Jump to content

10 λόγοι για να αναβαθμίσετε σε Windows Server 2012 σε 7 ημέρες....


Recommended Posts

Μόλις μια εβδομάδα έμεινε μέχρι την επίσημη διάθεση του Windows Server 2012 και το Autoexec.gr σας παρουσιάζει 10 λόγους για να αναβαθμίσετε:

1.Επιλογή εγκατάστασης GUI

Η δύναμη της επιλογής τύπου εγκατάστασης έγινε σύντομα αντιληπτή με την έκδοση του Windows Server 2008. Με την επιλογή εγκατάστασης Core οι διαχειριστές είχαν την επιλογή να εγκαταστήσουν μια έκδοση η οποία δεν περιελάβανε γραφικό περιβάλλον με αποτέλεσμα τις μειωμένες απαιτήσεις σε χώρο στο δίσκο καθώς και ενισχυμένη ασφάλεια από την έλλειψη πολλών αρχείων που χρειάζονταν αναβάθμιση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η επιλογή του τύπου της εγκατάστασης έπρεπε να γίνει στην αρχή της εγκατάστασης και η επιλογή ήταν μόνιμη.

Σε αντίθεση με τον Windows Server 2008/R2 η έκδοση 2012 δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές να αλλάξουν τύπο εγκατάστασης και να πάνε σε Core ή γραφική με ελάχιστα κλικ ή μια εντολή!

TechNet: Installation options

2.Server Manager

O νέος Server Manager είναι πραγματικά ένα πλήρες εργαλείο διαχείρισης του εξυπηρετητή σας. Εκτός από τις σαφώς ανώτερες δυνατότητες από την προηγούμενη έκδοση που πλεόν σας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξετε τις πιο πολλές επιλογές και ρυθμίσεις στους ρόλους ,υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης και διαχείρισης όλων των εξυπηρετητών που αποτελούν την υποδομή σας ουσιαστικά εξαλείφοντας την ανάγκη για σύνδεση στον κάθε ένα ξεχωριστά.

Στα συν πρέπει να προστεθεί η άμεση ενημέρωση της κατάστασης με την χρήση των Tiles και το "συμμάζεμα" όλων των εργαλείων διαχείρισης.

                  TechNet: Server Manager

3.Βελτιώσεις στο Active Directory και Dynamic Access Control

To Active Directory φυσικά δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο. Η πρώτη αλλαγή έρχεται στο κομμάτι της διαχείρισης με το Active Directory Administrative Center.Το ADAC είναι χτισμένο πάνω σε Powershell και κάνει την καθημερινή διαχείριση παιχνίδι.Αξίζει να σημειωθεί το Active Directory Recycle Bin μέσω του οποίου μπορούμε να επαναφέρουμε στοιχεία που έχουμε σβήσει από το Active Directory καθώς και το Powershell History μέσα από το οποίο μπορούμε να δούμε τις εντολές που εκτελεί η κονσόλα κάθε φορά που επιλέγουμε μια εργασία. Σημαντική αναβάθμιση είναι και η δυνατότητα να εκτελούμε το Active Directory μέσα σε εικονικό περιβάλλον καθώς και η δυνατότητα κλωνοποίησης των Domain Controllers

            Το Dynamic Access Control είναι η λύση στην πολυπλοκότητα διαχείρισης των πληροφοριών που βρίσκονται αποθηκευμένες στους εξυπηρετητές. Με το Dynamic Access Control οι διαχειριστές μπορουν να διαβαθμίσουν τις πληροφορίες  αυτόματα ή χειροκίνητα και να δώσουν πρόσβαση με βάση χαρακτηριστικά(claims) όπως το τμήμα που βρίσκεται ο χρήστης ή την κατάληξη του e-mail.

             TechNet: What is new in Active Directory

4. Server Message Block 3.0

To SMB έφτασε στην έκδοση 3.0 στην οποία υπάρχουν σημαντικές αλλαγές οι οποίες καθιστούν δυνατή την εγκατάσταση και τη χρήση ρόλων και εφαρμογών όπως ο Hyper V ή ο SQL Server σε απλά File Shares! Φυσικά υπάρχουν οι αντίστοιχες τεχνολογίες όπως SMB transparent failover , SMB Scale Out, SMB Multichannel, SMB Direct, SMB encryption, VSS for SMB file sharing, SMB directory leasing, και  SMB PowerShell για να υποστηρίξουν το νέο πρωτόκολλο.

