Jump to content
  • entries
    56
  • comments
    190
  • views
    8786

Hyper V Server 2008 R2 step by step


Vangelis

1023 views

 Share

-Ήρθαν τα R2?

-Ναι είναι η απάντηση, αλλά προς το παρόν η Beta 1 έκδοση η οποία παρόλο που είναι "beta" συμπεριφέρεται  πολύ καλά..

Σήμερα λοιπόν παρόλο που είναι αργά "στην ώρα αναφέρομαι" δέν μπορούσα άλλο να χαίρομαι μόνος μου τις R2 εκδόσεις του 2008, και σκέφτηκα ότι πρέπει να τις δείτε και ζωντανά.Ένας οδηγός εγκατάστασης λοιπόν του Hyper V Server R2 ο οποίος είναι και δωρεάν.

Άν θέλετε να δείτε και την πρώτη έκδοση του Hyper V, κοιτάξτε Αριστερά στα Tags..Υπάρχει και αυτή που είναι RTM, αλλά άν έχεις στα χέρια σου R2.Ο Hyper V Server λοιπόν, RTM ήταν κάτι το πρωτοποριακό για την Microsoft, αλλά για δωρεάν προιόν είχε καλά στοιχεία και λογικό να μην υποστηρίζει κάποια features. H Microsoft λοιπόν ήρθε να μας τρελάνει τελέιως!

Τί έκανε λοιπόν...άν διαβάσατε το post του Άκη εδώ θα είδατε τις διαφορές του Hyper V Server από το RTM στο R2, αν όχι διαβάστε το..αλλά προσέξτε εκεί που λέει.. "Quick and Live migration".Ναι καλά το ακούσατε, και για όσους δεν καταλαβαίνουν τι θα πεί αυτός ο όρος σας το αναλύω.

O Hyper V Server υποστηρίζει "FAIL OVER CLUSTER TOPOLOGY" κάτι που μόνο η Enterprise και Datacenter έκδοση του 2008 υποστήριζαν.Με λίγα λόγια ΔΩΡΕΑΝ Cluster στο λαό! Καταλαβαίνετε λοιπόν πως τώρα έχει οριμάσει αρκετά η τεχνολογία, και είναι και η καλύτερη ευκαρία να περάσουμε στην εποχή του "V" όχι του Βαγγέλη, αλλά του "Virtualization". Με τίς ήδη υπάρχουσες άδειες και το κατάλληλο Hardware μπαίνουμε σε άλλους ρυθμούς.Και για να είμαι ειλικρινής θα κάνω μία ερώτηση στον Θανάση..

-Θανάση πόσο Downtime θα έχουμε άν εφαρμόσουμε Hyper V Fail Over Cluster σε περίπτωση που χαλάσει ένας server?

-Τι είπες?

-Καθόλου???

Ναι καλά ακούσατε, με την τεχνολογία του Live Migration, δεν χρειαζετε να κάνουμε υπομονή αυτά τα 4~10 ping για να μεταφερθεί ένα VM από τον Owner στον Fail Over Server. Τώρα οι μνήμες των Host είναι sync οπότε η μετάφορά του VM είναι απλά ένα "AAAAAA"!!! Θα το δούμε και live στο επόμενο Event του Autoexec Community. Όχι στις για της 21, αλλά στο επόμενο σίγουρα.

Πάμε όμως να δούμε και Live Εικόνες γιατι οι φωτογραφίες είναι 1000 λέξεις...

 

R2-1.jpg Πρώτη Εικόνα εγκατάστασης, άλλαξε λίγο και το χρώμα όπως βλέπετε, εμένα το μαύρο μου αρέσει...

R2-2.jpg

Κανονικά Accept, και προχωράμε. Έιδατε και την ταμπέλα v2. Ο "Υπερβολικός" ΗYPER V version 2 είναι σχεδόν έτοιμος για παραγωγή και έχει πολλά καλούδια. Ρίξτε μια ματιά εδώ να καταλάβετε.

R2-4.jpg

Ό χρόνος της εγκατάστασης εχει μειωθεί "Υπερβολικά" μιλαμε σε λιγότερο από 10 λεπτά είναι up and running, μην πώ και 5 λεπτά θα φανώ "ΗYPERβολικός"

R2-5.jpg

Ώπ, να τα, καινούργιες οθόνες, Windows 7 μου θυμίζει.....

R2-6.jpg

Η γνωστή μας οθόνη ώστε να αλλάξουμε το password, δηλαδή να βάλουμε ένα εξ αρχής. Πολιτική του 2008 server είναι αυτή, μην το αλλάξουμε, είναι για καλύτερα.

R2-7.jpg 

Να το και το πρώτο desktop. Είναι γνωστό από την πρώτη έκδοση του Hyper V Server. Έχει όμως και κάποιες καινούργιες εντολές.

R2-8.jpg 

Πατώντας λοιπόν 2 και Enter αλλάζουμε το Computer name μας. Βάζουμε το καινούργιο και πατάμε Enter. Θα χρειαστεί restart..μην το ξεχνάμε αυτό.

