Jump to content
  • entries
    132
  • comments
    82
  • views
    49870

Functions Left and Right


philippe

333 views

 Share

Συναρτήσεις LEFT και RIGHT

Όπως περιέγραψα και στο προηγούμενο post μπορούμε να μετατρέψουμε κείμενο που βρίσκεται σε μία ενιαία στήλη σε πολλές στήλες με την εντολή Μετατροπή Κειμένου Σε Στήλες (Convert Text To Columns).

Την ίδια περίπου διαδικασία μπορούμε να κάνουμε και μη τη χρήση των συναρτήσεων Left (Αριστερά) και Right (Δεξιά). Για παράδειγμα σε ένα κελί έχουμε καταχωρίσει το κείμενο Φίλιππος Παναγιωτίδης και θέλουμε να εξάγουμε σε ένα άλλο κελί το κείμενο Φίλιππος ή Παναγιωτίδης. Οι συναρτήσεις αυτές βρίσκονται στην κατηγορία συναρτήσεων Κειμένου (Text) του Tab Τύποι (Formulas), στην περιοχή Βιβλιοθήκη Συναρτήσεων (Function Library).

Η συνάρτηση LEFT αποδίδει το καθορισμένο πλήθος χαρακτήρων από την αρχή μιας ακολουθίας χαρακτήρων και έχει τα εξής ορίσματα:

  • =LEFT(Κείμενο;Αριθμός_χαρακτήρων)
  • =LEFT(Text;Num_Chars)

Το όρισμα της συνάρτησης Κείμενο (Text) είναι η ακολουθία χαρακτήρων του κειμένου που περιέχει τους χαρακτήρες που θέλουμε να εξάγουμε.

Το όρισμα της συνάρτησης Αριθμός_χαρακτήρων (Num_Chars), είναι το πλήθος των χαρακτήρων που θέλουμε να εξάγουμε.

Στην παρακάτω εικόνα έχουμε πληκτρολογήσει τα ονοματεπώνυμα των υπαλλήλων σε ένα μόνο κελί της στήλης Α. Επιλέγουμε το κελί στο οποίο θέλουμε να εξάγουμε το κείμενο και πού στην περίπτωση αυτή είναι το κελί Β3. Έπειτα εντοπίζουμε την συνάρτηση LEFT και από το παράθυρο διαλόγου Ορίσματα Συνάρτησης (Function Arguments) κάνουμε ενεργό το πλαίσιο κειμένου δεξιά που αναγράφει Κείμενο (Text) και επιλέγουμε το κελί Α3 που περιέχει το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου. Έπειτα κάνουμε ενεργό το πλαίσιο κειμένου δεξιά που αναγράφει Αριθμός_χαρακτήρων (Num_chars) και πληκτρολογούμε τον αριθμό των χαρακτήρων κειμένου που θέλουμε να εξάγουμε ξεκινώντας από αριστερά. Στο παράδειγμά μας το όνομα που θέλουμε να εξάγουμε είναι το Φίλιππος και αποτελείται από οκτώ (8) γράμματα όπου και το πληκτρολογούμε. Αμέσως στο παράθυρο διαλόγου ορίσματα συνάρτησης εμφανίζεται και το αποτέλεσμα το οποίο είναι το κείμενο Φίλιππος και πατάμε στο κουμπί ΟΚ για να επιστρέψουμε στο φύλλο εργασίας μας.

01

Για να εξάγουμε το επώνυμο του υπαλλήλου θα πρέπει κάνουμε χρήση της συνάρτησης RIGHT.

Η συνάρτηση RIGHT αποδίδει το καθορισμένο πλήθος χαρακτήρων από το τέλος μιας ακολουθίας χαρακτήρων και έχει τα εξής ορίσματα:

  • =RIGHT(Κείμενο;Αριθμός_χαρακτήρων)
  • =RIGHT(Text;Num_Chars)

Το όρισμα της συνάρτησης Κείμενο (Text) είναι η ακολουθία χαρακτήρων του κειμένου που περιέχει τους χαρακτήρες που θέλουμε να εξάγουμε.

Το όρισμα της συνάρτησης Αριθμός_χαρακτήρων (Num_Chars), είναι το πλήθος των χαρακτήρων που θέλουμε να εξάγουμε.

Στην παρακάτω εικόνα έχουμε πληκτρολογήσει τα ονοματεπώνυμα των υπαλλήλων σε ένα μόνο κελί της στήλης Α. Επιλέγουμε το κελί στο οποίο θέλουμε να εξάγουμε το κείμενο και πού στην περίπτωση αυτή είναι το κελί Β8. Έπειτα εντοπίζουμε την συνάρτηση RIGHT και από το παράθυρο διαλόγου Ορίσματα Συνάρτησης (Function Arguments) κάνουμε ενεργό το πλαίσιο κειμένου δεξιά που αναγράφει Κείμενο (Text) και επιλέγουμε το κελί Α8 που περιέχει το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου. Έπειτα κάνουμε ενεργό το πλαίσιο κειμένου δεξιά που αναγράφει Αριθμός_χαρακτήρων (Num_chars) και πληκτρολογούμε τον αριθμό των χαρακτήρων κειμένου που θέλουμε να εξάγουμε ξεκινώντας από το τέλος, δηλαδή από δεξιά. Στο παράδειγμά μας το επώνυμο που θέλουμε να εξάγουμε είναι το Αδάμου και αποτελείται από έξι (6) γράμματα όπου και το πληκτρολογούμε. Αμέσως στο παράθυρο διαλόγου ορίσματα συνάρτησης εμφανίζεται και το αποτέλεσμα το οποίο είναι το κείμενο Αδάμου και πατάμε στο κουμπί ΟΚ για να επιστρέψουμε στο φύλλο εργασίας μας.

02

Technorati Tags: SystemPlus
Technorati Tags: Excel 2010
Technorati Tags: Autoexec.gr
 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...