Jump to content
  • entries
    132
  • comments
    82
  • views
    49977

Ανίχνευση Προηγουμένων και Εξαρτημένων


philippe

1053 views

 Share

Trace Precedents and Dependents in Excel

Το Excel μας παρέχει μερικά χρήσιμα εργαλεία για τον έλεγχο ενός τύπου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι έχουμε κάνει λάθος σε έναν τύπο, με το να ανιχνεύουμε τις σχέσεις μεταξύ το κελιών στον τύπο σε ένα φύλλο εργασίας.

Με την ανίχνευση των κελιών μπορούμε να εντοπίσουμε τα Προηγούμενα (Precedents) και τα Εξαρτημένα (Dependents).

Τι είναι όμως Προηγούμενα (Precedents) και Εξαρτημένα (Dependents);

Προηγούμενα (Precedents) είναι κελιά ή περιοχές κελιών που επηρεάζουν την τιμή του ενεργού κελιού.

Εξαρτημένα (Dependents) είναι κελιά ή περιοχές κελιών που επηρεάζονται από την τιμή του ενεργού κελιού.

Σε συναρτήσεις που δημιουργούμε στο Excel, αυτά μπορεί να περιέχουν Προηγούμενα (Precedents), και μπορεί να είναι Εξαρτημένα (Dependents) σε άλλες συναρτήσεις.

Για να εντοπίσουμε Προηγούμενα (Precedents) και Εξαρτημένα (Dependents) στο Excel θα πρέπει να κάνουμε το εξής:

Πρώτα από όλα θα πρέπει να επιλέξουμε το κελί που θέλουμε να εντοπίσουμε τα Προηγούμενα (Precedents) ή Εξαρτημένα (Dependents). Τότε θα πρέπει να επιλέξουμε το tab Τύποι (Formula) και από την περιοχή της κορδέλας που ονομάζεται Έλεγχος Τύπου (Formula Auditing), να επιλέξουμε είτε Ανίχνευση Προηγουμένων (Trace Precedents) ή Ανίχνευση Εξαρτημένων (Trace Dependents) όπως μπορούμε να δούμε και στην παρακάτω εικόνα.

0113.jpg

Στην παρακάτω εικόνα έχω επιλέξει το κελί K11 (που περιέχει μία συνάρτηση) και έπειτα έχω επιλέξει την εντολή Ανίχνευση Προηγουμένων (Trace Precedents) μία φορά. Αμέσως εμφανίζεται ένα γαλάζιο βέλος που δείχνει ποια κελιά επηρεάζουν την αξία του επιλεγμένου κελιού.

001.jpg

Στην παρακάτω εικόνα έχω επιλέξει πάλι την εντολή Ανίχνευση Προηγουμένων (Trace Precedents), όπου εμφανίζονται περισσότερα γαλάζια βέλη που μας υποδηλώνουν ποια κελιά επηρεάζουν την τιμή του πρωτεύον προηγουμένων κελιών.

0213.jpg

Στην παρακάτω εικόνα έχω επιλέξει ένα, ένα τα κελιά C9, D9, E9, F9, G9 και κάθε φορά που επέλεγα ένα κελί επέλεγα και την εντολή Ανίχνευση Εξαρτημένων (Trace Dependents). Αφού έκανα το ίδιο για όλα τα κελιά τα γαλάζια βέλη μας υποδηλώνουν ποια επηρεάζονται από την τιμή του τρέχοντος επιλεγμένου κελιού.

0412.jpg

Εάν κάνουμε ένα διπλό κλικ πάνω σε ένα γαλάζιο βέλος, αυτή η κίνηση θα ενεργοποιήσει το κελί που βρίσκεται στο ένα άκρο της γραμμής, και εάν θα κάνουμε πάλι ένα διπλό κλικ πάνω στη γραμμή πάλι αυτό θα ενεργοποιήσει το κελί που βρίσκεται στο άλλο άκρο.

Αφού τελειώσουμε με τις εντολές Ανίχνευση Προηγουμένων (Trace Precedents) και Ανίχνευση Εξαρτημένων (Trace Dependents), μπορούμε να επιλέξουμε την εντολή Κατάργηση Βελών (Remove Arrows) και από το πτυσσόμενο μενού που εμφανίζεται μπορούμε να επιλέξουμε είτε τις εντολές:

  • Κατάργηση Βελών (Remove Arrows): Καταργεί όλα τα βέλη.
  • Κατάργηση Βελών Των Προηγουμένων (Remove Precedents Arrows): Καταργεί όλα τα βέλη των προηγουμένων.
  • Κατάργηση Βελών Των Εξαρτημένων (Remove Dependent Arrows): Καταργεί όλα τα βέλη των εξαρτημένων.

057.jpg

Χρησιμοποιώντας τις εντολές Ανίχνευση Προηγουμένων (Trace Precedents) και Ανίχνευση Εξαρτημένων (Trace Dependents) θα μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον τύπο και να διορθώσουμε τυχόν λάθη που τυχόν έχουμε εντοπίσει.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε και το video που περιγράφει πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εντολές Ανίχνευση Προηγουμένων (Trace Precedents) και Ανίχνευση Εξαρτημένων (Trace Dependents).

Whoever wants to read this post in English can do so by clicking on the icon below:

reading-icon.png

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...