Jump to content

spanougakis

Moderators
  • Posts

    1305
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    5

Blog Entries posted by spanougakis

  1. spanougakis
    Σήμερα μου ήρθε με e-mail και το MVP Award σε Directory Services. Ομολογώ ότι όταν διάβαζα το e-mail έτρεμαν τα πόδια μου, αλλά τελικά τα κατάφερα να συμπληρώσω το profile μου στο σχετικό site της Microsoft.

    Ευχαριστώ όλους τους φίλους και συναδέλφους για την υποστήριξή τους και .... η ομάδα του Autoexec συνεχίζει ακάθεκτη!!
  2. spanougakis
    1η Οκτωβρίου σήμερα και μόλις μου απονεμήθηκε για ακόμα μια χρονιά ο τίτλος του MVP σε Directory Services. Πρόκειται για την επιβράβευση της δουλειάς που έγινε όλη την προηγούμενη χρονιά σε ότι αφορά την κοινότητα των IT Professionals στην Ελλάδα.
    Θυμίζω τις συναντήσεις του AutoExec.Gr που είχαμε όλο τον χειμώνα στη Θεσσαλονίκη, με την ευγενική χορηγία του ξενοδοχείου Les Lazaristes, ώστε να έχουμε κάποιον χώρο να βρισκόμαστε. Σύντομα λοιπόν θα ξεκινήσουμε πάλι, οπότε φροντίστε να μην λείπετε, θα έχουμε πολλές νέες και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για τα νέα προϊόντα που μας έρχονται σε… ριπές το τελευταίο διάστημα.
    Μην ξεχνάτε και το premium event μας, το IT PRO Connections 2009, που με μια τιμή συμμετοχής απίστευτα χαμηλή για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, θα είμαστε όλοι εκεί για να μπούμε βαθειά στην τεχνολογία.
    Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες για την δουλειά που έχουμε κάνει ως τώρα.
  3. spanougakis
    Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί οι συνήθεις ύποπτοι μέσα εδώ στο forum για την δυνατότητα μετατροπής ενός φυσικού μηχανήματος σε virtual. Τα πλεονεκτήματα πολλά: οικονομία σε hardware, μικρότερη κατανάλωση ρεύματος, ευκολία στο disaster recovery, κλπ. Παλιότερα ο Νάσος είχε αναφερθεί εδώ http://autoexec.gr/blogs/confessions/archive/2007/12/22/p2v.aspx, αλλά επειδή για να κατανοήσεις την διαδικασία πρέπει να το δοκιμάσεις μόνος σου, χρησιμοποίησα και εγώ το ίδιο προϊόν (Acronis True Image Echo Server) για να πειστώ ότι θα μπορούσε να γίνει στην πραγματικότητα.

    Η περίπτωσή μου αφορούσε τον παλιό SBS 2003 της εταιρίας, ο οποίος περιείχε δεδομένα και εφαρμογές που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στους νέους Windows Servers 2008 που ήδη τρέχουν σε περιβάλλον Hyper-V. Αντιγραφή των δεδομένων δεν μπορούσε να γίνει, να παραμείνει ο server έτσι όπως είναι δεν μου καθόταν και καλά, διότι θα χαραμίζαμε ένα μηχάνημα τζάμπα, άρα …. Ξεκινάμε το P2V!

    Ακολούθησα την διαδικασία που περιγράφει ο Νάσος και ο Γιώργος στο άρθρο, το backup και η μετατροπή του *.tib αρχείου πήρε περίπου 12 ώρες, και να που τώρα έχουμε ένα *.vhd αρχείο, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για τον νέο μας virtual πια SBS 2003.

    Είχα τις επιφυλάξεις μου μέχρι την τελευταία στιγμή. Φυσικά, μόλις πάτησα το Start για να ξεκινήσει ο νέος virtual SBS 2003, ενθουσιάστηκα διότι το desktop εμφανίστηκε, εγκατάσταση των integration services και τελειώσαμε. Αυτή τη στιγμή το παλιό hardware είναι σβηστό, ενώ το virtual μηχάνημα δουλεύει άψογα.

    Συμπέρασμα: είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζουμε να μετατρέψουμε τους physical servers μας σε virtual περιβάλλον. Ο φυσικός server της εταιρίας αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 3 virtual servers που τρέχουν ταυτόχρονα, με φοβερή οικονομία ρεύματος, λιγότερα resources και σε περίπτωση καταστροφής, μηδενικό downtime. Δοκιμάστε το!
  4. spanougakis
    Το ανακάλυψα διαβάζοντας το blog του καλού μας φίλου Andy Malone, ο οποίος έτυχε να στείλει κάποιον γνωστό του για μαθήματα εκεί, ώσπου ανακάλυψαν ότι η εταιρία έχει μπει σε receivership (από τα συμφραζόμενα θα καταλάβετε ότι η εταιρία δεν δουλεύει πια).
    Προφανώς πρόκειται για ακόμα ένα θύμα της οικονομικής κρίσης, με δυσάρεστες συνέπειες για το προσωπικό και τους συναδέλφους trainers που εργαζόταν εκεί. Μακάρι να μην δούμε και την New Horizons Αμερικής να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, διότι πρόκειται για μια σοβαρή πολυεθνική με πολύ καλή δουλειά στο ενεργητικό της.
    Φυσικά μέσα στα newsgroups των Microsoft Certified Trainers που παρακολουθούμε κάποιοι ακούγονται πολλά, αλλά δεν θέλω να τα παραθέσω εδώ διότι δεν ξέρω αν πρόκειται για φήμες ή για πραγματικά γεγονότα.
    Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι ευκαιρία να … έρθουμε όλοι κοντά μέσα από τα Community Events του AutoExec.Gr, οπότε μην ξεχάσετε τα events σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Δείτε τις ανακοινώσεις στη πρώτη σελίδα του AutoExec.Gr!!
  5. spanougakis
    Αναπαράγω την πληροφορία από κάποιο ξένο blog και συγκεκριμένα από αυτό: http://blog.hznet.nl/2009/03/26/windows-7-rc-info-published-at-technet-eval-center
    Εμφανίστηκε στο Technet η σελίδα από την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε την Release Candidate των Windows 7. Περιέργως όμως αυτή η σελίδα έχει ημερομηνία Μαΐου 2009… (Εδώ στην Ελλάδα πάντως είναι ακόμα Μάρτιος…).

    Μην χαίρεστε όμως…. δεν δουλεύει η σελίδα και τα links για τα download στο τέλος της δεν δουλεύουν…

    Φαίνεται όμως ότι ετοιμάζεται η σελίδα για τον Μάϊο, οπότε κάποιος την ξετρύπωσε… Παρατηρήστε μέχρι και το link στα δεξιά για το κατέβασμα του Windows Server 2008 R2 Release Candidate!!
    Όσοι προλάβετε μέχρι που να “κατέβει” η σελίδα, απολαύστε: http://technet.microsoft.com/en-us/evalcenter/dd353205.aspx
    Να θυμίσω ότι απλά αντιγράφω το blog κάποιου άλλου, δεν είναι δική μου ανακάλυψη…
  6. spanougakis
    Όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους στο IT PRO Connections 2009, θα θυμούνται ότι στην παρουσίασή μου έδειξα κάποιες απλές εργασίες στο Active Directory, χρησιμοποιώντας το νέο εργαλείο που υπάρχει στον Windows Server 2008 R2, το Active Directory Administrative Center (ADAC). Επίσης έδειξα και κάποια απλά tasks σε Powershell, το οποίο στον Windows Server 2008 R2 βρίσκεται αναβαθμισμένο στην έκδοση 2.0.
    Υπάρχει μια σχέση μεταξύ αυτών των δύο εργαλείων: το ADAC είναι ένα γραφικό περιβάλλον που στηρίζεται στο Powershell, αφού ότι κάνετε εκεί μεταφράζεται σε cmdlets.
    Όσοι λοιπόν είστε fans των νέων αυτών εργαλείων, θα πρέπει να ξέρετε ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ακόμα και αν έχετε Domain Controllers με …… Windows Server 2003. Απλά θα πρέπει να σας περιγράψω την συνταγή.
    Αρχικά όλα ξεκινάνε από το γεγονός ότι το Powershell μιλάει με το Active Directory χρησιμοποιώντας τα νέα Active Directory Web Services, τα οποία θα βρείτε σε όλους τους domain controllers με Windows Server 2008 R2 από default. Κάποιοι θα έχετε δει ότι κάνω το εξής: σταματάω το συγκεκριμένο service και δεν δουλεύει ούτε το Powershell.

