Jump to content
  • entries
    49
  • comments
    120
  • views
    20443

MS Exchange Server 2007 – AutoConnect & AutoDiscovery Service


gvarakis

705 views

 Share

Περιμένατε το επόμενο άρθρο για OCS; ΧΑ! Σας την έφερα! Και καθώς όπως είπαμε ο OCS δεν είναι στην καθημερινότητά μας (σε αντίθεση με τον Exchange), είπα να γράψω για ένα σχετικό θέμα, το οποίο βλέπαμε το απόγευμα παρέα με εκλεκτό συνάδελφο, και αφού μου κέντρισε την περιέργεια και το έψαξα, είπα να το μοιραστώ και μαζί σας για κάθε ενδεχόμενο (μακρυά από εσας!)

Όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα αυτή που παρέχει ο Exchange Server 2007 για clients Outlook 2007. Ναι, για αυτό το μαγικό μιλάω, που ανοίγεις το outlook 2007, σε αναγνωρίζει, σε συνδέει και με τον Exchange, και παίρνεις το προφίλ σου έτοιμο για χρήση σε χρόνο dt… Έχουμε όμως ποτέ σκεφτεί πώς ακριβώς δουλεύει αυτό το “μαγικό” και τι κάνουμε αν θέλουμε για κάποιο λόγο να επέμβουμε σε αυτό; Πάω στοίχημα … όχι :)

Και γιατί να θέλουμε να το πειράξουμε δηλαδή; Μια χαρά δε δουλεύει από μόνο του; Μια χαρά δουλεύει … αλλά ας δούμε πρώτα … πώς;

Το συγκεκριμένο service, τρέχει στον Client Access Server (CAS) και συγκεκριμένα στο URL http://CAS/Autodiscover/Autodiscover.xml

Πώς όμως βρίσκει ο client αυτό το service, ώστε να μάθει τα πάντα για τον Exchange Organization και να κάνει τα προαναφερθέντα ‘μαγικά’;

Εδώ υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Αν ο Η/Υ είναι joined στο domain (ας πούμε στο autoexec.gr), τότε υπάρχει στο Active Directory καταχωρημένο ένα Service Connection Point (SCP) το οποίο δείχνει στον CAS, και ο client πάει όμορφα και ωραία και τον ρωτάει. Μαθαίνει λοιπόν τελικά ποιος είμαι ο Mailbox Server του χρήστη, και παράλληλα μαθαίνει πλήθος χρήσιμων πληροφοριών, όπως Outlook Anywhere External URL, Offline Address Book (OAB) download URL, Unified Messaging URL, Out of Office information URL, Availability Service (Πρώην free/busy).

Είναι προφανές, πως για να αλλάξουμε τη σχετική πληροφορία, θα πρέπει να επέμβουμε στο Active Directory. Ο τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι μέσα από το Exchange Management Shell, δίνοντας την παρακάτω εντολή (πληροφοριακά, αλλάζει το περιεχόμενο του attribute msExchOutlookProvider που περιέχεται στο object msExchDiscoveryConfig στο Active Directory) :

Set-OutlookProvider –id exch –server:CAS (όπου προφανώς αλλάζουμε το CAS με το σωστό NetBIOS name του σχετικού CAS)

Εναλλακτικά, μπορούμε και με τον “αντρικό” τρόπο, να πάμε να σφάξουμε, με χρήση ADSIEdit… Αλλά προφανώς προτιμάτε τον καλλιτεχνικό … Έτσι δεν είναι; Τέλος πάντων, ξέρω ότι σας τρώει η περιέργεια … CN=<CAS_server>,CN=AutoDiscover,CN=Protocols,CN=<CAS_Server>,CN=Servers,CN=Exchange Administrative Group, CN=AdministrativeGroup,CN=<Organization>,CN=Services,[Configuration Naming Context].

Στην περίπτωση που ο υπολογιστής δεν είναι joined στο domain, τότε το Outlook έχει hardcoded τη δυνατότητα να ψάξει για το σχετικό service, με βάση το e-mail του χρήστη, και απομονώνοντας το SMTP domain (πχ από το [email protected], θα απομονώσει το autoexec.gr) ψάχνοντας στα παρακάτω URL :

Με την εφαρμογή του Hotfix που περιγράφεται στο KB 939184, δίνεται επιπλέον η δυνατότητα αναζήτησης με βάση ένα σχετικό SRV Record στην αντίστοιχη ζώνη :

  • _autodiscover._tcp.autoexec.gr (port 443)

Το παραπάνω record μπορεί να δείχνει στο όνομα του mail server (πχ mail.autoexec.gr) κάτι το οποίο διευκολύνει πάρα πολύ τη διαδικασία των σχετικών πιστοποιητικών (αφού η σχετική σύνδεση είναι SSL) αφού διαφορετικά θα πρέπει να περιλαμβάνουμε και το αντίστοιχο όνομα (autodiscover.autoexec.gr) στο SSL Certificate του Client Access Server…

Είναι λοιπόν επίσης προφανές, πως για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά του σχετκού Service για Η/Υ που δεν είναι joined στο domain, ο μοναδικός τρόπος είναι να αλλάξουμε το σχετικό DNS SRV record, ή να φτιάξουμε τα σχετικά A / CName records που αντιστοιχούν στο σχετικό όνομα.

*** Είναι πολύ σημαντικό εδώ να επισημάνουμε, πως η ίδια διαδικασία χρησιμοποιείται, και όταν ο client είναι joined στο domain, βρίσκεται εκτός του εσωτερικού δικτύου (χρησιμοποιεί Outlook Anywhere) και έχει εγκατεστημένο Office Communicator Client (συνδέεται πάνω από Access Edge Server) και προσπαθεί να ενημερώσει το Free/Busy information στο Presence! (όχι, που θα έγραφα post που να μην έχει ΚΑΙ OCS!!!) Περισσότερα σχετικά με το τελευταίο σε πιο αναλυτικό post, ειδικά για αυτό.

Ελπίζω να βρείτε τα παραπάνω ενδιαφέροντα, και κυρίως ΑΝ ποτέ σας κάτσει … χρήσιμα!

.

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...