Jump to content

2 Εβδομάδες με Fedora 21..και πολύ ήταν.


zakmackraken
 Share

Recommended Posts

Ας αρχίσω να τα χώνω.

 

Πρώτη επαφή με linux (Slackware) ήταν το 1996, και δεν ήταν και η πιο καλή εμπειρία, έτρεχε σε ένα PC 486DX μαζί με Windows 95, μου το είχε δώσει φιλαράκι που σπούδαζε στην Ικάρων και έτσι από το σάπιο μπρίκι 8088 απέκτησα ένα "αεροπλάνο".  Δεν είχα καταλάβει καν ότι είχε linux μέσα μέχρι που μια μέρα κάτι μαμήθηκε με το MBR και δεν μπούταρε καθόλου λειτουργικό.  Τότε ως στραβός και άσχετος είπα να πάρω  μια «επαγγελματική» γνώμη από έναν τεχνικό σε τοπικό κατάστημα κοντά στις φυλακές Κορυδαλλού, ούτε και αυτός βρήκε άκρη και έτσι το έκανε κλασσικά format (με αντιγραμένα win95...) Και έτσι πήγα στην ευχή της Παναγίας.  έλα ντε που ήμουν περίεργος και ήθελα να δω τι είναι αυτό το linux, έτσι αφού έπεισα εναν άλλο φίλο που ήταν ματσό, πήγαμε σαν τα πρόβατα σε γωνιακό βιβλιοπωλείο στην Στουρνάρη και αγοράσαμε τότε ένα κουτί πολυτελείας με Red Hat Linux 4.1 Vanderbilt το οποίο είχε μέσα ολόκληρο βιβλίο οδηγιών εγκατάστασης και χρήσης μαζί με τα media (2-3 CDs).  Πήγαμε  σπίτι του και το καρφώσαμε στο Pentium του. Μετά κοιτάζαμε σαν ηλίθιοι την μαύρη οθόνη με τον κέρσορα να αναβοσβήνει, μας πήρε 2 μέρες να καταλάβουμε πως ανοίγουν τα Xwindows και 3 μήνες μέχρι να καταφέρουμε να κάνουμε όλες σχεδόν τις συσκευές να δουλέψουν.  Καταλαβαίνεις το πολιτισμικό σοκ σε σχέση με τα Microsoft Windows 95 μην σου πω ότι και η DOS  ήταν πολύ πιο εύκολη ή πιο εύχρηστη, τέλος πάντων.

 

Πρόσφατα, βρήκα στα σκουπίδια ένα dell laptop (έχω το κακό συνήθειο να μου τραβάνε την προσοχή πεταμένοι υπολογιστές στα σκουπίδια…το βρίσκω τόσο λάθος), του έβαλα έναν SSD και άλλαξα την οθόνη του με μια από ebay. Total cost 100 ευρώ για έναν AMD Sempron, 2GB RAM, 120GB SSD, και 15,4 ίντσες οθόνη, not bad. Βασικά πιο πολύ χάρηκα για την διαδικασία ανάστασης και την μάθηση. 

Το badget είχε εξαντληθεί και έτσι είπα να διαλέξω μια διανομή linux, Πήγα πολύ mainstream με Fedora 21. 

 

Άντεξα 2 εβδομάδες, μου έβγαλε την παναγία. Η εγκατάσταση πήγε με κλειστά μάτια, το θέμα είναι ότι όσο και να χτυπιόμουν δεν μπορούσε να συνεργαστεί με την κάρτα γραφικών, άσε που το unity σερνόταν. Έπρεπε κάθε φορά που ανοίγω το μηχανάκι, να αλλάζω δοκιμαστικά την ανάλυση της οθόνης ώστε να ξεμπουκώσει η κάρτα γραφικών και να απεικονίσει σωστά χρώματα, σχήματα κτλ. Συμβιβάστηκα με την διαδικασία της οθόνης, μετά είχα θέμα με την κάρτα δικτύου, ή μια που ήταν ενσωματωμένη δεν δούλευε σωστά παρα μόνο όταν κούμπωνα το μηχανάκι σε docking και είχα συνδεδεμένο το καλώδιο διτκύου στο docking.  Είπα να βάλω μια παλαιά IBM Etherjet 100 PCMCIA κάρτα και να κάνω δουλειά (ήξερα ότι λειτουργούσε σωστά από άλλη εγκατάσταση). Πεισματικά ότι και εάν δοκίμασα, δεν δούλεψε, συμβιβάστηκα και με την διαδικασία του docking.

 

Μέχρι που….αποφάσισα να βάλω screensaver στο σύστημα…Ναι οι τυπάδες στο Fedora θεώρησαν από την έκδοση 17 και μετά να σταματήσουν το πακετάρισμα screensavers στην διανομή, έτσι θα πρέπει να καταφύγεις σε έναν σιδηρόδρομο εντολή με yum για να τους κάνεις εγκατάσταση. Μέγα λάθος.  Οι screensavers είναι GTP.  Όχι μόνο είναι χάλια αλλά εξ ορισμού έχουν διαδικασία  password για να επαναφέρεις το σύστημα σε χρήση, και για κάποιον άγνωστο λόγο δεν έπαιρνε το password μα αποτέλεσμα να σε πάει για restart.  Αποφασίζω να κάνω απεγκατάσταση τους screensavers…και τότε brickare  την εγκατάσταση του λειτουργικού. 

 

Τώρα έχω βρει την ψυχική μου υγεία έχοντας κάνει format και εγκαταστήσει Ubuntu Mate 15.04 LTS, όλα λειτουργούν σωστά όπως πρέπει, έχει αναγνωρίσει όλες τις συσκευές, και πάει σφαίρα, me very happy.

 

Πραγματικά μου κάνει εντύπωση πως μια διανομή τόσο mainstream όπως η Fedora στο στρατόπεδο του rpm, μετά από τόσες ατελείωτες εκδόσεις να κάνει τις ίδιες βλακείες που έκανε πριν από 20 χρόνια.

Πολλοί θα πουν ότι δεν ξέρεις το λειτουργικό και ότι φταίς εσύ που είσαι άσχετος, πολλοί θα πουν ότι θα έπρεπε να κοιτάξω το compatibility hardware list.

 

Άλλοι θα πουν καλά να πάθω ας έβαζα Windows.

 

Εγώ θα πω ότι με τον ρόλο του καταναλωτή και χρήστη, όταν λες ότι μου δίνεις ένα λειτουργικό, πρέπει το ρημάδι να λειτουργεί τουλάχιστον για τις απλές εργασίες. Όσο για τα Windows, δεν είναι δωρεάν (άμα είχα badget ευχαρίστως..) και δεν ήθελα να βάλω ξανά πάνω Windows XP (είχε COA), τα βαρέθηκα, κάθε μέρα μακαρόνια δεν λέει.

 

Disclaimer: Δεν τα χώνω για linux, αλλά για την διανομή.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπαρχει το τελειο εργαλειο, αλλα το εργαλειο που γνωριζεις καλυτερα ειναι το καλυτερο. Εδω και πολλα χρονια το ubuntu ειναι η ευκολοτερη και γρηγοροτερη λυση για linux. Οπως και να εχει ομως το gui ειναι το δυνατο χαρτι των windows, και το command line του linux. Αυτος ο συνδιασμος με εχει βολεψει. Χρησημοποιω το linux μονο core server και για gui παντα windows.

 

 

 

ΝΚ

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...