R2-9.jpg

Στην συνέχεια πάμε να δούμε το Networking κομμάτι. Πατώντας 3 και Enter βλέπουμε τις διαθέσιμες κάρτες δικτύου. Επιλέγουμε σύμφωνα με το Index τον αριθμό της κάρτας μας και πατάμε Enter. Εκεί λοιπόν ορίζουμε την IP Address και τον DNS του μηχανηματός μας. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν, να τον κάνουμε join στο Domain.

R2-10.jpg

Πατώντας το 1 και Enter, ξεκινάει η διαδικασία του Network ID του server μας. Επιλέγουμε "D" για Domain είτε "W" για Workgroup. Πατάμε D --> enter, και στην συνέχεια γράφουμε το όνομα του domain που θα το κάνουμε join. Συνεχίζουμε με τα credentials που θα γίνει το authentication, σε μορφή "domain\username" τα γράφουμε και αυτά και πατάμε Enter. Τώρα θα μας ανοίξει ένα νέο DOS παράθυρο όπου γράφουμε το Password, πατάμε και εκέι Enter. Γίνετε επιτυχώς η διαδικασία, κάνουμε restart και είμαστε έτοιμοι, σχεδόν όμως...

R2-11.jpg

Μετά το restart κανουμε login με τα credentials του domain, και στον Configuration Manager του Hyper V, πατάμε το 9 και Enter.(To ΕΝΤΕR μην το ξαναγράφω είναι λογικό).Μας ανοίγει μια νέα κατηγορία εντολών. Εμείς θέλουμε το 1 και το 3, οπότε και στο νέο παράθυρο, που μας ενημερώνει για το firewall exception κανόνα που θα ενεργοποιηθεί για το Remote Management, γράφουμε "Y" και προχωράμε.

Εδώ να πώ ότι είναι καλό να δώσετε και τις ρυθμίσεις:

Automatic Updates το 5 και επιλέγουμε το Automatic, όπως και το 6 Download and Install Updates .(Προς το παρόν δεν υπάρχουν, μετά από 2 μέρες κυκλοφορίας, σε λίγο καιρό ίσως..)

R2-12.jpg

Αν πάτε στο παράθυρο του DOS πίσω από τον Configuration Manager, και δώσετε την εντολή oclist θα δείτε τους ρόλους που είναι εγκατεστημένοι πάνω στον Hyper V Server.Προσέξτε λίγο καλύτερα,θα δέιτε ότι υπάρχει και το NetFx2 support τώρα, το οποίο βέβαια έρχετε από την έκδοση Core Ιnstallation του 2008 Server R2

Για να εγκαταστήσουμε ένα επιπλέον ρόλο/feature δίνουμε την εντολή, start /w ocsetup και το όνομα του component, που θέλουμε να εγκαταστήσουμε. (Προσοχή είναι Case Sensitive)

R2-14.jpg

Για να ενεργοποιήσουμε το Fail Over Cluster πατάμε το 8. Βέβαια όσοι επιθυμήτε να στήσετε cluster με τον Hyper V Server R2, πρέπει πρώτα να κάνουμε map τα iSCSI target μας, είτε τα Passthrough DISK μας (FC). Είμαστε έτοιμοι λοιπόν για την δημιουργία των πρώτων Virtual Machine μας, πάνω στον Hyper R2.Πάμε λοιπόν πάνω σε ένα Server 2008, είτε σε ένα Vista με εγκατεστημένο το RSAT, τα οποία είναι μέλοι του domain.

R2-15.jpg

Εδώ, μέσα σε ένα 2008 server Full Installation, μέσα από το Server Manager, πάμε στα Features, και επιλέγουμε Add Features. Πατώντας το Next, μέσα από το Remote Server Administration Tool επιλέγουμε το Hyper-V Tools. Πατώντας το Next εγκαθιστούμε την κονσόλα διαχείρισης του Hyper V.

 

R2-17.jpg

Μέσα λοιπόν από την κονσόλα, επιλέγουμε Connect to Server.. κανωντας δεξί κλίκ πάνω στο Hyper-V Manager. Εκεί γράφουμε το όνομα του Hyper V Server μας. Η συνέχεια είναι λίγο γνωστή σε όλους μας. Δημιουργούμε πρώτα το Virtual Networking, και στην συνέχεια τα Virtual Machine μας. Το κάλύτερο όμως σας το κράτησα για το τέλος....

 

R2-16.jpg

Βλέπετε ότι βλέπω... Windows Server 7 Standard...Τι άλλο θα δούν τα μάτια μας, τα συμπεράσματα δικά σας. Get Virtual Now...  [:)]

 Share

6 Comments


Recommended Comments

Τι να πει κανείς.

 

No comments.

 

Κορυφαία τεχνολογία!

Κορυφαία λύση!

 

Μπράβο Βαγγέλη για την παρουσίαση!!!

Link to comment

Καλησπέρα σας, Λόγω τεχνικών δυσκολιών δεν έχω αρχίσει να postaro το Semi high Availability αλλά από

Link to comment
Guest Anonymous

Posted

Αναζητώντας τρόπους οι οποίοι θα μας έδιναν ένα περιβάλλον, άκρος λειτουργικό αλλά ταυτόχρονα redundant,

Link to comment

Πριν λίγες ημέρες ο αγαπητός Hyper-Vangelis μας έφερε τα νέα για την RTM έκδοση των linux integration

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...