Jump to content

Στήστε ένα VoIP τηλεφωνικό κέντρο στο σπίτι


atsouch
 Share

Recommended Posts

Με ελάχιστα χρήματα (εφόσον έχεις σύνδεση DSL και ένα router χρειάζεται μόνο ένα παλιό απλό PC) και ένα απόγευμα (όπως ισχυρίζεται ο συγγραφέας του άρθρου) μπορείς να στήσεις ένα σπιτικό τηλεφωνικό κέντρο VoIP. Στο παλιό PC γίνετα εγκατάσταση ένα πακέτο [email protected] που έχει τα πάντα και από το Windows PC σου διαχειρίζεσαι το τηλεφωνικό κέντρο και μιλάς στο τηλέφωνο. Η σύνδεση με τον έξω κόσμο γίνεται με δύο αμερικάνικες εταιρείες που παρεχουν VoIP διασύνδεση αλλά λογικά πρέπει να γίνεται και με τους ντόπιους παρόχους. Αναλυτικότατες οδηγίες θα βρείτε εδώ.

 

Αν παίξει κανείς με τις ελληνικές εταιρείες που παρέχουν VoIP ας γράψει τις εμπειρίες του.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Εχω HOL broadband pack στο σπίτι εδώ και ένα χρόνο περίπου, και είχα μάλιστα σετάρει όλες οι κλήσεις (in, out) να χρησιμοποιούν το VoIP... Εφόσον η κλήση πετύχαινε, η ποιότητα ήχου ήταν πάρα πολύ καλή (ελάχιστο echoing και μάλιστα σπάνια).. Δυστυχώς στα 384/128 η κλήση αποτύγχανε 60% περίπου. Η HOL μας αναβάθμισε το κύκλωμα σε 512 (χάσαμε το freegr βέβαια :) ) και οι κλήσεις δεν είχαν τόσο συχνό failure rate ... Αλλά, υπήρχαν μέρες που δεν είχα καν dial tone .... έπρεπε να κάνω reset το router για να μπορέσω να πάρω τηλέφωνο, δεν μπορούσα να καλέσω 131 (ή 1188x πλέον), όταν με καλούσαν και σήκωνα το τηλέφωνο, η σύνδεση δεν γινόταν, οπότε έκλεινα και περίμενα να ξανακουδουνίσει η συσκευή οπότε και μπορούσα να απαντήσω (ο καλών απλά νόμιζε ότι αργούσα να απαντήσω στις κλήσεις ) ... Αλλες φορές καλούσα αλλά έβγαινε τηλεφωνητής λέγοντας ότι η κλήση απέτυχε .....

 

Ολα αυτά έκαναν την γυναίκα μου έξω φρενών και ... ομολογώ ότι και εγώ εκνευρίστηκα (παρόλο που προέρχομαι από τον χώρο των τηλεφωνικών κέντρων και καταλαβαίνω ότι για όλα αυτά δεν φταίει η HOL) και τελικά αναγκάστηκα να γυρίσω στο παλιό καλό PSTN για όλες τις voice κλήσεις στο σπίτι μου ....

 

Οσο για το γραφείο μου ??? Αν στήσω ένα PC με Asterisk (άσε που δεν έχω τον χρόνο) , φοβάμαι ότι τελικά θα μου κοστίσει αρκετά ακριβά, διότι πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσω για εναλλακτική διέλευση των κλήσεων, just in case το VoIP "χαλάσει" το local CO μου .... (Πριν από μερικούς μήνες στα καλά καθούμενα ο ΟΤΕ μπέρδεψε τις γραμμές μου και ξαφνικά έμεινα χωρίς ADSL) ...

 