    Φυσικά όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι domain controllers μας έγιναν ξαφνικά web servers… καμμία σχέση. Δεν χρησιμοποιούν καν τις θύρες 80 και 443, αλλά την 9389.
    Πρώτα από όλα, θα χρειαστείτε ένα PC με Windows 7 ή έναν Server 2008 R2 member server, ώστε να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το Powershell v.2 και τα Remote Server Administration Tools (που περιέχουν και το ADAC). Ναι… σωστά το υποπτευθήκατε: δεν θα εγκαταστήσουμε το ADAC στον DC με Windows Server 2003, αλλά πολύ απλά θα χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο από το Windows 7 του γραφείου μας. Κάπου εδώ εννοείται ότι αυτά τα PC πρέπει να ανήκουν στο domain που θέλετε να διαχειριστείτε.
    Επίσης θέλετε έναν domain controller που να υποστηρίζει τα AD Web Services και αυτός μπορεί να έχει Windows Server 2003 με SP2 ή Windows Server 2008. Φροντίστε να του εγκαταστήσετε και το .NET Framework 3.5 SP1.
    Μην ξεχάσετε τα παρακάτω hotfixes τα οποία είναι απαραίτητα για την επικοινωνία των Windows 7 με τον DC:
    Για τον Server 2003 SP2 θέλετε το KB969429 που λύνει το θέμα “Windows 7 clients cannot locate the Active Directory Management Gateway service that is installed on Windows Server 2003-based domain controllers” Για τον Server 2008 SP1 και 2003 SP2 θέλετε το KB967574. ΠΡΟΣΟΧΗ: ο DC με Server 2008 SP2 ΔΕΝ χρειάζεται αυτό το hotfix. Τέλος, κατεβάστε από το Microsoft Downloads το Active Directory Management Gateway Service, εγκαταστήστε το στον DC και μπορείτε πλέον να διαχειριστείτε το παλιό σας Active Directory με τα νέα εργαλεία του Windows Server 2008 R2, καθισμένοι αναπαυτικά στην πολυθρόνα από γνήσιο δέρμα χρήστη (user) του γραφείου σας.

    Παρατηρήστε ότι ο DC είναι 2003.
  7. spanougakis
    Με επιτυχία διοργανώθηκε το 5ο Community Event, το οποίο για πρώτη φορά έγινε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μια ευκαιρία για όλους τους IT Pros της Β. Ελλάδας να συναντηθούν, να γνωριστούν επιτέλους από κοντά και να ανταλλάξουν απόψεις. Δεν σας κρύβω ότι έχω την υποψία για κάποιους ότι βρήκαν ευκαιρία για να κάνουν και business ("μια που γνωριστήκαμε, θες να συνεργαστούμε;"), κάτι πολύ θετικό, αρκεί να μην ξεχάσουν να μου αποδώσουν ένα ποσοστό 5% στα κέρδη τους (κάτι σαν τους μεσίτες).

    Για πρώτη φορά είχαμε μια ικανοποιητική προσέλευση 15 ατόμων, ενώ ευελπιστούμε τις επόμενες συναντήσεις να αυξηθεί η συμμετοχή. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν έχει ακόμα αντιληφθεί τη χρησιμότητα αυτών των συναντήσεων και γενικότερα της κοινότητας. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που συμμετέχουν στο forum μόνο για να λύσουν κάποιο δικό τους τεχνικό πρόβλημα, αγνοώντας ότι και αυτοί πρέπει να προσφέρουν με τη σειρά τους στους υπόλοιπους, ενώ βέβαια ξέρουμε από πριν ότι δεν θα έρθουν σε καμμία συνάντησή μας. Δεν πειράζει, μακριά και αγαπημένοι, αυτοί θα χάσουν.

    Οι αξιολογήσεις που δώσαμε μας έδωσαν βαθμολογία 4,75 για την πρώτη παρουσίαση (με άριστα το 5), 4,625 για την δεύτερη παρουσίαση και 4,75 για την τρίτη. Συνολική αξιολόγηση με άριστα το 9 είχαμε 7,375, ενώ σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα παρακολουθήσουν μελλοντικά events στη πόλη μας. Το μοναδικό αρνητικό σχόλιο ήταν "Δεν είχε ταβέρνα μετά" από κάποιον συμμετέχοντα. Υποσχόμαστε ότι θα το διορθώσουμε αυτό το fatal error στις επόμενες συναντήσεις μας.

    Ευχαριστούμε τον Γιώργο Σίμο για την πολύ αξιόλογη παρουσίασή του σχετικά με το WMI Filtering, ήταν κάτι με το οποίο δεν είχε τύχει να ασχοληθώ ποτέ. Ευχαριστούμε επίσης και τα δύο μέλη μας από τον Βόλο που ήρθαν για την συνάντηση, αντιμετωπίζοντας μέχρι και μπλόκο αγροτών στη Λάρισα. Φυσικά ευχαριστούμε και όλους τους υπόλοιπους που μας τίμησαν με την παρουσία τους και δίνουμε ραντεβού για τον Ιανουάριο του 2009.



  8. spanougakis
    Σήμερα είναι η τελευταία μέρα του έτους, ενός έτους αρκετά περίεργου για μένα, με ανάμεικτα συναισθήματα. Πάντως είμαι πολύ χαρούμενος που έγινα ενεργό μέλος του AutoExec, γνωρίστηκα με πολλούς από εσάς, έγινα MVP, ταξίδεψα αρκετά στην Ευρώπη και έζησα πολλές ενδιαφέρουσες εμπειρίες, μια από τις οποίες ήταν και το CyberCrime Security Forum που ξεκινήσαμε εντελώς ερασιτεχνικά την διοργάνωσή του, ενώ σήμερα σκεφτόμαστε σοβαρά το επόμενο CyberCrime Security Forum 2009, με πιθανόν περισσότερους ομιλητές και πολύ καλύτερη οργάνωση, αφού τώρα πάθαμε και μάθαμε.

    Εύχομαι σε όλους μας Καλή Χρονιά και πάντα επιτυχίες. Και για να αφήσουμε τον παλιό χρόνο με ωραίες αναμνήσεις, δείτε και ένα promo video για τις δραστηριότητες του AutoExec.Gr μέσα στο 2008, όπως τις κατέγραψε η κάμερά μου:
     
  9. spanougakis
    Και ενώ το όραμα για την «Ψηφιακή Ελλάδα» προχωρά, οι ιθύνοντες της χώρας μας, όντας γνώστες των πραγμάτων σε ότι αφορά την εκπαίδευση πληροφορικής, αποφασίζουν να εντάξουν όλες τις ιδιωτικές σχολές πληροφορικής στο ίδιο καζάνι με τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών.

    Και για όσους δεν γνωρίζουν το καθεστώς λειτουργίας αυτών των σχολών, σας ενημερώνω ότι εδώ και αρκετά χρόνια δεν χρειαζόταν άδεια λειτουργίας. Με λίγα λόγια, κάποιος ο οποίος ήθελε να ανοίξει μια σχολή πληροφορικής για να μαθαίνει στον κόσμο Word και Excel (για να καταπολεμηθεί και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός) μπορούσε να το κάνει χωρίς να είναι υποχρεωμένος να βγάλει άδεια λειτουργίας, κάτι το οποίο υπάρχει στα κέντρα ξένων γλωσσών.

    Πρόσφατα όμως το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εντάξει όλες τις σχολές σε μια καινούρια υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία και η πιο μικρή σχολή πληροφορικής που διδάσκει στα παιδάκια μια επαρχιακής πόλης πληροφορική, θα ονομάζεται Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών. Ακούστε και το καλύτερο: θα πρέπει να διαθέτει μέχρι το τέλος του χρόνου μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα ως αίθουσα αναμονής, άλλα τόσα μέτρα σαν «αύλειους χώρους», να καταθέσει εγγυητική επιστολή τραπέζης ύψους 100.000 ευρώ και παράβολο υπέρ του δημοσίου 10.000 ευρώ, να δημοσιεύει τα προγράμματα σπουδών και πολλά άλλα παράλογα, τα οποία θα μπορούσαν να ισχύουν για κάποιο μεγάλο ιδιωτικό κολλέγιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχύει για την σχολή πληροφορικής της γειτονιάς.

