα πρέπει να προσθέσουμε τον παρακάτω κώδικα στο admx κάτω από το τελευταίο </item> :


    <item displayName="$(string.BCDOnly)">
    <value>
    <decimal value="14" />
    </value>
    </item>
    Έτσι το τελικό αποτέλεσμα στο αρχείο θα είναι :
     
     


    <enum id="NoDrivesDropdown" valueName="NoDrives" required="true">
    <item displayName="$(string.ABOnly)">
    <value>
    <decimal value="3" />
    </value>
    </item>
    <item displayName="$(string.COnly)">
    <value>
    <decimal value="4" />
    </value>
    </item>
    <item displayName="$(string.DOnly)">
    <value>
    <decimal value="8" />
    </value>
    </item>
    <item displayName="$(string.ABConly)">
    <value>
    <decimal value="7" />
    </value>
    </item>
    <item displayName="$(string.BCDOnly)">
    <value>
    <decimal value="14" />
    </value>
    </item>
    <item displayName="$(string.ABCDOnly)">
    <value>
    <decimal value="15" />
    </value>
    </item>
    <item displayName="$(string.ALLDrives)">
    <value>
    <decimal value="67108863" />
    </value>
    </item>
    <item displayName="$(string.RestNoDrives)">
    <value>
    <decimal value="0" />
    </value>
    </item>
    Αντίστοιχα θα πρέπει να τροποποιήσουμε και το WindowsExplorer.adml αρχείο στον υποφάκελο EN-US (domain\sysvol\domain\Policies\PolicyDefinitions\EN-US). Ανοίγουμε το αρχείο με το notepad και στην αρχή του αρχείου θα βρούμε τις εγγραφές του Stringtable (<stringtable>) . Εκεί προσθέτουμε την τιμή


    <string id="BCDOnly">Restrict B, C and D drives only</string>
    Έτσι θα έχουμε την παρακάτω εικόνα:


    <stringTable>
    <string id="ABCDOnly">Restrict A, B, C and D drives only</string>
    <string id="BCDOnly">Restrict B, C and D drives only</string>
    <string id="ABConly">Restrict A, B and C drives only</string>
    <string id="ABOnly">Restrict A and B drives only</string>
    <string id="ALLDrives">Restrict all drives</string>
    <string id="ClassicShell">Turn on Classic Shell</string>
    Μετά από αυτές τις αλλαγές στο Template μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πολιτική και να δώσουμε την επιλογή “Restrict B, C and D drives only” (Εικόνα 4).

    Όπως θα παρατηρήσατε στο ADMX αρχείο δώσαμε την τιμή 14 για την επιλογή των συγκεκριμένων drive letters, οι τιμές αυτές είναι συγκεκριμένες για κάθε συνδιασμό που θέλουμε. Το Resgistry key που επειρεάζεται από την πολιτική αυτή, δέχεται χρησιμοποιεί ένα δεκαδικό αριθμό, ο οποίος αντιστοιχεί σε μια δυαδική συμβολοσειρά 26 bit, όπου κάθε bit αντιπροσωπεύει ένα γράμμα μονάδας δίσκου:


    11111111111111111111111111
    ZYXWVUTSRQPONMLKJIHGFEDCBA
    Για παράδειγμα αν θέλουμε να αποκλείσουμε τα γράμματα C,D,E,F,G,L τότε θακάνουμε τους παρακάτω υπολογισμούς

    00000000000000100001111100

    ZYXWVUTSRQPONMLKJIHGFEDCBA



    Μετατρέπουμε τον δυαδικό αριθμό σε δεκαδικό και έχουμε τον αριθμό 2174. Δίνοντας λοιπόν την τιμη αυτή στην νέα μας επιλογή, μπορούμε να κλειδώσουμε τα αντίστοιχα Drive Letters. Αν θέλετε μπορείτε να κατεβάσετε ένα εργαλείο που κάνει αυτούς τους υπολογισμούς για εσάς αυτόματα από εδώ.
  19. frees76
    Επειδή πολλοί δεν έχουν συνδρομή Technet αλλά θα ήθελαν να καταβάσουν τα Windows 7 (νόμιμα) για να τα δοκιμάσουν, η Microsoft δίνει τη δυνατότητα αυτή σε όλους από το Springboard. Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την Windows 7 Enterprise edition για 90 ημέρες όπου δεν θα χρειάζετε product key. Μετά τις 90 ημέρες θα γίνεται shut down κάθε 1 ώρα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ
  20. frees76
    Όπως αναφέρει η Microsoft στην Ευρώπη θα κυκλοφορήσει εκτός των άλλων εκδόσεων και μία που δεν θα περιλαμβάνει Internet Explorer για λόγους ανταγωνισμού. Το θέμα είναι πως θα κατεβάσω τον browser που θέλω χωρίς κάποια εφαρμογή internet browsing; Κάποιοι θα πουν ότι μπορώ να τον κατεβάσω από κάποιο άλλο pc και να το μεταφέρω στα Windows 7. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Υπάρχει ένας τρόπος πολύ εύκολος αλλά όχι τόσο εμφανής.Τη λύση έρχεται να μας δώσει ο media Player.
     
