Jump to content
  • entries
    132
  • comments
    82
  • views
    49977

Word 2010: The Navigation Pane


philippe

568 views

 Share

Πολλές φορές όταν έχουμε ένα μεγάλο έγγραφο, δυσκολευόμαστε στο να μετακινηθούμε μέσα σε αυτό. Ψάχνουμε για κάτι το συγκεκριμένο και δυσκολευόμαστε να το εντοπίσουμε. Επιθυμούμε να κάνουμε μία ανακατάταξη στις επικεφαλίδες μας ή στη δομή του εγγράφου αλλά σκεφτόμαστε ότι είναι μία διαδικασία χρονοβόρα. Θέλουμε να αναζητήσουμε ή να αντικαταστήσουμε μία συγκεκριμένη λέξη. Με τις προγενέστερες εκδόσεις του Word μπορούσαμε να τα κάνουμε αυτά είτε με τη λειτουργία της Εύρεσης είτε με το Χάρτη Εγγράφου ή με άλλες διαθέσιμες λειτουργίες. Το καινούργιο Navigation Pane συγκεντρώνει όλα αυτά τα εργαλεία σε ένα μόνο μέρος.

Για να ενεργοποιήσουμε το Navigation Pane, πρέπει να μεταφερθούμε στο Tab View (Προβολή) και στην περιοχή Show (Εμφάνιση) να ενεργοποιήσουμε την αντίστοιχη εντολή, όπως εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα.

17 (1)

Όταν το ενεργοποιήσουμε τοποθετείτε στα αριστερά της οθόνης μας, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να το μεταφέρουμε δεξιά ή να το έχουμε να επιπλέει στο έγγραφό μας απλώς επιλέγοντας το και μετακινώντας το με τη χρήση του ποντικιού.

Τα κυρίως μέρη του Navigation pane έχουν ως εξής:

17 (1)

Περιήγηση Επικεφαλίδων

Η προβολή Επικεφαλίδων στο Navigation Pane, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, αντικαθιστά τον Χάρτη Εγγράφου. Όλες οι επικεφαλίδες του εγγράφου μας εμφανίζονται εδώ. Εάν επεξεργαστούμε την επικεφαλίδα μας στο έγγραφο, εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο και στο Navigation Pane. Δεν μπορούμε όμως να επεξεργαστούμε τις επικεφαλίδες μας μέσα από το Navigation Pane. Μπορούμε όμως με μεταφορά και απόθεση από την περιοχή του Navigation Pane να μεταφέρουμε την Επικεφαλίδα με την παράγραφό του σε οποιοδήποτε σημείο του εγγράφου θέλουμε. Οπότε δεν χρειάζεται να κάνουμε αποκοπή ή αντιγραφή.

17 (3)

Tip: Για να δημιουργήσουμε Επικεφαλίδες θα πρέπει να επιλέξουμε το κείμενο που θέλουμε να εμφανίζεται ως επικεφαλίδα και να διαλέξουμε ένα από τα διαθέσιμα Στυλ που υπάρχουν στο Tab Home (Αρχική) και στην περιοχή Styles (Στυλ) όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

20

Περιήγηση Σελίδων (Μικρογραφίες)

Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Περιήγηση Σελίδων, όλες οι σελίδες του εγγράφου μας εμφανίζονται σε μικρογραφίες στο Navigation Pane, και απλώς κάνοντας ένα κλικ σε οποιαδήποτε σελίδα μεταφερόμαστε απευθείας στη σελίδα αυτή και ο εισαγωγέας μας αναβοσβήνει στην αρχή της σελίδας έτοιμος για επεξεργασία. Μπορούμε επίσης να αυξομειώσουμε το μέγεθος του Navigation Pane, έτσι ώστε να εμφανίζονται περισσότερες σελίδες.

17 (4)

Πληκτρολόγηση Αναζήτησης

Όταν θέλουμε να αναζητήσουμε μία συγκεκριμένη λέξη στο έγγραφο μας, μεταβαίνουμε στην εύρεση του Navigation Pane και πληκτρολογούμε την λέξη μας.

