Jump to content

philippe

Members
  • Posts

    160
  • Joined

  • Last visited

Blog Entries posted by philippe

  1. philippe
    Ωραία, έχουμε δημιουργήσει το έγγραφό μας ή μία παρουσίαση και είμαστε έτοιμοι να το στείλουμε στους αποδέκτες μας. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος από τους αποδέκτες μας είναι άτομο με ειδικές ανάγκες; Εδώ, επεμβαίνει το Office 2010 και ο Accessibility Checker.
    Όπως ο ορθογραφικός έλεγχος που μας προειδοποιεί για τυχόν ορθογραφικά λάθη, έτσι και ο Accessibility Checker, μας προειδοποιεί για συγκεκριμένα θέματα προσβασιμότητας ή για θέματα ανάγνωσης στα αρχεία μας. Κάνοντας έναν Έλεγχο Προσβασιμότητας έχουμε τη δυνατότητα να επιδιορθώσουμε πιθανά προβλήματα που μπορεί να αποτρέπουν άτομα με ειδικές ανάγκες να έχουν πρόσβαση στα περιεχόμενα.
    Επιδιορθώνοντας κάποια θέματα, πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξουμε, να μορφοποιήσουμε ή να ενημερώσουμε τα περιεχόμενα των αρχείων μας. Ο Accessibility Checker, μας ενημερώνει για τα θέματα που εντοπίζει, και μας οδηγεί βήμα-βήμα για το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τα περιεχόμενά μας πιο κατανοητά και αναγνώσιμα από τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Μπορεί να υπάρξουν και θέματα τα οποία δεν θέλουμε να επιδιορθώσουμε, γιατί τα έχουμε εκεί για κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Απλώς θα παραβλέψουμε τις οδηγίες του Accessibility Checker.
    O Accessibility Checker, ελέγχει το έγγραφο μας με μία σειρά από πιθανά θέματα όπου οι χρήστες με ειδικές ανάγκες μπορεί να αντιμετωπίσουν. Κάθε θέμα ταξινομείται σαν Errors, Warnings ή Tips.
    Errors: Ένα μήνυμα Error (Λάθος) παρουσιάζεται όταν το περιεχόμενο από ένα αρχείο το κάνει πολύ δύσκολο για άτομα με ειδικές ανάγκες να το κατανοήσουν.

    Warnings: Ένα μήνυμα Warnings (Προειδοποίηση) παρουσιάζεται για περιεχόμενο που στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι για όλες, κάνει το αρχείο δύσκολο για άτομα με ειδικές ανάγκες να το κατανοήσουν.

    Tips: Ένα μήνυμα Tips (Συμβουλή) παρουσιάζεται για περιεχόμενο, όπου ένα άτομο με ειδικές ανάγκες κατανοεί, αλλά θα μπορούσε να παρουσιαστεί ή να οργανωθεί κάπως διαφορετικά για την βελτιστοποιηθεί.

    Όταν ο Accessibility Checker εντοπίζει ένα θέμα, το παράθυρο εργασιών στα δεξιά της οθόνης μας, παρέχει πληροφορίες γιατί το περιεχόμενο μπορεί να είναι μη κατανοητό. Επιλέγοντας το θέμα, εμφανίζονται οδηγίες για το πώς μπορούμε να το επιδιορθώσουμε ή να το αναθεωρήσουμε.
    Για να ενεργοποιήσουμε τον Accessibility Checker, θα πρέπει να μεταβούμε στο Tab File (Αρχείο). Επιλέγουμε Info και στην περιοχή Prepare for Sharing (Προετοιμασία για Διανομή), βλέπουμε στο κάτω μέρος, την προειδοποίηση “Content that people with disabilities find difficult to read”, (Περιεχόμενο όπου άτομα με ειδικές ανάγκες θα δυσκολευτούν να διαβάσουν).

    Πατώντας στο βέλος στο κάτω μέρος της εντολής Check for Issues (Έλεγχος για Θέματα), εμφανίζεται, το πτυσσόμενο μενού όπου επιλέγουμε την εντολή Check Accessibility (Έλεγχος Προσβασιμότητας).

    Από τη στιγμή που έχουμε κάποια θέματα στο έγγραφο μας, όπου άτομα με ειδικές ανάγκες θα δυσκολευτούν να διαβάσουν θα εμφανιστεί το παράθυρο εργασιών με τα θέματα.
    Για να δούμε λοιπόν και τα τρία μηνύματα προσβασιμότητας που μπορεί να μας προκύψουν:
    Errors
    Έχω εισάγει μια εικόνα στο έγγραφο και έχω γράψει και κάποιο κείμενο. Τρέχω τον Accessibility Checker και στο παράθυρο εργασιών εμφανίζονται δύο θέματα. Ας δούμε πρώτα το μήνυμα Error. Εμφανίζεται το κείμενο Missing Alt Text, και από κάτω ακριβώς μας αναφέρει Picture 1 όπου επιλέγοντας το, στο κάτω μέρος του παραθύρου εμφανίζονται οι επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το λάθος.

    Στις επιπρόσθετες πληροφορίες μας περιγράφει τι είναι ακριβώς το Alternate Text (Εναλλακτικό Κείμενο), και ακριβώς από κάτω μας περιγράφει τα βήματα για το πώς μπορούμε να το επιδιορθώσουμε.
    Αφού ακολουθήσουμε τα βήματα που μας περιγράφει το θέμα Error δεν εμφανίζεται πια.
    Alternate Text: (Εναλλακτικό Κείμενο). Χρησιμοποιείτε για φυλλομετρητές ιστού, έτσι ώστε όταν περιηγούμαστε πάνω από μία εικόνα εμφανίζεται το κείμενο που έχουμε ορίσει εμείς. Μπορούμε να προσθέσουμε Alt Text σε σχήματα, γραφικά, γραφήματα, πίνακες, εξισώσεις και σε άλλα αντικείμενα. Για να προσθέσουμε Alt Text, απλώς επιλέγουμε το αντικείμενο και με το δεξί κλικ του ποντικιού μας, εμφανίζεται το μενού συντόμευσης Format Picture (Μορφοποίηση Εικόνας) και από το πλαίσιο διαλόγου επιλέγουμε την εντολή Alt Text, και στην περιοχή Τίτλος πληκτρολογούμε το κείμενο που θέλουμε να εμφανίζεται όπως και στην παρακάτω εικόνα.

    Θα πρέπει να αποθηκεύσουμε το έγγραφο μας ως HTML, και μετά να ανοίξουμε το έγγραφο μας από τον φυλλομετρητή ιστού για να μπορέσουμε να δούμε το Alt Text, όπως εμφανίζεται παρακάτω.

    Warnings
    Από κάτω από το θέμα Warnings εμφανίζεται η προειδοποίηση Objects not Inline (Αντικείμενα όχι σε ευθεία), και από κάτω ακριβώς εμφανίζει Picture 1 όπου επιλέγοντας το, στο κάτω μέρος του παραθύρου εμφανίζονται οι επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το λάθος.

    Στις επιπρόσθετες πληροφορίες αναγράφει τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει να το διορθώσουμε γιατί άτομα με προβλήματα όρασης θα είναι δύσκολο να περιηγηθούν σε κείμενο που δεν είναι σε ευθεία με το αντικείμενο.
    Ακριβώς από κάτω μας περιγράφει τα βήματα για το πώς μπορούμε να το διορθώσουμε, δηλαδή να εφαρμόσουμε αναδίπλωση κειμένου στο αντικείμενο σε Ευθεία με το Αντικείμενο.
    Tips
    Τα Tips (Συμβουλή), δεν εμφανίζονται πάντα, αλλά μόνο όταν ο Accessibility Checker, θεωρεί ότι θα μπορούσαμε να αναδιοργανώσουμε κάπως τη δομή ή συγκεκριμένα μέρη του εγγράφου ώστε να γίνουν πιο κατανοητά σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Στην πιο πάνω εικόνα βλέπουμε να εμφανίζεται τα Tips, και συγκεκριμένα για δύο πίνακες που έχω εισάγει στο έγγραφό μου. Πατώντας πάνω στην πρώτη περίπτωση του πίνακα, στην κάτω περιοχή με τις επιπρόσθετες πληροφορίες, μου αναφέρει γιατί να τα φτιάξω. “Η διάταξη από έναν πίνακα θα πρέπει να παρουσιάζει πληροφορίες σε μία κατανοητή σειρά από το πρώτο κελί έως το τελευταίο”. Στην περιοχή How to Fix αναφέρει πώς πρέπει να βεβαιωθούμε πώς το κείμενο στον πίνακα μας είναι σε μία σειρά έτσι ώστε να είναι κατανοητό.
    Επίσης υπάρχει και μία σημείωση, που αναφέρει ότι θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε διάφορα Στυλ Πίνακα, για την καλύτερη εμφάνιση των πληροφοριών μας.
    Ο αριθμός των Errors, Warnings, και Tips που εμφανίζει ο Accessibility Checker δεν είναι περιορισμένος.

    Technorati Tags: Accessibility Checker Technorati Tags: Έλεγχος Προσβασιμότητας
    Technorati Tags: SystemPlus Technorati Tags: Office 2010
  2. philippe
    Αντιγραφή Εφέ Κίνησης στο PowerPoint 2010
    Όλοι θα γνωρίζουμε το Πινέλο Μορφοποίησης (Format Painter) στα προγράμματα του Office, εργαλείο που αντιγράφει την μορφή από ένα μέρος και το εφαρμόζει σε άλλα μέρη. Τώρα στο PowerPoint 2010, έχουμε ένα νέο εργαλείο που ονομάζεται στα Ελληνικά Πινέλο Μορφοποίησης στα Αγγλικά όμως ονομάζεται Animation Painter. Το εργαλείο αυτό δουλεύει σαν το Πινέλο Μορφοποίησης που όλοι γνωρίζουμε, αλλά αυτό αντιγράφει όλες τις κινήσεις ενός αντικειμένου και τις εφαρμόζει σε άλλο αντικείμενο, σε άλλη διαφάνεια, σε πολλαπλές διαφάνειες ή ακόμα και σε άλλη παρουσίαση. Με αυτό το εργαλείο γλιτώνουμε αρκετό χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται να εφαρμόσουμε όλες τις κινήσεις ξεχωριστά για κάθε αντικείμενο.
    Για να εφαρμόσουμε μία κίνηση σε ένα αντικείμενο, θα πρέπει να επιλέξουμε το αντικείμενο που θέλουμε και έπειτα να επιλέξουμε το Tab Κινήσεις (Animations) και από την περιοχή της κορδέλας που ονομάζεται Εφέ Κίνησης (Animations) να επιλέξουμε μία κίνηση. Στην παρακάτω εικόνα, έχει επιλεγεί το αντικείμενο και έχω επιλέξει το εφέ κίνησης Διαίρεση (Split), εφέ το οποίο υποδηλώνεται από το νούμερο 1 στα αριστερά του αντικειμένου.

    Από τη στιγμή που έχουμε εφαρμόσει μία κίνηση στο αντικείμενο, θέλουμε την ίδια κίνηση να την εφαρμόσουμε και σε άλλα αντικείμενα της παρουσίασης. Για να το κάνουμε απλά και γρήγορα, θα πρέπει να επιλέξουμε το αντικείμενο που έχουμε ήδη εφαρμόσει την κίνηση. Αφού το έχουμε επιλέξει (υποδηλώνεται από τις λαβές αλλαγής μεγέθους), μεταβαίνουμε στο Tab Κινήσεις (Animations) και από την περιοχή της κορδέλας που ονομάζεται Σύνθετη Κίνηση (Advanced Animation) επιλέγουμε την εντολή Πινέλο Μορφοποίησης (Animation Painter), όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Με ένα μονό κλικ μπορούμε να μεταφέρουμε όλες τις κινήσεις και ρυθμίσεις σε άλλο αντικείμενο μόνο μία φορά. Εάν θα κάνουμε διπλό κλικ στο Πινέλο Μορφοποίησης (Animation Painter) μπορούμε να μεταφέρουμε όλες τις κινήσεις και ρυθμίσεις σε άλλα αντικείμενα πολλές φορές, μέχρι να πατήσουμε το πλήκτρο Esc ή να επιλέξουμε πάλι το Πινέλο Μορφοποίησης (Animation Painter). Όταν επιλέξουμε το Πινέλο Μορφοποίησης (Animation Painter) ο κέρσορας του ποντικιού εμφανίζει και ένα πινέλο στα αριστερά του και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε το άλλο αντικείμενο ή άλλα αντικείμενα και αμέσως έχει εφαρμοστεί η κίνηση εκεί.
    Το Πινέλο Μορφοποίησης (Format Painter) που γνωρίζουμε, μας επιτρέπει να μεταφέρουμε ρυθμίσεις όπως γραμματοσειρά, χρώμα και μέγεθος και βρίσκεται στο Tab Κεντρική (Home) και στην περιοχή Πρόχειρο (Clipboard) της κορδέλας.
    Whoever wants to read this post in English can do so at the following link:
    http://officesmart.wordpress.com/2011/06/21/animation-painter-in-powerpoint-2010/
    Technorati Tags: Animation Painter,Animation Painter in PowerPoint 2010,Αντιγραφή Κίνησης στο PowerPoint 2010,Πινέλο Μορφοποίησης,Office Smart,Smart Office,Autoexec.gr,SystemPlus,Office 2010
  3. philippe
    At TechEd that was held in Atlanta, they announced that Service Pack 1 will be available for both Office client suites and SharePoint Server products at the end of June. At the same time the language versions of Service Pack 1 will be also available. Service Pack 1, at first will be accessible as a manual download from Microsoft Update and Download Center, and later on will be available as an Automatic Update. With Service Pack 1, each Office Product and each Server capability area will have changes.
    There will be a lot interesting changes and in the list below you can read the most significant ones. In the list there are things that couldn’t be done previously, and things that have been improved from the original release.
    The Use Presenter View option in PowerPoint behavior is going to be changed to display the slide show on the secondary monitor. (Use Presenter View option is a way to view our presentation with speaker notes on one computer and at the same time the audience views the notes-free presentation on a different monitor) The issue in Outlook where Snooze Time wouldn’t reset between appointments, it is now fixed. The Word Web Application extends printing support to Edit Mode. We would be able to insert Charts in Excel Workbooks with the use of Excel Web Application. Support will be available in Search Server for PPSX (Microsoft Office Open XML Format Presentation Slide Show) files. We would be able to Preview an Attachment in Outlook Web Application (only with Exchange Online). For the languages: Canadian English, French, Swedish and European Portuguese the Proofing Tools will be improved with suggestions. Synchronizing scheduled tasks from Project Professional with SharePoint task lists. There will be Office Web Applications support for Chrome. SharePoint’s’ Server Backup and Restore functions will be improve. Visio fixes scaling issues and arrowhead rendering errors with SVG export. Integrated community content in the Access Application Part Gallery. Better alignment between Project Server and SharePoint Server browser support. Internet Explorer 9 “Native” support for Office Web Applications and SharePoint. Visio Fixes scaling issues and arrowhead rendering errors with SVG export Office client suites using “Add Remove Programs” Control Panel, building on our work from Office 2007 SP2.
    Technorati Tags: Service Pack 1,Service Pack 1 for Office 2010 and SharePoint 2010,Office Smart,Smart Office,Office 2010,SystemPlus,Autoexec.gr
  4. philippe
    Αυτόματες Απαντήσεις - Εκτός Γραφείου στο Outlook 2010
    Τι συμβαίνει όταν είμαστε σε μία σημαντική σύσκεψη και δεν θέλουμε να απασχοληθούμε καθόλου με όλα τα εισερχόμενα μηνύματα;
    Τι γίνεται όταν δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια του χρόνου για να τους απαντήσουμε απευθείας, και ευχόμασταν να υπήρχε κάποιος τρόπος ώστε να ειδοποιηθούν οι αποστολείς ότι βρισκόμαστε σε μία συνεδρίαση, και ότι με την πρώτη ευκαιρία που θα βρούμε θα τους απαντήσουμε;
    Ακόμα και στις διακοπές μας, δεν θέλουμε να αποσπάτε η προσοχή μας με όλα τα εισερχόμενα μηνύματα. Ευχόμαστε να υπήρχε κάποιος τρόπος, έτσι ώστε όλα τα μηνύματα να αρχειοθετούνταν σε έναν συγκεκριμένο φάκελο κατά τη διάρκεια της απουσίας μας, ώστε να μπορέσουμε να τα αναγνώσουμε και να τα απαντήσουμε όταν επιστρέψουμε στο γραφείο μας.
    Εδώ κάνει την εμφάνισής της η επιλογή Αυτόματες Απαντήσεις - Εκτός Γραφείου (Automatic Replies - Out of Office) στο Outlook. Το χαρακτηριστικό αυτό λειτουργεί στο Outlook 2010 μαζί με τον Exchange Server. Παρακάτω θα δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χαρακτηριστικό προς όφελος δικό μας πρωτίστως και έπειτα για όλους τους άλλους.
    Αφού έχουμε ξεκινήσει το Outlook επιλέγουμε το Tab Αρχείο (File) και βεβαιωνόμαστε ότι είναι επιλεγμένη η κατηγορία Πληροφορίες (Info) στα αριστερά της οθόνης μας. Στην περιοχή κάτω από τις Πληροφορίες Λογαριασμού (Account Information) επιλέγουμε την εντολή Αυτόματες Απαντήσεις (Εκτός Γραφείου) - Automatic Replies (Out of Office), όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Αυτόματες Απαντήσεις (Automatic Replies), όπου βλέπουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να ορίσουμε αυτόματες απαντήσεις για άτομα που βρίσκονται Μέσα στην Εταιρεία Μου (Inside My Organization) και για άτομα Εκτός της Εταιρείας Μου (Outside My Organization).