    Ανοίγοντας τον Media Player επιλέγουμε τον Media Guide όπως στην εικόνα

    Θα εμφανιστεί μια σελίδα του και επάνω δεξιά υπάρχει ένα search box

    Εκεί μπορούμε να γράψουμε τον web browser που θέλουμε.
     
    Έτσι απλά!!
  21. frees76
    Η έκδοση Starter ξεκίνησε με τα XP και συνεχίστηκε με τα Vista. Σκοπός της έκδοσης αυτής είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού με μειωμένες λειτουργίες, έτσι ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί σε υπολογιστές όπως Minibooks και άλλα συστήματα με χαμηλές δυνατότητες. Ένας περιορισμός της έκδοσης αυτής στα XP και στα Vista, ήταν ότι μπορούσαν να «τρέχουν» ταυτόχρονα μέχρι 3 εφαρμογές.

    Η αντίστοιχη έκδοση στα Windows 7 δεν θα έχει τους ίδιους περιορισμούς αλλά θα γίνουν κάποιες αλλαγές μετά από το feedback που είχε η Microsoft. Αρχικά η έκδοση αυτή θα είναι διαθέσιμη παγκοσμίως σε minibooks, δεν θα περιορίζει τον αριθμό των ταυτόχρονων εφαρμογών και δεν θα περιλαμβάνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:


    Aero Glass, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα έχει και Taskbar Previews και Aero Peek.
    Personalization features για αλλαγές desktop backgrounds, window colors, ή sound schemes.
    Αλλάγή χρήστη χωρίς Log off.
    Υποστήριξη Multi-monitor.
    DVD playback.
    Windows Media Center.
    Remote Media Streaming.
    Υποστήριξη Domain.
    XP Mode για την εκτέλεση παλιότερων εφαρμογών σε εικονικό λειτουργικό Windows XP.
    Με αυτές τις αλλαγές στην έκδοση starter, τα Windows 7 θα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα σε laptops χαμηλών δυνατοτήτων αλλά και σε minibooks . Η έκδοση αυτή απευθύνεται σε χρήστες που θέλουν ένα μικρό laptop για βασικές λειτουργίες όπως περιήγηση στο Internet (browsing), ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail) και άλλες καθημερινές εργασίες.
  22. frees76
    Αύριο Πέμπτη 18 Ιουνίου 21:00 – 22:00 θα πραγματοποιηθεί ένα live meeting με ανθρώπους της Microsoft για να συζητηθούν θέματα συμβατότητας εφαρμογών στα Windows 7. Δίνετε η ευκαιρία στον καθένα από εμάς να ρωτήσουμε την ίδια την Microsoft κατα πόσο οι εφαρμογές που έχουμε στα Vista ή ακόμα και στα XP θα συνεχίσουν να λειτουργούν στα 7. Επίσης όσοι έχουν παρατηρήσει ασυμβατότητες στην έκδοση RC, είναι μια ευκαιρεία να ενημερώσουμε την Microsoft έτσι ώστε να κάνουν τισ απαραίτητες βελτιώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες επισκευθείτε το site του Springboard Series . Καλό θα ήταν να εκμεταλευτούμε την ευκαιρεία αυτή.
  23. frees76
    Στα Windows 7 το firewall έχει βελτιωθεί αρκετά μπορώ να πω. Στα Vista έγιναν σημαντικές αλλαγές αλλά σε μερικές περιπτώσεις η χρήση του δυσκολεύει το χρήστη και τους διαχειριστές. Εδώ έρχονται τα Windows 7 να διορθώσουν την κατάσταση. Ας δούμε αναλυτικότερα σε ποια σημεία εμφανίζεται βελτιωμένο το Windows Firewall.
    Πριν προχωρήσω θα ήθελα να αναφερθώ λίγο στα profiles του Windows Firewall για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι το καθένα. Υπάρχουν 3 profiles, Domain, Private και Public. Ανάλογα με το profileεφαρμόζονται κάποιοι κανόνες, τους οποίους μπορούμε να τροποποιήσουμε αλλά και να προσθέσουμε νέους με βάση τις ανάγκες μας.
    Εικ. 1
    Το Dοmain, όπως το λέει και το όνομα, αφορά την περίπτωση που το δίκτυο στο οποίο είμαστε συνδεμένοι είναι το εταιρικό ή κάποιο domain.
    Το Private (Home Workgroup) αναφέρεται στο οικιακό μας δίκτυο, το οποίο εμπιστευόμαστε αλλά με ορισμένους κανόνες.
    Το Public είναι σε περιπτώσεις που συνδεόμαστε σε ένα δημόσιο δίκτυο όπως hotspots, ασύρματα δίκτυα σε Internet café, αεροδρόμια και άλλα παρόμοια δίκτυα. Αυτό είναι το πιο ασφαλές απ’ όλα.
    Στα Vista έχουμε τη δυνατότητα ενεργοποίησης ενός profile κάθε φορά (Domain/Private/Public). Αν είμαστε συνδεμένοι στο οικιακό μας δίκτυο για παράδειγμα και θέλουμε να συνδεθούμε με VPN στο εταιρικό μας δίκτυο, τότε το profile του Home (Private) παραμένει ενεργό αφού είναι το πιο ασφαλές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κανόνες του Domain profile να μην ισχύουν, με ότι προβλήματα αυτό συνεπάγεται. Στα Windows 7 υπάρχει η δυνατότητα πολλαπλών profiles ταυτόχρονα (Εικ.1). Έτσι στο παραπάνω παράδειγμα δεν θα έχουμε πρόβλημα, αφού για κάθε δίκτυο θα ισχύουν οι κανόνες που του αντιστοιχούν. Αν σε περίπτωση που το ένα profile επιτρέπει μια εφαρμογή ενώ το άλλο την αποτρέπει, τότε ισχύει η απόρριψη.
    Η διαχείριση των εφαρμογών που θα επιτρέπει το Firewall ή όχι στα Vista είναι για το τρέχον profile (εικ.2) ενώ στα 7 εμφανίζεται μια στήλη για κάθε ένα ξεχωριστά (εικ.3). Έτσι μπορούμε να απαγορεύσουμε μια εφαρμογή στο Domain αλλά στο Private να την επιτρέψουμε.



    Εικ. 2 Εικ. 3
    Η ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του Firewall στα Vista κλείνει εντελώς την υπηρεσία με αποτέλεσμα σε περίπτωση που το απενεργοποιήσουμε, να είμαστε εντελώς εκτεθειμένοι σε απειλές (Εικ.4). Τα Windows 7 μας επιτρέπουν να θέσουμε σε κατάσταση ON/OFF κάθε profile ξεχωριστά ή να κλείσουμε κάθε εισερχόμενη κίνηση (Εικ. 5).