    Ξεχάστε λοιπόν τις σχολές πληροφορικής, θα αφανιστούν εντελώς. Που θα διδάσκεται ο κόσμος πληροφορική; Στα δημόσια σχολεία και στα ΚΕΚ, που ήδη βρίσκονται κάτω από την κρατική ομπρέλα. Φυσικά σε όλη αυτή τη ρύθμιση υπάγονται και τα γνωστά μας CPLS που εκπαιδεύουν τους επαγγελματίες σε προϊόντα Microsoft. Πόσα από αυτά θα μπορέσουν να αντέξουν τις αλλαγές και προσθήκες στις κτιριακές τους υποδομές που ζητάει το Υπουργείο Παιδείας και κοστίζουν (χωρίς να υπολογίσουμε ότι πρέπει να γίνουν σε 1 μήνα περίπου);

    Γίνεται μια προσπάθεια να πειστεί το Υπουργείο ότι δεν πρόκειται για Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, αφού δεν δίνουν παρεμφερείς πανεπιστημιακούς τίτλους, αλλά απλά επιμορφώνουν τον κόσμο στη πληροφορική. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για άδειες λήγει στις 31/12/2008. Μετά να δούμε τι θα γίνει… Ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη είναι χρόνια μπροστά σε τεχνολογίες πληροφορικής, εμείς θα μείνουμε άλλα 50 χρόνια πίσω.
  10. spanougakis
    Μέσα από το blog μου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους ήταν μαζί μας την Παρασκευή το βράδυ. Καταλάβατε ότι είναι πολύ απλό και δεν χρειάζεται φοβερές και ειδικές γνώσεις για να καταφέρει κάποιος να τρυπώσει στο δίκτυό σας, αρκεί να του δώσετε "πάτημα": παλιό software που δεν έχει τα κατάλληλα patches. Θα επανέλθω σύντομα με τα videos των παρουσιάσεων, μόλις βρω χρόνο να τα τραβήξω από την κάμερα στο φορητό (μικρά αποσπάσματα να περιμένετε, καθότι δεν τραβήξαμε ολόκληρες τις ομιλίες).

    Προς το παρόν, πάρτε ένα link για να κατεβάσετε την μικρή παρουσίαση σε PowerPoint που είδατε, περιέχει τα links για το εντυπωσιακό metasploit:

    http://www.systemplus.gr/autoexecimages/securitysecretsession.pptx

     
  11. spanougakis
    Και φυσικά όχι εμένα (μην τρελλαθούμε κιόλας)... Αφορμή για τον παραπάνω τίτλο και την όλη εμπειρία ήταν η επίσκεψη σε κάποιον γνωστό και φίλο που στην εταιρία του έχει μείνει λίγο πίσω σε σχέση με την τρέχουσα τεχνολογία.

    29 Ιουλίου, κάπου προς το τέλος της Τσιμισκή. Παρκάρω και ανεβαίνω τους τρεις ορόφους, μέχρι που να βρεθώ στα γραφεία της εταιρίας που σας έλεγα. Για να μην αποκαλύψω την πραγματική ταυτότητα του φίλου μου, θα τον ονομάσουμε Κλέαρχο. Ο Κλέαρχος λοιπόν καλός φίλος, αλλά τσιγγούνης. Έβαλε στους servers της εταιρίας του πριν από κάποια χρόνια ένα λειτουργικό της Microsoft, και αρνείται πεισματικά να αναβαθμιστεί. "Αφού την κάνω την δουλειά μου, γιατί να δώσω ένα σωρό λεφτά για να βάλω αυτόν τον .... πως τον είπες... server 2015?"

    "2008" του απαντάω και αφού αυτή η συζήτηση έχει γίνει πολλές φορές, αποφασίζουμε να "κάνουμε παιχνίδι". Λέω λοιπόν στον Κλέαρχο ότι ο server που έχει είναι ευάλωτος σε επιθέσεις με πολύ άσχημα αποτελέσματα για την εταιρία του. Αυτό λοιπόν που έκανα ήταν το εξής: έστησα μια προσωμοίωση του server του σε virtual περιβάλλον και του έδειξα πώς κάποιος μπορεί σε 15 λεπτά να κάνει τον server του .... φουρφούρι!!

    Φυσικά ο Κλέαρχος δεν πίστευε στα μάτια του.. "Δεν είναι δυνατόν αυτό που βλέπω......" ψέλλιζε όλη την ώρα που διαρκούσε το demo που του έκανα.

    Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα πάνω στην οποία βασίζεται η παρουσίαση που θα δείτε στις 19 Σεπτεμβρίου στην 2η συνάντηση του community του Autoexec.Gr. Αν λοιπόν σας κίνησα την περιέργεια, ελάτε να δείτε τι μπορεί να πάθει ο Κλέαρχος και ο κάθε τσιγγούνης Κλέαρχος που δεν αναβαθμίζεται και υποτιμά την ασφάλεια του δικτύου της εταιρίας του.

    007: The Spy who hacked me (not me.... Klearchos!!), 19 Σεπτεμβρίου στις 18:15 στα γραφεία της Microsoft Hellas.

     
  12. spanougakis
    Οι Θεσσαλονικείς και γενικότερα όλα τα μέλη της Β. Ελλάδας που δικαιούνται Windows Vista Ultimate SP1, μέσα στις επόμενες ημέρες θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από την εταιρία μου, SystemPlus στη διεύθυνση Ιωνίας 16, 57019, στην Περαία Θεσσαλονίκης, τηλ. 23920 21921.

    Όσοι έχετε οποιαδήποτε απορία, επικοινωνήστε μαζί μου με προσωπικό μήνυμα μέσα από το forum, ή στη διεύθυνση [email protected]

    Αν ενδιαφέρεστε, θα μπορούσαμε να ορίσουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα, ώστε να κάνουμε και το πρώτο ανεπίσημο meeting του Autoexec στη Θεσσαλονίκη. Απαντήστε προτείνοντας πιθανή ημέρα και ώρα.

     
  13. spanougakis
    .... Εκτός και αν κατάφεραν να κοιμηθούν στο αεροπλάνο. Ο λόγος για τους δικούς μας MVPs που αυτή την εβδομάδα θα είναι στο Seattle για το MVP Global Summit 2008. Τους ζηλεύω, αλλά τους εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να περάσουν πολύ πολύ καλά και να μας φέρουν πολλά νέα!!!
  14. spanougakis
    Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων με το δήθεν Macedonian (Skopje) User Group, αποφάσισα να μετονομάσω το blog μου σε Macedonia IT Pros. Επιπρόσθετα σκέφτομαι να αρχίσω να γράφω και στα αγγλικά, ώστε να είναι αναγνώσιμο και από αυτούς τους κακόμοιρους τους Σκοπιανούς που τους παραμυθιάζουν οι ηγεσίες τους 30 χρόνια τώρα.
    Η ελληνική κοινότητα των MVPs έχει ήδη ενημερώσει τον Ιταλό MVP Lead για τα σχετικά, οπότε περιμένουμε ενημέρωση.
  15. spanougakis
    Το νέο διέρρευσε γρήγορα: στις 28/8/09 hackers χτύπησαν το επίσημο website της Apache, το www.apache.org. Το site έμεινε για πολλές ώρες offline, ενώ όταν αποκαταστάθηκε εμφάνιζε ένα μήνυμα που πληροφορούσε τους επισκέπτες για το τι είχε συμβεί.
    Όπως δηλώνει η ίδια η Apache, το πρόβλημα προέκυψε από compromised SSH key. Οι hackers κατάφεραν να κάνουν upload κάποια CGI scripts:
    “The attackers created several files in the directory containing files for www.apache.org, including several CGI scripts. These files were then rsynced to our production webservers by automated processes. At about 07:00 on August 28 2009 the attackers accessed these CGI scripts over HTTP, which spawned processes on our production web services.
    At about 07:45 UTC we noticed these rogue processes on eos.apache.org, the Solaris 10 machine that normally serves our websites.
    Within the next 10 minutes we decided to shutdown all machines involved as a precaution.”
    Η σοβαρότητα του θέματος βρίσκεται στο γεγονός ότι περίπου το 50% των web servers παγκοσμίως τρέχει το συγκεκριμένο λογισμικό.
    Δείτε περισσότερες πληροφορίες από την ίδια την εταιρία εδώ.
  16. spanougakis
    Χρησιμοποιώντας τα Windows 7 καθημερινά, βγαίνει το συμπέρασμα ότι αν είσασταν φαν των Windows Vista, θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα τα Windows 7, αφού οι βελτιώσεις είναι αρκετές και σημαντικές. Αν μισήσατε τα Vista, μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα: φαίνεται ότι το φωνάξατε πολύ δυνατά και ακουστήκατε μέχρι το Seattle, οπότε και η Microsoft έβαλε τα δυνατά της. Στην ουσία πρόκειται για major release, που σημαίνει ότι ενώ δεν έχει αλλάξει σημαντικά ο πυρήνας του λειτουργικού (καθόλου θα μπορούσαμε να πούμε), έχουμε πολλές αλλαγές σε ότι αφορά το usability.
    Πολλοί έχουν πει ότι η σύγκριση των Vista με τα Windows 7 είναι όπως η σύγκριση Windows 2000 με Windows XP. Θυμάστε φυσικά τις αλλαγές που είχαμε τότε στο usability, ενώ δεν είχε αλλάξει ο πυρήνας ούτε και τότε. Η γνώμη μου φυσικά είναι ότι τα Windows Vista είναι πολύ καλά. Αλλά ακόμα καλύτερα θα είναι τα Windows 7, η έκδοση που ίσως ωθήσει στην αναβάθμιση τους χρήστες των Windows XP.
    Ακούστηκαν λοιπόν οι πελάτες της Microsoft (εμείς δηλαδή) και έτσι δημιουργείται το νέο λειτουργικό. Η συμβατότητα σε συσκευές έμεινε όπως και στα Vista, που σημαίνει ότι εκείνος ο πολύτιμος driver που επιτέλους είναι διαθέσιμος, θα παίζει σωστά. Μπορεί όμως να ψάξετε για κάποιες εφαρμογές που δεν υπάρχουν πια, αφού θα είναι διαθέσιμες μέσω του Windows Live, το οποίο μετονομάστηκε σε Windows Live Essentials. Αυτή η αλλαγή δεν έγινε για να γίνουν τα Windows μικρότερα και ελαφρύτερα, μάλλον έγινε για να υποστηριχτούν οι online υπηρεσίες της Microsoft, για να θυμόμαστε λίγο και το cloud computing.
    Να έχετε επίσης υπόψη σας ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και η επίσημη beta, η οποία θα είναι διαθέσιμη για κατέβασμα από το ευρύ κοινό.
     