Πάντως η κατάσταση σίγουρα πρέπει να καλυτερέψει , είμαι σίγουρος για αυτό, η είσοδος των νέων παικτών (Orascom, Sistema, Intracom) στην Τηλεφωνία, φέρνει νέα δυναμική και αναγκαστικά θα ακολουθήσει και ο ΟΤΕ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Το [email protected] λέγεται πλέον Trixbox, βρίσκεται στην έκδοση 2.0 και θα το βρείτε εδώ. Αξίζει τον κόπο, αφού σε ένα φτηνό PC μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα πλήρες τηλεφωνικό κέντρο, με όσα extensions θέλουμε, IVR ("πατήστε 1 για πωλήσεις, 2 για τεχνικό" κλπ) και κυρίως VoIP δυνατότητες που μπορεί να μας γλυτώσουν από πολλά έξοδα, ειδικά σε εταιρείες όπου πραγματοποιούνται κλήσεις προς επαρχία, εξωτερικό κλπ. Μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρει απαντώνται σε τηλεφωνικά κέντρα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, ενώ προσφέρει φυσικά και web interface για το στήσιμο. Βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Linux (CentOS distribution - προέρχεται από το RedHat Enterprise Server). Αν και έρχεται έτοιμο προς εγκατάσταση, σίγουρα απαιτεί καλή γνώση Linux για κάθε δύσκολη παραμετροποίηση ή debugging.

 

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, μπορείτε να δείτε και το AsteriskNOW που έχει φτιαχτεί από τη Digium, την εταιρεία που φτιάνχει το hardware για το asterisk. Θα το βρείτε εδώ: http://www.asterisknow.org/. Νομίζω πως δε χρειάζεται να πω σε ποιά πλατφόρμα τρέχει...

Link to comment
Share on other sites

Και για να ξεφύγουμε λίγο από το πανταχού παρόν στο VoIP Linux, πρέπει να δούμε άμεσα και τις VoIP δυνατότητες του Microsoft Office Communications Server 2007 το οποίο πρόσφατα βγήκε σε beta και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ: http://go.microsoft.com/?linkid=6517998.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 year later...

Νομίζω ότι υπάρχει και ποιό απλή λύση από αυτήν που προτείνεις.

Ένα Linksys Spa 3102 στο οποίο βάζεις την pstn σου από την μία και την αναλογική συσκευή σου από την άλλη και τέλος.

Αν πάλι βάλεις και elastix έχεις και ένα πάρα πολύ καλό fax server.

Και για να μην σπαταλάς μηχανήματα χωρίς λόγω κάντο με vmware.

 

Link to comment
Share on other sites

Με την διαφορά ότι το 3CX που αναφέρει ο Δημήτρης κάνει ότι κάνει και ένα τηλεφωνικό κέντρο: άπειρα εσωτερικά, τηλεφωνητές, μουσική στην αναμονή, ψηφιακή τηλεφωνήτρια, κ.α. To SPA3102 κάνει ίσως κάποια από αυτά, αλλά το interface του ... τρομάζει.

Link to comment
Share on other sites

Με την διαφορά ότι το 3CX που αναφέρει ο Δημήτρης κάνει ότι κάνει και ένα τηλεφωνικό κέντρο: άπειρα εσωτερικά, τηλεφωνητές, μουσική στην αναμονή, ψηφιακή τηλεφωνήτρια, κ.α. To SPA3102 κάνει ίσως κάποια από αυτά, αλλά το interface του ... τρομάζει.

 

Συγνώμη για την μη διευκρίνηση.

Το spa το χρησιμοποιείς για να βάλεις την pstn σε λειτουργία αντί του voip provider.Όχι το κέντρο, συν μία αναλογική συσκευή (απλή συσκευή τηλεφώνου)

Για το 3cx θέλεις συγκεκριμένη κάρτα από τους Κύπριους.

 

Και αν σε τρομάζει το Linksys υπάρχει και Grandstream παρόμοιο και ποιό αξιόπιστο μάλιστα.

 

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν θέλεις συγεκριμένη κάρτα, το 3CX παίζει με το SPA3102.

 

Αφού είναι asterisk μεταμφιεσμένο δεν θα έπαιζε?

 

Κάτσε τώρα που μεταφράζουν σιγά-σιγά το elastix(super εκδοση) στα Ελληνικά.

 

Link to comment
Share on other sites

Προτεινω το elastix αντι του asterisk νυν trixbox.... Αν θελετε κατι σε windows τοτε 3CX

Εξαρτατε το περιβαλλον και τις απαιτησεις... πολλοι απο τους VOIP providers πεζουν με asterisk custome made...

 

Και ναι πεζουν με ελληνικους voip provider καλυ υπηρεσια ειναι η altec/acn

 

Επισης της HOL ειναι καλο...αλλα για να κανεις πληρωμη ειναι αστα να πανε... βεβαια πεζει και απο Αγγλια :)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...