Jump to content
  • entries
    48
  • comments
    124
  • views
    25683

Transition Pack Χωρίς δράκους (Μέρος 2ο)


Akladakis

729 views

 Share

Οπως είχα υποσχεθεί, επανέρχομαι στο θέμα της εγκατάστασης του transition pack.

Δηλαδή στο πακέτο εκείνο που απελευθερώνει τον SBS 2003 απο τους περιορισμούς του (όλοι οι ρόλοι σε έναν, μέχρι 75 χρήστες, όχι trust με άλλα domain κλπ) και τον μετατρέπει σε Microsoft Windows Server 2003 Standart Edition.

Ξεκινώντας, θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές η εγκατάσταση κυλάει ομαλά αν είσαι στο μέσο όρο απο πλευράς τύχης.

Πρόλημα παρουσιάζεται μόνο αν ο SBS έχει εγκατεστημένη κάποια έκδοση της οικογένειας Backup Excec μεταξύ 9χ και 10χ (πρόγραμμα backup). Η λύση σε αυτό το πρόβλημα δεν αναγράφεται σαφώς πουθένα, όσο κι αν έψαξα. Οι προβλέψεις απο το technet δυσοίωνες...συστήματα με backup exec κινδυνεύουν με αποτυχία μετατροπής σε Standart Edition και ύπαρξη μεγάλης πιθανότητας μεταπτωσης σε κατάσταση travesti, ούτε SBS ούτε Standart. http://support.microsoft.com/kb/914990 Φρίιιιιιιικη. Ασε που μπορεί να σου προκύψει server με το logo των XP. Ωραίος?

Ετσι πήρα πρωτοβουλία. Ξήλωμα του Backup Exec 10χ που είχε το σύστημα με το οποίο ασχολιόμουν (ναι μιλάμε για τέτοια τύχη) και επέμβαση στο Registry ώστε να σβηστεί το key που ενοχοποιείται για την αποτυχία

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Small Business\Console\CustomSMTasks\Link1.

Η άλλη συμβουλή που δίνουν οι διάφοροι είναι να κάνετε defragment πριν ξεκινήσετε. Στον...δικό μου server αυτό ήταν αδύνατο (η τύχη συνεχίζεται). Δεν μάσησα όμως. Γενικώς ήταν ένας ετοιμόροπος SBS, του έλειπε ο msi (installer)  αλλα αυτό δεν πτόησε την ομάδα. Λύσαμε ένα ένα τα μικρά αυτά προβλήματα, προσευχηθήκαμε, νηστέψαμε και κάναμε διαλογισμό.

Μετά απο αυτό ξεκίνησα την μετατροπή με την εγκατάσταση του transition pack απο το CD  και περιέργως όλα κύλησαν ομαλά. O SBS ανοιγόκλεινε, τα Logo άλλαζαν από SBS σε ....ουδέτερο και μετά σε Standart.

Η αλήθεια είναι πως όταν είδα το ούδετερο Logo χωρίς κανένα διακριτικό λειτουργικού, λέω απο μέσα μου ...νάτα τα XP.....αλλά τελικά στο επόμενο restart όλα ήταν εντάξει. Οχι, vista logo δεν εμφανίστηκε. Η υπόλοιπη ομάδα απορούσε με την ολύμπια ψυχραιμία μου.

Τελικά, η μετατροπή σταμάτησε λίγο πριν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της τεχνολογίας R2. Και πάλι δεν μασήσαμε, βάλαμε .Net Framework 2 (σιγά μην είχε απο πριν) και συνεχίσαμε. Βέβαια και εκεί να σταματούσαμε η μετατροπή είχε πετύχει σε γενικές γραμμές.

Σε περίπου 2 ώρες συνολικά είχαμε στα χέρια μας ένα τέλειο domain controller, exchange dns, dhcp κλπ κλπ σε λειτουργικό Win Server 2003 Standart Edition !!!.

Η συνέχεια εξαρτάται απο τις ορέξεις του εκάστοτε admin. Η δικιά μας έλεγε migration των ρόλων σε νέους server. Αλλού ο exchange, αλλού ο ISA (δεν θέλω να ακούω αηδίες, τι θα πει τι θα τον κάνω τον ISA?) και τελικά έμεινε ένας DC μόνος και ωραίος.

ΠΡΟΣΟΧΗ το λογισμικό των επιμέρους τμημάτων του SBS (Exchange, SQL Server, ISA κλπ)  αλλά και του Server (Standart) είναι υποχρέωση του πωλητή του Transition Pack και την Microsoft να σας δοθεί σε CD έναντι συμβολικού τιμήματος. Να επιμείνετε σε αυτό γιατί αρχικά κάνουν τους κινέζους, αν και αναφέρεται σαφώς στο manual του transition pack. Στην περίπτωση μας, το CD του λειτουργικού το έδωσε η Microsoft  ενώ τα υπόλοιπα ο πωλητής. Και τα δύο μετά απο δική μας ενόχληση. Ο λόγος που πρέπει να δοθεί είναι προφανής. Σε περίπτωση migration ή resrtore πρέπει να έχετε CD των νέων εκδόσεων και όχι του SBS.

Σαν συμπέρασμα θα έλεγα πως η διαδικασία είναι μάλλον απλή, αν ο SBS απο τον οποίο ξεκινάτε είναι της ανθρωπιάς. Το προτείνω ανεπιφύλακτα. Ασε που και να μην το πρότεινα, αν πας για πάνω απο 75 χρήστες ή θέλεις να χωρίσεις τους ρόλους του Server και έχεις SBS τότε μιλάμε για μονόδρομο. Εκτός κι αν θες να πληρώσεις όλες τις άδειες απο την αρχήηηηηη. Τουλάχιστον με το Transition Pack  το κόστος είναι η διαφορά που χωρίζει την άδεια του SBS απο αυτή του Standart για λειτουργικό και επιμέρους προγράμματα (Exchange και SQL Server αν υπάρχει). Οπότε...όσοι πιστοί προσέλθετε. Στη διάθεση σας για συμβουλές.

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...