17 (7)[6]

Μπορούμε επίσης να αναζητήσουμε μία λέξη χρησιμοποιώντας την εντολή Εύρεση που βρίσκεται στο Tab Home (Αρχική) και στην δεξιά γωνία της κορδέλας στην περιοχή Editing (Επεξεργασία). Πατάμε πάνω στην εντολή και απευθείας ενεργοποιείται το Navigation Pane και εμφανίζει την περιοχή της Εύρεσης όπου θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε τη λέξη που αναζητάμε.

Αποτελέσματα Εύρεσης

Αφού έχουμε πληκτρολογήσει την λέξη την οποία θέλουμε να εντοπίσουμε, αμέσως στο Navigation Pane εμφανίζεται με έντονη γραφή η συγκεκριμένη λέξη και στο σημείο που βρίσκεται, και παρατηρούμε ότι στο έγγραφό μας έχει επισημανθεί η συγκεκριμένη λέξη σε όλα τα σημεία που βρίσκεται και αναγράφεται ο αριθμός των περιπτώσεων όπου αναφέρεται η συγκεκριμένη λέξη. Εάν πατήσουμε πάνω σε μια περίπτωση της λέξης που αναζητούμε στο Navigation Pane, αμέσως μεταφερόμαστε εκεί.

17 (5)

Επιλογές Αναζήτησης

Πατώντας στο βελάκι στην περιοχή Search Document, εμφανίζονται οι επιλογές που έχουμε στη διάθεση μας. Όπως Εύρεση, Αντικατάσταση, Μετάβαση. Εάν αναζητούμε Γραφικά, Πίνακες, Τύπους, Υποσημειώσεις, Σχόλια κτλ, απλώς επιλέγουμε αυτό και αμέσως επιλέγεται η πρώτη περίπτωση από αυτό που αναζητούσαμε.

17 (8)[5]

Για παράδειγμα εάν είχα δύο πίνακες στο έγγραφό μου, χρησιμοποιώντας τις επιλογές Εύρεσης και διαλέγοντας Πίνακας, ο πρώτος πίνακας που θα εντοπιζόταν θα επιλέγονταν και για να μεταφερόμουν στο επόμενο πίνακα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω το πάνω και κάτω βελάκι του Navigation Pane για να μεταφερθώ στην αμέσως επόμενη περίπτωση.

21

Επικεφαλίδες

Στην περιοχή αυτή αναγράφονται όλες οι επικεφαλίδες που έχουμε στο έγγραφό μας. Πατώντας πάνω σε μία επικεφαλίδα αμέσως μεταφερόμαστε στην σελίδα αυτή. Κάνοντας δεξί κλικ πάνω σε μία επικεφαλίδα, εμφανίζεται το υπομενού όπου βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα τι επιλογές έχουμε. Όπως για παράδειγμα: Προαγωγή, Υποβάθμιση, Εκτύπωση Κεφαλίδας και Περιεχομένου και άλλες πολλές λειτουργίες.

17 (6)

Επόμενο/Προηγούμενο/Αποτελέσματα

Αναλόγως με το τι χρησιμοποιούμε στην περιοχή του Navigation Pane μπορούμε να μετακινηθούμε στο έγγραφο μας χρησιμοποιώντας τα βελάκια στη δεξιά γωνία της περιοχής του. Με το επάνω βελάκι μεταφερόμαστε μία σελίδα πιο πάνω, με το κάτω μία σελίδα πιο κάτω όταν έχουμε τη λειτουργία Μικρογραφίες Εγγράφου ενεργοποιημένο. Εάν έχουμε βρει περιπτώσεις λέξεις μέσα στο έγγραφό μας, μεταφερόμαστε στις περιπτώσεις αυτές.

17 (9)

Technorati Tags: SystemPlus
Technorati Tags: Microsoft Office 2010
Technorati Tags: Word 2010
Technorati Tags: Navigation Pane
 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...