    Στην παραπάνω εικόνα έχω ενεργοποιήσει την εντολή Να Αποστέλλονται Αυτόματες Απαντήσεις (Send Automatic Replies) και ενεργοποίησα την εντολή Να Αποστέλλονται Μόνο Σε Αυτή Τη Χρονική Στιγμή ( Only Send During This Time Range). Εφόσον γνωρίζω την ημερομηνία και τις ώρες που θα είμαι απασχολημένος το καθορίζω στις αντίστοιχες περιοχές Ώρα Έναρξης (Start Time) και Ώρα Λήξης (End Time), πληκτρολογώ το κείμενο που θέλω να εμφανίζεται σαν αυτοματοποιημένη απάντηση και τέλος επιλέγω το κουμπί ΟΚ για να κλείσω το παράθυρο διαλόγου.
    Όταν θα πλησιάζει η ώρα που θα είμαι απασχολημένος στο φάκελο του Outlook βλέπω μία λωρίδα πληροφοριών που με ενημερώνει ότι Αποστέλλονται Αυτόματες Απαντήσεις Για Αυτόν Τον Λογαριασμό (Automatic Replies Are Being Sent For This Account) . Εάν για κάποιο λόγο επιστρέψω πιο νωρίτερα στο γραφείο μου από τις ώρες που είχα καθορίσει απλώς επιλέγω την εντολή Απενεργοποίηση (Turn Off).

    Στην παρακάτω εικόνα στα εισερχόμενά μου έχω λάβει μία αυτοματοποιημένη απάντηση σύμφωνα με τα κριτήρια και το κείμενο που είχα καθορίσει.

    Όταν θελήσουμε να στείλουμε αυτοματοποιημένες απαντήσεις σε άτομα Εκτός της Εταιρείας Μου (Outside My Organization), θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε την καρτέλα Εκτός της Εταιρείας Μου (Outside My Organization) και έπειτα ενεργοποιούμε το κουμπί ελέγχου Αυτόματη Απάντηση Σε Άτομα Εκτός Της Εταιρείας Μου (Auto-reply to people outside my organization). Έχουμε την επιλογή να στείλουμε αυτοματοποιημένες απαντήσεις Μόνο στις Επαφές Μου (My Contacts Only) και Σε Οποιονδήποτε Εκτός Της Εταιρείας Μου (Anyone outside my organization), όπως μπορούμε να δούμε και στην παρακάτω εικόνα.





    Δημιουργία Κανόνα Σε Αυτοματοποιημένες Απαντήσεις
    (Creating a Rule for Automatic Replies)
    Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κανόνα για τα μηνύματα που θα λαμβάνουμε στο διάστημα απουσίας μας από το γραφείο, θα πρέπει να επιλέξουμε την εντολή Κανόνες (Rules), που βρίσκεται στο κάτω μέρος του παραθύρου διαλόγου Αυτόματες Απαντήσεις (Automatic Replies), όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Κανόνες Αυτόματων Απαντήσεων (Automatic Reply Rules) όπου επιλέγουμε την εντολή Προσθήκη Κανόνα (Add Rule). Εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Επεξεργασία Κανόνα (Edit Rule) όπου έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε έναν κανόνα με πολλά κριτήρια.

    Στην παραπάνω εικόνα έχω επιλέξει Όσα Στάλθηκαν Απευθείας στον Χρήστη (Sent Directly To Me) και έχω επιλέξει το ονοματεπώνυμό μου επιλέγοντας το κουμπί Έλεγχος Ονομάτων (Check Names).
    Έπειτα επιλέγω την εντολή Μετακίνηση Σε (Move To) και πατάω το κουμπί Φάκελος (Folder) και από το παράθυρο διαλόγου Μετακίνηση Μηνύματος (Move Message To) επιλέγω το φάκελο Διακοπές και πατάω το κουμπί ΟΚ για να κλείσει το παράθυρο διαλόγου. Επιστρέφουμε στο παράθυρο διαλόγου Επεξεργασία Κανόνα (Edit Rule) όπου επιλέγω και πάλι ΟΚ για να κλείσει.

    Εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Κανόνες Αυτόματων Απαντήσεων (Automatic Reply Rules) με τον κανόνα που μόλις δημιουργήσαμε να αναγράφεται με τις Συνθήκες (Condition) του κανόνα και τις Ενέργειες (Actions) που θα γίνουν στα μηνύματα. Επιλέγουμε και πάλι ΟΚ για να επιστρέψουμε στο Outlook.

    Αυτό είναι όλο. Όσα μηνύματα λάβουμε στις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες που θα απουσιάζουμε, θα μεταφερθούν αυτόματα στο φάκελο Διακοπές και μία Αυτοματοποιημένη Απάντηση θα αποσταλεί στους αποστολείς που θα τους ειδοποιεί για την απουσία μας.
    Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι θα πληκτρολογούμε στο κείμενου του αυτόματου μηνύματος, γιατί πιθανόν το μήνυμα θα αποσταλεί σε οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου και spammers. Θα ήταν καλό για εμάς, να μην περιλαμβάνουμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες της απουσίας μας, έτσι ώστε κανένας να μην μπορεί να γνωρίζει τις καθορισμένες ώρες και ημερομηνίες της απουσίας μας από το γραφείο ή το σπίτι.
    Whoever wants to read this post in English, can do so at the following url:
    http://officesmart.wordpress.com/2011/06/01/automatic-replies-out-of-office-in-outlook-2010/
    Technorati Tags: Automatic Replies,Out of Office,Αυτόματες Απαντήσεις,Εκτός Γραφείου,Outlook 2010,Smart Office,Office Smart,Autoexec.gr,SytemPlus,Office 2010
  5. philippe
    Στην σημερινή εποχή, βρισκόμαστε στην ανάγκη να επικοινωνήσουμε με κόσμο που βρίσκεται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, που όμως είναι αδύνατο να παρευρεθούν όλοι σε μία αίθουσα για να παρακολουθήσουν μία παρουσίαση. Όταν παρουσιάζουμε, θέλουμε όλοι να βλέπουνε τις διαφάνειές μας την ίδια χρονική στιγμή είτε κάθονται δίπλα μας είτε βρίσκονται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής. Με το PowerPoint 2010 τώρα έχουμε αυτή τη δυνατότητα, δηλαδή να αναμεταδώσουμε μία παρουσίαση σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε θέλουμε μέσω διαδικτύου.
    Αυτό που κάνουμε είναι να στείλουμε ένα url στους αποδέκτες μας και όλοι μαζί συγχρονισμένοι παρακολουθούν την παρουσίασή μας, μόνο που δεν καλύπτει το ηχητικό μέρος οπότε είμαστε αναγκασμένοι μέσω τηλεφώνου να αφηγούμαστε την παρουσίαση μας.
    Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε έναν λογαριασμό στο Windows Live.
    Βήμα 1. Έχουμε έτοιμη την παρουσίασή μας και απλώς πρέπει να εντοπίσουμε την εντολή Broadcast Slide Show. Η εντολή βρίσκεται είτε στο μενού Slide Show (Προβολή Παρουσίασης) είτε από το μενού File (Αρχείο) και να διαλέξουμε την εντολή Share (Διανομή) και από εκεί πάλι Broadcast Slide Show.

     
    Βήμα 2. Όταν διαλέξουμε την εντολή Broadcast Slide Show εμφανίζεται το παράθυρο όπου πρέπει να διαλέξουμε την υπηρεσία που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για να αναμεταδώσουμε την παρουσίασή μας και εφόσον διαλέξουμε την υπηρεσία της Microsoft PowerPoint Live (που προϋποθέτει Windows Live ID), θα μας ζητηθεί να πληκτρολογήσουμε τα στοιχεία εισόδου μας.

    Βήμα 3. Ανοίγει ένα παράθυρο με ένα URL από το οποίο μπορούμε να το στείλουμε στους αποδέκτες μας μέσω mail ή να το αντιγράψουμε και να το στείλουμε όταν είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε την παρουσίαση μας.
    Εάν διαλέξουμε να το στείλουμε μέσω Email, το μήνυμα που εμφανίζεται στο κυρίως σώμα του μηνύματος είναι το εξής:
    Open this link to view my PowerPoint slide show broadcast: http://co1-pptbroadcast.officeapps.live.com/PowerPointBroadcast.aspx?pptbid=0a99bf3c-0e26-4f14-9f3b-70a18fb714ad
    Το τελευταίο που μένει είναι να διαλέξουμε τις επαφές στις οποίες θέλουμε να προβάλλουμε την παρουσίαση μας και όταν όλοι είναι συγχρονισμένοι ξεκινάμε την παρουσίασή μας.
    Εάν για κάποιο λόγο θέλουμε να διακόψουμε την παρουσίαση, απλώς πατάμε στο κουμπί End Broadcast και εμφανίζεται το μήνυμα:
    Όλοι οι απομακρυσμένοι θεατές θα αποσυνδεθούν εάν συνεχίσετε. Θέλετε να διακόψετε την αναμετάδοση;
  6. philippe
    Θέλουμε να απεικονίσουμε όλα τα ραντεβού και meetings που έχουμε στο Ημερολόγιο του Outlook σε μορφή Γραφημάτων και Αναλυτών (Slicers) σε ένα Υπολογιστικό Φύλλο του Excel 2010;
    Θέλουμε να δούμε πληροφορίες για ραντεβού που έχουν παρέλθει ή που πρόκειται να συμβούν στο μέλλον σε όσο γίνεται λεπτομερή μορφή;
    Θέλουμε να δούμε Ποιός, Πότε, Γιατί, Τι, και άλλες πληροφορίες διαθέσιμες που βρίσκονται στο ημερολόγιό μας στο Outlook στο Excel;
    Εδώ κάνει την εμφάνιση του το Calendar Analytics, όπου μας επιτρέπει να συνδεθούμε στο Ημερολόγιο του Microsoft Exchange με αποτέλεσμα να έχουμε διάφορες απόψεις και προβολές από στατιστικά συνεδριάσεων, συσκέψεων μέσα στο Microsoft Office Excel 2010.
    Με αυτό το δωρεάν εργαλείο μπορούμε να:
    Να ανακτήσουμε αυτόματα τον χρόνο που έχουμε δαπανήσει στο ημερολόγιο. Να επισκοπήσουμε και να αναλύσουμε τον χρόνο των συσκέψεων, είτε κατά ημέρα, ώρα, κατηγορία και επαγγελματική προτεραιότητα. Να επισκοπήσουμε πληροφορίες για περασμένες συσκέψεις και για μελλοντικές προγραμματισμένες συσκέψεις. Να προσαρμόσουμε τις προβολές με τη χρήση του Αναλυτή (Slicers), με τη χρήση συναρτήσεων DAX (Data Analysis Expressions) ή με Αναφορές Πίνακα (Table References).. Να έχουμε πρόσβαση στην ανάλυση εμείς οι ίδιοι και όποιος άλλος/η μοιράζεται το ημερολόγιο του/της με όλες τις λεπτομέρειες. Το Calendar Analytics είναι ένα εκτελέσιμο αρχείο το οποίο αφού το εγκαταστήσομε αμέσως δημιουργείται ένα βιβλίο εργασίας του Excel με το όνομα “Calendar Analytics.xlsx” στην επιφάνεια εργασίας. Το εκτελέσιμο αρχείο μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση:
    http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?FamilyID=4c13a670-3356-4d4a-a24b-d33143004eb6
    Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το Calendar Analytics δουλεύει μόνο με την τελευταία έκδοση του Microsoft Excel 2010 και του Microsoft PowerPivot για το Excel 2010. Για να κατεβάσετε το PowerPivot για το Excel 2010 μπορείτε να το κάνετε από την παρακάτω διεύθυνση και ανάλογα με την έκδοση του Office 2010 που χρησιμοποιείται κατεβάζετε και το ανάλογο αρχείο.
    http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=e081c894-e4ab-42df-8c87-4b99c1f3c49b&displaylang=el
    Το Calendar Analytics αξιοποιεί τις υπηρεσίες Exchange Web (EWS-Exchange Web Services), όπου το Exchange Web Services δουλεύει με τον Exchange Server
    Για να το δούμε λοιπόν στην πράξη:
    Εντοπίζουμε το αρχείο Calendar Analytics.xlsx και το ανοίγουμε. Η οθόνη του Excel θα πρέπει να εμφανίζεται ίδια με την παρακάτω εικόνα και να αποτελείται από τα ίδια φύλλα εργασίας:

    Στο φύλλο εργασίας What (Τι) ή Who (Ποιός) πατάμε στο κουμπί Refresh Calendar (Ενημέρωση Ημερολογίου) όπου αμέσως εμφανίζεται ο οδηγός του Calendar Analytics. Στο πλαίσιο κειμένου E-mail Address πληκτρολογούμε την δικιά μας ηλεκτρονική διεύθυνση και πατάμε στο κουμπί Next (Επόμενο).

    Στο επόμενο βήμα του οδηγού που ονομάζεται Date Selector (Επιλογή Ημερομηνιών) επιλέγουμε το εύρος των ημερομηνιών τις οποίες θέλουμε να επισκοπήσουμε. Δηλαδή έχουμε την Ημερομηνία Έναρξης (Start Date) 1 Μαρτίου, 2011 και Ημερομηνία Λήξης (End Date) 31 Μαΐου, 2011 για το δικό μου παράδειγμα.

    Στο επόμενο βήμα του οδηγού ονομαζόμενο Alias List μπορούμε να προσθέσουμε και έναν συνεργάτη μας (Alias) σε περίπτωση που έχουμε το δικαίωμα να έχουμε πρόσβαση στο ημερολόγιό του. Όπως εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα, βλέπουμε να αναγράφεται το δικό μου όνομα. Εάν ήθελα να προσθέσω κάποιον Alias θα πατούσα στο κουμπί Add (Προσθήκη) και εάν ήθελα να αφαιρέσω κάποιον από τη λίστα θα πατούσα στο κουμπί Remove (Αφαίρεση). Αφού ολοκληρώσουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε πατάμε στο κουμπί Next (Επόμενο) για να μεταφερθούμε στο επόμενο βήμα του οδηγού.

    Αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Status (Κατάσταση) όπου ενημερωνόμαστε για τη διαδικασία σύνδεσης στον διακομιστή και επεξεργασίας των δεδομένων, όπου θα πρέπει να περιμένουμε κάποια λεπτά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο διαλόγου Information (Πληροφοριών) όπου μας ενημερώνει για τα επόμενα βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε και τα οποία είναι τα εξής:

    1. Επιλέγουμε το Tab που ονομάζεται PowerPivot, και στην περιοχή Δεδομένα του Excel (Excel Data) επιλέγουμε την εντολή Ενημέρωση Όλων (Update All).

    Αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο του PowerPivot όπου ενημερωνόμαστε για την προετοιμασία του παραθύρου του PowerPivot.

    2. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και δούμε τα δεδομένα εντός του φύλλου εργασίας, κλείνουμε το παράθυρο του PowerPivot όπου επιστρέφουμε στο βιβλίο εργασίας του Calendar Analytics.xlsx. Στο βιβλίο εργασίας επιλέγουμε το Tab Δεδομένα (Data) και στην περιοχή Συνδέσεις (Connections) επιλέγουμε την εντολή Ανανέωση Όλων (Refresh All) από το πτυσσόμενο μενού.

    Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τα δεδομένα του ηλεκτρονικού ημερολογίου μας έχουν εισαχθεί στο βιβλίο εργασίας Calendar Analytics όπως μπορούμε να δούμε και στην παρακάτω εικόνα.
    Στο φύλλο εργασίας What (Τι) βλέπουμε τον συνολικό αριθμό των συναντήσεων μου, όπως και σε απεικονίσεις γραφημάτων οι συναντήσεις που έχουν παρέλθει όπως και οι μελλοντικές συναντήσεις.

    Τα Γραφήματα και οι Αναλυτές (Slicers) είναι αρκετά μέσα στο φύλλο εργασίας What (Τι) και αφορούν είτε τις Ημέρες, Μήνες, Ώρες με τις περισσότερες συναντήσεις.

    Στο φύλλο εργασίας Who (Ποιος) έχουμε κάποια στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις συναντήσεις μας, όπως με τους Πρώτους 10 Συμμετέχοντες (Top 10 Participants) και τους Πρώτους 10 Οργανωτές (Top 10 Organizers). Επιλέγοντας δεδομένα από τους Αναλυτές (Slicers) δεξιά του φύλλου εργασίας, απευθείας ενημερώνονται και τα γραφήματα ανάλογα με τον αναλυτή που επιλέξαμε.

    Στο φύλλο εργασίας Details (Λεπτομέρειες) εμφανίζονται όλες οι λεπτομέρειες των συναντήσεων όπως και ποιος είναι ο οργανωτής καθώς και η Ώρα Έναρξης (Start Time) και η Ώρα Λήξης (End Time).

