Εναλλακτικό Desktop; Ποιό;
Είναι γνωστό ότι στον τομέα του desktop τελευταία υπάρχουν πολλές αναφορές στο λειτουργικό σύστημα linux. Είναι γνωστό εδώ και μερικά μόνο χρόνια (τα δύο τελευταία για να είμαστε ακριβείς) ότι στον τομέα του User Interface και εν γένει στο desktop, που βλέπει και χρησιμοποιεί ο χρήστης ενός υπολογιστή, υπάρχουν λίγες επιλογές: Windows, OS-X και linux. Για όσους αναζητήσουν το “desktop” linux θα απογοητευτούν γιατί στην ουσία δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να ψάξουν πρώτα την διανομή που τους ενδιαφέρει και μετά τον window manager. Σε μια εποχή που το εύκολο συνώνυμο με το “plug and play” ή στην ορολογία των λειτουργικών συστημάτων το “εγκατάστησε και γίνε άμεσα παραγωγικός” οι επιλογές και μόνο είναι χάσιμο χρόνου. Ειδικά αν το περιβάλλον είναι επιχειρησιακό όπου κανείς δεν θέλει να μπει στην λογική των evaluation και των συγκρίσεων.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Μα θα μου πείτε, το μόνο λειτουργικό σύστημα που δεν προσφέρει επιλογές είναι το OS-X αφού ακόμα και τα windows έχουν τουλάχιστον 5 εκδόσεις για να διαλέξει κανείς. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Τα windows έχουν κάποιες βασικές, λίγο-πολύ ξεκάθαρες, διαφοροποιήσεις κρατώντας το βασικό look and feel το ίδιο. Στο linux κάθε διανομή προσφέρει τουλάχιστο 3 διαφορετικά είδη desktop (με διαφορετικό look and feel, διαφορετικά μενού, ακόμα και ονόματα προγραμμάτων για την ίδια εργασία!). Πολλαπλασίασε αυτόν τον αριθμό επί τις διαθέσιμες διανομές linux (που η κάθε μία τροποποιεί το βασικό look and feel των προαναφερθέντων desktop) και θα καταλάβετε άμεσα το χάος της επιλογής. Μα, κάποιοι θα πούνε, έχετε επιλογές και αυτό είναι καλό... Εγώ λέω: σκεφτείτε το επιχειρησιακό περιβάλλον, ποιός θέλει τόσες επιλογές;
Τελευταία, υπάρχει μια σχετικά μεγάλη κίνηση προς ένα desktop περιβάλλον για linux (όσο πληρώνει ο κος Shuttleworth και δεν αποφασίσει να παραμείνει στο διάστημα). Λέγεται Ubuntu και υποστηρίζεται από μια εταιρεία της νοτίου Αφρικής, την Canonical. Φυσικά η ιδέα παραμένει: πάρτε το λειτουργικό δωρεάν και πληρώστε support στην Canonical. Τι ακριβώς έκανε το ubuntu να ξεχωρίσει είναι άγνωστο αφού υπάρχουν πολλές διανομές που και προϋπήρχαν αλλά και δημοφιλείς ήταν σε πολύ κόσμο. Φαίνεται, λίγο το περίεργο όνομα, λίγο ο τρόπος διαφήμισης έκαναν αρκετό κόσμο να το δοκιμάσει σε πρώτη φάση.
Είναι το ubuntu ένα desktop ικανό να ανταγωνιστεί τα windows και το OS-X; Αν θέλετε την γνώμη μου: ΟΧΙ. Σίγουρα προσπαθεί να γίνει κάτι καλό προς αυτή την κατεύθυνση αλλά εγώ θα το χαρακτήριζα πολύ πρώιμο. Θα παραθέσω τις απόψεις μου παρ' όλο που είμαι χρήστης και των τριών λειτουργικών σε ικανοποιητικό βαθμό.