    Εικ. 4 Εικ. 5
    Η ενημερώσεις που εμφανίζονται στα Vista όταν εντοπίσει την λειτουργία μιας εφαρμογής για την οποία δεν έχει κάποιο κανόνα επαναλαμβάνεται σε κάθε profile κάθε φορά (Εικ.6). Τα 7 εμφανίζουν μία φορά την ενημέρωση αυτή με δυνατότητα επιλογής του profile που θέλουμε να ισχύει ο κανόνας αυτός (Keep Blocking/ Unblock) (Εικ. 7)
    Εικ. 6
    Εικ. 7
    Πέρα από τις παραπάνω βελτιώσεις συγκριτικά με τα Vista, έχουν γίνει και κάποιες προσθήκες έτσι ώστε να μπορεί ένας advanced χρήστης να διαχειριστεί τις πολιτικές με μεγαλύτερη λεπτομέρεια μέσα από το Advanced Settings (Εικ. 8). Εδώ μπορούμε να επιτρέψουμε ή να αποτρέψουμε την πρόσβαση σε χρήστες ή υπολογιστές (εικ.9) αλλά και να προσθέσουμε port range (Εικ.10) (στα Vista δέχεται μόνο λίστα με κόμμα μεταξύ κάθε πόρτας).
    Εικ. 8
    Εικ. 9 Εικ. 10
    Επίσης με τη χρήση του αντίστοιχου snap-in στη κονσόλα mmc υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης των πολιτικών είτε του τοπικού υπολογιστή είτε κάποιου απομακρυσμένου. Τέλος μια πρώτη βοήθεια στην αντιμετώπιση προβλημάτων, υπάρχει το Troubleshoot My Network (εικ. 11) αλλά και το Restore Defaults (εικ.12) για την επαναφορά των profiles στις αρχικές ρυθμίσεις.
    Εικ. 11
    Εικ. 12
  24. frees76
    Πρόκειται για μια έρευνα της Microsoft στην προσπάθεια να δημιουργήσει από μία φυσική ασύρματη κάρτα δικτύου, πολλές εικονικές. Αυτό σημαίνει ότι με μια WLAN κάρτα θα μπορούμε να συνδεθούμε σε πολλά διαφορετικά WLANs μέσω των VWiFi cards. Από το παρακάτω σχεδιάγραμμα μπορείτε να πάρετε μια ιδέα της αρχιτεκτονικής αυτής

     
    Τί χρήση θα μπορούσε να έχει αυτό; Θα μπορούσε ένα pc με VWiFi να παίξει το ρόλο του Repeater ή από τη μια να έχουμε το τοπικό μας δίκτυο και να το συνδέσουμε ασύρματα με κάποιο άλλο. Το χαρακτηριστικό αυτό περιλαμβάνεται στα Windows 7 αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα γιατί οι κατασκευαστές των καρτών θα πρέπει να τροποποιήσουν τους drivers. Η Microsoft θα δίνει το certifacation logo μόνο στους drivers που έχουν αυτή την δυνατότητα. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα μπορούμε να το δούμε να δουλεύει.
    Αυτή τη στιγμή δεν πιστεύω ότι είναι κάτι που περιμέναμε με αγωνία αλλά φαίνεται πολύ καλό να υπάρχει. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ
  25. frees76
    Δεν θα μπορούσα να μην ασχοληθώ και εγώ με το θέμα Windows XP Mode των Windows 7. Επειδή βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το τι ακριβώς είναι αυτό και πως δουλεύει, είπα να το ψάξω λίγο παραπάνω και να βοηθήσω όσο μπορώ.
    Με μια απλή περιγραφή, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό των Windows 7 (μόνο) που μας δίνει τη δυνατότητα να «τρέχουμε» τις εφαρμογές που είχαμε στα XP, μέσα από το περιβάλλον των Windows 7. Πρόκειται για ένα εικονικό μηχάνημα με Windows XP SP3 που συνεργάζεται τόσο καλά με το πραγματικό, που δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται πίσω από αυτό. Το Windows XP mode είναι ένας συνδυασμός Remote Applications και Application Publishing. Τι σημαίνει αυτό; Application Publishing είναι να εκτελεί μια εφαρμογή ο χρήστης στον υπολογιστή του και ενώ αυτή φαίνεται να είναι εγκατεστημένη τοπικά, ένας server έχει αναλάβει να το κάνει αυτό. Το Remote Applications αναλαμβάνει να φέρει το γραφικό περιβάλλον στο χρήστη. Στο Windows XP mode το application publishing γίνεται απλά εγκαθιστώντας την εφαρμογή που θέλουμε, στο εικονικό XP και αυτή αυτόματα προστίθεται στο Start Menu – All Programs – Windows Virtual PC – Virtual Windows XP Applications του φυσικού μηχανήματος με τα Windows 7.

     
    Έτσι δεν υπάρχει πλέον φόβος για το αν θα λειτουργούν οι εφαρμογές από τα XP στα 7. Στην τελική έκδοση θα υπάρχει ενσωματωμένο αλλά θα μπορεί κάποιος να το κατεβάσει αν θέλει ξεχωριστά. Όπως έχει αναφερθεί και σε διάφορα posts στο Forum, οι εκδόσεις που θα έχουνε τη νέα αυτή δυνατότητα είναι οι Professional, Enterprise, και Ultimate editions
×
×
  • Create New...