    Στο φύλλο εργασίας Categories (Λεπτομέρεις) βλέπουμε τα ονόματα των κατηγοριών που έχουμε αναθέσει στις συναντήσεις του Ημερολογίου μας.
    Whoever wants to read this post, can do so at the following url:
    http://officesmart.wordpress.com/2011/05/18/calendar-analytics-for-excel-2010/
    Technorati Tags: Calendar Statistics.xlsx,Calendar Statistics For Excel 2010,Στατιστικά Ημερολογίου στο Excel 2010,Office Smart,Smart Office,Office 2010
  7. philippe
    Σύμβουλος Γραφήματος
    Ποιός είπε ότι χρειάζεται να είμαστε expert στο Excel για να δημιουργήσουμε ένα επαγγελματικό γράφημα για να αναπαραστήσουμε τα δεδομένα μας;
    Πιστεύω πως αρκετές φορές έχουμε σπαταλήσει αρκετό χρόνο μέχρι να βρούμε το κατάλληλο γράφημα για να αναπαραστήσουμε τα δεδομένα μας. Εδώ κάνει την εμφάνισή του το Chart Advisor.
    Το Chart Advisor έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε οι χρήστες του Excel να μπορούν να δημιουργούν γραφήματα γρήγορα και αποτελεσματικά. Αναλόγως με τα δεδομένα μας στο φύλλο εργασίας, αναγνωρίζει, κατατάσσει και απεικονίζει γραφήματα που ταιριάζουν ως επί το πλείστον με τα δεδομένα μας έτσι ώστε να δημιουργήσει το πιο κατάλληλο γράφημα. Η ομάδα του Microsoft Office Labs έχει και πάλι κάνει μία πολύ καλή δουλειά.
    Για να κατεβάσουμε το Chart Advisor θα πρέπει να επισκεφτούμε την παρακάτω διεύθυνση:
    http://www.officelabs.com/projects/chartadvisor/Pages/default.aspx
    Απαιτήσειs: 32-bit Windows XP ή Windows Vista. Excel 2007.
    Περιορισμοί: Αγγλικά μόνο. Η ανάλυση περιορίζεται σε 8.000 κελιά.
    Για τις ανάγκες του Post το έχω εγκαταστήσει σε Windows 7 Home Basic και σε Office 2007.
    Αφού το έχουμε κατεβάσει, τρέχουμε το εκτελέσιμο αρχείο ChartAdvisorSetup.exe για να το εγκαταστήσουμε. Αφού το ξεκινήσουμε την εγκατάσταση εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Chart Advisor Setup, όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Αποδεχόμαστε όλες τις πολιτικές απορρήτου, μέχρι που να φτάσουμε στο τελευταίο παράθυρο του οδηγού εγκατάστασης, όπου πληροφορούμαστε για την επιτυχή εγκατάσταση όπως εμφανίζεται και παρακάτω.

    Τώρα το μόνο που απομένει είναι να ξεκινήσουμε το Excel, και να καταχωρήσουμε τα δεδομένα μας που θέλουμε να απεικονίσουμε σε γράφημα. Αφού το έχουμε κάνει και έχουμε επιλέξει με το ποντίκι μας την περιοχή με τα δεδομένα μεταβαίνουμε στο Tab Εισαγωγή (Insert), όπου παρατηρούμε να έχει εμφανιστεί μία καινούργια περιοχή στην κορδέλα μας που ονομάζεται Office Labs, όπου και επιλέγουμε το την εντολή Chart Advisor όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Chart Advisor From Microsoft Office Labs, όπου εμφανίζονται τα πέντε πιο κατάλληλα γραφήματα για να αναπαραστήσουμε τα δεδομένα μας.
    Το πρώτο γράφημα από αριστερά είναι Γράφημα Διασποράς (Radar) όπως μπορούμε να δούμε και στην παρακάτω εικόνα. Στο μέσο του παραθύρου εμφανίζεται σε μεγάλη προεπισκόπηση το πώς θα εμφανίζεται το γράφημα στο φύλλο εργασίας μας. Εάν είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα επιλέγουμε την εντολή Εισαγωγή Γραφήματος (Insert Chart) που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος του παραθύρου.

    Το δεύτερο γράφημα από αριστερά είναι Γράφημα Πίτας (Pie) όπως μπορούμε να δούμε και στην παρακάτω εικόνα. Στο μέσο του παραθύρου εμφανίζεται σε μεγάλη προεπισκόπηση το πώς θα εμφανίζεται το γράφημα στο φύλλο εργασίας μας. Εάν είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα επιλέγουμε την εντολή Εισαγωγή Γραφήματος (Insert Chart) που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος του παραθύρου.

    Το τρίτο γράφημα από αριστερά είναι Γράφημα Σωρευμένης Στήλης (Clustered Columns) όπως μπορούμε να δούμε και στην παρακάτω εικόνα. Στο μέσο του παραθύρου εμφανίζεται σε μεγάλη προεπισκόπηση το πώς θα εμφανίζεται το γράφημα στο φύλλο εργασίας μας. Εάν είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα επιλέγουμε την εντολή Εισαγωγή Γραφήματος (Insert Chart) που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος του παραθύρου.

    Το τέταρτο γράφημα από αριστερά είναι Γράφημα Σωρευμένης Ράβδου (Clustered Bar) όπως μπορούμε να δούμε και στην παρακάτω εικόνα. Στο μέσο του παραθύρου εμφανίζεται σε μεγάλη προεπισκόπηση το πώς θα εμφανίζεται το γράφημα στο φύλλο εργασίας μας. Εάν είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα επιλέγουμε την εντολή Εισαγωγή Γραφήματος (Insert Chart) που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος του παραθύρου.

    Το πέμπτο γράφημα από αριστερά είναι Γράφημα Γραμμής (Line) όπως μπορούμε να δούμε και στην παρακάτω εικόνα. Στο μέσο του παραθύρου εμφανίζεται σε μεγάλη προεπισκόπηση το πώς θα εμφανίζεται το γράφημα στο φύλλο εργασίας μας. Εάν είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα επιλέγουμε την εντολή Εισαγωγή Γραφήματος (Insert Chart) που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος του παραθύρου.

    Στο αριστερό μέρος του παραθύρου του Chart Advisor μπορούμε να Modify (Τροποποιήσουμε) το γράφημα ή να Filter Data (Φιλτράρουμε τα Δεδομένα ) επιλέγοντας το αντίστοιχο κουμπί. Στην παρακάτω εικόνα έχω επιλέξει να Φιλτράρω τα Δεδομένα και στο πάνω μέρος της περιοχής Filter Data (Φιλτράρισμα Δεδομένων) μπορώ να επιλέξω ή να από-επιλέξω μέρες της εβδομάδας ανάλογα με τα δεδομένα που έχω καταχωρίσει.

    Στην παρακάτω εικόνα έχω επιλέξει διαφορετικά δεδομένα από το φύλλο εργασίας και έχω ενεργοποιήσει πάλι την εντολή Chart Advisor. Το παράθυρο Chart Advisor εμφανίζεται, και όπως βλέπουμε στο πάνω μέρος του παραθύρου, μας προτείνει διαφορετικά είδη γραφημάτων. Μετά από το αριστερά του παραθύρου επιλέγω το κουμπί Modify Chart (Τροποποίηση Γραφήματος), και από την περιοχή Modify Chart (Τροποποίηση Γραφήματος) μπορώ να τροποποιήσω τις ρυθμίσεις που θέλω για το γράφημα.

    Οποιεσδήποτε ρυθμίσεις κάνω θα πρέπει να πατήσω στο κουμπί Update Chart (Ενημέρωση Γραφήματος ) που εμφανίζεται, έτσι ώστε να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις ή να πατήσω στο κουμπί Undo (Αναίρεση) για να αναιρέσω όλες τις ρυθμίσεις.

    Αφού έχω τελειώσει επιλέγω το κουμπί Insert Chart (Εισαγωγή Γραφήματος) και το γράφημά έχει εισαχθεί στο φύλλο εργασίας όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Από τη στιγμή που έχει εισαχθεί το γράφημα μπορούμε να το τροποποιήσω, να το μορφοποιήσω ή και να αλλάξω τη διάταξή του χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα Tab της κορδέλας.
    Whoever wants to read this post in English can do so at the following adddress:
    http://officesmart.wordpress.com/2011/12/01/chart-advisor/
    Technorati Tags: Autoexec.gr,Chart Advisor,Chart Advisor From Microsoft Office Labs,Charts,Columns,Excel,Filter Data,Insert Chart,Άξονας Υ,Άξονας Χ,Γραφήματα,Διασποράς,Εισαγωγή Γραφήματος,Πίτας,Ράβδος,Στήλη,Σύμβουλος Γραφήματος,Τροποποίηση Γραφήματος,Φιλτράρισμα Δεδομένων,Lines,Microsoft Office,Microsoft Office Labs,Modify Chart,MVP,Office System,Pie,Radar,SystemPlus,Update Chart,X,Y
  8. philippe
    .doc to .docx .xls to .xlsx .ppt to .pptx Εάν ανοίξουμε κάποιο έγγραφο που έχει δημιουργηθεί σε προγενέστερη έκδοση του Word, τότε αυτό ανοίγει σε compatibility mode (Κατάσταση Συμβατότητας). Ωστόσο, έχουμε τη δυνατότητα να το μετατρέψουμε πολύ απλά και γρήγορα σε Word 2010, ώστε να ενεργοποιήσουμε όλες τις νέες δυνατότητες που μας προσφέρει η καινούργια έκδοση της επεξεργασίας κειμένου.
    Όταν ανοίγουμε ένα έγγραφο, ένα υπολογιστικό φύλλο ή μία παρουσίαση που έχουμε δημιουργήσει με μία παλιότερη έκδοση, το Office 2010 το ανοίγει κανονικά εμφανίζοντας τα περιεχόμενά του, απλώς δίπλα από το όνομα του αρχείου στη γραμμή τίτλου, εμφανίζεται το κείμενο Compatibility Mode (Κατάσταση Συμβατότητας), όπως εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα.

    Τι κάνουμε από εδώ και στο εξής;
    Όπως έχουμε ανοιχτό το έγγραφό μας, μεταβαίνουμε στο Tab Αρχείο, και διαλέγουμε την κατηγορία Info (Πληροφορίες), όπου εδώ μπορούμε να δούμε πληροφορίες για το έγγραφό μας. Από δεξιά βλέπουμε κάποιες πληροφορίες, αλλά βλέπουμε και το κείμενο που αναγράφει Compatibility Mode. Εάν διαβάσουμε ακριβώς την περιγραφή θα δούμε ότι αναφέρει τα εξής : “Κάποια χαρακτηριστικά έχουν απενεργοποιηθεί για να αποτραπούν πιθανά προβλήματα καθώς δουλεύουμε με προγενέστερες εκδόσεις του Office. Εάν μετατρέψουμε αυτό το αρχείο, θα ενεργοποιηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις στη διάταξη του εγγράφου μας”.
     
    Όταν λοιπόν πατήσουμε στο κουμπί convert (μετατροπή), εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο διαλόγου όπου μας αναφέρει τα εξής:
    “Αυτή η ενέργεια θα μετατρέψει το έγγραφό στην πιο καινούργια του μορφή. Η διάταξη του εγγράφου ενδέχεται να αλλάξει. Η μετατροπή μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νέα χαρακτηριστικά του Word, και μειώνει το μέγεθος του αρχείου. Αυτό το έγγραφο θα αντικατασταθεί από την καινούργια του εκδοχή”.

    Όταν πατήσουμε στο κουμπί ΟΚ, παρατηρούμε ότι στη γραμμή τίτλου δεν έχει αλλάξει ακόμα η επέκταση του εγγράφου. Όταν όμως πατήσουμε στο κουμπί αποθήκευση θα δούμε ότι αλλάζει και αντικαθιστάτε με τη μορφή .docx.
    Όταν ανοίγουμε ένα έγγραφο στο Word 2010, ανοίγει σε μία από τις τρείς ακόλουθες μορφές:
    Word 2010 Word 2007 Compatibility Mode Word 97-2003 Compatibility Mode Για να διαπιστώσουμε σε ποιό mode είναι το έγγραφο, απλώς ελέγχουμε την γραμμή τίτλου για να δούμε εάν αναγράφει Compatibility Mode, μετά το όνομα του αρχείου. Εάν ναι, τότε το έγγραφο είναι είτε σε μορφή Word 2007 ή σε μορφή Word 97-2003. Για να διαπιστώσουμε σε ποιό είναι ακλουθούμε τα παρακάτω βήματα.
    Μεταβαίνουμε στο Tab Αρχείο. Κάνουμε κλικ στην κατηγορία Info. Στην περιοχή Prepare for Sharing (Προετοιμασία για διανομή), κάνουμε κλικ στο Check for Issues (έλεγχος για θέματα), και μετά κάνουμε κλικ στην εντολή Check Compatibility (Έλεγχος Συμβατότητας) .
    4. Κάνοντας κλικ στην εντολή Check Compatibility (Έλεγχος Συμβατότητας), εμφανίζεται το επόμενο παράθυρο διαλόγου. Ένα σημάδι ελέγχου εμφανίζεται δίπλα στο όνομα από τη συμβατότητα που βρίσκεται το έγγραφο.

    Εάν στη γραμμή τίτλου δεν εμφανίζεται το Compatibility Mode σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην έκδοση του Word 2010 και όλα τα χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι διαθέσιμα.
    Compatibility Mode για το Excel
    Όταν έχουμε ένα βιβλίο εργασίας του Excel προγενέστερης έκδοσης, και θελήσουμε να αλλάξουμε τη συμβατότητα ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω. Μόλις φτάσουμε στο τελικό βήμα και πατήσουμε το πλήκτρο OΚ, εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο διαλόγου που μας αναφέρει ότι η αλλαγή έγινε επιτυχώς, και ότι για να χρησιμοποιήσουμε τα καινούργια χαρακτηριστικά της νέας μορφής αρχείων θα πρέπει να κλείσουμε και να ξανανοίξουμε το βιβλίο εργασίας. Πατώντας ΟΚ, το βιβλίο εργασίας κλείνει και ξανανοίγει με τη καινούργια του μορφή. Η προγενέστερη έκδοση έχει αντικατασταθεί από την νεότερη.
     
    Compatibility Mode για το PowerPoint
    Όταν έχουμε μία παρουσίαση του PowerPoint προγενέστερης έκδοσης, και θελήσουμε να αλλάξουμε τη συμβατότητα, μόλις πατήσουμε το κουμπί ΟΚ, εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Αποθήκευση ως, με επιλεγμένο τύπο αρχείου της νέας έκδοσης. Εδώ θα πρέπει να καθορίσουμε όνομα και θέση αρχείου, με αποτέλεσμα όταν πατήσουμε ΟΚ για αποθήκευση, να έχουμε δύο εκδόσεις του ίδιου αρχείου.

    Technorati Tags: Compatibilty Mode Technorati Tags: .doc to .docx Technorati Tags: Word 2010 Technorati Tags: Microsoft Office 2010 Technorati Tags: SystemPlus
  9. philippe
    Το γραμματοκιβώτιο μας είναι γεμάτο από μηνύματα που προέρχονται από διαφορετικούς αποστολείς. Ψάχνουμε να βρούμε ένα συγκεκριμένο μήνυμα από κάποιον παραλήπτη και δεν μπορούμε να το εντοπίσουμε απλά και γρήγορα. Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Τι ωραία που θα ήταν κάθε φορά που έρχονταν ένα μήνυμα από έναν συγκεκριμένο παραλήπτη να εμφανιζόταν με μία διαφορετική μορφή έτσι ώστε να μας τραβάει την προσοχή και να μπορούμε να το ξεχωρίσουμε γρήγορα.
    Μην στεναχωριέστε μπορούμε να παίξουμε με τις ρυθμίσεις στο Outlook για να ρυθμίσουμε την εμφάνιση των μηνυμάτων μας και το ποιό μήνυμα είναι σημαντικό ή όχι.
    Εδώ εμφανίζεται το χαρακτηριστικό Μορφοποίηση υπό Όρους (Conditional Formatting) του Outlook 2010 όπου μπορούμε να εφαρμόσουμε μορφοποιήσεις που βασίζονται σε κανόνες που έχουμε καθορίσει εμείς. Έχουμε τη δυνατότητα να επισημάνουμε μηνύματα που αξιολογούμε ως σημαντικά ή με βάση τον αποστολέα τους. Υπάρχουν αρκετοί κανόνες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός μας.
    Για να δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χαρακτηριστικό Μορφοποίηση υπό Όρους (Conditional Formatting) για να επισημάνουμε κάποια μηνύματα ως υψηλής προτεραιότητας για ανάγνωση. Στο παράδειγμα μου θα επισημάνω τα μηνύματα που προέρχονται από τον συνεργάτη μου.
    Ξεκινάμε λοιπόν το Outlook και ενεργοποιούμε το Tab Προβολή (View), και από την περιοχή Τρέχουσα Προβολή (Current View) στο αριστερό μέρος της κορδέλας ενεργοποιούμε την εντολή Ρυθμίσεις Προβολής (View Settings) όπως εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα.

    Πατώντας στην εντολή Ρυθμίσεις Προβολής (View Settings), εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Ρυθμίσεις Προβολής για Προχωρημένους (Advanced View Settings), όπου πατάμε στην εντολή Μορφοποίηση Υπό Όρους (Conditional Formatting ) για να ανοίξει το ομώνυμο πλαίσιο διαλόγου, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε τον κανόνα μας. Πατάμε στο κουμπί Προσθήκη (Add) για να ορίσουμε το όνομα του κανόνα στην περιοχή Όνομα (Name), και μετά μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί Γραμματοσειρά (Font) για να αλλάξουμε τον τύπο της γραμματοσειράς και το χρώμα της. Στην παρακάτω εικόνα έχω πληκτρολογήσει ως όνομα κανόνα Chris Spanougakis και έχω εφαρμόσει την εξής μορφοποίηση: Γραμματοσειρά: Tahoma Small Cap, Χρώμα: Μπλε, Μέγεθος: 9 Στιγμών.

    Αφού έχουμε ολοκληρώσει την μορφοποίηση πατάμε στην εντολή Όρος (Condition) για να εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου Φίλτρου (Filter) με ενεργοποιημένη την καρτέλα Μηνύματα (Messages), όπου θα ρυθμίσουμε τους κανόνες που επιθυμούμε.

