Jump to content

karkalis

Members
  • Posts

    9
  • Joined

  • Last visited

About karkalis

  • Birthday 08/05/1971

karkalis's Achievements

  1. "Μα είναι δυνατόν? πετάξαμε 600€ για μία συσκευή που δεν κάνει τίποτα το σπουδαίο ενώ με 25-30€ θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα. Μου το είπε άνθρωπος που γνωρίζει από αυτά και τον εμπιστεύομαι. Είναι της αγοράς ο άνθρωπος." μου ανέφερε ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος πελάτης μου. Τάδε έφη, σοβαρός πελάτης της εταιρείας στην οποία εργάζομαι. Δεν το πίστεψα στην αρχή...Νόμισα ότι με έκανε πλάκα, ότι το είπε έτσι για αστείο ρε συ...Αλλά φευ...Μιλούσε όμως σοβαρά ο πελάτης! Tο εν λόγω Cisco router το είχε πουλήσει άλλος συνάδελφος πληροφορικής (όχι η εταιρεία στηνοποία εργάζομαι) και προσπάθησα να επιχειρηματολογήσω υπέρ της συγκεκριμένης αγοράς κτλ.... Αλλά εις μάτην η προσπάθεια μου! Ανένδοτος ο πελάτης. Τα πετάξαμε τα λεφτά μας! Αφού ολοκλήρωσα την επίσκεψη μου έφυγα όλιγον αποσβολωμένος και...νευριασμένος από τον πελάτη. Στο δρόμο της επιστροφής για το γραφείο προσπαθούσα να καταλάβω ποιός έχει δίκιο. Ο πελάτης (που κλαίει τα λεφτά του ακόμη και κατηγορεί τον συνάδελφο-πωλητή του Cisco), ο συνάδελφος-πωλητής του Cisco (που τον έπιασε κορόϊδο τον πελάτη ή του πούλησε κάτι αξιόπιστο?), o τεχνικός (που ξέρει από αυτά - πως τον έπεισε ο μπαγάσας) που πήγε για το internet και έκανε την διαπίστωση των πεταμένων χρημάτων....? Δεν υπάρχουν επιχειρήματα (μάλλον) όταν μπαίνει ο παράγων χρήμα (τώρα με την κρίση ακόμα χειρότερα)...Τελεία και παύλα. Όπως επίσης και η ημιμάθεια κάποιων εξ ημών που προσπαθούν να κάνουν τι....??? Να πείσουν ότι γνωρίζουν καλύτερα από κάποιους άλλους συναδέλφους...? Ότι κάνουν το καλύτερο για τους τελικούς πελάτες μας/τους...? Δεν θα αναφέρω περισσότερα επί του θέματος (γιατί εγκαταστάθηκε το Cisco, ανάγκες του πελάτη κτλ) Θα ήθελα όμως κάποιες απόψεις - σχόλια από συναδέλφους επ' αυτού. Σας ευχαριστώ
  2. Μάλιστα. Θα το ρίξετε σε... άγρια ξενύχτια! Ξέρει ο συνάδελφος Giotis! Συμφωνώ, όχι SSD, RAID 1+0 ή RAID 1, Αφθονη RAM. Επίσης να σου θυμίσω να δεις ΠΡΩΤΑ ότι ο Application του SEN παίζει σε 2008R2 64 bit. Εγώ θα πρότεινα νέο server με 12-16GB RAM και SATA3 δίσκους. Και θα σε αγκαλιάζουνε οι χρήστες μετά! Και να κρατήσεις τον παλιό για τον Application και για άλλες εργασίες. Εύχομαι να τελείωσετε γρήγορα!
  3. /@ Apostolos Ζητώ συγγνωμη, απ'οτι καταλαβαίνω (με καθυστέρηση) παρατέθηκαν 2 διαφορετικά προβλήματα σε αυτό το thread.Το δικό σου Apostole πολύ απλούστερο καθώς εμφανιζόταν σε μεμονωμένα τερματικά και όχι σε όλα τα τερματικά του δικτύου όπως του/της windie. Το Quick Database Installation δημιουργεί το Net Service Name sen_db στο tnsnames.ora και ενημερώνει το registry (HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\ORACLE\KEY_OraDb10g_home1 ) για την γλώσσα (NLS_LANG : AMERICAN_AMERICA.EL8ISO8859P7) που είναι το character set της βάσης. Πάντα έλεγχουμε μετά την φάση του installation