Jump to content

Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι,

δεν βρήκα που πρέπει να το γράψω και αποφάσισα να γράψω εδώ.

Δεν θα σας αναφέρω τι έχω κάνει, γιατί όταν ξεκίνησα να γράφω είχα φτιάξει ένα τεράααααααααστιο ποστ και είχα πολύ ακόμα. Το θέμα αφορά την εγκατάσταση που έχω σπίτι και αναφαίρεται στην ταυτόχρονη σύνδεση internet-awmn.

Για να το κάνω πιο εύκολο θα σας/μας το δώσω σαν εργασία:

 

----------------------

Λοιπόν...

έχουμε ένα τοπικό δίκτυο που παίζει σε ένα εύρος 192.168.0.x μέσω του οποίου υπάρχει η σύνδεση με το Internet, οπότε και το router (wireless Level1) έχει Ip 192.168.0.1

σε αυτό το δύκτιο έχει συνδεθεί και άλλο router με σκοπό την σύνδεση στο AWMN. Οι διαθέσιμες ips είναι οι 10.77.91.106-10.77.91.110, όπου την 106 την πέρνει το router (linksys αν θυμάμαι καλά) του AWMN. H ip του κόμβου είναι η 10.77.91.65 και ο DNS (ο ένας από τους 2) είναι ο 10.77.91.1

Στο δίκτυο που είναι σε workgroup έχουμε δύο υπολογιστές. Ο ένας με Vista και ο άλλος με XP.

Πως θα πρέπει να ρυθμιστούν τα μηχανήματα ώστε να βλέπουν και τα 2 δίκτυα χωρίς πρόβλημα και ποια βήματα πρέπει να ακολουθηθούν;

Πώς θα πρέπει να είναι τα routing tables;

-Hints

1) για να βοηθήσω περαιτέρω, σε περίπτωση που κάποιος μου αναφέρει να ρυθμίσω τα δύο routers να δρομολογούν τα πακέτα ανάλογα την ip, να αναφέρω ότι αυτό υποστηρίζεται μόνο από το level1 και όχι από το linksys

2)δεν θέλω να βάλω 2 κάρτες δικτύου

3)σε xp το είχα κάνει να δουλεύει και το μόνο πρόβλημα που αντιμετόπισα ήταν ότι δεν μπορούσα να ανοίξω κάποια sites του AWMN (πχ www.leechers.awmn) καθότι η δρομολόγηση έψαχνε στο Internet

4)στα Vista, τα προβλήματα ήταν πολλά και όχι σταθερά (πχ α)άνοιγε το MSN, αλλά δεν υπήρχε Internet από Explorer παρά μόνο τα sites του AWMN, ή β) δούλευε το internet, όχι το MSN και κάποια από τα sites του AWMN, ή γ)δεν δούλευε τίποτα κ.α.)

 

-----------

ας ξεκινήσουμε μία επικοδομητική δικτυακή συζήτηση και αντίστοιχη ανταλαγή απόψεων...

να μου πείτε εσείς τι πρέπει να κάνω...να σας πω εγώ τί έχω κάνει (αυτό το μέρος ήταν που έκανε το αρχικό μου ποστ τεράστιο)

Link to post
Share on other sites

Οταν έχουμε 2 δίκτυα και τους περιορισμού που αναφέρεις τότε ο μόνος τρόπος να τα λύσουμε είναι το routing table του κάθε pc

Επειδή δεν ξέρω τι θες να βλέπεις απο πιο δίκτυο αναφέρω σε πρώτη φάση τα παρακάτω

1. Βάζουμε 2 ip στο pc (192.168.0.xxx, 10.77.91.yyy)

2. Αφήνουμε default gateway τον router του internet (φαντάζομαι η πιο πολύ κίνηση βγαίνει απο εκεί)

3. Κάνουμε route add πια δίκτυα θα εξυπηρετούνται απο την άλλη πύλη (AWMN)

route add -p 62.100.44.0 255.255.255.240 10.77.81.66 METRIC 3  (π.χ.)

τι άλλο να κάνει κανεις?[:)]

 

Link to post
Share on other sites

1. το θέμα είναι ορίζωντας και τις 2 ip στο pc, εκείνο αλλάζει την πρώτη που βλέπει από τις δύο με εκείνη με την μεγαλύτερη κλάση.

δλδ...αν ορίζεις πρώτα την 192.168.0.x και μετά προσθέσεις την 10.77.91.x, τότε ολοκληρόνοντας την διαδικασία το σύστημα διαλέγει την 10.77.91.x πρώτα και αυτά τα συνδέει με τον DNS του level1. ΟΚ, αυτό το λύνεις ορίζοντας πρώτα την 10.77.91.x και μετά την άλλη...αλλά μου κάνει εντύπωση γιατί συμβαίνει αυτό (δεν το έχω ψάξει κιόλας)

2. αφήνοντας default gateway τον router του internet...λες να μην δηλώσω καθόλου ως gateway τον κόμβο μου; (10.77.91.65)

ή να μπει σαν δευτερεύον; καθότι με βάση την 1η απάντηση που σου έδωσα...σαν 1ο gateway βλέπει αυτό του AWMN

3. εγώ στο route add έβαζα όλο το 10.0.0.0, είναι λάθος; (τα δοκίμασα όλα για να είμαι ειλικρινής...10.77.91.0 - 10.77.0.0 - 10.0.0.0 που παίζει όλο το AWMN)

στην περίπτωση των Vista, μου έσκαγε το IP HELPER πολύ συχνά...μήπως παίζει σημασία ότι ήταν ενεργοποιημένο το TCP/IP v6 όταν έκανα τις δοκιμές; Πλέον το έχω απενεργοποιημένο, αλλά δεν έχω κάνει κάποια δοκιμή έκτοτε.