    Όπως εμφανίζεται στην παραπάνω εικόνα έχω πληκτρολογήσει το όνομα του συνεργάτη στο πεδίο Από: (From:) και έχω εφαρμόσει στην περιοχή Χρόνος: (Time:), μηνύματα που έχω λάβει οποιαδήποτε στιγμή. Μετά ενεργοποιώ την καρτέλα Περισσότερες Επιλογές (More Choices), για να κάνω κάποιες ρυθμίσεις παραπάνω. Στο δικό μου παράδειγμα ενεργοποιώ την εντολή Μόνο στοιχεία που είναι: (Only Items that are:) και διαλέγω Μη αναγνωσμένα (Unread).

    Παρατηρούμε στην παραπάνω εικόνα ότι οι ρυθμίσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι αρκετές.
    Τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα; Κάθε φορά που θα μου στέλνει μήνυμα ο συνεργάτης μου και που δεν θα το έχω διαβάσει ακόμα, η κεφαλίδα του μηνύματος θα έχει μορφοποιηθεί σύμφωνα με τον τύπο, χρώμα και μέγεθος γραμματοσειράς που έχουμε καθορίσει.
    Αφού έχω ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες πατάω στα κουμπιά ΟΚ, μέχρι να επιστρέψω στο γραμματοκιβώτιό μου για να δω τις ρυθμίσεις μου να έχουν εφαρμοστεί ανάλογα με τα κριτήρια που είχα ορίσει.

    Να έχουμε υπόψη ότι όποια μηνύματα πληρούν τις συνθήκες που έχουμε καθορίσει, ανεξαρτήτως σε ποιόν φάκελο του γραμματοκιβωτίου μας βρίσκονται θα επισημαίνονται επίσης σύμφωνα με την μορφοποίηση που είχαμε καθορίσει.
    Technorati Tags: Conditional Formattin in Outlook 2010 Technorati Tags: Μορφοποίηση Υπό Όρους στο Outlook 2010 Technorati Tags: SystemPlus Technorati Tags: Office 2010 Technorati Tags: Κέντρο Πληροφορικής Technorati Tags: Smart Office
  10. philippe
    Νέα χρονιά, νέες προσδοκίες, νέοι στόχοι για όλους μας μα πάνω από όλα υγεία. Θα ήθελα λοιπόν να ευχηθώ σε όλους Χρόνια Πολλά και ένα Ευτυχισμένο Νέο Έτος.
    Φέτος λοιπόν δεν περίμενα τίποτα από τον Άγιο Βασίλη (λόγω ηλικίας), αλλά χάρη στην παρότρυνση κάποιων ατόμων και ειδικά του Χρήστου Σπανουγάκη, ο οποίος με “έψησε” να ασχοληθώ με το Office (τομέας στον οποίο δεν ασχολούνται και τόσοι), κατάφερε να με επισκεφθεί ο Άγιος Βασίλης.
    Το δώρο μου ποιό ήταν;
    2011 Microsoft® MVP Award για το Office System.
    Τιμή μεγάλη για εμένα και χαρά απερίγραπτη που στον χρόνο συμμετοχής μου στην κοινότητα, μου απονεμήθηκε ο τίτλος του MVP για τον συγκεκριμένο τομέα. Ελπίζω να φανώ και στο μέλλον αντάξιος του τίτλου αυτού έτσι ώστε να μπορέσω να ανταποκριθώ σε αυτήν την τιμή.
    Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τα μέλη της κοινότητας που με πρότειναν όπου χωρίς την αρωγή τους, τίποτα δεν θα είχε συμβεί.
    Microsoft Most Valuable Professional Poem
    Say it Loud, Say it Proud
    I don’t live in the Cloud
    I’m a Most Valuable Professional
    Which i will become Obsessional
    Thank you all for the Oppurtunity
    I Promise You, I won’t let down the Community!!!
    Συγχαρητήρια και σε όλους τους υπόλοιπους MVP που τους απονεμήθηκε ο τίτλος για το 2011.
    Technorati Tags: SystemPlus Technorati Tags: Smart Office Technorati Tags: Office 2010
  11. philippe
    Ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό στο Outlook 2010 έχει σχέση με τις επαφές μας. Εάν πλοηγηθούμε πάνω στο όνομα μιας επαφής μας στο πεδίο Από: μέσα σε ένα μήνυμα, παρατηρούμε ότι εμφανίζεται ένα αναδυόμενο παράθυρο με κάποιες ενέργειες τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για αυτήν την επαφή.

    Εάν αναπτύξουμε το βελάκι στη κάτω δεξιά γωνία θα φανούν και κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες όπως τηλέφωνο, κινητό και άλλα πολλά. Μπορείτε να τα δείτε στην παρακάτω εικόνα:

    Έχουμε τη δυνατότητα όμως να χρησιμοποιήσουμε και κάποιες ενέργειες οι οποίες είναι διαθέσιμες.Οι ενέργειες αυτές είναι οι εξής:
    Πρώτον: Πατώντας το πρώτο εικονίδιο έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε ένα καινούργιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο στην επαφή μας.

    Δεύτερον: Πατώντας το δεύτερο εικονίδιο μπορούμε να ανταλλάξουμε ένα άμεσο μήνυμα με την επαφή μας χρησιμοποιώντας το Windows Live Messenger.

    Τρίτον: Πατώντας το τρίτο εικονίδιο μπορούμε να καλέσουμε την επαφή μας μέσω τηλεφώνου. Για να δουλέψει πρέπει να έχει υποδομή Office Communication Server.
    Τέταρτον: Εάν πατήσουμε στο βέλος από το τέταρτο εικονίδιο θα εμφανιστεί το μενού του οποίου έχουμε τις εξής επιλογές:

    Α. Να κανονίσουμε ένα ραντεβού.
    Β. Να προσθέσουμε την επαφή μας για άμεσα μηνύματα χρησιμοποιώντας το Windows Live Messenger.
    Γ. Να προσθέσουμε την επαφή μας στο Business Contact Manager.
    Δ. Να το προσθέσουμε σαν επαφή στο Outlook σε περίπτωση που δεν τον έχουμε.
    Ε. Να εμφανίσουμε το παράθυρο διαλόγου με την επαφή μας για περισσότερες πληροφορίες με όλες τις λεπτομέρειες..
    Ζ. Ιδιότητες του Outlook για την συγκεκριμένη επαφή όπου εμφανίζεται εξής παράθυρο διαλόγου:

    Για να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε ένα άμεσο μήνυμα με την επαφή μας χρησιμοποιώντας το Windows Live Messenger, θα πρέπει να προσθέσουμε την επαφή μας για Άμεση Ανταλλαγή Μηνυμάτων, πατώντας στην αντίστοιχη εντολή όπως εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα:
     

    Πατώντας στην αντίστοιχη εντολή ενεργοποιείται ο Windows Live Messenger όπου μας ζητάει να καταχωρίσουμε τα στοιχεία του ατόμου που θέλουμε να προσθέσουμε στις επαφές μας.
    Αμέσως μετά θα αποσταλεί πρόσκληση στην επαφή μας για το εάν αποδέχεται την πρόσκληση μας.

    Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα μπορούμε να ανταλλάσουμε άμεσα μηνύματα με την επαφή μας απλώς πατώντας πάνω στο κατάλληλο εικονίδιο.

    Εάν κάποιες εικόνες δεν είναι διαθέσιμες στο δικό σας Outlook είναι επειδή έχω εγκαταστήσει τον Business Contact Manager, ο οποίος είναι ένα πρόγραμμα σαν τον CRM, δηλαδή ένα πρόγραμμα όπου καταχωρούμε τις επαφές μας, δημιουργούμε λίστες διανομής, προωθητικές ενέργειες κτλ.
    Εάν θέλετε να κατεβάσετε τον Business Contact Manager μπορείτε να το κάνετε από την εξής διεύθυνση:
    http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=8d1ec5f2-b771-4f88-8023-62f2a0b08967&displaylang=en
     
    Ετικέτες Technorati: Contacts Action Ετικέτες Technorati: SystemPlus
  12. philippe
    Η προβολή Conversations στο Outlook 2010 δεν είναι καινούργιο χαρακτηριστικό, αλλά σε αυτήν την έκδοση του Office είναι πιο πολύ αποτελεσματική. Συμπυκνώνει πολλαπλά μηνύματα σε μόνο ένα, ανοίγει το thread μόλις κάνουμε κλικ πάνω του. Αυτό σημαίνει, ότι εάν ο φάκελος των εισερχομένων μας είναι γεμάτος από threads από μία συζήτηση, γίνεται πιο εύκολο να τα διαχειριστούμε. Όταν μία συζήτηση σταματάει να έχει ενδιαφέρον, μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ και να αγνοήσουμε τα threads ή ακόμα και ολόκληρο τον διάλογο. Η προβολή Conversation, συμπυκνώνει και μηνύματα πού έχουν το ίδιο θέμα, ακόμα και όταν δεν είναι μέρος της ίδιας συζήτησης.

     
    Υπάρχουν πέντε επιλογές για να προσαρμόσουμε τα Conversations.
    Εάν θέλουμε να φαίνονται τα μηνύματα μας με Conversations απλώς το ενεργοποιούμε. Εάν μας φαίνεται ενοχλητικό απλώς το απενεργοποιούμε. Εμφάνιση Μηνυμάτων από Άλλους Φακέλους Εμφάνιση Αποστολέων πάνω από το Θέμα Πάντα Ανάπτυξη όλων των Conversations Χρησιμοποίηση Κλασσικής Προβολής Indented. Για να δούμε αυτά τα χαρακτηριστικά, μεταβαίνουμε στο tab View και στην περιοχή Arrangement κάνουμε κλικ στο Conversations.

    2. Εμφάνιση Μηνυμάτων από Άλλους Φακέλους
    Εξ’ ορισμού η Εμφάνιση Μηνυμάτων από Άλλους Φακέλους, είναι ενεργοποιημένο. Φανταστείτε ότι παρακολουθούμε ένα Conversation μέσα στο φάκελο των Εισερχομένων. Για να δούμε λοιπόν πότε απαντήσαμε σε αυτό το μήνυμα, έπρεπε να μεταφερθούμε στα Απεσταλμένα και να το εντοπίσουμε. Τώρα λοιπόν αφού είναι ενεργοποιημένο η Εμφάνιση Μηνυμάτων από Άλλους Φακέλους, απλώς επιλέγουμε το Conversation και το αναπτύσσουμε για να δούμε όλα τα μηνύματα από τους άλλους φακέλους.

    Βλέπουμε στο παράδειγμα, πότε λάβαμε το μήνυμα, το μέγεθός του και ότι το ίδιο το μήνυμα το προωθήσαμε και βρίσκεται στο φάκελο των απεσταλμένων.
    3. Εμφάνιση Αποστολέων πάνω από το Θέμα
    Εάν επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο Ποιός μας στέλνει το μήνυμα και όχι στο Θέμα του μηνύματος, μπορούμε να επιλέξουμε αυτήν την προβολή για τα Conversations. Αυτή η προβολή κάνει πιο εύκολο να βρούμε μηνύματα που βασίζονται στον Αποστολέα και όχι στο Θέμα τους.

    4. Πάντα Ανάπτυξη όλων των Conversations
    Μπορούμε να επιλέξουμε ώστε να Εμφανίζονται όλα τα Conversations, έτσι ώστε όταν πατάμε πάνω σε κάποιο μήνυμα να εμφανίζονται και όλες οι σχετικές πληροφορίες που έχουμε σχετικά με αυτό το μήνυμα.

    5. Χρησιμοποίηση Κλασσικής Προβολής Indented.
    Εάν έχουμε χρησιμοποιήσει προγενέστερες εκδόσεις του Outlook, αυτή η προβολή θα μας φαίνεται γνωστή. Ενεργοποιούμε την Προβολή Κλασική Indented, και βλέπουμε ότι όπου έχουμε απαντήσει σε κάποιο μήνυμα εμφανίζονται με μία εσοχή.

  13. philippe
    Στο Excel 2010 υπάρχει η εντολή Μετατροπή Κειμένου σε Στήλες (Convert Text to Columns) όπου μας επιτρέπει να διαχωρίσουμε το περιεχόμενο κελιών. Αυτή η εντολή είναι πολύ χρήσιμη όταν θα βρεθούμε στην ανάγκη να διαχωρίσουμε το περιεχόμενο κελιών, όπως είναι τα ονόματα και τα επώνυμα σε διαφορετικές στήλες χωρίς να χρειάζεται να τα πληκτρολογήσουμε πάλι από την αρχή.
    Τι κάνουμε; Ανοίγουμε το βιβλίο εργασίας στο οποίο βρίσκονται τα δεδομένα τα οποία θέλουμε να χωρίσουμε. Έπειτα θα πρέπει να επιλέξουμε την στήλη με τα δεδομένα κειμένου που θέλουμε να διαχωρίσουμε όπου στο παράδειγμά μου είναι η στήλη Β όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα:

    Αφού έχουμε επιλέξει την στήλη μας επιλέγουμε το Tab Δεδομένα (Data), και στην περιοχή Εργαλεία Δεδομένων (Data Tools) της κορδέλας επιλέγουμε την εντολή Κείμενο σε Στήλες (Text to Columns) όπως εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα.

    Αφού επιλέξουμε την εντολή εμφανίζεται το πρώτο βήμα του Οδηγού Μετατροπής Κειμένου σε Στήλες (Convert Text to Columns Wizard). Σε αυτό το βήμα του οδηγού επιλέγουμε ως αρχικό τύπο δεδομένων Οριοθετημένο (Delimited), και πατάμε στο κουμπί Επόμενο (Next) για να μεταφερθούμε στο δεύτερο βήμα του οδηγού.

    Στο δεύτερο βήμα του οδηγού στην περιοχή Οριοθέτες (Delimeted) ενεργοποιούμε το κουμπί ελέγχου Διάστημα (Space) και ενεργοποιούμε το κουμπί ελέγχου Χειρισμός Διαδοχικών Οριοθετών ως Ενός (Treat Consecutive Delimeters as One). Στο κάτω μέρος του παραθύρου διαλόγου του οδηγού έχουμε και μία προεπισκόπηση για το πώς θα εμφανίζονται τα δεδομένα μας. Έπειτα πατάμε στο κουμπί Επόμενο (Next) για να μεταφερθούμε στο τρίτο και τελευταίο βήμα του οδηγού.

    Στο τελευταίο βήμα του οδηγού μπορούμε να επιλέξουμε μία στήλη και να επιλέξουμε τι είδους μορφοποίηση θα έχουν τα δεδομένα μας, όπου στο δικό μου παράδειγμα έχω επιλέξει Γενική (General), και στην περιοχή Προορισμός (Destination) δεν έχω επιλέξει τίποτα γιατί είχα επιλέξει την στήλη από την αρχή. Εάν θέλαμε να αλλάξουμε τον προορισμό για τα δεδομένα μας θα έπρεπε να πατήσουμε στο κουμπί δεξιά της εντολής Προορισμός (Destination) όπου μετά θα έπρεπε να επιλέξουμε την νέα θέση. Στο κάτω μέρος του παραθύρου μπορούμε να προεπισκοπήσουμε τα δεδομένα μας για το πώς θα εμφανιστούν στο φύλλο εργασίας μας.

    Αφού έχουμε ολοκληρώσει όλες τις ρυθμίσεις μας πατάμε στο κουμπί Τέλος (Finish) για να ολοκληρώσουμε την διαδικασία μετατροπής κειμένου σε στήλες. Αμέσως στο φύλλο εργασίας μας βλέπουμε και το κείμενο μας να έχει χωριστεί σε δύο στήλες.

    Στην περίπτωση που δίπλα στην στήλη Β είχαμε καταχωρίσει δεδομένα,, όταν θα φτάναμε στο τελευταίο βήμα του οδηγού και πατούσαμε στο κουμπί Τέλος (Finish) θα εμφανίζονταν ένα προειδοποιητικό πλαίσιο διαλόγου που θα μας ενημέρωνε ότι εάν πατήσουμε στο κουμπί ΟΚ, τα περιεχόμενα των κελιών προορισμού θα αντικατασταθούν.

    Καλό θα ήταν λοιπόν πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία Μετατροπής Κειμένου σε Στήλες (Convert Text to Columns) να εισάγουμε μία στήλη στα δεξιά της επιλεγμένης στήλης ή στο τρίτο βήμα του οδηγού να έχουμε επιλέξει μία άλλη θέση Προορισμού (Destination).
    Μπορούμε επίσης να εξάγουμε συγκεκριμένα μέρη κειμένου από ένα κελί με τη χρήση των συναρτήσεων Left και Right, το οποίο θα περιγράψω στο επόμενο post.

    Technorati Tags: Convert Text To Columns in Excel 2010 Technorati Tags: Μετατροπή Κειμένου σε Στήλες στο Excel 2010 Technorati Tags: SystemPlus Technorati Tags: Κέντρο Πληροφορικής Technorati Tags: Smart Office Technorati Tags: officesmart
  14. philippe
    Μετατροπή Κειμένου σε Γραφικό SmartArt
    Πολλοί από εμάς όταν θελήσουμε να εισάγουμε ένα γραφικό SmartArt σε μία Παρουσίαση, πρώτα εισάγουμε το γραφικό SmartArt και μετά πληκτρολογούμε το κείμενο που θέλουμε να εμφανίζεται. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να μετατρέψουμε το κείμενο που ήδη υπάρχει στην παρουσίασή μας σε Γραφικό SmartArt με ένα μόνο κλικ. Για παράδειγμα, εάν έχουμε μία αριθμημένη λίστα στην Παρουσίασή μας όπου για λόγους έμφασης θελήσουμε να την μετατρέψουμε σε γραφικό SmartArt θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:
    Στην παρακάτω εικόνα εμφανίζεται η επιλεγμένη διαφάνεια με την αριθμημένη λίστα κειμένου, όπου θα πρέπει να επιλέξουμε το πλαίσιο κειμένου που θέλουμε να μετατρέψουμε σε γραφικό SmartArt.