TechNet:What is new on SMB 3.0

5. Storage Spaces

Εκτός του SMB μεγάλη βελτίωση βρίσκουμε και στη διαχείριση των δίσκων με το Storage Spaces. Η συγκεκριμένη δυνατότητα επιτρέπει την δημιουργία τόμων και δίσκων ακριβώς σαν να είχατε ένα πραγματικό Storage. Η διαχείριση γίνεται μέσα από τον Server Manager και μπορείτε να δημιουργήσετε τόμους RAID και να προσθέσετε δίσκους Standby με μερικά κλικ.

TechNet: Storage Spaces

6. Hyper-V

Ίσως ο ρόλος στον οποίο η Microsoft πρόσθεσε τις περισσότερες και σημαντικότερες αλλαγές. Εκτός της αναμενόμενης αύξησης των διαθέσιμων πόρων ανά εικονική μηχανή .όπως για παράδειγμα οι 32 επεξεργαστές τα 512 GB RAM και τα 16TB ανά δίσκο σε κάθε VM, πρόσθεσε νέα χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα στο κομμάτι των μεταφορών ή των Migration των εικονικών μηχανών υπάρχουν το Live Migration χωρίς τη χρήση Storage ,το Storage Migration για να μεταφέρετε εύκολα τους δίσκους σε καινούργια σημεία χωρίς Downtime και το Hyper V Replica που κρατάει ένα αντίγραφο της εικονικής μηχανής για Disaster Recovery. Στα συν πρέπει να προστεθούν και οι βελτιώσεις στο κομμάτι της δικτύωσης με το Nic Teaming και το Extensible Switch να κλέβουν την παράσταση.

TechNet: What is new on Hyper V

 7. Βελτιώσεις στο Remote Desktop

Με τους νέους τρόπους εργασίας και το BYOD το Remote Desktop απέκτησε νέα σημασία. Η ανάγκη για Session Virtualization και Desktop Virtualization (VDI) ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες σύνδεσης έχει γίνει καθημερινότητα. Ο Windows Server 2012 προσθέτει ευκολία διαχείρισης και εγκατάστασης μέσω του Server Manager και ανεπτυγμένα χαρακτηριστικά όπως το RemoteFX που περιλαμβάνει βελτιώσεις στην εμπειρία χρήσης ανεξαρτήτως δικτύου και υλικού στον εξυπηρετητή για να συνθέσει τη λύση της απομακρυσμένης πρόσβασης.

TechNet: What is new on Remote Desktop 

8. DirectAccess

Μια πολύ καλή δυνατότητα που παρείχε ο Windows Server 2008 R2 ήταν το Direct Access. Με το Direct Access οι διαχειριστές μπορούσαν να δημιουργήσουν μια σύνδεση όμοια με τo VPN χωρίς την παρέμβαση από το χρήστη έτσι ώστε οι υπολογιστές που δε βρίσκονται στην εταιρεία να επωφελούνται τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας σύνδεσης όπως η χρήση του Active Directory Domain. Δυο απαιτήσεις όμως κράτησαν τη χρήση του Direct Access σε χαμηλά επίπεδα: η απαίτηση για IPv6 και η αδυναμία εκτέλεσης του ρόλου σε εικονικό περιβάλλον. Με τον Windows Server 2012 και οι δύο αυτές απαιτήσεις δεν ισχύουν και πλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το IPv4 αντί του IPv6 για τη σύνδεση καθώς και να εκτελείτε το ρόλο σε εικονικό περιβάλλον. Με την προσθήκη ευκολότερων εργαλείων διαχείρισης σίγουρα θα είναι ένας ρόλος αρκετά δημοφιλής.

TechNet blogs: What is new on DirectAccess

9. ReFS

To Resilient File System είναι η νέα έκδοση του NTFS. Με το ReFS οι διαχειριστές επωφελούνται της αυτόματης διόρθωσης και της ευκολίας εγκατάστασης και διαχείρισης των τόμων αποθήκευσης. Σχεδιασμένο για να δουλεύει και με το Storage Spaces μπορεί να φτάσει μέχρι τα 16 exabytes χωρητικότητας!

TechNet: ReFS

10. Αδειοδότηση

Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική είναι η αδειοδότηση. Η νέα έκδοση έρχεται με δυο επιλογές στις άδειες την Standard και την Datacenter. Για πρώτη φορά οι δυνατότητες είναι ακριβώς ίδιες και στις δύο με μοναδική αλλαγή την απεριόριστη χρήση εικονικών μηχανών στην Datacenter εν αντιθέσει με τη Standard που επιτρέπεται η χρήση μέχρι δύο εικονικών μηχανών. Οι άδειες είναι ανά επεξεργαστή και φυσικά θα χρειαστείτε τις αντίστοιχες άδειες για τους χρήστες.

TechNet Blogs: Licencing Overview

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...