    Desktop Βελτιώσεις
    Εντύπωση προξενεί η νέα taskbar η οποία είναι και αυτή διαφανής, ενώ πάνω της βρίσκουμε τα shortcuts που είχαμε και στις προηγούμενες εκδόσεις. Από default είναι κλειδωμένη στη θέση της, ενώ στα δεξιά υπάρχει ένα μικρό κουτάκι που μας στέλνει αμέσως στο desktop: αν περάσετε με το ποντίκι πάνω από αυτό, όλα τα ανοιχτά παράθυρα γίνονται διαφανή για να μπορείτε να δείτε τι υπάρχει στο desktop.
     
    Μπορείτε να δείτε την νέα taskbar σαν έναν συνδυασμό της Quick Launch Toolbar και της κλασσικής taskbar, όπου καθώς ανοίγετε εφαρμογές, δημιουργούνται τα αντίστοιχα κουμπιά πάνω της. Προσοχή όμως: εφαρμογές και ανοιχτά παράθυρα έχουν πλαίσιο γύρω τους, ενώ τα shortcuts για δημοφιλείς εφαρμογές όχι:

    Παρατηρήστε επίσης ότι αν πάμε με το ποντίκι πάνω από μια εφαρμογή με πολλά ανοιχτά παράθυρα, όπως πχ ο Internet Explorer με πολλές σελίδες ανοιχτές, βλέπουμε σε προεπισκόπιση όλες τις σελίδες. Εάν τώρα πάτε με το ποντίκι πάνω από μια προεπισκόπιση, αυτόματα εμφανίζεται σε πλήρη οθόνη.
    Εάν πατήσετε πάνω σε κάποιο κουμπί, εμφανίζεται η λεγόμενη jump list, που περιέχει όλες τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν με αυτή την εφαρμογή. Για παράδειγμα, δείτε τι γίνεται με το κουμπί του Media Player 12:
     
    Το Start Menu επίσης έχει αλλάξει. Εάν κάνετε μια αναζήτηση από το Search που είχαμε και στα Vista, τα αποτελέσματα της αναζήτησης πιάνουν όλο το παραθυράκι και όχι μόνο το αριστερό μέρος του.

    Δοκιμάστε επίσης να μετακινήσετε την πάνω άκρη ενός παραθύρου στην πάνω άκρη της οθόνης: το παράθυρο μεγιστοποιείται αυτόματα, ενώ αν το μετακινήσετε πάλι προς τα κάτω, θα πάρει το αρχικό μέγεθός του. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει αν μετακινήσετε ένα παράθυρο στην δεξιά ή στην αριστερή άκρη, θα πιάσει αυτόματα το 50% της οθόνης.
    Υπάρχει επίσης μια σειρά από τα λεγόμενα styles, τα οποία καθορίζουν την εμφάνιση της οθόνης μας. Πρόκειται για συνδυασμούς background, χρωμάτων, ήχων και sceensaver, τα οποία μπορούμε να τα τροποποιήσουμε ανάλογα.
    Το πιο όμως αμφιλεγόμενο χαρακτηριστικό σε ότι αφορά το desktop, είναι η υποστήριξη touch screen, που φιλοδοξεί να κλέψει κάτι από το μεγαλείο του .... iphone. Υποστηρίζονται κινήσεις των δακτύλων σε κατάλληλες οθόνες, που ενώ δεν έχουμε ακόμα την δυνατότητα να το δοκιμάσουμε στη πράξη, από κάποια βιντεάκια που κυκλοφόρησαν φαίνεται εντυπωσιακό. Μάλιστα ονομάζεται αυτό το χαρακτηριστικό και MultiTouch, που σημαίνει ότι υποστηρίζει και κινήσεις χρησιμοποιώντας και δύο δάχτυλα του χεριού μας, για αυξημένη λειτουργικότητα.
    Επανερχόμαστε σύντομα με αλλαγές και καινοτομίες στα ... ενδότερα του λειτουργικού.
  17. spanougakis
    Μέρα 3η, 3/11/08, Η TechEd ξεκινά<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />


    Έχουμε συγκεντρωθεί πλέον όλοι οι moderators του AutoExec.Gr και κατευθυνόμαστε προς το κύριο μεγάλο αμφιθέατρο, για να παρακολουθήσουμε την Keynote ομιλία, με ομιλητή τον Brad Anderson, General Manager Management and Services Division της Microsoft. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε και κάποια live demos σχετικά με virtualization και Systems Center Operations Management. Το αμφιθέατρο φυσικά είναι γεμάτο από περίπου 5000 IT Pros.






    Ακολουθεί η πρώτη ομιλία τεχνικού περιεχομένου του Steve Riley, ενός εξαιρετικού ομιλητή από το τμήμα Microsoft Trustworthy Computing, με αντικείμενο την ασφάλεια και με τίτλο «Do these ten things now or else get 0wn3d!»



    Αμέσως μετά κάνουμε μια βόλτα στις υπόλοιπες αίθουσες, μεταξύ των οποίων είναι και η αίθουσα HOL (Hands-on Labs), όπου κάποιος μπορεί να κάνει πρακτική με labs σε διάφορα προϊόντα στους εκαντοντάδες υπολογιστές που βρίσκονται εκεί.



    Λίγο πριν πάμε να πιάσουμε «δουλειά» στο Ask The Experts booth, μπαίνουμε στο internet από τους υπολογιστές μας για να απαντήσουμε στις ερωτήσεις των μελών του AutoExec.Gr. Για να μην νομίζετε ότι σας ξεχάσαμε….



    Η ώρα έχει πάει 6 και μας καλεί το καθήκον. Βρισκόμαστε λοιπόν στο Microsoft Learning stand του Ask The Experts, για να απαντάμε σε ερωτήσεις των IT Pros σχετικά με την διαδικασία της εκπαίδευσης και πιστοποίησης, αλλά και με οτιδήποτε σχετικό με τα προϊόντα στα οποία εξειδικεύεται ο καθένας μας. Μαζί μας είναι και trainers από άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ στα διπλανά stands παρουσιάζεται ο νέος Internet Explorer 8 και τα Windows 7.