    Αφού έχουμε επιλέξει το πλαίσιο κειμένου, επιλέγουμε το Tab Κεντρικό (Home) και στην περιοχή Παράγραφος (Paragraph) της κορδέλας επιλέγουμε την εντολή Μετατροπή Κειμένου σε Γραφικό SmartArt (Convert Text to SmartArt), όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Πατώντας στο βέλος δεξιά της εντολής εμφανίζονται τα πιο δημοφιλή Γραφικά SmartArt στο πτυσσόμενο μενού, ενώ εάν θελήσουμε κάποια άλλα γραφικά, μπορούμε να επιλέξουμε την εντολή Περισσότερα Γραφικά SmartArt (More SmartArt Graphics), όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Επιλογή Γραφικού SmartArt (Choose A SmartArt Graphic), όπου όλα τα γραφικά είναι χωρισμένα σε κατηγορίες και η κάθε κατηγορία έχει και τις δικές της υποκατηγορίες, όπως εμφανίζεται και παρακάτω.

    Στο παρακάτω παράδειγμα έχω διαλέξει την κατηγορία Διεργασία (Process) και από τις υποκατηγορίες έχω διαλέξει Κατακόρυφη Λίστα Διάσημων (Vertical Chevron List).

    Αφού έχω επιλέξει το είδος του γραφικού SmartArt πατάω στο κουμπί ΟΚ, και αμέσως το κείμενο του επιλεγμένου πλαισίου κειμένου έχει μετατραπεί στο αντίστοιχο Γραφικό όπως εμφανίζεται και παρακάτω.

    Αμέσως μόλις το κείμενο μας μετατραπεί σε Γραφικό SmartArt, εμφανίζεται και το ενσωματωμένο Tab Εργαλεία SmartArt (SmartArt Tools), που χωρίζεται σε δύο κατηγορίες οι οποίες είναι το Tab Σχεδίαση (Design) και το Tab Μορφή (Format), όπου μπορούμε να επεξεργαστούμε και να μορφοποιήσουμε το γραφικό ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.
    Εάν παρόλο αυτά δεν έχουμε μείνει ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, μπορούμε απλά και γρήγορα να μετατρέψουμε το γραφικό SmartArt κατευθείαν σε κείμενο. Επιλέγουμε το γραφικό SmartArt και επιλέγουμε το Tab Σχεδίαση (Design) και από την περιοχή Επαναφορά (Reset) της κορδέλας επιλέγουμε την εντολή Μετατροπή (Convert), όπου από το πτυσσόμενο μενού διαλέγουμε την εντολή Μετατροπή σε Κείμενο (Convert to Text) και αμέσως εμφανίζεται μόνο το κείμενό μας.

    Μπορούμε επίσης να διαλέξουμε την εντολή Μετατροπή σε Σχήματα (Convert to Shapes), όπου αμέσως απενεργοποιείται το Tab της Σχεδίασης (Design) και το γραφικό SmartArt θα αντιμετωπίζεται σαν ένα απλό αντικείμενο.
    Η εντολή Μετατροπή σε Σχήματα (Convert to Shapes) υπάρχει και στο Excel 2010, όπου δεν υπάρχει η εντολή Μετατροπή σε Κείμενο (Convert to Text).
    Technorati Tags: SystemPlus
  15. philippe
    Μετατροπή Κειμένου Σε Πίνακα Και Το Αντίστροφο
    Πολλές φορές έχουμε πληκτρολογήσει το κείμενό μας σε ένα έγγραφο του Word και αποφασίζουμε ότι το κείμενο θα αναπαρίσταται καλύτερα σε έναν πίνακα. Αντί λοιπόν να δημιουργήσουμε έναν πίνακα και έπειτα με την διαδικασία της Αποκοπής (Cut) και Επικόλλησης (Paste) να μετακινούμε το κείμενο στο αντίστοιχο κελί του πίνακα (διαδικασία χρονοβόρα) μπορούμε να μετατρέψουμε το κείμενό μας σε πίνακα απλά και γρήγορα.
    Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το κείμενό μας που είναι πληκτρολογημένο και που αποφασίζουμε να μετατρέψουμε σε πίνακα.
    Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε το κείμενο.

    Αφού επιλέξουμε το κείμενό μας μεταβαίνουμε στο Tab Εισαγωγή (Insert) της κορδέλας και από την περιοχή της κορδέλας που ονομάζεται Πίνακες (Table) επιλέγουμε την αντίστοιχη εντολή για να εμφανιστεί το πτυσσόμενο μενού. Από το πτυσσόμενο μενού επιλέγουμε από το κάτω μέρος την εντολή Μετατροπή Κειμένου Σε Πίνακα (Convert Text To Table) όπως εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα.


    Αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Μετατροπή Κειμένου Σε Πίνακα (Convert Text To Table) όπου μπορούμε να κάνουμε τις ακόλουθες ρυθμίσεις:
    Στην περιοχή του παραθύρου που ονομάζεται Μέγεθος Πίνακα (Table Size) καθορίζουμε τον Αριθμό Στηλών (Number Of Columns) και Αριθμό Γραμμών (Number Of Rows).
    Αριθμός Στηλών (Number Of Columns): Για το δικό μου παράδειγμα έχω καθορίσει τον αριθμό των στηλών σε 5. Αριθμός Γραμμών (Number Of Rows)
    Στην περιοχή του παραθύρου που ονομάζεται Συμπεριφορά Αυτόματης Προσαρμογής (Autofit Behavior) καθορίζουμε το είδος προσαρμογής του πίνακα:
    Σταθερό Πλάτος Στηλών (Fixed Column Width) Αυτόματη Προσαρμογή Στα Περιεχόμενα (AutoFit To Contents) Αυτόματη Προσαρμογή Στο Παράθυρο (AutoFit To Window)
    Στην περιοχή του παραθύρου που ονομάζεται Διαχωρισμός Κειμένου Κατά (Separate Text At) καθορίζουμε τι είδος διαχωρισμού θέλουμε:
    Παραγράφους (Paragraphs) Ερωτηματικά (Semicolons) Στηλοθέτες (Tabs) Άλλο (Other)
    Αφού κάνουμε τις ρυθμίσεις που θέλουμε πατάμε στο κουμπί ΟΚ, και αμέσως το κείμενό μας έχει μετατραπεί σε πίνακα ανάλογα με τις ρυθμίσεις που είχαμε επιλέξει.

    Convert Table To Text
    Μετατροπή Πίνακα σε Κείμενο
    Τώρα θα δούμε την αντίστροφη περίπτωση. Έχουμε δημιουργήσει τον πίνακά μας και έχουμε καταχωρίσει τα δεδομένα μας σε αυτόν και θέλουμε να μετατρέψουμε τον πίνακά μας σε κείμενο.
    Θα πρέπει να επιλέξουμε τον πίνακά μας όπως εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα.

    Αμέσως ενεργοποιείται το Tab Εργαλεία Πίνακα (Table Tools) όπου θα πρέπει να επιλέξουμε το Tab Διάταξη (Layout) και από την περιοχή της κορδέλας που ονομάζεται Δεδομένα (Data) να επιλέξουμε την εντολή Μετατροπή Σε Κείμενο (Convert To Text) όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Όταν επιλέξουμε τη συγκεκριμένη εντολή εμφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Μετατροπή Πίνακα Σε Κείμενο (Convert Table To Text), όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε τα δεδομένα μας να χωρίζονται από:
    Σημάδια Παραγράφου (Paragraph) Στηλοθέτες (Tab) (όπου είναι συνήθως προεπιλεγμένο) Ερωτηματικά (Semicolons) Άλλο (Other), όπου καταχωρούμε εμείς το διαχωριστικό που θέλουμε.
    Πατώντας το πλήκτρο ΟΚ, παρατηρούμε ότι ο πίνακάς μας έχει μετατραπεί σε κείμενο αναλόγως με τις ρυθμίσεις που καθορίσαμε εμείς.
    Whoever wants to read this post in English can do so at the following address:
    http://officesmart.wordpress.com/2012/01/14/convert-text-to-table-and-vice-verca-in-word/
    Technorati Tags: Μετατροπή Κειμένου Σε Πίνακα,Μετατροπή Πίνακα Σε Κείμενο,Εισαγωγή Πίνακα,Εργαλεία Πίνακα,Διάταξη Πίνακα,Convert Text To Table,Convert Table To Text,Insert Table,Table Tools,Table Layout,Office 2010,Autoexec.gr,SystemPlus,Smart Office,Office Smart,MVP Office System,Μετατροπή Σε Κείμενο,Convert To Text
  16. philippe
    Δημιουργία Γραφήματος από Δεδομένα Ενός Πίνακα Του Word
    Μερικές φορές σε ένα έγγραφό μας θα έχουμε δημιουργήσει έναν πίνακα με τις τιμές που θα θέλουμε να απεικονίσουμε σε γράφημα. Συνήθως αυτό που κάνουμε είναι να καταχωρίσουμε τα δεδομένα μας και σε ένα υπολογιστικό φύλλο του Excel και αφού δημιουργήσουμε το γράφημα εκεί, να κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση στο έγγραφο του Word. Χρονοβόρα διαδικασία και κουραστική. Με το Word η διαδικασία να μετατρέψουμε έναν πίνακα σε ένα έγγραφο σε γράφημα είναι πολύ απλή. Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:
    1. Δημιουργούμε τον πίνακα και καταχωρούμε τα δεδομένα μας τα οποία θέλουμε να απεικονίσουμε σε γράφημα. Για να δημιουργήσουμε έναν πίνακα απλώς επιλέγουμε το Tab Εισαγωγή (Insert) όπως απεικονίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    2. Αφού έχουμε δημιουργήσει τον πίνακα και έχουμε καταχωρίσει τα δεδομένα μας επιλέγουμε τον πίνακα όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    3. Από την στιγμή που τον έχουμε επιλέξει τον πίνακα επιλέγουμε πάλι το Tab Εισαγωγή (Insert) και από την περιοχή της κορδέλας Κείμενο (Text) επιλέγουμε την εντολή Αντικειμένου (Object) και από το μενού επιλέγουμε την εντολή Αντικείμενο (Object) όπως εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα.

    4. Αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου που ονομάζεται Αντικείμενο (Object) όπου θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η καρτέλα Δημιουργία Νέου (Create New) και από τη λίστα της περιοχής που αναγράφει Τύπος Αντικειμένου (Object Type) θα πρέπει να επιλέξουμε την εντολή Γράφημα του Microsoft Graph (Microsoft Graph Chart) όπως μπορούμε να δούμε και παρακάτω.

    a. Αμέσως το Word δημιουργεί μία γραφική αναπαράσταση από τα δεδομένα του πίνακά μας, όπου επίσης εμφανίζεται και το φύλλο δεδομένων το οποίο περιέχει τα αριθμητικά δεδομένα του πίνακά μας όπως εμφανίζεται και παρακάτω.

    b. Επίσης παρατηρούμε ότι έχει αλλάξει όψη η κορδέλα και έχει εμφανιστεί η γραμμή εργαλείων μορφοποίησης του γραφήματος, όπου μπορούμε να αλλάξουμε τον τύπο του γραφήματος, να το μορφοποιήσουμε όπως επιθυμούμε μαζί με άλλες χρήσιμες εντολές.

    5. Όταν επεξεργαζόμαστε το γράφημα ή το φύλλο δεδομένων του γραφήματος θα πρέπει να προσέξουμε να μην κάνουμε κλικ το πλήκτρο του ποντικιού μας οπουδήποτε στον κενό χώρο του εγγράφου μας γιατί θα απενεργοποιηθεί η επεξεργασία του γραφήματος και θα πάρει την τελική του μορφή. Εάν κατά λάθος απενεργοποιηθεί η επεξεργασία του γραφήματος αρκεί να κάνουμε ένα διπλό κλικ με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού μας για να μπορέσουμε και πάλι να το επεξεργαστούμε. Άλλος τρόπος είναι να επιλέξουμε το γράφημα κάνοντας ένα κλικ πάνω του και έπειτα να κάνουμε ένα δεξί κλικ του ποντικιού μας και από το μενού συντόμευσης να επιλέξουμε την εντολή Αντικείμενο Γράφημα (Object) και στα δεξιά να επιλέξουμε την εντολή Επεξεργασία (Edit), όπως εμφανίζεται και παρακάτω.

    6. Όταν έχουμε τελειώσει την επεξεργασία του Γραφήματος (Chart) απλώς κάνουμε ένα κλικ στον κενό χώρο και συνεχίζουμε την επεξεργασία του εγγράφου μας.
    Σίγουρα όλοι μας θα έχουμε παρατηρήσει ότι στην κορδέλα και στο Tab Εισαγωγή (Insert) υπάρχει η εντολή Γράφημα (Chart) στην περιοχή Απεικονίσεις (Illustrations).

    Ο λόγος που δεν χρησιμοποιούμε αυτήν την εντολή για να οπτικοποιήσουμε τα δεδομένα του πίνακα είναι ο εξής: Θα δημιουργηθεί ένα γράφημα με τη χρήση του Excel και θα τοποθετηθεί απευθείας στο έγγραφό μας, ωστόσο το Word δεν δημιουργεί το γράφημα με βάση τα επιλεγμένα δεδομένα του πίνακά μας, αλλά τοποθετεί το γράφημα στο πρώτο κελί του επιλεγμένου πίνακα με αποτέλεσμα να διαγράφει οτιδήποτε βρισκόταν σε αυτό το κελί.

    Σε άλλα άρθρα θα περιγράψω άλλους τρόπους δημιουργίας γραφήματος σε έγγραφα του Word έτσι ώστε τα δεδομένα μας να ενημερώνονται αυτόματα κάθε φορά που θα αλλάζουν και τα αριθμητικά δεδομένα.
    Whoever wants to read this post in English can do so at the following address:
    http://officesmart.wordpress.com/2011/08/27/how-to-create-a-chart-in-word-from-your-data-that-is-in-a-table/

    Technorati Tags: Autoexec.gr,Create A Chart from a Table in Word,How To Create A Chart In Word From Your Data That Is In A Table,Insert Object,Microsoft Graph Chart,Office Smart,Smart Office,Spreadsheet,SystemPlus,Table,Δημιουργία Γραφήματος από Δεδομένα Ενός Πίνακα Του Word,Εισαγωγή Γραφήματος,Εισαγωγή Αντικειμένου
  17. philippe
    Σε ένα προηγούμενο post είχα αναφερθεί στο χαρακτηριστικό Αυτόματες Απαντήσεις (Εκτός Γραφείου) – Automatic Replies (Out of Office) που υπάρχει στο Outlook 2010. Σε αυτό το post θα περιγράψω την διαδικασία για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε ένα πρότυπο μηνύματος για να αποσταλεί ως μία Αυτόματη Απάντηση.
    Εάν φεύγουμε για διακοπές ή για ένα επαγγελματικό ταξίδι, θα δούμε ότι θα παρουσιαστεί η ανάγκη να στέλνουμε μηνύματα αλληλογραφίας αυτοματοποιημένα που να υποδηλώνουν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας μαζί μας. Με το Outlook 2010, μπορούμε να χειριστούμε εισερχόμενη αλληλογραφία με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, δημιουργώντας ένα πρότυπο που να περιέχει σημαντικά τηλέφωνα επικοινωνίας, διευθύνσεις κτλ, για άμεση επικοινωνία. Όταν θα επικοινωνήσουν μαζί μας, το συγκεκριμένο πρότυπο μηνύματος θα αποσταλεί ως απάντηση. Παρακάτω θα περιγράψω τα βήματα δημιουργία ενός απλού κανόνα που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε μία αυτόματη απάντηση. Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον κανόνα θα χρειαστούμε να έχουμε τον Microsoft Exchange Server καθώς και το Outlook 2010.
    Πρώτα θα χρειαστούμε να δημιουργήσουμε το πρότυπο το οποίο θα αποστέλλεται αυτόματα στη διεύθυνση του αποστολέα. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε το Outlook 2010 και έπειτα από το Tab Αρχείο (Home) να επιλέξουμε την εντολή Νέο Μήνυμα (New Mail). Όταν εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου του Δημιουργία Μηνύματος Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (New Mail) θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε όλα τα στοιχεία και κείμενο που θέλουμε να εμφανίζονται στο πρότυπο μηνύματος όπως εμφανίζεται και παρακάτω:

    Αφού έχουμε καταχωρίσει ότι θέλουμε να εμφανίζεται, από το μενού Αρχείο (File) του μηνύματος επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση Ως (Save As) όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Μόλις εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου Αποθήκευση Ως (Save As), θα πρέπει από την περιοχή που αναγράφει τον τύπο του αρχείου και να επιλέξουμε από το πτυσσόμενο μενού τον τύπο Πρότυπα του Outlook (*.oft) - (Outlook Template - *.oft). Έπειτα θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε ένα κατάλληλο όνομα και να πατήσουμε στο κουμπί Αποθήκευση (Save) για να κλείσει το παράθυρο διαλόγου.

    Αφού έχουμε αποθηκεύσει το μήνυμα ως Πρότυπο Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου, το κλείνουμε (δεν αποθηκεύουμε τίποτα πάλι) και επιλέγουμε το Tab Αρχείο (Home) της κορδέλας. Εντοπίζουμε την περιοχή Μετακίνηση (Move) και επιλέγουμε το βέλος δεξιά της εντολής Κανόνες (Rules) και από το πτυσσόμενο μενού επιλέγουμε την εντολή Διαχείριση Κανόνων & Προειδοποιήσεων (Manage Rules & Alerts).

    Αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Κανόνες & Ειδοποιήσεις (Rules & Alerts), όπου επιλέγουμε την εντολή Δημιουργία Κανόνα (New Rule), και εμφανίζεται ο Οδηγός Κανόνων (New Rule Wizard). Στην περιοχή Έναρξη από κενό κανόνα (Start from a blank rule) επιλέγουμε Εφαρμογή κανόνα στα μηνύματα που λαμβάνω (Apply rule on messages I receive) και πατάμε στο κουμπί Επόμενο (Next).