Το πρώτο πρόβλημα που θα συναντήσει κανείς με το ubuntu (δεν περιλαμβάνω την εγκατάσταση γιατί λόγω live cd, live partitioning και GPL είναι πράγματι πανεύκολο να το εγκαταστήσει κανείς, ακόμα και με συνύπαρξη άλλων λειτουργικών) είναι η υποστήριξη του υλικού. Έχετε σκεφτεί πόσοι drivers χρειάζονται σε ένα σύγχρονο σύστημα; Ειδικά αν είναι notebook! Έστω και εγκαταστήσατε ένα ubuntu, το wifi παίζει; Η κάρτα γραφικών μήπως συμπεριφέρεται σαν απλή VGA; Το card reader παίζει; Το περίεργο gaming mouse; Εντάξει θα μου πείτε: να βρούμε drivers. Εδώ αρχίζει ο γολγοθάς. Η αντίστοιχη εταιρεία του περιφερειακού έχει ακούσει το linux; Υποστηρίζει την διανομή σας; Άντε και έστω ότι το ubuntu με την δημοτικότητά του έχει την σχετική υποστήριξη, σε τι μορφή είναι ο driver (τα single click install τις περισσότερες φορές μπορείτε να τα ξεχάσετε); Θα πάρω για παράδειγμα δύο λίγο πολύ διαδεδομένα περιφερειακά: οι κάρτες οθόνης nvidia & ati (τώρα AMD πλέον). Οι drivers δεν περιλαμβάνονται στην διανομή γιατί δεν είναι κάτω από GPL όρους! Δηλαδή; Για τον λόγο ότι οι drivers είναι κλειστού κώδικα δεν μπορούν να διατεθούν με το ubuntu. Πόσο εύκολο είναι να τους κατεβάσετε; Εξαρτάται... Αν θέλετε να εγκαταστήσετε την τελευταία έκδοση ετοιμαστείτε να μάθετε να χρησιμοποιείτε command line. Για κάποιες παλαιότερες εκδόσεις μπορείτε να δοκιμάσετε και το ubuntu repository (με αρκετά click και ψάξιμο). Έστω ότι τα καταφέρατε με την οθόνη τι γίνεται τώρα με το compiz, το suspend & resume και το hibernate; Μόνο με πολύ ψάξιμο και cli εντολές θα μπορέσετε ίσως να βγάλετε άκρη ψάχνοντας μέσα σε ατελείωτα posts που αναφέρονται σε διάφορες εκδόσεις του λειτουργικού και των προγραμμάτων υποστήριξης. Η δική μου εμπειρία ήταν τραγική (βλέποντάς το πάντα από την πλευρά ενός μέσου χρήστη και όχι την προσωπική μου). Σημείωνα κάθε φορά που έπρεπε να χρησιμοποιήσω cli για να πετύχω κάτι και ούτε λίγο ούτε πολύ χρειάστηκα 9 επεμβάσεις στο λειτουργικό για να κάνω το hibernation να δουλέψει (και πάλι όχι τέλεια). Θα μου πείτε ότι και με το regedit δεν είναι τα ίδια; Οχι σας βεβαιώνω...
Συμπέρασμα: εκτός από το θέμα του κόστους της αρχικής εγκατάστασης (πόσο είναι αυτό τελικά; Δεν αγοράσατε το PC σας με windows έτσι και αλλιώς πόσο κοστολογείτε τον χρόνο που ξοδέψατε για να φέρετε το ubuntu desktop σε ένα επίπεδο χρηστικότητας παρόμοιο με αυτό των windows; Πόσο για να εγκαταστήσετε όλους τους drivers και πόσο για να κάνετε εκείνα τα πολύ απλά και χρήσιμα πράγματα (hibernation, composite window manager, bluetooth) να λειτουργήσουν σωστά;
Για να μην γινόμαστε και άδικοι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και κάποια πράγματα που το linux κάνει ευκολότερα ή και καλύτερα από τα windows λόγω της αρχιτεκτονικής του. Ο πάντα προβλέψιμος χρόνος εκκίνησης άσχετα από το πόσες εφαρμογές εκτελούνται, η απόκριση του υπολογιστή που δεν επιβαρύνεται με την εγκατάσταση νέων εφαρμογών, τα symbolic links (πραγματικά links και όχι το ημίμετρο των shortcuts, δες για παράδειγμα τα shortcuts revisited ή αλλιώς “junction points” στα windows vista/2008) καθώς και το loose locking όπου ένα αρχείο μπορεί να μετονομαστεί ή να σβηστεί ακόμα και αν είναι ανοιχτό από εφαρμογές χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα.
Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι στον χώρο του desktop παρόλη την ευρεία διάδοση του ubuntu, όσον αφορά σε linux λειτουργικό, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι έτοιμο για τον μέσο χρήστη και δεν θα το συνιστούσα. Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι μιλάω αποκλειστικά για το core λειτουργικό και όχι τις όποιες εφαρμογές έχει μαζί του γιατί είναι γνωστό ότι η πληθώρα των εφαρμογών που θα ήθελε κάποιος από τον κόσμο των opensource τρέχουν πολύ καλά (ή και καλύτερα) και σε windows (δες www.portableapps.com για ένα σύνολο εφαρμογών που καλύπτουν σχεδόν πλήρως τις ανάγκες του μέσου χρήστη).
Για όποιον αναρωτιέται πόσο χρόνο θέλει για να ανακαλύψει το ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει το cli για να διορθώσει κάτι στο ubuntu μπορείτε να κάνετε δοκιμή χωρίς να πειράξετε τίποτα από τα windows χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα wubi (http://wubi-installer.org/). Τo λειτουργικό θα εκτελεστεί native στο επόμενο reboot και ο σκληρός του δίσκος θα είναι ένα αρχείο σε ένα κατάλογο των windows, άρα μιλάμε για κανονική εκτέλεση και όχι virtual machine emulation.
2 Comments
Recommended Comments