  18. spanougakis
    Κατά την διάρκεια των ομιλιών που είχα κάνει στους Microsoft Partners σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχα αναφερθεί στα Windows Deployment Services, δηλαδή τον αντικαταστάτη του RIS που είχαμε στον Windows Server 2003. Τότε είχαμε σοβαρούς περιορισμούς σε ότι αφορούσε τις κάρτες δικτύου που υποστηρίζονταν: μόνο συγκεκριμένες κάρτες και συγκεκριμένα μοντέλα, ώστε να μπορεί το client μηχάνημα να ξεκινήσει από το δίκτυο και να γίνει η εγκατάσταση του λειτουργικού. Τα πάντα έχουν αλλάξει όμως με τον Windows Server 2008 και είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε Windows XP ή Windows Vista μέσω δικτύου με image που έχουμε κάνει capture κάπου στον σκληρό δίσκο του Server. Σας προσφέρω λοιπόν εδώ ένα step-by-step guide για να μπορέσετε να το αξιοποιήσετε. Αξίζει και μάλιστα το δοκίμασα για να μπορέσω να σας διαβεβαιώσω ότι δουλεύει σωστά και άψογα.
    Εγκατάσταση και παραμετροποίηση του WDS
    Ο τρόπος που δουλεύει το WDS είναι ο εξής: το client μηχάνημα ξεκινάει με την κάρτα δικτύου από το δίκτυο, παίρνει διεύθυνση από τον DHCP Server, εντοπίζει τον WDS και ζητάει το κατάλληλο image για να κάνει boot. Αυτό το image είναι το Windows Preinstallation Environment (WinPE) και είναι οι αρχικές οθόνες που βλέπουμε όταν κάνουμε την εγκατάσταση ενός Server 2008 ή ενός Windows Vista. Σε δεύτερη φάση, ζητά το image του λειτουργικού που θέλουμε να εγκαταστήσουμε, είτε είναι Windows XP είτε Windows Vista, αλλά μπορεί να είναι και Windows Server 2008. Αυτό το δεύτερο image θα πρέπει να το έχουμε κάνει capture από ένα φυσικό μηχάνημα που έχουμε στήσει ήδη, με όλες τις εφαρμογές του και θέλουμε να το "κλωνοποιήσουμε".
    Το WDS είναι ρόλος στον 2008 και ζητάει επιπλέον DNS, DHCP και Active Directory για να δουλέψει. Ο Server που θα παίξει το ρόλο του WDS θα πρέπει να είναι member του domain μας. Εγκαθιστούμε λοιπόν τον ρόλο του WDS και είμαστε έτοιμοι για την παραμετροποίηση, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί restart.
    Αμέσως μετά ανοίγουμε την κονσόλα του WDS και θα δούμε ότι υπάρχει ένα κίτρινο σημαδάκι πάνω στον server μας. Κάνουμε δεξί κλικ και αμέσως Configure Server. Στην καρτέλα Remote Installation Folder Location δηλώνουμε που θέλουμε να αποθηκεύονται τα images και πατάμε Next. Η επόμενη οθόνη είναι πολύ σημαντική αν ο WDS Server είναι και DHCP, διότι αυτές οι δύο υπηρεσίες δεν μπορούν να δουλεύουν στην ίδια δικτυακή θύρα. Ευτυχώς υπάρχει επιλογή να ρυθμιστούν όλα από τον WDS και να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές αυτόματα, οπότε επιλέγουμε ανάλογα.
    Η επόμενη οθόνη μας ρωτά αν θέλουμε να απαντά ο WDS σε αιτήσεις clients και με ποιο τρόπο. Οι επιλογές μας είναι:
    1. Do not respond to any client computer.
    2. Respond only to known client computers. Αυτό προϋποθέτει ότι έχουμε κάνει pre-stage τους λογαριασμούς των clients στο Active Directory, όπως ακριβώς και στο RIS.
    3. Respond to all (known and unknown) client computers.
    4. For unknown clients, notify administrator and respond after approval. Σε αυτή τη περίπτωση δεν θα προχωρήσει η εγκατάσταση, αν δεν το επιτρέψουμε από την κονσόλα του WDS και συγκεκριμένα από τα Pending Devices. Θυμηθείτε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αργότερα, οπότε ίσως είναι καλύτερα να επιλέξετε το (1) μέχρι που να ολοκληρώσετε την παραμετροποίηση.
    Στην τελευταία οθόνη απο-επιλέξτε το κουτάκι Add images to the Windows Deployment Server now διότι δεν έχετε κανένα image έτοιμο να προσθέσετε και πατήστε Finish.
    Προσθέτουμε images
    Τα images είναι δύο ειδών: τα boot images και τα images των λειτουργικών. Πρώτα πρέπει να προσθέσουμε boot image και μετά τα υπόλοιπα images. Για να δημιουργήσετε boot image, πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε στον WDS Server το Windows Automated Installation Kit (WAIK) 1.1, υπάρχει δωρεάν στο site της Microsoft. Αφού το εγκαταστήσετε, Start, All Programs, Microsoft Windows AIK, Windows PE Tools Command Prompt και εκεί πληκτρολογείτε την παρακάτω εντολή:
    copype x86 c:\winpe_32 για clients με 32 bit λειτουργικό ή
    copype x64 c:\winpe_64 για να δημιουργήσετε 64 bit boot image.
    Αυτό το boot image πρέπει να το δηλώσουμε στον WDS όπως παρακάτω:

    Στην επόμενη οθόνη θα δηλώσετε από τον φάκελο C:\winpe_32 ή C:\winpe_64 το αρχείο winpe.wim και μετά του δίνετε μια περιγραφή, πχ. BootImage32.
    Αμέσως μετά υα δηλώσετε με τον ίδιο τρόπο και ένα δεύτερο boot image, το οποίο όμως θα βρείτε από το DVD του Server 2008 ή Vista. Αυτό το image βρίσκεται στον φάκελο Sources και ονομάζεται boot.wim.
    Συμβουλή: Χρησιμοποιείστε το DVD και το boot.wim του Server 2008 για να μπορείτε να έχετε multicasting αργότερα. Δεν έχει σημασία ποιο λειτουργικό θα εγκαταστήσετε, δουλεύει και για εγκατάσταση Windows XP.
    Δώστε του επίσης ένα κατανοητό όνομα, όπως DeployImage και τελειώσατε με τα αρχικά boot images. Θα πρέπει να εμφανίζονται όπως στην εικόνα (η στήλη Image Name θα έχει τα ονόματα που δηλώσατε εσείς για τα images):

     
    Δημιουργία του Image του λειτουργικού
    Εγώ θέλησα να εγκαταστήσω Windows XP για να δω αν δουλεύει. Αυτό που έκανα ήταν να εγκαταστήσω ένα φρέσκο μηχάνημα με XP και όλες τις εφαρμογές και αμέσως μετά να τρέξω το sysprep από το DVD της εγκατάστασης των XP. Θυμηθείτε να δηλώσετε ότι θέλετε το μηχάνημα να κάνει shut down μόλις ολοκληρώσει το sysprep. Αν ο client είναι Vista, πρέπει να δηλώσετε τα παρακάτω στο sysprep:

    Ξεκινήστε το client μηχάνημα από το δίκτυο, συνήθως χρειάζεται να επιλέξετε στην αρχή “Press F12 for Network Service Boot.” Αμέσως θα δείτε σαν επιλογές τα δύο διαφορετικά boot images που προσθέσαμε στον WDS νωρίτερα, οπότε επιλέγετε αυτό που είχαμε δημιουργήσει πρώτο και το ονομάσαμε BootImage32. Σύντομα θα δείτε ένα command prompt:

    Πληκτρολογείστε Wdscapture για να ξεκινήσει ο wizard που θα κάνει capture το λειτουργικό. Διαλέξτε τον σκληρό δίσκο που θέλετε να κάνετε capture (συνήθως ο C:) και δώστε ένα όνομα και περιγραφή:
     
    Πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, γυρίστε στον WDS Server και δημιουργήστε ένα image group:

    Μέσα εκεί θα τοποθετηθεί το image του λειτουργικού. Τα image groups είναι πολύ χρήσιμα, διότι αν μέσα σε ένα image group βάλουμε πολλαπλά images του ίδιου λειτουργικού, τα αρχεία που είναι κοινά σε όλα τα images δεν θα επαναλαμβάνονται, αλλά θα υπάρχουν μια φορά μόνο, εξοικονομώντας χώρο στον δίσκο του WDS Server.
    Αμέσως μετά δηλώστε που θα αποθηκευτεί το image, το οποίο πρέπει να αποθηκευτεί πρώτα τοπικά και φυσικά θα επιλέξετε επίσης Upload image to WDS server. Αν κάπου σας ζητήσει username και password, θα πρέπει να κάνετε authentication σαν administrator του domain σας. Προτιμήστε να δηλώσετε την IP Address του WDS και επιλέξτε το image group που δημιουργήσατε πριν:

    Επιλέγοντας Finish θα σταλεί το image στον σκληρό δίκο του WDS Server. θυμηθείτε να δημιουργήσετε και ένα Multicast Transmission από την κονσόλα του WDS Server, για να μπορείτε να εγκαθιστάτε πολλούς clients ταυτόχρονα χωρίς πρόσθετο φόρτο στο δίκτυό σας. Θυμηθείτε ότι multicast γίνεται μόνο αν παραπάνω όπως σας είπα είχατε χρησιμοποιήσει το DVD του Server 2008 για να δημιουργήσετε το δεύτερο boot image:
     
    Προτιμήστε το Auto-Cast, που επιτρέπει ανά πάσα στιγμή να εισάγετε νέους clients στην διαδικασία της εγκατάστασης του λειτουργικού, χωρίς να περιμένετε να ξεκινούν όλοι μαζί:

     
    Εγκατάσταση του λειτουργικού
    Ξεκινήστε πάλι το client μηχάνημα από το δίκτυο με F12 και επιλέξτε το δεύτερο boot image που είχαμε δημιουργήσει με την ονομασία DeployImage. Θα ξεκινήσει η γνωστή εγκατάσταση του λειτουργικού με οθόνες παρόμοιες με αυτές του Server 2008, ακόμα και αν εγκαθιστάτε Windows XP! Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, o Mini Setup Wizard θα σας ζητήσει να εισάγετε ότι αφαιρέθηκε από το sysprep: όνομα υπολογιστή, κλπ και είσαστε έτοιμοι με ένα φρέσκο λειτουργικό, μαζί με τις εφαρμογές σας!
    Προσοχή όμως: σε 100Mbit δίκτυο ο χρόνος εγκατάστασης μπορεί να είναι μέχρι και 5-6 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του image, αφού η εγκατάσταση γίνεται δικτυακά. Δεν παίζει ρόλο όμως πόσα clients ταυτόχρονα θα εγκαταστήσετε, αφού γίνεται με multicasting.
    Δοκιμάστε το!
  19. spanougakis
    Θα έχετε παρατηρήσει ότι όλα τα νέα λειτουργικά υποστηρίζουν την δυνατότητα να εισάγουμε μια φωτογραφία για κάθε λογαριασμό χρήστη στο Active Directory, η οποία τελικά θα είναι ορατή και μέσα στο νέο Outlook 2010, αλλά ακόμα και στον υπολογιστή με Windows 7 που χρησιμοποιούμε.
    Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα να εισάγουμε τις φωτογραφίες χρηστών σαν πληροφορία μέσα στο Active Directory Schema, ώστε ανεξάρτητα από τον υπολογιστή που χρησιμοποιεί ο χρήστης, να υπάρχει η φάτσα του διαθέσιμη παντού.
    Πρέπει να έχουμε υπόψη μας όμως τα εξής πριν ξεκινήσουμε:
    Το thumbnailPhoto attribute του Active Directory που θα πειράξουμε, έχει περιορισμό στα 10ΚΒ, οπότε ελέγξτε το μέγεθος της κάθε φωτογραφίας. Επίσης, οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι jpg και θα επηρεάσουν το συνολικό replication μεταξύ των DCs, αλλά και το μέγεθος της βάσης του Active Directory.
    Ξεκινώντας, αφού έχετε κάνει logon σε κάποιον DC, μπαίνετε σε command prompt και πληκτρολογείτε:
    regsvr32 schmmgmt.dll
    για να μπορέσετε να δείτε το Active Directory Schema snap-in από μια MMC κονσόλα που θα χρησιμοποιήσετε στην συνέχεια.
    Κατόπιν τρέχετε το mmc.exe και στο άδειο παράθυρο που θα εμφανιστεί, προσθέτετε σαν snap-in το Active Directory Schema. Κάνοντας expand το Active Directory Schema, μπαίνοντας στον φάκελο Attributes, θα πρέπει να βρείτε ένα attribute που ονομάζεται “thumbnailPhoto” και το οποίο ανοίγετε με διπλό κλικ.
    Το μόνο που χρειάζεται να επιλέξετε είναι το “Replicate this attribute to the Global Catalog” και πατώντας παντού OK κλείνετε την κονσόλα χωρίς να την αποθηκεύσετε:

    Επειδή μας ενδιαφέρει να εισάγουμε την φωτογραφία μέσα στο mailbox του χρήστη, θα πρέπει να ανοίξουμε το Exchange Management Shell και να πληκτρολογήσουμε το παρακάτω cmdlet, με το οποίο θα δηλώσουμε το mailbox και το path που βρίσκεται η φωτογραφία:
    Import-RecipientDataProperty -Identity <Mailbox> -Picture -FileData ([byte[]]$(Get-Content -path <Picture Path > -Encoding Byte -ReadCount 0))
    Για να ελέγξουμε ότι έχει εισαχθεί η πληροφορία σωστά, μπορούμε σε κάποιον DC να ρίξουμε μια ματιά στα properties του λογαριασμού στο Active Directory και συγκεκριμένα στον attribute editor, όπου θα πρέπει να αναγράφεται κάτι δίπλα από το thumbnailPhoto attribute, όπως παρακάτω:

    Το τελικό αποτέλεσμα μπορούμε να το δούμε από το Outlook 2010, όπου στις ρυθμίσεις του Exchange 2010 λογαριασμού εμφανίζεται αυτόματα η φωτογραφία, αλλά και στα e-mail που στέλνουμε:
     
     

  20. spanougakis
    Κανένας δεν είχε ιδέα σχετικά με το πως θα είναι η επόμενη έκδοση. Μέχρι πριν από λίγες μέρες. Ξαφνικά όμως όλα τα blogs άρχισαν να ασχολούνται και αυτό γιατί διέρρευσε μια σειρά από πληροφορίες που αναφέρονται στο πως περίπου θα είναι το λειτουργικό.
    Να διευκρινίσω ότι σαν MVP και μέλος του STEP (Springboard Technical Experts Panel) δεν έχω καμία απολύτως πληροφορία. Αυτό που κάνω είναι απλά να σας παραθέσω πληροφορίες που βρήκα σκόρπιες στο internet. Μην σκέφτεστε πονηρά, δεν πρόκειται να παραβιάσω το NDA.
    Η πρώτη πληροφορία είναι ότι θα έχουμε μάλλον Server και Client λειτουργικό πάλι μαζί. Όσοι λοιπόν ξεκινάτε με την πιστοποίηση για τον Server 2008 βιαστείτε, όταν θα έρθει η ώρα θα είναι πιο εύκολο να αναβαθμίσετε την πιστοποίηση με 2-3 εξετάσεις, παρά να “πετάξετε” τις προηγούμενες και να ξεκινήσετε από την αρχή.
    Μια από τις σημαντικές πληροφορίες είναι ότι θα υπάρχει πλήρης ενοποίηση με το Windows Store (τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει) όπου ο χρήστης θα μπορεί να αγοράζει τις εφαρμογές του και να εγκαθίστανται με απλό τρόπο.
    Ακόμα μια πληροφορία είναι ότι αυτή η έκδοση θα ευνοεί νέες “συσκευές” στυλ netbook που μπορεί να μας προκύψουν. Αν το μυαλό σας πάει στο iPad, σωστά πάει εκεί. Το νέο λειτουργικό ίσως να έχει μια πιο “κονσουμεράδικ用αντίληψη και φιλοσοφία.
    Αυτή η νέα φιλοσοφία θα ευνοηθεί και από τους ταχύτερους χρόνους εκκίνησης και σβησίματος, σαν να ανοίγουμε το κλιματιστικό. Συσκευές-like-PC χαμηλού κόστους λοιπόν, με αυξημένη λειτουργικότητα σε διάφορα σημεία.
    Σαφώς θα περιέχεται ο Internet Explorer 9, αν και ακούγεται ότι θα τον δούμε ούτως ή άλλως πολύ νωρίτερα, οι φήμες μιλάνε για μια beta έκδοση τον Αύγουστο (ναι, σε λίγο καιρό).
    Το Windows Store θα δουλεύει λίγο πολύ όπως και ο ανταγωνισμός, ενώ η πλήρης ενσωμάτωση του social networking είναι κάτι που το περιμέναμε, αν κρίνουμε από το Outlook 2010. Πολύ πιθανό να έχουμε πλέον στους υπολογιστές μας και ένα νέο φακελάκι, το “My Applications” μαζί με το “My Documents”, ώστε να βρίσκονται εκεί οι εφαρμογές που έχουμε αγοράσει από το Windows Store. Αναμένεται επίσης μια μεγάλη ποικιλία από web εφαρμογές, που θα φτάσουν μέχρι και την κατάργηση των TV tuners: θέλετε να δείτε τηλεόραση μέσα από το media center περιβάλλον? Συνδεθείτε με την web εφαρμογή στο internet.
    Αυτό όμως που κάνει την φαντασία μας να οργιάζει, είναι οι καινούριοι sensors που θα είναι διαθέσιμοι, οι οποίοι θα ανιχνεύουν την παρουσία μας στο δωμάτιο, θα ανάβουν τον υπολογιστή, θα σκανάρουν το πρόσωπό μας ώστε να γίνεται αυτόματο login με το σωστό user account. Όταν φεύγουμε από το δωμάτιο ο υπολογιστής θα σβήνει. Το ίδιο θα συμβαίνει με τα παιχνίδια: μόλις σηκωθούμε από την καρέκλα, το παιχνίδι θα γίνεται pause, ενώ όταν επιστρέφουμε θα συνεχίζει αυτόματα.
    Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας…
  21. spanougakis
    Πριν από κάποιες ώρες και περίπου στο τέλος ενός τεχνικού σεμιναρίου Microsoft,  πέφτει το σχόλιο από έναν συμμετέχοντα:

    "Η καλύτερη προστασία για το ασύρματο δίκτυο είναι να έχεις κρυμμένο το SSID και να κάνεις φιλτράρισμα με  MAC διευθύνσεις. Εγώ έτσι το έχω και δεν φοβάμαι τίποτα."

