Jump to content

Δορυφορικό Internet. Χωρίς καλώδια ...όλη η χαρά!


Recommended Posts

Πήρα την πρωτοβουλία να γράψω αυτό το post για να ενημερώσω τους συναδέλφους (καμμένους) μηχανικούς πληροφορικής σχετικά με ενα παραξηγημένο θέμα γύρω από τις τηλεπικοινωνίες.

Αυτό δεν είναι άλλο από το Δορυφορικό Internet. Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί σχετικά με το αντικείμενο και αρκετή γκρίνια έχει γίνει σχετικά με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του.

Σίγουρα είναι ενα θέμα που είναι αρκετά εξειδικευμένο και έχει εφαρμογή σε απομακρυσμένες περιοχές. Έχει όμως και επιπλέον χάρες που μόνο χαρές μπορούν να δώσουν σε αρκετές περιπτώσεις.

Στον δικό μας τομέα (Servers, fail over systems κτλ.) είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι με μια δορυφορική σύνδεση μπορούμε να έχουμε μια γρήγορη και ιδιαίτερα αξιόπιστη σύνδεση με υποκαταστήματα ή το Internet. Μάλλιστα, το availability μιας τέτοιας σύνδεσης ξεπερνά το 99,5% σε ετήσια βάση όταν όλοι μας γνωρίζουμε τα προβλήματα των xDSL και μισθωμένων κυκλωμάτων.

Φανταστείτε ότι υπάρχουν add-on expansions για Cisco Routers τα οποία "κουμπώνουν" απ΄ευθείας πάνω τους το δορυφορικό μας πιάτο! Από τη στιγμή που συνδεθεί ενα δορυφορικό σύστημα, δεν σταματά ποτέ! Μάλλιστα, επειδή βρισκόμαστε και σε καλή γεωγραφική θέση σαν χώρα, έχουμε αρκετές επιλογές από δορυφόρους για όλα τα γούστα. Όσοι φοβούνται για τις καιρικές συνθήκες, μπορούν να επισκεφθούν εναν φίλο τους που έχει δορυφορική τηλεόραση και να δει αν υπάρχουν προβλήματα σε κακοκαιρία.

Άλλοι πάλι, λένε ότι το δορυφορικό Internet χρειάζεται κάποια τηλεφωνική γραμμή για να στέλνει δεδομένα. Όντως, υπάρχει και τέτοιο πράγμα και ονομάζεται Μονόδρομο Δορυφορικό Internet. Ο λόγος ύπαρξης του είναι για να καλύψει τις ανάγκες μεμονομένων χρηστών που δεν έχουν πρόσβαση στο ADSL ούτε και ιδιαίτερη καλή οικονομική επιφάνεια.

Από την άλλη, άλλοι λένε ότι είναι ακριβό. Σίγουρα ενα μηνιαίο πάγιο της τάξης των 100€ δεν είναι και λίγο. Πόσο μάλλον για ένα σπίτι... Όμως, εδώ μιλάμε για disaster recovery solution που δεν καταλαβαίνει τίποτα! Όταν η σύνδεση με τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ή το Internet conncectivity είναι mission critical, το κόστος αυτό είναι αστείο. Βέβαια, γιατί να πληρώνουμε κάθε μήνα για μια υπηρεσία που θα χρειαστούμε μια στις τόσες; Σωστό! Για αυτό το λόγο, υπάρχει η ογκοχρέωση που μας δίνει τη δυνατότητα να πληρώνουμε μόνο τα ΜΒ που χρειαστήκαμε χωρίς να πληρώνουμε πάγια και δεσμεύσεις!

Οι δε ταχύτητες είναι εγγυημένες αφού βασίζονται σε μοντέλα fair usage policy. Κανείς χρήστης δεν μπορεί να αρχίσει να κατεβάζει τα ατελείωτα μειώνοντας το overall performance του δικτύου. Εξασφαλίζεται έτσι η διαθεσιμότητα και η αξιοπιστία έναντι όλων των χρηστών. Βέβαια, δεν θα προτιμούσα μια τέτοια σύνδεση για να κατεβάζω τα περιεχόμενα του TechNet Plus αλλά για αυτό το λόγο έχω την xDSL που την "πατάω" κάτω σαν χταπόδι μέρα-νύχτα!