    Σε αυτό το βήμα του οδηγού ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου δεξιά της εντολής Που Στάλθηκε Μόνο Σε Εμένα (Sent Only To Me) και επιλέγουμε έπειτα το κουμπί Επόμενο (Next).

    Στο επόμενο βήμα του οδηγού θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε το κουμπί ελέγχου αριστερά της εντολής Απάντηση με χρήση καθορισμένο πρότυπο (Reply using a specific template) και στο κάτω μέρος του οδηγού επιλέγουμε την εντολή Καθορισμένα Πρότυπα (A Specific Template). Αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Επιλέξτε ένα πρότυπο απαντήσεων (Select a reply Template). Στην περιοχή Διερεύνηση Σε (Look-in) θα πρέπει να επιλέξουμε Πρότυπα Χρήστη στο Σύστημα Αρχείων (User Templates in File System). Αμέσως εμφανίζονται τα πρότυπα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουμε αποθηκεύσει, επιλέγουμε το πρότυπο που θέλουμε και πατάμε το κουμπί Άνοιγμα (Open).


    Αφού πατήσουμε το κουμπί Άνοιγμα (Open) για το πρότυπό μας, επιστρέφουμε στον Οδηγό Κανόνων (Rule Wizard) όπου στο κάτω μέρος του παραθύρου και δεξιά της περιοχή που αναγράφει Απάντηση με Χρήση (Reply Using) βλέπουμε να αναγράφεται η διαδρομή και η θέση του αρχείου που χρησιμοποιήσαμε. Πατάμε στο κουμπί Τέλος (Finish) για να κλείσουμε τον Οδηγό Κανόνων.

    Πατώντας στο κουμπί Τέλος (Finish) επιστρέφουμε στο παράθυρο διαλόγου Κανόνες & Ειδοποιήσεις (Rules & Alerts), όπου μπορούμε να δούμε τον κανόνα που μόλις έχουμε δημιουργήσει με όνομα Που στάλθηκε μόνο σε εμένα (Sent Only to me). Πατάμε στο κουμπί ΟΚ για να κλείσει το παράθυρο διαλόγου.

    Όταν κάποιος μας στείλει ένα μήνυμα, μία αυτοματοποιημένη απάντηση θα σταλθεί στη διεύθυνση του αποστολέα με βάση το πρότυπο που είχαμε ορίσει.
    Πρέπει να προσέχουμε τι αναγράφουμε σε ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα απάντησης, γιατί ενδέχεται να παραδοθεί στον οποιονδήποτε, ακόμα και spammers. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να δίνουμε ακριβείς πληροφορίες για το διάστημα της απουσίας μας, έτσι ώστε κάποιοι να μην γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της απουσίας μας από το γραφείο ή του σπιτιού μας.
    Whoever wants to read this post in English can do at the link below:
    http://officesmart.wordpress.com/2011/06/06/how-to-use-a-template-as-an-automatic-reply-in-outlook/
    Technorati Tags: Create A Template To Use As An Automatic Reply In Outlook 2010,Δημιουργία Προτύπου Μηνύματος Για Να Το Χρησιμοποιήσουμε Ως Αυτόματη Απάντηση Στο Outlook 2010,Outlook 2010,Smart Office,Office Smart,Autoexe.gr,SystemPlus.gr,Office
  18. philippe
    Έχουμε αφιερώσει αρκετό χρόνο για να δημιουργήσουμε μία ωραία παρουσίαση με τη χρήση του PowerPoint 2010. Έχουμε εφαρμόσει διάφορα εφέ εναλλαγής διαφανειών, έχουμε εφαρμόσει διάφορα εφέ κίνησης, έχουμε εισάγει ήχο και τώρα θέλουμε την παρουσίασή μας να την μετατρέψουμε σε βίντεο; Η δυνατότητα αυτή υπάρχει στο PowerPoint 2010, ώστε μία παρουσίαση να μετατραπεί σε αρχείο βίντεο .wmv (Windows Media Video).
    Τα βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι τα εξής:
    Πρώτο: Να έχουμε ετοιμάσει την παρουσίαση μας και να την έχουμε ανοιχτή ώστε να μπορέσουμε να την μετατρέψουμε σε βίντεο. Εάν θέλουμε να καθορίσουμε χρονισμό εναλλαγής των διαφανειών που θα εμφανίζονται στο βίντεο, θα πρέπει να τους καθορίσουμε κάνοντας χρήση της κατάλληλης εντολής.
    Δεύτερο: Αφού είμαστε έτοιμοι για την μετατροπή της παρουσίασής μας σε βίντεο, επιλέγουμε το Tab Αρχείο (File) για να μεταβούμε σε προβολή Backstage, όπου διαλέγουμε την κατηγορία Αποθήκευση & Αποστολή (Save & Send) και από τα δεξιά του μενού διαλέγουμε την εντολή Δημιουργία Βίντεο (Create Video), όπως εμφανίζεται παρακάτω.

    Εφόσον διαλέξουμε την ομώνυμη εντολή αμέσως στα δεξιά του μενού εμφανίζονται οι επιλογές που μπορούμε να καθορίσουμε σχετικά με την ποιότητα ανάλυσης του βίντεο όπου οι επιλογές είναι οι εξής:
    Υπολογιστής & Οθόνες HD (Computer & HD Display) - Μεγάλη Ανάλυση Internet & DVD - Μεσαία Ανάλυση Φορητές Συσκευές (Portable Devices) - Μικρή Ανάλυση
    Σε περίπτωση που έχουμε χρησιμοποιήσει χρονισμοί εναλλαγής διαφανειών και αφηγήσεις που τυχόν έχουμε κάνει έχουμε την επιλογή να συμπεριληφθούν και αυτά στο βίντεο ή όχι επιλέγοντας την κατάλληλη εντολή όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Αφού έχουμε ολοκληρώσει τις ρυθμίσεις που θέλουμε για το βίντεό μας πατάμε στο κουμπί Δημιουργία Βίντεο (Create Video) όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα για να ξεκινήσει η δημιουργία του.

    Αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου όπου θα πρέπει να ορίσουμε την τοποθεσία που θα αποθηκευτεί το αρχείο μας, και όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα θα αποθηκευτεί ως τύπου Βίντεο Windows Media (*.wmv). Από την στιγμή που έχουμε αποθηκεύσει την παρουσίασή μας δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσουμε Όνομα Αρχείου (File Name) γιατί παίρνει το όνομα της παρουσίασής μας, εκτός εάν θέλουμε να του δώσουμε άλλη ονομασία.

    Ανάλογα με το μέγεθος της παρουσίασής μας απαιτείται και κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να ολοκληρωθεί η μετατροπή σε βίντεο. Για την πορεία μετατροπής της παρουσίασής μας σε αρχείο βίντεο ενημερωνόμαστε από την γραμμή κατάστασής της εφαρμογής όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα, όπου και μπορούμε να διακόψουμε την μετατροπή του πατώντας στο εικονίδιο δεξιά.

    Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία μετατροπής της παρουσίασής μας σε βίντεο, το αρχείο μας είναι έτοιμο για αναπαραγωγή.

    Όταν έχουμε όμως πολλά αρχεία ήχου ή βίντεο στην παρουσίαση μας, η μετατροπή σε βίντεο ενδέχεται να διαρκέσει αρκετά λεπτά και το μέγεθος της παρουσίασής μας να καταλαμβάνει αρκετό χώρο στον σκληρό μας δίσκο. Εδώ κάνει την εμφάνισή της η εντολή Συμπίεση Πολυμέσων (Compress Media). Η εντολή αυτή συμπιέζει τα αρχεία ήχου και εικόνας που υπάρχουν στην παρουσίαση μας για εξοικονόμηση χώρου στον δίσκο μας και για βελτιστοποιήσουμε την αναπαραγωγή τους.
    Για να χρησιμοποιήσουμε την εντολή Συμπίεση Πολυμέσων (Compress Media), θα πρέπει να μεταβούμε σε προβολή Backstage και να επιλέξουμε την κατηγορία Πληροφορίες (Info), όπου στα δεξιά του μενού επιλέγουμε την ομώνυμη εντολή όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε ότι για την προηγούμενη παρουσίαση που μετέτρεψα σε βίντεο τα αρχεία πολυμέσων που βρίσκονται σε αυτή καταλαμβάνουν μέγεθος 13MB.
    Πατώντας στην εντολή Συμπίεση Πολυμέσων (Compress Media), εμφανίζεται το πτυσσόμενο μενού με τις επιλογές Συμπίεσης που έχουμε στη διάθεσή μας όπου είναι οι εξής:
    Ποιότητα για Παρουσίαση (Presentation Quality) Ποιότητα για το Διαδίκτυο (Internet Quality) Χαμηλή Ποιότητα (Low Quality)
    Διαλέγουμε μία ποιότητα συμπίεσης που ανταποκρίνεται τις απαιτήσεις μας και αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Συμπίεση Πολυμέσων (Compress Media) όπου όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τις ονομασίες των πολυμέσων, σε ποιες διαφάνειες βρίσκονται και το αρχικό μέγεθος του κάθε πολυμέσου. Επίσης βλέπουμε και την πορεία εξέλιξης συμπίεσης του κάθε πολυμέσου.

    Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία συμπίεσης των πολυμέσων της παρουσίασης μας, στο κάτω μέρος του πλαισίου διαλόγου Συμπίεση Πολυμέσων (Compress Media) εμφανίζεται και το συνολικό μέγεθος που εξοικονομήσαμε όπως εμφανίζεται και παρακάτω.

    Technorati Tags: SystemPlus Technorati Tags: Autoexec.gr Technorati Tags: Smart Office Technorati Tags: Create a Video from your Presentation Technorati Tags: Compress Media in your Presentation Technorati Tags: PowerPoint 2010
  19. philippe
    Δημιουργία Ηλεκτρονικής Επαγγελματικής Κάρτας στο Outlook 2010
    Η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής επαγγελματικής κάρτας και η προσθήκη της στα μηνύματά μας προσδίδει μια ελκυστική και επαγγελματική εμφάνιση στο μήνυμα μας. Επίσης εμφανίζει και αρκετές κατατοπιστικές πληροφορίες σχετικά με εμάς στον αποδέκτη του μηνύματος.
    Στα παρακάτω βήματα θα περιγράψω πώς να δημιουργήσουμε μία επαφή και πώς να την επεξεργαστούμε για να την κάνουμε να φαίνεται πιο επαγγελματική.
    Α. Ξεκινάμε το Outlook, όπου θα πρέπει να επιλέξουμε την περιοχή Επαφές (Contacts) όπως εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα.

    Β. Αφού έχουμε διαλέξει Επαφές (Contacts), αμέσως η κορδέλα αλλάζει μορφή, όπου θα πρέπει να διαλέξουμε την εντολή Δημιουργία Επαφής (Create Contact).

    Γ. Αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Δημιουργία Επαφής (Create Contact), από όπου θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε όλα τα στοιχεία της επαγγελματικής μας κάρτας όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Δ. Αφού έχουμε καταχωρίσει όλα τα απαραίτητα πεδία που θέλουμε να εμφανίζονται στην επαγγελματική μας κάρτα στα δεξιά του παραθύρου έχουμε και μία προεπισκόπηση για το πώς θα εμφανίζονται τα στοιχεία μας. Έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε και μια φωτογραφία μας στην επαγγελματική μας κάρτα εάν το θέλουμε ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.
    Με το ποντίκι μας μεταβαίνουμε πάνω στην προεπισκόπηση της επαγγελματικής μας κάρτας και κάνουμε ένα δεξί κλικ του ποντικιού μας για να εμφανιστεί το μενού συντόμευσης και από εκεί διαλέγουμε την εντολή Επεξεργασία Επαγγελματικής Κάρτας (Edit Business Card), όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Επεξεργασία Επαγγελματικής Κάρτας (Edit Business Card) όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Από το παράθυρο διαλόγου πατώντας στο κουμπί Αλλαγή (Change) δεξιά της εντολής Εικόνα (Image), θα εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου Προσθήκη Εικόνας Κάρτας (Add Card Picture) όπου θα πρέπει να πλοηγηθούμε μέχρι να εντοπίσουμε την εικόνα που θέλουμε να εισάγουμε στην επαγγελματική μας κάρτα και να πατήσουμε στο κουμπί ΟΚ για να εισαχθεί.

    Αμέσως η φωτογραφία μας έχει εισαχθεί στην κάρτα μας, όπως εμφανίζεται και παρακάτω.

    Πατώντας στο βέλος δεξιά της εντολής Διάταξη (Layout), εμφανίζεται το πτυσσόμενο μενού με τα διάφορα είδη διατάξεων που μπορούμε να ορίσουμε για τη φωτογραφία μας. Όπως να εμφανίζεται αριστερά, δεξιά, κάτω κτλ.
    Μπορούμε πατώντας στο κουμπί δεξιά της εντολής Φόντο (Background) να ορίσουμε ένα χρώμα φόντου για την κάρτα μας. Με τις λαβές αυξομείωσης δεξιά της εντολής Περιοχή Εικόνας (Image Area), έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε ή να μειώσουμε το μέγεθος της εικόνας μας. Πατώντας το βέλος δεξιά της εντολής Στοίχιση Εικόνας (Image Align), εμφανίζεται το πτυσσόμενου μενού με τις επιλογές που έχουμε για να στοιχίσουμε την εικόνα μας.

    Στην περιοχή Πεδία (Fields) του παραθύρου διαλόγου βλέπουμε όλα τα διαθέσιμα πεδία που έχουμε στη διάθεση μας καθώς και κενές γραμμές. Πατώντας σε κάποιο από τα πεδία αμέσως στα δεξιά του παραθύρου στο πλαίσιο κειμένου εμφανίζεται και το κείμενο που έχουμε πληκτρολογήσει για το συγκεκριμένο πεδίο. Στην παρακάτω εικόνα έχω επιλέξει το πεδίο Ονοματεπώνυμο και αμέσως έχει εμφανιστεί το κείμενο Homer Simpson. Χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες εντολές της περιοχή Επεξεργασίας (Edit) που βρίσκεται ακριβώς από πάνω από το όνομα που αναγράφεται στο πλαίσιο κειμένου, μπορούμε να επεξεργαστούμε το κείμενο του ονοματεπωνύμου. Μπορούμε να αυξήσουμε ή να μειώσουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς. Μπορούμε να εφαρμόσουμε έντονη, πλάγια γραφή, καθώς και να το υπογραμμίσουμε. Μπορούμε να στοιχίσουμε το κείμενο αριστερά, στο κέντρο ή και δεξιά, όπως μπορούμε και να αλλάξουμε και το χρώμα της γραμματοσειράς, όπως έχω κάνει και στην παρακάτω εικόνα που έχει γίνει σκούρο μπλε.

    Έχουμε φτάσει στο σημείο που η επαγγελματική μας κάρτα έχει πάρα πολλές λεπτομέρειες να αναγράφονται και θέλουμε να διαγράψουμε κάποια από αυτά. Επιλέγουμε το Πεδίο (Field) που θέλουμε να διαγραφεί και πατάμε στο κουμπί Κατάργηση (Remove) που εμφανίζεται στο κάτω μέρος του παραθύρου. Στην παρακάτω εικόνα έχω επιλέξει το πεδίο Εταιρική Σελίδα για να καταργηθεί.

    Όταν καταργούμε κάποια πεδία αυτά δεν καταργούνται από τις λεπτομέρειες της επαφής μας, απλώς δεν θα εμφανίζονται στην επαγγελματική μας κάρτα.
    Όταν θέλουμε να προσθέσουμε μία κενή γραμμή ενδιάμεσα από κάποια πεδία για να μην είναι και τόσο στριμωγμένο το κείμενο, θα πρέπει να διαλέξουμε το πεδίο στο οποίο θέλουμε να προσθέσουμε κενή γραμμή ακριβώς από κάτω και να πατήσουμε στο κουμπί Προσθήκη (Add) και να διαλέξουμε την εντολή Κενή Γραμμή (Blank Line). Στην παρακάτω εικόνα είχα επιλέξει Ηλεκτρονική Διεύθυνση (E-Mail) και μετά επέλεξα Κενή Γραμμή (Blank Line) και όλα τα υπόλοιπα πεδία που βρίσκονταν από κάτω μεταφερθήκανε κατά μία κενή γραμμή.

    Η επαγγελματική μας κάρτα είναι έτοιμη τώρα, και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε στο κουμπί ΟΚ για να αποθηκευτούν οι αλλαγές που έχουμε εφαρμόσει.

    Αμέσως επιστρέφουμε στο παράθυρο διαλόγου Δημιουργία Επαφής (Create Contact), όπου θα πρέπει να πατήσουμε στο κουμπί Αποθήκευση & Κλείσιμο (Save & Close), για να αποθηκεύσουμε όλα τα στοιχεία της επαφής μας μαζί με την επαγγελματική μας κάρτα.
    Για να εισάγουμε την επαγγελματική μας κάρτα σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο μήνυμα και να μεταβούμε στο Tab Εισαγωγή (Insert) της κορδέλας και να επιλέξουμε την εντολή Επαγγελματική Κάρτα (Business Card), όπου και εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου με τις επαγγελματικές κάρτες που έχουμε δημιουργήσει, την επιλέγουμε και πατάμε στο κουμπί ΟΚ, και αμέσως έχει εισαχθεί στο σώμα του μηνύματός μας και έχει εισαχθεί και ως συνημμένο.

    Μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε το Outlook να συμπεριλαμβάνει την επαγγελματική μας κάρτα αυτόματα στο μήνυμά μας όταν δημιουργούμε ένα νέο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε διαφορετικές επαγγελματικές κάρτες ανάλογα με το πού θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε.