το/τα εν λόγω κλειδιά του registry για την σωστή τιμή (αυτήν που παραθέτεις) άλλα αυτό (κατα την άποψη μου) δεν επηρεάζει θέματα ταχύτητας όλων ή και κάποιων των τερματικών άλλα μόνο θα δημιουργήσει προβλήματα όταν άρχίσουν να εισάγονται δεδομένα στη βάση. Οπότε ας περιμένουμε από windie εφ΄'οσον εφαρμόσει τις συστάσεις σου να δούμε εάν αποκατασταθεί το πρόβλημα ταχύτητας. @ windie Εφάρμοσε τις προτάσεις του Apostolos και ενημέρωσε μας έαν διορθωθεί το πρόβλημα. Απ'ότι καταλαβαίνω είστε εταιρεία με έμφαση σε θέματα consulting και υποστήριξης software και λιγότερο σε τεχνικά θέματα άλλα πρέπει να ελέγχονται τέτοια τεχνικά θέματα γιατί έτσι προσπαθείς να προσεγγίσεις θέματα σαν το δικό σου πρόβλημα αποκλείοντας πρώτα τα πιο προφανή, ότι πλέον το hardware σου δεν είναι ικανό να σηκώσει το πρόγραμμα SEN και την oracle. Αρχεία βάσης SEN 12Gb θέλουν το λιγότερο 6-8GB RAΜ. Για το 2ο που με ρωτάς η oracle δημιουργεί κατά την φάση της εγκατάστασης το αρχείο παραμέτρων init.ora που βρίσκεται στο φάκελο x:\SEN\ADMIN\PFILE και εκεί μέσα εμπεριέχονται όλες οι παράμετροι που δηλώνουμε στο setup της Oracle. Εκεί πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς δηλώνουμε. Σημαντικό. Για x32 λειτουργικά δηλώνουμε περίπου το 50% της συνολικής μνήμης RAM του server, γι' αυτό μάλλον και εσύ δεν βλέπεις περισσότερο από 1.8 όπως αναφέρεις (δεν έχουμε δυναμική ανάθεση όπως σε Microsoft SQL Server) άλλα αυτό θα πρέπει να το δεις και με αυτόν που έκανε την εν λόγω εγκατάσταση (πόση δήλωσε?). Επίσης θα ήθελα να μου πεις εάν έχεις δει στο perfomance monitor τα παρακάτω και να μας πεις τιμές (ή δείξε μας screen shot) με την AVG Disk Queue Length που μέτρησες. Το 100 πάντως δεν μου φαίνεται και πολύ καλό για αρχή. Μου δίνει ένδειξεις bottleneck. 1) Χρήση δίσκου σε διάβασμα και γράψιμο PhysicalDisk: %Disk Time, PhysicalDisk: %Disk Read Time,PhysicalDisk: %Disk Write Time 2) Page File Memory: pages / sec 3) Memory: Page Faults /Sec 4) Paging file: %Usage 5) Χρήση CPU Processor: % Processor Time (ανά επεξεργαστή)
  4. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι είναι αν βρεις το λόγο καθυστέρησης ΟΛΩΝ των χρηστών σε χρόνο που εκτελούνται προφανώς κάποια/ες εργασίες από χρήστη/ες του SEN. Απότι έχω καταλάβει κάποιος χρήστης εκτελεί κάτι και κολλάνε όλοι και μόλις τελειώσει αυτό που τρέχει η Oracle (που της το ζητάει το SEN) ξεκολλάνε όλοι. Σωστά? Ενα βασικό πρόβλημα της Oracle - SEN σε επίπεδο perfomance είναι ότι το service OracleSENservice καλό θα είναι να είναι να έχει όση περισσότερη RAΜ μπορεί. Η Οracle και το Sen έχουν κάποια αρχεια ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ για την βάση του SEN. Γι'αυτό ρώτησα πόσο μέγεθος έχει ο φάκελος x:\SEN\DATA? Εκεί βρίσκονται τα αρχεία βάσης της Oracle-SEN. Εάν εσύ έχεις 10GB αρχεία και δίνεις από το init.ora μόνο 2GB τι πιστεύεις ότι συμβαίνει ...??? Γι'αυτό τρέχεις το perfomance mon των Windows (start-->Admin tools-->Perfomance --> δεξί κλικ -->add counter --> κατηγορία