    Ησυχία στο ακροατήριο. Μάλλον θα πρέπει να έφταιγε το βαρύγδουπο της δήλωσης αυτής, αφού για κάποια δευτερόλεπτα ακουγόταν μόνο το θρόισμα των φύλλων που τα έπαιρνε ο αέρας. Σε λίγο αποδείχθηκε ότι συμφωνούσαν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, οπότε και εγώ βρήκα την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα.

    Συνήθως στα δίκτυα υπολογιστών έχουμε ονόματα και passwords. Τα ονόματα συνήθως χρησιμοποιούνται για να ξεχωρίζουν κάτι από κάτι άλλο κοντινό, πχ. δύο υπολογιστές στο ίδιο δίκτυο. Τα passwords χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση ενός ατόμου ή μιας συσκευής. Στην περίπτωσή μας, έχει δυστυχώς επικρατήσει ότι το SSID ενός ασύρματου δικτύου είναι κάτι σαν password, που φυσικά δεν είναι. Το SSID είναι απλά ένα όνομα ασύρματου δικτύου για να ξεχωρίζει από τα κοντινά του δίκτυα. Δεν σχεδιάστηκε για να είναι κρυφό και δεν προσφέρει καμμία προστασία αν το κρύψετε. Μια ματιά στο specification του 802.11 θα σας πείσει ότι πρέπει να είναι ορατό, αλλά ακόμα και αν το κρύψετε, δεν κρύβεται. Θα σας εξηγήσω αμέσως το γιατί.

    Σε όλα τα ασύρματα δίκτυα τύπου 802.11, όταν κάποιος υπολογιστής επιχειρεί να συνδεθεί σε κάποιο SSID, ακόμα και κρυμμένο, στέλνει unencrypted frames, και ένα από αυτά περιέχει και το SSID στο οποίο επιθυμεί να συνδεθεί. Πρόκειται για μια ολόκληρη "συνομιλία" από clear text δεδομένα, οπότε καταλαβαίνετε ότι με έναν wireless network sniffer μπορεί κάποιος να δει καθαρά και ξάστερα το SSID που εσείς νομίζετε ότι κρύβετε.

    Είναι αξιοθάυμαστο λοιπόν πόσο συχνά ακούμε αυτή τη συμβουλή: "το SSID να μην γίνεται broadcast." Καταλάβατε ήδη ότι είτε το κρύψεις, είτε δεν το κρύψεις, πάλι broadcast γίνεται.

    Η άλλη συμβουλή που ακούμε συχνά είναι να επιτρέπουμε μόνο συγκεκριμένες MAC διευθύνσεις να συνδεθούν στο ασύρματο δίκτυό μας. Μπορείτε να την αγνοήσετε και αυτή. Πρόκειται ούτως ή άλλως για έναν διαχειριστικό εφιάλτη (administrative nightmare) κάθε φορά που θέλεις να βάλεις έναν νέο ασύρματο client, να πρέπει να βρεις την MAC Address του και να την ορίσεις σωστά στο access point ή στον ασύρματο router. Όπως παραπάνω, αρκεί ένας sniffer για να "πιάσει" τα unencrypted πακέτα που λέγαμε, ώστε να δεί την MAC Address κάποιου client που εκείνη τη στιγμή είχε την ατυχία να συνδεθεί στο ασύρματο δίκτυο. Από αυτό το σημείο και μετά, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό και θαυματουργό software, όπως το SMAC 2.0 MAC Address Changer, για να "προσποιηθούμε" ότι ο υπολογιστής μας έχει την καλοδεχούμενη από το access point MAC Address. Τόσο απλά.

     Τί προτείνεται λοιπόν για καλύτερη ασφάλεια? Βάλτε WPA2 στο ασύρματο δίκτυό σας (αν οι συσκευές σας είναι παλιές, συμβιβαζόμαστε και με το WPA). Η ασφάλεια που προσφέρει είναι απείρως καλύτερη από τις παραπάνω δήθεν τεχνικές και σε γενικές γραμμές έχει δοκιμαστεί με καλά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις. 


      
  22. spanougakis
    Περνώντας λοιπόν στα ενδότερα του λειτουργικού, παρατηρούμε διαφορές στον Explorer, στο κέλυφος, σε ότι αφορά το δίκτυο και τη συνδεσιμότητα με άλλους υπολογιστές του δικτύου και με το internet.

    Θυμάστε τον παλιό File Manager και τον Program Manager στα Windows 3.11; Από τότε έχουμε συνεχείς αλλαγές σε κάθε έκδοση των Windows, οπότε καιρός είναι να δούμε τι αλλαγές υπάρχουν εδώ. Σε ότι αφορά την εμφάνιση, έχουμε μια γραμμή menu που μοιάζει με αυτή που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στον Windows Media Player, ενώ το details pane στο κάτω μέρος του παραθύρου παραμένει αλλά είναι αρκετά μικρότερο. Συνολικά μας δίνει την αίσθηση ενός πιο λιτού περιβάλλοντος:



    Το Navigation pane στα αριστερά του παραθύρου είναι αρκετά διαφορετικό από τα Vista, συνδυάζοντας τα Αγαπημένα και τους Φακέλους με κάποια νέα στοιχεία. Από πάνω προς τα κάτω μπορούμε να διακρίνουμε πέντε περιοχές: Favorites, Libraries, Homegroup, Computer και Network:



    Τα Favorites περιλαμβάνουν δύο στοιχεία, το Desktop και το Recent Places, πολύ λιγότερα από ότι στα Vista, αν και εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα. Τα Libraries και το Homegroup είναι εντελώς καινούρια, ενώ τα Computer και Network είναι φανερό τι δουλειά κάνουν εδώ. Υπάρχει και ένας νέος τρόπος προβολής των περιεχομένων με την ονομασία Content, που έχει αυτή τη μορφή:



    Σε ότι αφορά το ψηφιακό περιεχόμενο, είναι τώρα πολύ πιο εύκολο να δούμε σε preview μια φωτογραφία (στα Vista έπρεπε να μπούμε μέσα στο menu "organize"):



     

    Libraries

    Το θυμάστε το WinFS; Ήταν η προσπάθεια της Microsoft να δημιουργήσει μέσα στο λειτουργικό μια σχεσιακή βάση δεδομένων για καλύτερη απόδοση στις αναζητήσεις αρχείων, η οποία θα υπήρχε πάνω από το γνωστό NTFS. Υπήρχε επίσης η ιδέα από το έτος 2000 να χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα virtual folders, τα οποία όμως τελικά εγκαταλείφθηκαν μαζί με το WinFS, αφού αρκετοί beta testers των Vista τα θεώρησαν αρκετά πολύπλοκα. Παρόλο που τελικά τα virtual folders μπήκαν στα Vista, δεν θεωρήθηκε και πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό.

    Επανέρχεται όμως η ιδέα στα Windows 7: Τώρα πια τα Virtual folders ονομάζονται Libraries, εικονικά δηλαδή σημεία στα οποία βρίσκουμε δεδομένα από διάφορα άλλα μέρη του δίσκου μας. Αυτή όλη η ιστορία προκάλεσε και μια ακόμα αλλαγή: τα My Documents που είχαν μετονομαστεί σε Documents στα Vista, μετονομάζονται ξανά σε Personal Documents. Ο φάκελος Documents που βλέπετε μέσα στα Libraries είναι virtual folder και όχι αυτός που ξέραμε. Όπως βλέπετε τέτοια Libraries υπάρχουν αρκετά, ενώ έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε και δικά μας. Τα Documents παίρνουν τα περιεχόμενά τους από δύο τοποθεσίες, τα Personal Documents και τα Public Documents, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα Libraries. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό μενού μπορούμε να δούμε από ποιες τοποθεσίες έρχονται τα περιεχόμενα:



    Έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε την προβολή των αρχείων κατά τοποθεσία, ώστε να βλέπουμε ποια δεδομένα υπάρχουν σε ποιον φάκελο:



    Ένας άλλος τρόπος προβολής θα ήταν ημερολογιακά κατά μήνα, χρήσιμο συνήθως στο Pictures Library:



    Τα Libraries λοιπόν είναι μια καλή ιδέα ώστε να μπορούμε να βλέπουμε τα αρχεία μας συγκεντρωμένα, αλλά αυτή η virtual προοπτική μπορεί να μπερδεύει κάποιους. Για παράδειγμα, όταν έβαλα κάποιες φωτογραφίες με copy μέσα στο Pictures Library, αναρωτήθηκα σε ποιον πραγματικό φάκελο πήγαν; Μετά από έρευνα είδα ότι βρίσκονται στον φάκελο Personal Pictures, αλλά μένει να δούμε αν θα μπερδεύεται ο κόσμος από αυτή τη λειτουργία.