    Επίσης υπάρχουν διαθέσιμα templates Επαγγελματικών Καρτών τα οποία μπορούμε να κατεβάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε στην εξής διεύθυνση:
    http://office.microsoft.com/en-us/templates/CT010253053.aspx
    Technorati Tags: Create an Electronic Business Card Technorati Tags: Δημιουργία Ηλεκτρονικής Επαγγελματικής Κάρτας Technorati Tags: Outlook 2010 Technorati Tags: SystemPlus Technorati Tags: Κέντρο Πληροφορικής Technorati Tags: Smart Office Technorati Tags: Autoexec.gr
  20. philippe
    Εάν χρησιμοποιούμε συναρτήσεις στο Excel αρκετά συχνά, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες πιο προχωρημένες λειτουργίες. Εδώ κάνει την εμφάνισή της ο τύπος Array (Σειράς).
    Η συντομία του τύπου Array (Σειράς) είναι CSE, γιατί θα πρέπει να πατήσουμε τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+Shift+Enter για να καταχωρηθεί στο βιβλίο εργασίας μας..
    Τι κάνει ο τύπος Array;
    Είναι ένας τύπος που μπορεί να εκτελέσει πολλαπλούς υπολογισμούς σε ένα ή περισσότερα κελιά από τα στοιχεία ενός πίνακα. Για παράδειγμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν τύπο Array σε μία περιοχή κελιών και να υπολογίσουμε το μερικό άθροισμα μιας στήλης ή μίας γραμμής. Με λίγα λόγια αντί να δημιουργούμε έναν τύπο σε ένα υπολογιστικό φύλλο και έπειτα με την λειτουργία της Αυτόματης Συμπλήρωσης (Auto Fill) να τον συμπληρώνουμε στα άλλα γειτονικά κελιά με την χρήση σχετικών αναφορών κελίων για να αντιγραφεί ο τύπος χρησιμοποιούμε τον τύπο Array. Με τη χρήση του τύπου Αrray μπορούμε να δημιουργήσουμε τον αρχικό τύπο, έτσι ώστε το Excel να εκτελέσει τον επιθυμητό υπολογισμό όχι μόνο στο ενεργό κελί, αλλά επίσης και σε όλα τα άλλα κελιά στα οποία θα αντιγράφαμε κανονικά τον τύπο. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τη δημιουργία ενός τύπου Array (Σειράς). Ένας τύπος Array (Σειράς) είναι ένας ειδικός τύπος, ο οποίος λειτουργεί σε ένα εύρος κελιών.
    Εάν μια περιοχή κελιών τροφοδοτεί αυτό το εύρος, αναφέρεται ως περιοχή σειράς. Εάν αυτή η περιοχή παρέχεται από μία λίστα με αριθμητικές τιμές, είναι γνωστές ως σταθερά σειράς.
    Παρόλο που ο τύπος Array (Σειράς) φαίνεται πολύπλοκος είναι πολύ εύκολος στη δημιουργία του και θα μας φανεί πολύ χρήσιμο στο μέλλον. Γλιτώνουμε αρκετό χρόνο με τη δημιουργία του, αντίθετα με τη διαδικασία να αντιγράφουμε τον τύπο που δημιουργήσαμε στην επιθυμητή περιοχή κελιών.
    Δημιουργία Τύπου Σειράς
    Για να καταλάβουμε πώς θα δημιουργήσουμε ένα τύπο σειράς σε ένα φύλλο εργασίας, θα δούμε την παρακάτω εικόνα. Αυτό το φύλλο εργασίας έχει σχεδιαστεί για να υπολογίζει τους μισθούς ανά δεκαπενθήμερου για κάθε υπάλληλο. Θα το κάνει αυτό με το να πολλαπλασιάσει τις τιμές ώρας κάθε υπαλλήλου με το σύνολο των ωρών που έχουν δουλέψει σε κάθε περίοδο πληρωμής.

    Για να δημιουργήσουμε τον τύπο Array σε μία περιοχή κελιών, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
    1. Στην παραπάνω εικόνα κάνουμε ενεργό το κελί C11, και έπειτα επιλέγουμε την περιοχή κελιών C11:C14 και πληκτρολογούμε το ίσον (=) για να ξεκινήσει ο τύπος σειράς.
    Πάντα ξεκινάμε ένα τύπο σειράς με την επιλογή του κελιού ή την περιοχή κελιών που θέλουμε να εμφανιστούν τα αποτελέσματα. Επίσης οι τύποι σειράς ξεκινάνε με το σύμβολο ίσον όπως και όλοι οι υπόλοιποι τύποι.
    2. Ανοίγουμε παρένθεση και έπειτα επιλέγουμε την περιοχή κελιών Α4:Α7 που περιέχουν τις τιμές ώρας για κάθε υπάλληλο όπως εμφανίζεται και στην παραπάνω εικόνα και κλείνουμε την παρένθεση. Έπειτα πληκτρολογούμε το σύμβολο του πολλαπλασιασμού (*), όπου πάλι ανοίγουμε παρένθεση και επιλέγουμε την περιοχή C4:C7 που περιέχουν τις συνολικές ώρες που έχουν δουλέψει οι υπάλληλοι για την Πρώτη Περίοδο και κλείνουμε την παρένθεση.
    3. Αφού έχουμε επιλέξει τις περιοχές κελίων και έχουμε ορίσει την πράξη που θα εκτελέσουμε πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+Shift+Enter για να εισάγουμε τον τύπο στην περιοχή σειράς. Όταν πατήσουμε τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+Shift+Enter για να ολοκληρώσουμε τον τύπο αμέσως το αποτέλεσμα εμφανίζεται στην επιλεγμένη περιοχή κελιών και , το Excel βάζει αγκύλες γύρω από τον τύπο σειράς {(=A4:A7)*(C4:C7)} στη γραμμή τύπων όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Θα πρέπει να θυμόμαστε να πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+Shift+Enter αντί του πλήκτρου Enter, γιατί αυτός ο ειδικός συνδυασμός πλήκτρων λέει στο Excel ότι δημιουργούμε έναν τύπο σειράς, έτσι ώστε το πρόγραμμα να κλείσει τον τύπο σε αγκύλες και για να το αντιγράψει σε κάθε κελί της περιοχής σειράς. Ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσουμε έναν τύπο σειράς λοιπόν είναι ο συνδυασμός πλήκτρων Ctrl+Shift+Enter.
    Στην παρακάτω εικόνα κάνουμε ενεργό το κελί D10 και έπειτα επιλέγουμε την περιοχή σειράς D10:D13, και πληκτρολογούμε το ίσον (=) για να ξεκινήσει ο τύπος σειράς.
    Επιλέγουμε την περιοχή Α4:Α7 που περιέχουν τις τιμές ώρας για κάθε υπάλληλο όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα, πληκτρολογούμε το σύμβολο του πολλαπλασιασμού (*) και έπειτα επιλέγουμε την περιοχή D4:D7 που περιέχουν τις συνολικές ώρες που έχουν δουλέψει οι υπάλληλοι για την Δεύτερη Περίοδος.
    Πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+Shift+Enter για να εισάγουμε τον τύπο στην περιοχή σειράς, όπου εμφανίζεται και το αποτέλεσμα στην επιλεγμένη περιοχή κελιών και στη γραμμή τύπων ο τύπος περικλείεται από τις αγκύλες {=(A4:A7)*(D4:D7)}.

    Στην παρακάτω εικόνα έχουμε δημιουργήσει πάλι έναν Τύπο Σειράς (Array), ώστε να υπολογίσουμε τις συνολικές τιμές που θα πρέπει να πληρωθούν οι υπάλληλοι με βάση την τιμή ώρας του κάθε υπαλλήλου και τις συνολικές ώρες για όλον τον μήνα επιλέγοντας απλώς διαφορετική περιοχή σειράς.

    Όποιο κελί και να επιλέξουμε από την περιοχή που έχουμε χρησιμοποιήσει τον τύπο Array, στη γραμμή τύπων θα εμφανίζεται πάντα ο ίδιος τύπος.
    Κανόνες Δημιουργίας Τύπου Array
    Έχουμε ήδη αναφέρει τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + Shift + Enter, για να δημιουργήσουμε έναν τύπο Array, αλλά και με τον ίδιο συνδυασμό πλήκτρων θα μπορέσουμε να τον επεξεργαστούμε τον τύπο. Πρέπει να επιλέξουμε πρώτα την περιοχή κελιών στην οποία θέλουμε να εμφανίζονται τα αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να αλλάξομε τα περιεχόμενα ενός μεμονωμένου κελιού σε μία περιοχή κελιών τύπου Array. Δηλαδή εάν επιλέξουμε ένα μεμονωμένο κελί που εμφανίζεται το αποτέλεσμα και πατήσουμε το πλήκτρο Delete εμφανίζεται το παρακάτω πλαίσιο διαλόγου:
    Μπορούμε να μετακινήσουμε ή να διαγράψουμε έναν ολόκληρο τύπο σειράς, αλλά δεν μπορούμε να μετακινήσουμε ή να διαγράψουμε ένα μέρος του. Θα πρέπει δηλαδή να διαγράψουμε ολόκληρο τον τύπο και να ξεκινήσουμε την δημιουργία του από την αρχή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κενά κελιά σε έναν τύπο Array. Όταν χρησιμοποιούμε τύπους Array σε ένα βιβλίο εργασίας αντί να χρησιμοποιούμε ξεχωριστούς τύπους για τα δεδομένα μας, γλιτώνουμε και χρόνο, κόπο αλλά μειώνεται και το μέγεθος του αρχείου.
    Τύπους Array (Σειράς) μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε και για άλλες συναρτήσεις που γνωρίζουμε όπως τις SUM, COUNT κτλ.
    Technorati Tags: Array Formula in Excel Technorati Tags: SystemPlus Technorati Tags: Κέντρο Πληροφορικής Technorati Tags: Autoexec.gr Technorati Tags: Smart Office
  21. philippe
    Προσαρμοσμένες Λίστες στο Excel
    Στο Excel υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μία προσαρμοσμένη λίστα από ονόματα, τοποθεσίες, προϊόντα ή οτιδήποτε άλλο θεωρούμε απαραίτητο. Αφού τη δημιουργήσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία της Αυτόματης Συμπλήρωσης (AutoFill) για να συμπληρώσουμε τη λίστα στο φύλλο εργασίας μας.
    Για παράδειγμα έχω πληκτρολογήσει σε ένα φύλλο εργασίας του Excel διάφορες κατηγορίες για τους χρήστες του Office και δεν επιθυμώ κάθε φορά που χρειάζομαι τη συγκεκριμένη λίστα να την πληκτρολογώ από την αρχή. Τι μπορούμε να κάνουμε;
    Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία Προσαρμοσμένη Λίστα (Custom List) με τις κατηγορίες, έτσι ώστε όταν θα καταχωρήσουμε μία μόνο κατηγορία σε ένα κελί του φύλλου εργασίας, χρησιμοποιώντας μετά τη λειτουργία της Αυτόματης Συμπλήρωσης (AutoFill) να συμπληρώσουμε και την υπόλοιπη λίστα είτε οριζοντίως είτε καθέτως αυτόματα.
    Για να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μία Προσαρμοσμένη Λίστα (Custom List).
    Πρώτα από όλα θα πρέπει να καταχωρήσουμε στα κελιά τη λίστα από ονόματα, τοποθεσίες, κτλ., που θέλουμε να υπάρχουν στη λίστα μας, όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Αφού έχουμε καταχωρήσει τη λίστα που θέλουμε θα πρέπει να επιλέξουμε την περιοχή κελιών που καταλαμβάνει και τότε:
    Για τους χρήστες του Excel 2007: Επιλέγουμε το κουμπί του Office (Office Button) και έπειτα από το κάτω δεξιό μέρος του μενού επιλέγουμε τις Επιλογές του Excel (Excel Options). Το παράθυρο διαλόγου Επιλογές του Excel (Excel Options) εμφανίζεται όπου επιλέγουμε την κατηγορία Δημοφιλείς (Popular) από τα αριστερά του παραθύρου. Έπειτα στην περιοχή που αναγράφει Καλύτερες Επιλογές Για Την Εργασία Με Το Excel (Top Options For Working With Excel) επιλέγουμε το κουμπί Επεξεργασία Προσαρμοσμένων Λιστών (Edit Custom Lists).
    Για τους χρήστες του Excel 2010: Επιλέγουμε το tab Αρχείο (File) για να περάσουμε σε backstage προβολή και από το πτυσσόμενο μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την κατηγορία Επιλογές (Options). Αφού εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου Επιλογές (Options) επιλέγουμε την κατηγορία Για Προχωρημένους (Advanced) από τα αριστερά του παραθύρου. Τότε από τα δεξιά του παραθύρου πλοηγούμαστε στην περιοχή Γενικά (General) όπου επιλέγουμε το κουμπί Επεξεργασία Προσαρμοσμένων Λιστών (Edit Custom Lists).
    Είτε Excel 2007 είτε Excel 2010 χρησιμοποιούμε το παράθυρο διαλόγου Προσαρμοσμένες Λίστες (Custom Lists) εμφανίζεται όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα:

    Στο κάτω μέρος του παραθύρου και στα δεξιά της περιοχής που αναγράφει Εισαγωγή Λίστας Από Τα Κελιά (Import Lists From Cells), παρατηρούμε να αναγράφεται η επιλεγμένη περιοχή των κελιών μας (στο παράδειγμα $A$1:$A$30). Το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να πατήσουμε στο κουμπί Εισαγωγή (Insert) που βρίσκεται στα δεξιά του παραθύρου και η λίστα μας θα εισαχθεί στην περιοχή Προσαρμοσμένες Λίστες (Custom Lists) όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    Από τη στιγμή που έχει εισαχθεί η λίστα μας πατάμε στο κουμπί ΟΚ δύο φορές για να επιστρέψουμε στο φύλλο εργασίας μας. Το μόνο που μένει να κάνουμε τώρα είναι να επιλέξουμε το κελί στο οποίο έχουμε πληκτρολογήσει μία περίπτωση από τη λίστα μας, και έπειτα μεταβαίνουμε με το ποντίκι μας στη κάτω δεξιά γωνία του επιλεγμένου κελιού. Παρατηρούμε πώς εμφανίζεται ένας μικρός μαύρος σταυρός όπου κρατώντας πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού μας σύρουμε προς τα δεξιά ή καθέτως [η λειτουργία αυτή ονομάζεται Αυτόματης Συμπλήρωση (AutoFill)] για να συμπληρώσουμε στην περιοχή κελιών που θέλουμε όπως εμφανίζεται κα παρακάτω.

    Εάν δεν είχαμε πληκτρολογήσει τη λίστα μας από την αρχή στο φύλλο εργασίας μας, θα μπορούσαμε να την καταχωρήσουμε απευθείας μέσα στο παράθυρο διαλόγου Προσαρμοσμένες Λίστες (Custom Lists). Θα έπρεπε να πληκτρολογήσουμε τη λίστα ακριβώς κάτω από την περιοχή που αναγράφει Εγγραφές Λίστας (List Entries), και έπειτα να πατούσαμε στο κουμπί Προσθήκη (Add).
    Όταν δεν χρειαζόμαστε πια τη λίστα, μπορούμε να τη διαγράψουμε από το παράθυρο διαλόγου Προσαρμοσμένες Λίστες (Custom List), με την επιλογή της συγκεκριμένης λίστας και έπειτα να επιλέξουμε το κουμπί Διαγραφή (Delete).
    Whoever wants to read this post in English can do so at the following address:
    http://officesmart.wordpress.com/category/microsoft-office-english/excel-english/
    Technorati Tags: Autoexec.gr,AutoFill,Custom Lists,Excel,Αυτόματη Συμπλήρωση,Προσαρμοσμένες Λίστες,SystemPlus
  22. philippe
    Batman, Superman, Spiderman όλοι τους ήρωες. Γνωρίστε τώρα και τον Ribbon Hero!!!!
    Το Ribbon Hero είναι ένα παιχνίδι για το Office 2007 και για το Office 2010 και περιλαμβάνει τις εφαρμογές Word, PowerPoint, Excel και OneNote. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορέσουμε βελτιώσουμε τις ικανότητες μας και τις γνώσεις μας στο Office. Εάν νοιώθετε ότι το Office μπορεί να κάνει πολύ πιο περισσότερα από ότι εσείς γνωρίζετε τότε το Ribbon Hero είναι για εσάς. Παίξτε παιχνίδια, κοντραριστείτε με άλλους, μαζέψτε πόντους, καθώς θα βελτιώνεται τις γνώσεις σας στο Office και διασκεδάστε μαθαίνοντας τα καινούργια χαρακτηριστικά..
    Το Ribbon Hero κατασκευάστηκε στα Office Labs και είναι διαθέσιμο για κατέβασμα από την εξής διεύθυνση:
    http://www.officelabs.com/ribbonhero
    Αφού κατεβάσουμε το εκτελέσιμο αρχείο, το τρέχουμε για να το εγκαταστήσουμε. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εμφανίζεται το παρακάτω πλαίσιο διαλόγου, όπου πατάμε στο κουμπί Finish. Προς το παρόν ο Ribbon Hero είναι διαθέσιμο μόνο στην Αγγλική γλώσσα.
    Όταν ανοίξουμε είτε το Word, Excel, PowerPoint ή το OneNote, ο Ribbon Hero εμφανίζεται στα δεξιά της Κορδέλας στο Tab Αρχικό.Πατώντας στο εικονίδιο του Ribbon Hero, εμφανίζεται το παρακάτω πλαίσιο διαλόγου.
    Στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχω πατήσει στο Ribbon Hero από την εφαρμογή του Word. Βλέπουμε ότι το Σκορ Επίτευξης μου στο Word είναι 0 από 432, γιατί το τρέχω για πρώτη φορά. Ακριβώς από κάτω βλέπω τις κατηγορίες των πόντων και τους συνολικούς πόντους που θα πρέπει να συγκεντρώσω σε κάθε κατηγορία. Στη δεξιά πλευρά του πλαισίου διαλόγου εμφανίζεται μία πρόκληση που μπορώ να δεχτώ να παίξω.
    Πατάω λοιπόν στο κουμπί Play Challenge για να ξεκινήσει η πρόκληση.