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι το Δορυφορικό Internet (αμφίδρομο) αποτελεί μια πρώτης τάξεως λύση για disaster recovery αλλά και σύνδεση σε απομακρυσμένες περιοχές.

Link to comment
Share on other sites

Στην Αφρική (που πολλές φορές το δορυφορικό internet είναι μονόδρoμος) προτοέμαθα για το VSAT, το "αμφίδρομο" δορυφορικό internet, το οποίο βέβαια είναι πολύ ακριβότερο στη μορφή του αυτή. Τέλη της δεκαετίας του '90 είχαμε στήσει στην εταιρεία που δούλευα τότε, δορυφορικό internet με dial-up γραμμή για upload ("one-way"), με κορυφαίες για την εποχή ταχύτητες. Είχα μάλιστα φτιάξει και επεξηγηματικό κείμενο με snapshots για το πως στηνόταν, για να μπορέσει να το πουλήσει και ο product manager στους πελάτες.

Στο θέμα μας: αν εξαιρέσει κανείς το latency που εισαγάγει το πήγαινε-έλα από το πιάτο στο δορυφόρο και τούμπαλιν, το δορυφορικό internet είναι όντως μια καλή λύση, αν και με χαμηλές ταχύτητες σε σχέση με τα κυκλώματα DSL. Αυτά, σε συνδυασμό με την τσιμπημένη τιμή του, το καθιστούν ιδανικό για backup γραμμή αλλά και σαν σχετικά καλή (και αρκετά αξιόπιστη) λύση σε απομακρυσμένες περιοχές. Βολευτήκαμε με τα DSL κυκλώματα και νομίζουμε ότι παντού είναι αστικές περιοχές...

Link to comment
Share on other sites

 ... Καλημέρα σε όλους,

Πω ... πωωωω! Τι θυμήθηκα τώρα ! Είχα στήσει σε έναν πελάτη δορυφορικό internet με ISA κάρτα επάνω στο PC του όπου συνδεόταν με όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του κόσμου τη φοβερή περίοδο 1997 - 1999 με One Way solution. Ήταν πραγματικά απίστευτη η ταχύτητα downloading. Να συμπληρώσω ότι ο πελάτης εκείνος, ήταν Γιατρός και πολύ ... ευκατάστατος. Βέβαια, δεν είχα μηχάνημα για να μπορέσω με ευκολία να κλειδώσω τον δορυφόρο, αλλά, έπειτα από πολλές προσπάθειες και ομολογουμένως πολύ μεγάλη υπομονή από τη πλευρά του πελάτη, κατάφερα να τον συνδέσω. Ολόκληρες ημέρες επάνω σε μία ταράτσα

Super !

Ανδρέας

Link to comment
Share on other sites

αυτές τις ημέρες ψάχνω συμφέρουσα λύση για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας μου για να βάλει στην Καλλιτεχνούπολη λόγο ότι δεν υπάρχει adsl ούτε σήμα 3g.

 

Είναι πολύ ενδιαφέροντα όσα έχω μάθει...και είναι όπως τα λέει ο φίλος μας

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το σύστημα που περιγράφω είναι όντως 2-way και δεν χρειάζεται ούτε καλώδια ούτε άλλους παρόχους. Συμφωνώ ότι είναι ακριβότερο σε σχέση με κάποιο κύκλωμα ADSL που προορίζεται για οικιακή χρήση.

 

Όταν το 2004 ξεκινήσαμε την διάθεση του 1-way συστήματος με 1024Kbps στα 50€ / μήνα, το ADSL (όπου υπήρχε) κόστιζε 200€ / μήνα. Τότε είχαμε συμμετάσχει στην DTE και είχε κλείσει ο λαιμός μου για 1 εβδομάδα από τις πολλές συζητήσεις με ενδιαφερόμενους. Τότε, γράφαμε 100 πελάτες την εβδομάδα! Μετά, ...ήρθε το ADSL και μας γράφανε εμάς! Η εξέλιξη και ο ανταγωνισμός λειτούργησε προς όφελος των χρηστών και έτσι τώρα μιλάμε για ταχύτητες ΕΩΣ 24Mbit.