     

    Network and Sharing Center ξανά…

    Ένα από τα χαρακτηριστικά των Vista που δεν μας άρεσε, επειδή μας έκρυβε στοιχεία που είχαμε συνηθίσει να τα βλέπουμε τόσα χρόνια. Ξανασχεδιάστηκε λοιπόν και παρατήρησα ότι τα Sharing και Discovery χαρακτηριστικά που υπήρχαν στα Vista δεν υπάρχουν πια, αφού έχουν μετακινηθεί στο Homegroup. Το περιβάλλον είναι πιο λιτό, αλλά εξακολουθεί να μας κρύβει τις κάρτες δικτύου:



    Πολύ χρήσιμη είναι όμως η νέα λίστα με όλα τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα, που εμφανίζεται αν κάνουμε κλικ πάνω στο εικονίδιο του δικτύου στο tray. Σημαντικό επίσης είναι ότι πρόκειται για Interactive λίστα. Αν διαλέξουμε ένα ασύρματο δίκτυο, εμφανίζεται ένα κουμπάκι «Connect» για να συνδεθούμε άμεσα:



    Το μοίρασμα αρχείων στα Vista πολλές φορές ήταν πονοκέφαλος. Ήδη από τις πρώτες εκδόσεις που ίσως δεν είδαν ποτέ οι beta testers υπήρχε η έννοια του Homegroup, αλλά είχε εγκαταλειφθεί τότε. Επανέρχεται λοιπόν δυναμικά με την ελπίδα να κάνει την ανταλλαγή αρχείων πιο εύκολη. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι ο καθορισμός των δεδομένων που θέλουμε να μοιράσουμε από τον υπολογιστή μας στο δίκτυο και ίσως να επιλέξουμε ποιος άλλος υπολογιστής θέλουμε να βλέπει αυτά τα δεδομένα. Με την χρήση των Libraries όλα αυτά αποκτούν νόημα, αφού μάλλον τα δεδομένα των Libraries θα θέλαμε να μοιράσουμε στο δίκτυο.

    Το configuration του Homegroup γίνεται από το Network & Sharing Center, αρκεί βέβαια να έχετε χαρακτηρίσει το δίκτυο που έχετε συνδεθεί σαν “Home”. Ύστερα απλά διαλέγετε τι θέλετε να μοιράσετε:



    Μόλις πατήσετε το πλήκτρο δημιουργίας του Homegroup, θα δημιουργηθεί ένα password, το οποίο πρέπει να το χρησιμοποιήσετε για να συνδέσετε στο Homegroup τους υπόλοιπους υπολογιστές με Windows 7. Πολύ καλό το password, δεν μπορείτε να το παρακάμψετε με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ασφάλεια.



    Μετά την δημιουργία του Homegroup μπορείτε να παραμετροποιήσετε αρκετά στοιχεία, ακόμα και να αλλάξετε το password με κάποιο άλλο που θα θυμάστε εύκολα:

     

    Τέλος, παρατήρησα ότι τα Windows 7 ξεκινούν πολύ πιο γρήγορα από Standby και το ασύρματο δίκτυο είναι διαθέσιμο άμεσα. Επίσης, αν δεν έχετε συνδέσει καλώδιο δικτύου στην θύρα Ethernet, αυτή από default δεν παίρνει ρεύμα, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση ενέργειας: ονομάζεται Smart Network Power.
  23. spanougakis
    Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί με τον Βαγγέλη τον Καψαλάκη στις 4 το πρωΐ στον Βενιζέλο για να αναχωρήσουμε για Seattle, με ενδιάμεσο σταθμό τη Φρανκφούρτη. Περάσαμε γρήγορα από τον έλεγχο των εισιτηρίων και ξεκινήσαμε το μακρύ μας ταξίδι για την πατρίδα της Microsoft.
    Συνολικά ο χρόνος ταξιδιού μας είναι 16 ώρες και θα προσπαθήσουμε να τον ξοδέψουμε για να περάσουν οι ώρες γρήγορα. Ταινίες από την ατομική μας οθόνη στο αεροπλάνο, μουσική, αλλά και οπωσδήποτε ύπνος για να αντισταθμίσουμε την διαφορά ώρας με την Ελλάδα (10 ώρες πίσω, προσέξτε πότε θα μας παίρνετε τηλέφωνο!).
    Φτάνουμε στο αεροδρόμιο του Seattle περίπου στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα και βρίσκουμε αμέσως το λεωφορείο που θα μας πάει στο ξενοδοχείο. Το ευχάριστο είναι ότι καταφέραμε να κοιμηθούμε στη διαδρομή, οπότε δεν έχουμε συμπτώματα νύστας και jet lag.
    Φτάνουμε στο Sheraton στο Downtown Seattle και αφού αφήσουμε τα πράγματά μας στο δωμάτιο, φεύγουμε αμέσως έξω για βόλτα. Κάπου μέσα στο ξενοδοχείο βρίσκουμε και έναν παλιό γνωστό μας MVP, τον Andy Malone, ο οποίος προσφέρεται να μας πει δύο λόγια στην κάμερα. Βόλτες με τα πόδια στη πόλη, αλλά η πείνα αρχίζει να εμφανίζεται και κατευθυνόμαστε στο TapHouse Grill για να φάμε κάτι και να πιούμε καμιά μπύρα.
    Μια μικρή βόλτα στη πόλη και αποφασίζουμε να πάμε για ύπνο περίπου στις 11 το βράδυ, ώστε να αναπληρώσουμε τις χαμένες ώρες. Ο χώρος του ξενοδοχείου έχει κατακλυστεί από τους περίπου 1400 MVPs που φτάνουν σιγά σιγά από όλα τα μέρη του κόσμου. Πάρτε μια μικρή γεύση από το παρακάτω βίντεο και τα λέμε αύριο:
  24. spanougakis
    Το κάναμε και αυτό. Αφού κατεβάσαμε τον νέο Exchange Server 2010 Beta, ξεκινήσαμε το laptop από VHD αρχείο σε Windows Server 2008 R2 Beta και πάνω εκεί αρχίσαμε την εγκατάσταση. Όση ώρα όμως περιμέναμε να γίνει η εγκατάσταση, κάναμε και μια βιντεοκλήση με τον νέο Communications Server που είχε στήσει ο Hyper Vangelis στην εταιρία του.
    Μιλάμε για φοβερή ποιότητα στην εικόνα, κανένα delay σε εικόνα και ήχο, ακόμα και με την πενιχρή ADSL του ενός (1) Mbit. Εγκαταστήστε το silverlight αν δεν το έχετε και δείτε το video κάνοντας και full screen στην οθόνη σας. Απολαύστε:
    http://www.systemplus.gr/webcasts/exchange2010.html
  25. spanougakis
    Ακόμα ένα χρήσιμο νέο χαρακτηριστικό του νέου Windows Server 2008 R2 είναι το λεγόμενο Offline Domain Join, που από την ονομασία του πολλοί αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να είναι.
    Το σενάριο είναι πολύ απλό: αφού έχουμε ένα domain πλήρως λειτουργικό με domain controllers που τρέχουν Windows Server 2008 R2, παρουσιάζεται η ανάγκη να εισάγουμε στο domain κάποια clients με Windows 7, τα οποία όμως δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους domain controllers. Έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αυτούς τους clients εισαγωγή χωρίς καν να “δουν” τους DCs.
    Η διαδικασία είναι πολύ απλή και συνίσταται στην δημιουργία ενός TXT αρχείου από το domain μας, που ονομάζεται “blob”, το οποίο θα περιέχει όλες τις πληροφορίες ώστε να μπορέσουμε να εισάγουμε τα client μηχανήματα στο domain με επιτυχία.
    Αρχικά λοιπόν από κάποιον server υπολογιστή που βρίσκεται εντός εταιρίας και ανήκει στο domain ως member, ανοίγουμε ένα command prompt με administrative privileges και πληκτρολογούμε:
     
    όπου northwind.com είναι το domain μας και win7 είναι το όνομα του client μηχανήματος που θέλουμε να εισάγουμε στο domain. Είναι φανερό ότι θα πρέπει να έχουμε ήδη εγκαταστήσει το client μηχάνημα με Windows 7, να έχει όνομα και να ανήκει προς το παρόν σε WORKGROUP. Δεν θα δουλέψει με sysprepped μηχανήματα, αλλά με clients πλήρως λειτουργικούς. Μετά την εκτέλεση της εντολής παράγεται το text αρχείο blob.txt.
    Αφού λοιπόν στείλουμε αυτό το txt αρχείο στο σημείο που βρίσκεται το client μηχάνημα, ανοίγοντας εκεί πάλι ένα administrative command prompt πληκτρολογούμε:

    όπου δηλώνουμε το path του blob.txt αρχείου και το path της εγκατάστασης των Windows 7. Μετά την εκτέλεση της εντολής θα ζητηθεί επανεκκίνηση και θα διαπιστώσουμε ότι o client ανήκει πλέον στο domain μας.
×
×
  • Create New...