    Στην περιοχή με τα κόκκινα γράμματα αναγράφεται η πρόκληση την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Στο συγκεκριμένο μου έχει ανατεθεί εάν μπορώ να κάνω έναν ορθογραφικό έλεγχο. Υπάρχουν τριών ειδών λαθών τα οποία θα πρέπει να διορθώσω χρησιμοποιώντας το δεξί κλικ του ποντικιού μου.
    Στη δεξιά πλευρά της οθόνης, εμφανίζεται το παράθυρο εργασιών σχετικά με το Ribbon Hero και την κατηγορία της ερώτησης. Εάν δεν γνωρίζω την απάντηση μπορώ να πατήσω πάνω στο κουμπί Hint (Υπόδειξη), για να με βοηθήσει.
    Κάνω λοιπόν δεξί κλικ στο πρώτο λάθος το οποίο πρόκειται για γραμματικό λάθος και το διορθώνω.
    Αφού έχω επιλέξει τη σωστή απάντηση, αμέσως ακούγεται ένας ήχος επιβράβευσης και μπαλόνια αιωρούνται στο παράθυρο εργασιών όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα. Εδώ έχω διορθώσει δύο λάθη από τα τρία που μου ζητούσε η πρόκληση και βλέπουμε από την έντονη γραφή ότι έχουμε κάνει τις σωστές επιλογές.
    Αφού εκτελέσω και την τρίτη πρόκληση και την κάνω σωστά αμέσως εμφανίζεται το παρακάτω πλαίσιο διαλόγου επιβράβευσης.
    Δέχομαι λοιπόν τα Συγχαρητήρια για τη συγκεκριμένα κατηγορία της πρόκλησης. Μπορώ να ξαναδοκιμάσω πάλι την ίδια πρόκληση, ή να μεταβώ πίσω στο Ribbon Hero για μία καινούργια πρόκληση. Επίσης αναγράφονται και οι βαθμοί που κέρδισα από την συγκεκριμένη πρόκληση.Αφού επιστρέψουμε στο Ribbon Hero, εμφανίζεται η το αρχικό πλαίσιο διαλόγου όπου παρατηρούμε ότι έχει αλλάξει η βαθμολογία μου και εάν θέλω να δεχτώ την νέα πρόκληση.
    Εάν επιθυμούμε μπορούμε να επιλέξουμε να συνδεθούμε στο Facebook πατώντας στο πάνω αριστερό μέρος του παραθύρου για να προκαλέσουμε φίλους ή συναδέλφους.
    Πατώντας στο εικονίδιο του Facebook, πληκτρολογούμε τα στοιχεία μας για να συνδεθεί ο Ribbon Hero με το Facebook.

    Αφού συνδεθούμε επιτυχώς, το πλαίσιο διαλόγου του Ribbon Hero μας επιτρέπει να προσκαλέσουμε άτομα για να “κοντραριστούμε”.
    Για να διαλέξουμε άλλη εφαρμογή εκτός από το Word, για παράδειγμα PowerPoint, θα πρέπει να αναζητήσουμε από το μενού Έναρξη – Όλα τα Προγράμματα – Microsoft Labs και Ribbon Hero.
    Αμέσως εμφανίζεται το παρακάτω πλαίσιο διαλόγου όπου διαλέγουμε την εφαρμογή με την οποία θέλουμε να παίξουμε.
    Όλοι μας λοιπόν μπορούμε να γίνουμε Ήρωες!!!!!!!!!!!!!
    Technorati Tags: Ribbon Hero Technorati Tags: Office 2010 Technorati Tags: SystemPlus Technorati Tags: Smart Office  
     
    Μπορείτε να δείτε και ένα demo που έφτιαξα σχετικά με τον Ribbon Hero για τις εφαρμογές του Word και PowerPoint παρακάτω :
  23. philippe
    Πρόκειται να διανείμουμε ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο ενός εγγράφου του Word σε συναδέλφους ή σε πελάτες; Μία καλή ιδέα θα ήταν να αναθεωρήσουμε το έγγραφό μας και να το ελέγχουμε για κρυμμένα δεδομένα ή προσωπικά στοιχεία που μπορεί να έχουν αποθηκευτεί στο ίδιο το έγγραφο ή να βρίσκονται στις ιδιότητες του εγγράφου. Γιατί κρυμμένες πληροφορίες μπορούν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για την επιχείρησή μας ή λεπτομέρειες για το ίδιο το έγγραφό, λεπτομέρειες τις οποίες δεν θέλουμε να μοιραστούμε. Μία λύση λοιπόν είναι να χρησιμοποιήσουμε τον Document Inspector.
    Το χαρακτηριστικό Document Inspector στο Office ελέγχει το έγγραφό μας για κρυφές ιδιότητες και για προσωπικά στοιχεία.
    Πριν εφαρμόσουμε το Document Inspector, καλό θα ήταν να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο από το έγγραφο γιατί μερικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν δεν θα μπορούμε να τις αναιρέσουμε. Τα βήματα που πρέπει να κάνουμε είναι τα εξής:
    Μεταβαίνουμε στο Tab File (Αρχείο), και από το πτυσσόμενο μενού επιλέγουμε την εντολή Info και στην δεξιά περιοχή όπου αναγράφει Prepare for Sharing ( Προετοιμασία για Διανομή), πατάμε στο βέλος κάτω από την εντολή Check for Issues (Έλεγχος για Θέματα) και διαλέγουμε την εντολή Inspect Document (Έλεγχος Εγγράφου).

    Αφού επιλέξουμε την εντολή Inspect Document (Έλεγχος Εγγράφου), εμφανίζεται το παρακάτω πλαίσιο διαλόγου, όπου απλώς τσεκάρουμε τα κουτάκια από τις διαθέσιμες επιλογές που θέλουμε να ελέγξουμε.

    Οι κατηγορίες ελέγχου είναι οι εξής:
    Comments, Revisions, Versions and Annotations – Σχόλια, Αναθεωρήσεις, Εκδόσεις και Επισημειώσεις: Ελέγχει το έγγραφο για σχόλια, εκδόσεις, σημάδια αναθεώρησης και σχόλια μελανιού.
    Document Properties and Personal Information – Ιδιότητες Εγγράφου και Προσωπικές Πληροφορίες: Ελέγχει για κρυφά μετα-δεδομένα ή προσωπικές πληροφορίες που έχουν αποθηκευτεί με το έγγραφο.
    Custom XML Data – Δεδομένα Προσαρμοσμένης XML (Extensible Markup Language): Ελέγχει για δεδομένα προσαρμοσμένης XML που έχουν αποθηκευτεί με το έγγραφο.
    Headers, Footers and Watermarks – Κεφαλίδες, Υποσέλιδα και Υδατογραφήματα: Ελέγχει το έγγραφο για πληροφορίες σε κεφαλίδες, υποσέλιδα και υδατογραφήματα.
    Invisible Content – Κρυφό Περιεχόμενο: Ελέγχει το έγγραφο για αντικείμενα που δεν είναι ορατά γιατί έχουν μορφοποιηθεί ως κρυφά. Αυτό δεν περιλαμβάνει αντικείμενα που καλύπτονται από άλλα αντικείμενα.
    Hidden Text – Κρυφό Κείμενο: Ελέγχει το έγγραφο για κείμενο που έχει μορφοποιηθεί κρυφό.
    Όταν πατήσουμε το κουμπί Inspect ( Έλεγχος) στην κάτω δεξιά γωνία του πλαισίου διαλόγου εμφανίζεται το παρακάτω πλαίσιο διαλόγου που μας ενημερώνει για την πορεία ελέγχου του εγγράφου. Ο χρόνος ελέγχου εξαρτάται από το μέγεθος του εγγράφου και από τα περιεχόμενα του. Εδώ βλέπουμε ότι έχει φτάσει στην τελευταία κατηγορία ελέγχου και που πρόκειται για κρυφό κείμενο.

    Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος του εγγράφου, εμφανίζεται το παρακάτω πλαίσιο διαλόγου, όπου μας αναφέρει τι έχει βρεθεί στο έγγραφό μας. Τα κόκκινα θαυμαστικά εμφανίζονται στις κατηγορίες όπου έχουν βρεθεί κάποια στοιχεία. Τα μπλε σημάδια ελέγχου μας αναφέρουν ότι δεν έχει εντοπιστεί τίποτα. Από δίπλα εμφανίζεται το κουμπί Remove All (Αφαίρεση Όλων) σε κάθε κατηγορία όπου έχουν εντοπιστεί στοιχεία, όπου εάν το πατήσουμε για να αφαιρεθούν τα στοιχεία πιθανόν να μην μπορούμε να τα ανακτήσουμε, όπως μας προειδοποιεί στο κάτω μέρος του πλαισίου διαλόγου.

    Το κουμπί Inspect (Έλεγχος) έχει αλλάξει σε Reinspect (Ξανά Έλεγχος), όπου μπορούμε να ελέγξουμε ξανά το έγγραφο μας. Αφού πατήσουμε στο κουμπί Remove All (Αφαίρεση Όλων) στην κατηγορία που θέλουμε, περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αφαίρεσης. Αφού ολοκληρωθεί εμφανίζεται το παρακάτω μήνυμα όπου μας αναφέρει ότι όλα τα στοιχεία έχουν αφαιρεθεί επιτυχώς.

    Ο Document Inspector είναι διαθέσιμος και στο Word 2007 και στο Word 2010.
    Technorati Tags: SystemPlus Technorati Tags: Office 2010 Technorati Tags: Document Inspector Technorati Tags: Έλεγχος Εγγράφου
  24. philippe
    Θέλουμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε τη θέση του αρχείου που έχουμε ανοιχτό και επεξεργαζόμαστε; Θέλουμε να αποστείλουμε το ανοιχτό έγγραφό μας απευθείας ως συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουμε σε προβολή Backstage και έπειτα να επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση & Αποστολή (Save & Send), όπου θα πρέπει μετά να επιλέξουμε Αποστολή ως Συνημμένο (Send as Attachment). Δεν θέλουμε επίσης να ακολουθήσουμε τη γνωστή διαδικασία όταν δημιουργούμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα και θέλουμε να επισυνάψουμε ένα αρχείο ψάχνουμε για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να εντοπίσουμε το επιθυμητό.
    Υπάρχει μία εντολή πού μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να μην κουραζόμαστε και να μην σπαταλάμε χρόνο άσκοπα. Η εντολή αυτή ονομάζεται Θέση Εγγράφου (Document Location), όπου θα πρέπει να την ενεργοποιήσουμε πρώτα, βήματα τα οποία θα περιγράψω παρακάτω. Δηλαδή πώς θα την τοποθετήσουμε στη Γραμμή Εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης (Quick Access Toolbar) και θα την χρησιμοποιήσουμε για να στείλουμε το έγγραφό μας ως συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
    Πρώτο:
    Θα πρέπει να μεταβούμε στις Επιλογές του Word πηγαίνοντας στο Tab Αρχείο (File) και από την προβολή Backstage να επιλέξουμε την εντολή Επιλογές (Options). Από το παράθυρο διαλόγου Επιλογές (Options) επιλέγουμε την κατηγορία Γραμμή Εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης (Quick Access Toolbar). Έπειτα από την περιοχή Επιλογή Εντολών Από: ( Choose Commands From) πατάμε στο βέλος για να εμφανιστεί το πτυσσόμενο μενού με τις διαθέσιμες εντολές και επιλέγουμε Όλες οι εντολές (All Commands).
    Αφού εμφανιστούν όλες οι διαθέσιμες εντολές στο κάτω μέρος του πλαισίου διαλόγου εντοπίζουμε την εντολή Θέση Εγγράφου (Document Location), την επιλέγουμε και πατάμε στο κουμπί Προσθήκη (Add), όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα. Έπειτα πατάμε στο κουμπί ΟΚ για να κλείσει το παράθυρο διαλόγου Επιλογές του Word (Word Options) για να επιστρέψουμε στο έγγραφό μας.

    Αφού επιστρέψουμε στο έγγραφο μας, ακριβώς δίπλα στην Γραμμή Εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης (Quick Access Toolbar), εμφανίζεται η θέση και το όνομα του ανοιχτού εγγράφου μας όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα:

    Στο πλαίσιο κειμένου που αναγράφεται η θέση και το όνομα του αρχείου μπορούμε να την επιλέξουμε, να την αντιγράψουμε και να την επικολλήσουμε σε οποιοδήποτε σημείο του εγγράφου θέλουμε.
    Δεύτερο:
    Μπορούμε επίσης να επικολλήσουμε τη θέση του αρχείου ως συνημμένο σε ένα νέο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αν κάνουμε ένα κλικ με το ποντίκι μας στο πλαίσιο κειμένου που αναγράφεται η θέση του αρχείου, αμέσως επιλέγεται όλη η διαδρομή οπότε κάνουμε ένα δεξί κλικ με το ποντίκι μας και από το μενού συντόμευσης διαλέγουμε την εντολή Αντιγραφή (Copy).

    Από τη στιγμή που έχουμε επιλέξει αντιγραφή, δημιουργούμε ένα νέο ηλεκτρονικό μήνυμα και πατάμε στο εικονίδιο της επισύναψης για να εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου Εισαγωγή Αρχείου, όπου αντί να πλοηγούμαστε για να αναζητήσουμε και να εντοπίσουμε που βρίσκεται το αρχείο που θέλουμε να εισάγουμε, μεταβαίνουμε στο πλαίσιο κειμένου Όνομα Αρχείου (File Location), και κάνουμε ένα δεξί κλικ το ποντίκι μας και από το μενού συντόμευσης επιλέγουμε Επικόλληση (Paste).

    Αμέσως εμφανίζεται η θέση και το όνομα του αρχείου μας στην περιοχή Θέση Αρχείου (File Location), όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα:

    Πατάμε στο κουμπί ΟΚ, και αμέσως το αρχείο μας έχει συμπεριληφθεί ως συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και είναι έτοιμο για αποστολή.

    Technorati Tags: Document Location Technorati Tags: Θέση Εγγράφου Technorati Tags: SystemPlus Technorati Tags: Smart Office Technorati Tags: Κέντρο Πληροφορικής
  25. philippe
    Πώς να Ενεργοποιήσουμε ή να Απενεργοποιήσουμε την Αυτόματη Καταχώριση Ονομάτων στο Outlook 2010.
    Πολλές φορές όταν πάμε να πληκτρολογήσουμε μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα πεδία Προς:, Κοινοποίηση, Ιδιαίτερη Κοινοποίηση, βλέπουμε το Outlook να προτείνει ονόματα διευθύνσεων ανάλογα με το γράμμα που έχουμε πληκτρολογήσει. Η δυνατότητα αυτή είναι πολύ χρήσιμη για κάποιους και ενοχλητική για άλλους. Στην παρακάτω εικόνα έχω πληκτρολογήσει το γράμμα c και αμέσως εμφανίζεται η λίστα με τα προτεινόμενα ονόματα διευθύνσεων όπου απλώς επιλέγω με το ποντίκι μου το όνομα που θέλω να καταχωρίσω και αμέσως έχει εισαχθεί στο πεδίο Προς: (To).

    Παρακάτω θα περιγράψω πώς μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε ή να το απενεργοποιήσουμε την λειτουργία αυτή αντίστοιχα.
    1. Εφόσον έχω ξεκινήσει το Outlook 2010, επιλέγω το Tab Αρχείο (File) για να περάσουμε σε προβολή backstage και από το μενού με τις διαθέσιμες επιλογές επιλέγω την εντολή Επιλογές (Options).

    2. Αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Επιλογές (Options) του Outlook όπου θα πρέπει να επιλέξουμε την κατηγορία Αλληλογραφία (Mail) από τα αριστερά του παραθύρου διαλόγου, όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

    3. Εφόσον έχουμε επιλέξει την κατηγορία Αλληλογραφία (Mail) από τις Επιλογές (Options) του Outlook πλοηγούμαστε προς τα κάτω μέχρι να εντοπίσουμε την κατηγορία Αποστολή Μηνυμάτων (Send Messages), όπου θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε την εντολή Χρήση Λίστας αυτόματης καταχώρησης για πρόταση ονομάτων κατά την πληκτρολόγηση στις γραμμές “Προς”, “Κοιν.”, “Ιδιαίτ. κοιν.”. (Use Auto Complete List to suggest names when typing in the To, Cc and Bcc Lines)

    Έχουμε επίσης τη δυνατότητα να καθαρίσουμε την Λίστα Αυτόματης Καταχώρησης απλώς επιλέγοντας το κουμπί Άδειασμα Λίστας Αυτόματης Καταχώρησης (Empty Auto-Complete List). Εφόσον το πατήσουμε θα εμφανιστεί ένα Προειδοποιητικό Πλαίσιο Διαλόγου για το εάν είμαστε σίγουροι να το καθαρίσουμε όπου επιλέγουμε Ναι (Yes) ή Όχι (No).

    Technorati Tags: Enable or Disable Names Autocomplete in Outlook 2010,Ενεργοποίηση ή Απενεργοποίηση της Αυτόματης Καταχώρισης Ονόματος στο Outlook 2010,Autocomplete List,Λίστα Καταχώρισης,Outlook 2010,Office Smart,Smart Office,SystemPlus,Autoexec.gr Technorati Tags: Office 2010
×
×
  • Create New...