Jump to content

To PC που δεν έχεις συνηθίσει...


Zacharias
 Share

Recommended Posts

To pc που δεν έχεις συνηθίσει.

Μπήκαμε στο δεύτερο κύμα covid-19 και μαζί με αυτό στην διακοπή της λειτουργίας των σχολείων.  Στην φαρέτρα μας η εμπειρία από τον Μάρτιο. Μας βρήκε τους πιο πολλούς έτοιμους για να αντιμετωπίσουμε για άλλη μια φορά τις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών με εργαλείο την τεχνολογία. Το πρόβλημα είναι ότι μας βρήκε τους πιο πολλούς και όχι όλους.

Έχω βάλει την μεγάλη κόρη στο ένα λάπτοπ που είχα κάνει refurbish από σκουπίδια και την μικρή στο άλλο που είχε πετάξει κάποιος συνάδελφος διότι δεν είχε τον χρόνο να ασχοληθεί με την ανάσταση του.  Ευλογία και τα δύο για τις ανάγκες μας. Εγώ με vpn Και teams όλη μέρα στην δουλειά, τα παιδιά τηλεργασία με zoom Και webex και η λυσσασμ…η σύζυγος με συνταγές στο youtube για σούπα γλυκοπατάτας (αυτόματο άνοιγμα στο e-food και παραγγελία ότι πιο σάπιο υπάρχει). Ξεκινά το μάθημα, από τα 22 παιδιά κάθε μέρα σχεδόν 2-3 απών. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον που συγκεκριμένα παιδιά δεν είχαν συμμετοχή, ρώτησα τον διευθυντή του σχολείου τι συμβαίνει και όπως ήταν φυσικό με ενημέρωσε ότι κάποιες οικογένειες δεν έχουν να φάνε και δεν έχουν και την οικονομική άνεση να αγοράσουν έστω ένα refurbished υπολογιστή και με 2-3 παιδιά.  Ευτυχώς που όλοι έχουν internet Και ένα κινητό ώστε τα παιδιά στο σπίτι μπαίνουν εναλλάξ μέρα παρα μέρα τη φορά με το κινητό του πατέρα. 

Άλλο είναι να στο λέει κάποιος  και άλλο να δεις ένα από τα παιδιά στο video conference να προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται μέσα από μια οθόνη 5 ιντσών καθώς και να προλάβει την ύλη που έχει χάσει τις προηγούμενες μέρες…ξεκάθαρα αυτό το παιδί είναι καταδικασμένο να μείνει πίσω σε σχέση με  τα άλλα.  Ήδη είχα βουρκώσει .

Τα παιδιά…των «άλλων», είναι και δικά μας παιδιά.

Κλειστά τα μαγαζιά και βάλε και τις καθυστερήσεις από τις αποστολές παραγγελιών θα ήταν δύσκολο εγχείρημα η κατασκευή έστω ενός υπολογιστή από διάφορα εξαρτήματα μόνο από αυτά που είχα στο σπίτι.  Fuck it θα το κάνω, θα το φτιάξω και θα το δώσω.

Συνάδελφος μου είχε δώσει μια «χαλασμένη» μητρική Abit AB9 pro με επεξεργαστή quad q660 και 4GB ram, ήταν το πρώτο που σκέφτηκα να φτιάξω. Μπουγάδα τα πάντα όλα τα εξαρτήματα, φυσερό, στέγνωμα, WD40 τα πάντα και σκούπισμα με microfiber cloth, το κουτί μπουγάδα και αυτό  στην μπανιέρα, ένα full atx chieftech dragon που έπιανε χώρο, μια κάρτα 9500ΓΤ με hdmi Και 4 δίσκους 80άριδες μηχανικούς (1 για OS, 1 για backup/image backup-restore, 2 σε stripe για data και για το swap). 

NJqETVbl.jpg

Ο θεός ήθελε να με δοκιμάσει…δεν γινόταν καμία εγκατάσταση λειτουργικού, ούτε windows ούτε linux, άλλαξα δίσκους, μνήμες, επεξεργαστή, κάρτα, θερμο-αγωγική πάστα, τροφοδοτικό, τα ίδια…η μητρική να κάνει κανονικά post, να κάνει έλεγχο μνημών, να μπορώ να μπω μέσα να κάνω ότι ρύθμιση θέλω, φαινομενικά όλα μια χαρά. Μετά από μια εβδομάδα και 43 δοκιμές εκκίνησης εγκατάστασης λειτουργικού και ατελείωτες ώρες troubleshooting, αποφάσισα να περάσω ξανά το bios έστω και κάποια beta.  Abit…το abit.ws δεν έχει έγκυρα downloads ούτε drivers ούτε Manuals ούτε BIOS….και εδώ έρχεται το https://soggi.org, προσκυνώ και βουλώνω στην μεγαλοσύνη τους να κρατήσουν archive για όλους τους σαπιοδόντηδες που έχουν αρχαιότητες για υπολογιστές.  Κατέβασα το bios v.27 και awdflash το οποίο μου έδειξε ότι το bios που είχε η μητρική ήταν corrupted και έτσι πέρασα το καινούργιο.  Tada! Εγκατάσταση windows 10 νεράκι, ninite utilities, webex, τέλος.  Νομίζεις….

cxLpXPVl.jpg

Έχω βάλει 4 Modules ddr2 800άρες και βλέπει μόνο τα 3GB και από το BIOS….πάω να βγάλω τα modules για δοκιμές…τέλος το PC να σφυράει και με τις καλές τις μνήμες.

Κατέβασα, σημαία, σταυρό, το Αι.Γιώργη που καμάκωνε το δράκο, τα εξαπτέρυγα, Μπεμπαχέλ, Ιηζεκίλ, μέχρι και τον γαίδαρο από τα βάγια.  Ούρλιαζα διότι ήθελε να με δοκιμάσει…

Αφού άλλαξα και όλα τα ram modules που είχα spare, τελικά δούλεψε.  Του έβαλα και πληκτρολόγιο, ποντίκι, τροφοδοσία, και ένα πολύ-μηχάνημα για τις εργασίες.

Δεν θα έγραφα τίποτα για αυτό το PC, μου έβγαλε την παναγία και ο σκοπός είναι ιερός.

Έστειλα στο διευθυντή ότι ο υπολογιστής είναι έτοιμος να τον παραλάβει και να μου πει ποια άλλη οικογένεια έχει ανάγκη να δω τι μπορώ να κάνω. Έχω βουρκώσει....

Rc6JPUql.jpgHYBnnIll.jpg

Υ.Γ. Έχω δώσει σε 126 οικογένειες μέσω του xariseto.gr υπολογιστές που έχω βρει στα σκουπίδια ή από γνωστούς που ήθελαν να τα πάνε στην ανακύκλωση ή στα σκουπίδια. Μην πετάτε τίποτα, μπορείτε να βοηθήσετε όλοι με αποστολή υπολογιστών στο σχολείο της  γειτονιάς σας, στα μαγαζιά Reto, στο xariseto.gr ή στο desmos.org.

Link to comment
Share on other sites

  • kavag pinned and unpinned this topic
  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...