Physical disk) συμπεραίνω ότι έχεις win 2003 αφού μιλάμε για ML350 και βάζεις counters για physical disk I/O παρακολουθείς να δεις τι κάνουν οι δίσκοι σου. Είναι σημαντικό αυτό εδώ. Η oracle είναι αδηφάγο τέρας, θέλει Ram και γρήγορους δίσκους. Δεν ήταν η καλύτερη επιλογή (ORacle) για το SEN (από πλευράς Singular) αφού προορίζεται και για μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμα και 4-5 τερματικά να έχεις μόνο, εάν έχεις αρχεία βάσης-SEN 10GB θα έχεις προβλήματα καθυστέρησης - perfomance εάν έχεις ΜΟΝΟ 2GB ram για το service της Oracle αφού θα αναγκάζεις τους δίσκους σου να έχουν τρομερό Disk I/O και δεν μιλάμε πλεόν για Cpu utilization. Νομίζω ότι δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Κ οι χρήστες σου θα περιμένουν να τελειώσουν οι σκληροι δισκοι του server σου την δουλειά της Oracle-SEN και αφού ξεκολλήσουν οι δίσκοι θα ξεκολλάνε και οι users.... Γι'αυτό ρώτησα από την αρχή τι μέγεθος βάσης έχουμε? Σημαντικό! Πόση Ram ορίζουμε να βλέπει η Oracle από το αρχείο παραμέτρων init.ora??Ρώτα τους συναδέλφους σου τι έλεγξαν?? Ελεγξαν το perfomance των physical disk's ? Ολα τα διαγνωστικά που χρειάζεσαι υπάρχουν στον Win 2003 server (φαντάζομαι ότι για αυτόν μιλάμε μιας και δεν ανέφερες παραπάνω στοιχεία). Εννοείται ότι προβλήματα perfomance στο SEN έχεις ακόμα και σε στιγμές πχ καταχώρησης παρασταστατικών όχι να τρέξει κάτι πιο βαρύ στο SEN. Οτι χρειάζεσαι από εργαλεία παρακολουθησης υπάρχουν στα windows server 2003. Θέλουμε να γνωριζουμε και το μέγεθος Αρχείων βάσης του SEN. Πόσο είναι. Επίσης σου ξανασυστήνω να βρεις και να διαβάσεις το εγχειρίδιο Singular για το SEΝ. Ξαναλέω είναι πολύ παλιό (γράφτηκε νομίζω πριν το 2003) άλλα είναι κατατοπιστικότατο.
  5. Κατ' αρχήν έχουμε oracle και όχι SQL σαν RDBMS από κάτω. Τελείως διαφορετικά πράγματα και καμία σχέση το ένα με το άλλο στον τρόπο λειτουργίας τους. Οσοι έχουν ασχοληθεί καταλαβαίνουν. Κοίταξες τι γίνεται όταν τρέχει κάποιο query κάποιος χρήστης σου στον server? Τι γίνεται εκει μέσα? Μπορεί να πιάνει peak 100% και συ ψάχνεις για άσχετα πράγματα. Εκανες έλεγχο με perfomance monitor την συγκεκριμένη στιγμή που αναφέρεις ότι κολλάνε οι users του SEN? Δεν μας παραθέτεις στοιχεία για το μέγεθος της βάσης σου και κάποια βασικά (παραμέτρους από init.ora πχ. πόση RAM δίνεις στην ORACLE για χρήση) για να σε βοηθήσουμε περισσότερο. Τι RAID εχεις? Μήπως RAID 5? Σου ξανασυστήνω να τρέξεις perfomance monitor με counters για Read/Write των δίσκων που έχουν τα αρχεία της oracle (x:\SEN\DATA αλήθεια τι μέγεθος έχει ο φάκελος αυτός?). Πιστεύω τιο πρόβλημα σου οφείλεται σε bottleneck των δίσκων του server σου που καθυστερούν αρκετά στο να επιστρέψουν data και οι χρήστες βιώνουν ΟΛΟΙ την καθυστέρηση γιατί απλά περιμένουν ΠΡΩΤΑ να τελείωσει αυτό που έχει ζητήσει κάποιος user και μετά απλά ξεκολλάνε ΟΛΟΙ μαζί πάλι. Το manual - οδηγίες της SingularLogic το διάβασες? Είναι πολύ παλιό άλλα κατατοπιστικότατο σε διαβεβαιώνω για το SEN.
×
×
  • Create New...