 

Όμως, αν κάποιος έχει ανάγκη από επαγγελματικές υπηρεσίες και δεν θέλει ή δεν μπορεί να εγκαταστήσει μισθωμένο κύκλωμα, τότε είναι ευπρόσδεκτος!

 

Να σας δείξω φωτογραφίες από εγκατάσταση 5 ναυτικά μίλια έξω από την Λέρο πάνω σε βραχονησίδα για να καταλάβετε τι εννοώ! Εγκαταστήσαμε φωτοβολταϊκά με μπαταρίες κτλ στη μέση του πουθενά χρησιμοποιώντας greek γεννήτριες που μας έμειναν και στο χέρι...

 

Εκεί δεν πάει τίποτα! Αυτή είναι η μαγκιά του δορυφορικού. Όπως λεέι και ενας Γερμανός φίλος, είναι αγορά Niche...

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Πολύ Ενδιαφέρον άρθρο και μου χτύπησε καμπανάκια, ώστε να βρω μία λύση ειδικά για την βιομηχανική περιοχή Σίνδου που έχω θέμα αυτή την περίοδο.

Επειδή είμαι εντελώς άσχετος με το θέμα, για να μην αναγκαστώ να ψάχνω από το μηδέν ,θα μπορούσες να δώσεις κάποιες περισσότερες πληροφορίες?

Εγώ στην ουσία θα ήθελα μία "μισθωμένη" της τάξης του 1ΜΒ (Upload/Download)για να συνδεθώ με το κεντριρκό Υποκατάστημα στην Αθήνα. Θέλω να περάσω Data και φωνή (Φωνή VOIP, ή και από  τα τηλεφωνικά κέντρα με τους γνωστούς τρόπους των τηλ. κέντρων)

Αυτή τη στιγμή έχω μία μισθωμένη 512 και πληρώνουν πάνω από 1000€ το μήνα.

Θα μπορούσα να υλοποιήσω εγώ VPN σύνδεση για Security μέσο ISA Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Είναι όντος Σταθερό??

Μπορεί η δορυφορική σύνδεση να φτάσει σε τέτοιες ταχύτητες?

Πόσο μπορεί να κοστίζει το μήνα περίπου ένα τέτοιο κύκλωμα VPN?

Τι Hardware Χρειάζομαι? (ένα πιάτο, ένα κάτι, ένα router κάτι εξιδεικευμένο?)

Ποιος πάροχος θα μου ΄δωσει τέτοια λύση? Που θα το βρω?

Υπάρχει κάποια εταιρία που της λες θέλω αυτό και έρχεται και σου το υλοποιεί?

Link to comment
Share on other sites

Κώστα το αμφίδρομο δορυφορικό που λες για τις ταχύτητες που λες θα σου κοστίσει πολύ πιο ακριβά απο το ποσό που αναφέρεις χωρίς να προσθέσεις το μεγάλο lag που θα έχεις ( >400-500 ms ) οπότε δεν ξέρω τι ποιότητα voice θα έχεις . Καλύτερα πάρε 2-3 dsl και ένωσε τις με ένα cisco ως backup παρά να βάλεις δορυφορικό απο την στιγμή που έχεις πρόσβαση καλωδίου

 

Link to comment
Share on other sites

Όπως είπε και ο i-away, το δορυφορικό είναι απαγορευτικό για voice. Το latency που εισάγει στην επικοινωνία το πολύ μεγάλο roundtrip από και προς το δορυφόρο είναι δυστυχώς μεγάλο. Θα ήταν καλύτερα να πας σε aggregated DSL. Αν δεν σε απασχολεί απαραίτητα το voice, προχώρα καθώς οι τιμές έχουν πέσει αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...