 

---- υπάρχει λόγος να ορίσω στο routing table ότι το 10.0.0.0 255.255.255.192 πάει στον 10.77.91.65 (όπως και είχα κάνει), ενώ το 0.0.0.0 255.255.255.255 (που σημαίνει όλα τα υπόλοιπα, από όσο ξέρω) να πάει στο 192.168.0.1 ?

---- στα vista έχω φτάσει στο σημείο και όταν θέλω να κάνω κάτι στο AWMN να ορίζω την IP και να βάζω proxy AWMN -> Internet για να έχω ταυτόχρονα internet-msn.

---- το METRIC 3 είναι αναγκαίο να δηλωθεί στο route add για την σωστή λειτουργία; ήταν το μοναδικό πράγμα που δεν δήλωνα, αν και νομίζω ότι από μόνο του έπερνε το συγκεκριμένο metric.

Link to post
Share on other sites

1-2. Default gateway πρέπει να είναι μόνο 1. Δεν βαζουμε καθόλου το δεύτερο. Δεν καταλαβαίνω τι θα πει οτι το σύστημα επιλέγει κάτι. και συνδεετε στον DNS???

ΞΑΝΑΛΕΩ 1 def getaway

3. Βάλε οτι network θέλεις αρκεί να το περιγράφεις σωστά με το subnet mask.

4. to 0.0.0.0 είναι το def route οπότε θα πάει στο def gateway.

to 255.255.255.192 με ανησυχεί σφόδρα ως subnet του 10.0.0.0

To metric είναι προαιρετικο.

Θα παίξει σίγουρα έτσι οπως λέμε. (Φάε το δεύτερο def gateway, Και δες το subnet Που δηλώνεις)

 

Link to post
Share on other sites

κοίτα τα στοιχεία που μου έδωσε ο κόμβος μου για να συνδεθώ στο AWMN ήταν τα εξής:

IPs: 10.77.91.106-10.77.91.110

Subnet: 255.255.255.192

Gateway (ο κόμβος): 10.77.91.65

DNS1 : 10.77.91.1

DNS2 : 10.45.165.250

 

το όλο θέμα παίζει κανονικά (αν ρυθμίσουμε μόνο αυτά στο μηχάνημα)

 

επίσης αυτό που σου έλεγα για την αλλαγή της IP ήταν το εξής...αρχικά είχα την εξής ρύθμιση στην κάρτα δικτύου:

IP: 192.168.0.2

Mask: 255.255.255.0

GW: 192.168.0.1

DNS: 192.168.0.1 (ή τους DNS του provider...και με τα δύο έπαιζε)

 

στην συνέχεια πάτησα στο κουμπάκι advance και πήγα στα αντίστοιχα και έβαλα τις επιπλέον ρυθμίσεις

IP: 10.77.91.107

Msdk: 255.255.255.192

GW: 10.77.91.65

DNS: 10.77.91.1 & 10.45.165.250

 

οπότε χωρίς να πατήσεις στο advance οι ρυθμίσεις που έβλεπες ήταν το πρώτο.

Όταν έκλεισε τις TCP/IP ρυθμίσεις δούλευε το σύστημα κανονικά...μετά από ένα restart όμως, δεν έπαιζε τίποτα και έβλεπες πχ στην κεντρική καρτέλα του TCP/IP

IP: 192.168.0.2

Mask: 255.255.255.0

GW: 10.77.91.65

DNS: ότι να ναι...lol

 

τελικά για να γλυτώσω την όλη κατάσταση...όρισα αρχικά τις ρυθμίσεις του AWMN Και μετά του τοπικου-adsl και έπαιξε (κατά 85%)...και πάντα για XP...στα Vista...άστα

Link to post
Share on other sites

έμεινα λίγο βλάκας τώρα...

στα vista έπαιξε...έκανα ότι έκανα και τις άλλες φορές με την διαφορά ότι ακολούθησα την συμβουλή σου και έβαλα ένα gateway.

το έκανα και στα XP...και δεν παίζει...θα το παλέψω λίγο και θα ενημερώσω

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

λοιπόν...βρήκαμε την λύση...

 

στις ρυθμίσεις της κάρτας βάζουμε μόνο ένα default gateway όπως είπε ο Νάσος.

 

από εκεί και πέρα, στο route table, εκτός του δικτύου που πρότινε να βάλουμε ...δηλαδή το 10.0.0.0 του AWMN...οι υπόλοιπες εγγραφές που μπήκαν για να παίξει ήταν...

ip - mask - gw

192.168.0.0 255.255.255.0 192.168.0.1

10.77.91.0 255.255.255.192 10.77.91.65

0.0.0.0 255.255.255.255 192.168.0.1

10.0.0.0 255.0.0.0 10.77.91.65

μαζί με τις

10.0.0.0 255.255.255.192 10.77.91.1

0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.0.1

φυσικά, κάποια στιγμή θα κάνω το ξεσκαρτάρισμα, για να δω ποιες από αυτές τις εγγραφές δεν χρειάζονται (προφανώς οι 10.77.91.0 και η 10.0.0.0 255.0.0.0)

 

όπως και να έχει, πλέον δουλεύει και στα vista και στα XP

 

Link to post
Share on other sites
×
×
  • Create New...